Na Základní školu Bulharská zavítal renomovaný šéfkuchař Michal Adam, aby kuchařkám tamní jídelny pomohl s moderní gastronomií. Zlepšit se chtěly v přípravě bezmasých pokrmů.
Kateřina Glovina, vedoucí jídelny: “Do fajneho školního bistra jsme se přihlásili, aby jsme trošku zviditelnili naši školní jídelnu a přáli jsme si, aby jsme připravovali nějaký netradiční bezmasý pokrm, protože máme zařazovat každý týden nějaké bezmasé jídlo a tím pádem, aby jsme měli pestřejší stravu, aby paní kuchařky trošku se dostaly jakoby do světa, protože je důležité, aby tady přišel někdo zvenku a naučily se zase něco nového.”
Michal Adam, šéfkuchař: “Vařilo se nám tady úplně skvěle. Vynikající kuchyň, klobouk dolů před kuchařkou, paní vedoucí, vše opravdu výborné, výborný personál, výborné zázemí, takže skvělé. My jsme na žádost dneska zařadili opět bezmasý pokrm tak jak je všeobecný tlak na snižování masa, takže máme kuskus trošku do indicka. Máme tam zázvor, římský kmín, kari, k tomu máme pečenou mrkev s černým sezamem a troškou citronové šťávy a troškou zázvoru.”
Jako dezert se podával rozebraný jablkový koláč. tedy tvaroh s mátou, jablky dušenými se skořicí a máslem, posypaný drobenkou a karamelizovanými ořechy. Ńechyběla ani krémová polévka z červené čočky sypaná dýňovými semínky.
anketa: žáci ZŠ Bulharská: “Třeba ten tvaroh to bylo fakt dobrý. Uznávám, že to se fakt povedlo.”
“Bylo to výborné, tu polévku jsem si dala ještě jednou.”
“Líbí se mi jak si vyhráli s těma chutěma, že třeba mrkev nechutná jako normální mrkev a je to mnohem více ochucené a baví mě to. Je to takový zábavný oběd celkově.”
Dagmar Kovářů, nutriční terapeutka: “Tady v Porubě jsou na tom dobře. Je tady snaha o zavádění nových potravin a probrali jsme taky případnou existenci salátových barů, pitný režim jsme zrevidovali.”
Školní jídelna vaří i na přání dětí. Nejčastěji chtějí řízky, smažené kuřecí stripsy, smažený sýr a špagety.