Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Ostravě-Porubě pokračují tématicky zaměřené komentované vycházky

Ostrava-Poruba |

V Porubě pokračuje kolotoč oblíbených komentovaných vycházek. Zářijová vycházka zájemce seznámila s výstavbou čtvrtého porubského obvodu i zajímavými budovami v této lokalitě.

Nejen Porubané se zajímají o historii. Svědčí o tom i fakt, že o historické komentované vycházky je vždy velký zájem. Desítky lidí si tak nenechaly ujít vycházku 4. porubským stavebním obvodem, který vznikal od konce 50. do začátku 60. let minulého století.

Kristýna Špačková, koordinátorka MA21, MOb Ostrava-Poruba: “My jsme se tu dneska sešli k třetí vycházce z našeho cyklu osvětových vycházek. Zase jsme tentokrát oslovili pana Přendíka, se kterým už jsme měli vycházku minulý rok. Minulý rok jsme měli vycházku 1. a 2. stavebním obvodem, letos jsme se domluvili na takové obměně a uděláme 4. stavební obvod, který není méně zajímavý než staré porubské obvody.”
Petr Lexa Přendík, průvodce vycházkou: “Budeme se zabývat tím, jaké tady máme stavby , typy panelových domů, ale řekneme si také něco o tom, že je tady rozvinutá občanská vybavenost a především jsou to stavby pro infrastrukturu, třeba vozovna tramvají, budeme se bavit i o Černé perle, o Sareze jakožto plaveckém bazénu a podobně. Postupně mapuju jednotlivé obvody Poruby a ten 4. obvod je mi poměrně sympatický, protože je ta vidět to uvolnění těch 60. let, nebo konce 50. let. Překvapilo mě, že v tomhle docela krásném, až bych řekl letním počasí, přišlo tolik lidí.”

Ikonickou stavbou 4. stavebního obvodu je právě budova Černé perly postavená v bruselském stylu, která se nedávno dočkala kompletní rekonstrukce.

anketa: účastníci vycházky: “Chodím s panem Přendíkem na vycházky, velice se mi líbí a zjišťuju, že Ostravu, i když tu bydlím přes 50 let, vůbec neznám. Něco nového určitě se vždycky dozvím a on to má takovou poutavou tou, že chodím pravidelně na všechny jeho přednášky.”
“Já jsem pana Přendíka strašný fanoušek, ale když už mi dělá procházku přímo před barákem, tak by byl hřích nepřijít.”
“Protože od 69. roku bydlím na Sokolovské ulici a je mi ten obvod velice blízký a mám ho ráda, takže jsem se chtěla dozvědět něco více. Je to skvělý fundovaný vypravěč náš dnešní průvodce.”
“Je to moje první vycházka, přítelkyně chtěla jít tak jsem šel taky. Poruba je pěkná, zaujal mě pan komentátor, že to má tak hezky zpracované, protože na některých prohlídkách, jak člověk jde třeba do zámku a tak, nechá tam nekřesťanské peníze a prakticky vám to čtou z internetu. Jo, bavila mě.”

Z historických procházek to ale není letos všechno. Dvě další se uskuteční ještě na podzim. O jaké půjde, to se dozvíte na webových stránkách a facebooku městského obvodu Poruba.

Nahlásit chybu


K tématu

V Ostravě-Porubě opravují poškozená sportoviště. Podepsalo se na nich zejména počasí

20. července 2023 11:25 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

V Ostravě-Porubě mají lidé k dispozici několik desítek dětských hřišť. Na některých z nich se už ale podepsal zub času. Procházejí proto úpravami.

V Ostravě-Porubě začal tradiční cyklus tematicky zaměřených procházek

28. června 2023 12:18 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

V Ostravě-Porubě začal tradiční cyklus tematicky zaměřených procházek. Na první se lidé vydali za ptačím zpěvem a druhá je zavedla do Zámeckého parku, kde se seznámili nejen s jeho historií, ale také zajímavosti o jeho dendrologickém složení.

Festival v ulicích letos přivítal rekordní počet návštěvníků a nabídl nezapomenutelný zážitek

2. července 2023 21:33 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Nezapomenutelný zážitek, tisíce lidí, stovky umělců ze všech koutů světa. Mezi nimi akrobaté, bublináři, tanečníci, pouliční umělci, bubeníci a hudebníci. Takový byl letošní Festival v ulicích na Hlavní třídě a přilehlých dvorech v Ostravě-Porubě.


Havířov se vrátil do doby krále Ludvíka XIII. a mušketýrů

Na náměstí Republiky v Havířově se konala dvoudenní akce Den historie pro všechny z doby mušketýrů a francouzského krále. Lidé mohli vidět dvorní tance, rytířské souboje i královský ples.

Běžci závodili na trasách rekultivovanou karvinskou krajinou, ti nejzdatnější si dali 50 kilometrů

Na několik tratí o délce 6, 10, 21 a dokonce i 50 kilometrů se v sobotu vydali běžci v Karviné. Trasy vedly podél řeky Olše a rekultivovanou pohornickou krajinou kolem Karvinského moře.

Folklorní festival Ve Frýdku-Místku přivítal i španělské dudáky, kteří hrají pro krále

Frýdek-Místek má za sebou 27. mezinárodní folklorní festival. Letos pořadatele opět potrápilo počasí. A tak museli program přestěhovat do haly Polárka. Přesto si návštěvníci užili soubory z šesti zemí světa, včetně deseti souborů a muzik z domácí scény.

Kvůli požáru se deváťáci se školou rozloučili o týden dříve

O týden dříve už převzali vysvědčení deváťáci ze Základní školy Butovická ve Studénce. Jejich loučení se školou uspíšil požár, který budovu vyřadil z provozu.

Zámek v Kuníně oslavil 20 let své existence dvěma dny plnými hudby a výstav

Zámek v Kuníně zažil svůj nejvýznamnější a současně nejkrásnější víkend v letošní sezóně. Oslavil totiž své 20. narozeniny v novodobé historii. Byl postaven rodinou Harrachů v polovině 18. století a po dalších změnách vlastníků a poválečné konfiskaci byl následně vypleněn vojáky Sovětské armády.

Jezdec na elektrokoloběžce se těžce zranil při pádu, policii mohou pomoci svědci

Včera 16:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Krvavé zranění si způsobil 42letý muž, který havaroval na Mánesově ulici v Havířově, když jí projížděl na silnější elektrokoloběžce.

Hasiči stále odklízejí následky bouřek. Povolal je krizový štáb v Českém Těšíně

Včera 11:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Bouřky, které přišly na začátku víkendu napáchaly poměrně velké škody. Hasiči je odstraňovali celou sobotu. V Českém Těšíně je krizový štáb povolal na pomoc i v neděli.

Budoucí zdravotní sestry školily v první pomoci osmáky

22. června 2024 14:06 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

První pomoc by měl umět poskytnout každý. To je myšlenka, kterou se žákům základních škol snaží vštípit jen o něco starší studentky zdravotnické školy. Vedou kurzy, které jsou založeny na praktických nácvicích, a přidávají i vlastní zkušenosti.

Frýdlantští skauti pořádali šifrovací soutěž, účastníky provedla přírodou i městem

Zajímavou a poměrně náročnou soutěž uspořádali skauti z Frýdlantu. Nazvali ji Nočník, protože končila až ve večerních hodinách. Kudy vede trasa, museli vyluštit z různě komplikovaných šifer.

Následky silné bouře opět zaměstnávají hasiče po celém regionu, nejčastěji zasahují u polámaných a vyvrácených stromů

22. června 2024 7:44 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Od pátečního večera prošly přes Moravskoslezský kraj další série intenzivních bouřek. Silný vítr lámal a vyvracel stromy. Lidé na některých místech hlásili také větší kroupy. Hasiči mají i během soboty opět plno práce.

Moravská Ostrava a Přívoz postupně revitalizuje i Husův sad

Centrální ostravský obvod revitalizuje také Husův sad. Aktuálně tam byly vysazeny nové trvalkové záhony a chystá se také realizace nového hřiště.

Zdravotnická škola se na Den zdraví proměnila v nemocnici

21. června 2024 15:14 | Ostrava-město | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Den zdraví na SZŠ a VOŠZ v Ostravě má dlouhou tradici a je primárně určen pro žáky ostravských mateřských škol a prvního stupně základních škol.

Heřmanickou haldu uhasí nepropustný sarkofág, hotov by měl být asi za 10 let

21. června 2024 15:13 | Ostrava-město | Libor Běčák

Společnost DIAMO společně s ministry Zbyňkem Stanjurou a Jozefem Síkelou představili plán, jak zajistit hořící Heřmanickou haldu. Lidi bydlící v okolí ochrání před zplodinami a prachem obrovský sarkofág.

Ostravští strážníci realizovali na školách přes 800 preventivních programů

21. června 2024 14:32 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Prevence je důležitou součástí práce ostravských strážníků. Cílí na nejzranitelnější skupiny, mezi které patří děti a dospívající mládež. Právě z tohoto důvodu ostravští strážníci-preventisté realizovali v průběhu celého školního roku v mateřských, základních i středních školách řadu besed i preventivních projektů.

Slavnosti Jihu v Ostravě opět nabídly hvězdný program

21. června 2024 11:31 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Regionální zprávy POLAR

Stadion Svazácká zaplnily o víkendu tisícovky lidí. Konaly se zde totiž již tradiční Slavnosti-Jihu, a tedy největší letní festival v obvodu. Hvězdná hudební vystoupení Vojty Dyka, Anety Langerové, kapel No Name, Jelen nebo třeba i zlínské filharmonie s Petrem Bende doplnila řada zábavních atrakcí a aktivit pro celou rodinu.

Další ročník Festivalu v ulicích je skoro tady, letos představí více než 220 umělců

21. června 2024 8:00 | Ostrava-město | Michal Slonina | Kulturní okénko

Oblíbený ostravský Festival v ulicích se blíží. 21. a 22. června už po třetí zaplní porubskou Hlavní třídu a její okolí a představí se na něm více než 220 umělců z 20 zemí světa.

V Ostravě-Porubě pokračují tématicky zaměřené komentované vycházky
Vydáno 29. září 2023 22:52, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
V Porubě pokračuje kolotoč oblíbených komentovaných vycházek. Zářijová vycházka zájemce seznámila s výstavbou čtvrtého porubského obvodu i zajímavými budovami v této lokalitě.

Nejen Porubané se zajímají o historii. Svědčí o tom i fakt, že o historické komentované vycházky je vždy velký zájem. Desítky lidí si tak nenechaly ujít vycházku 4. porubským stavebním obvodem, který vznikal od konce 50. do začátku 60. let minulého století.

Kristýna Špačková, koordinátorka MA21, MOb Ostrava-Poruba: “My jsme se tu dneska sešli k třetí vycházce z našeho cyklu osvětových vycházek. Zase jsme tentokrát oslovili pana Přendíka, se kterým už jsme měli vycházku minulý rok. Minulý rok jsme měli vycházku 1. a 2. stavebním obvodem, letos jsme se domluvili na takové obměně a uděláme 4. stavební obvod, který není méně zajímavý než staré porubské obvody.”
Petr Lexa Přendík, průvodce vycházkou: “Budeme se zabývat tím, jaké tady máme stavby , typy panelových domů, ale řekneme si také něco o tom, že je tady rozvinutá občanská vybavenost a především jsou to stavby pro infrastrukturu, třeba vozovna tramvají, budeme se bavit i o Černé perle, o Sareze jakožto plaveckém bazénu a podobně. Postupně mapuju jednotlivé obvody Poruby a ten 4. obvod je mi poměrně sympatický, protože je ta vidět to uvolnění těch 60. let, nebo konce 50. let. Překvapilo mě, že v tomhle docela krásném, až bych řekl letním počasí, přišlo tolik lidí.”

Ikonickou stavbou 4. stavebního obvodu je právě budova Černé perly postavená v bruselském stylu, která se nedávno dočkala kompletní rekonstrukce.

anketa: účastníci vycházky: “Chodím s panem Přendíkem na vycházky, velice se mi líbí a zjišťuju, že Ostravu, i když tu bydlím přes 50 let, vůbec neznám. Něco nového určitě se vždycky dozvím a on to má takovou poutavou tou, že chodím pravidelně na všechny jeho přednášky.”
“Já jsem pana Přendíka strašný fanoušek, ale když už mi dělá procházku přímo před barákem, tak by byl hřích nepřijít.”
“Protože od 69. roku bydlím na Sokolovské ulici a je mi ten obvod velice blízký a mám ho ráda, takže jsem se chtěla dozvědět něco více. Je to skvělý fundovaný vypravěč náš dnešní průvodce.”
“Je to moje první vycházka, přítelkyně chtěla jít tak jsem šel taky. Poruba je pěkná, zaujal mě pan komentátor, že to má tak hezky zpracované, protože na některých prohlídkách, jak člověk jde třeba do zámku a tak, nechá tam nekřesťanské peníze a prakticky vám to čtou z internetu. Jo, bavila mě.”

Z historických procházek to ale není letos všechno. Dvě další se uskuteční ještě na podzim. O jaké půjde, to se dozvíte na webových stránkách a facebooku městského obvodu Poruba.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000039366/v-ostrave-porube-pokracuji-tematicky-zamerene-komentovane-vychazky