Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

ZŠ Bulharská se zapojila do projektu Fajne školní bistro. Chtěla si obohatit jídelníček

Ostrava-Poruba |

Základní škola Bulharská v Ostravě-Porubě se zapojila do projektu Fajne školní bistro. Ten už 5 rokem pořádá ostravský magistrát, aby zvýšil kvalitu přípravy pokrmů a stravování v jídelnách mateřských a základních škol.

Na Základní školu Bulharská zavítal renomovaný šéfkuchař Michal Adam, aby kuchařkám tamní jídelny pomohl s moderní gastronomií. Zlepšit se chtěly v přípravě bezmasých pokrmů.

Kateřina Glovina, vedoucí jídelny: “Do fajneho školního bistra jsme se přihlásili, aby jsme trošku zviditelnili naši školní jídelnu a přáli jsme si, aby jsme připravovali nějaký netradiční bezmasý pokrm, protože máme zařazovat každý týden nějaké bezmasé jídlo a tím pádem, aby jsme měli pestřejší stravu, aby paní kuchařky trošku se dostaly jakoby do světa, protože je důležité, aby tady přišel někdo zvenku a naučily se zase něco nového.”
Michal Adam, šéfkuchař: “Vařilo se nám tady úplně skvěle. Vynikající kuchyň, klobouk dolů před kuchařkou, paní vedoucí, vše opravdu výborné, výborný personál, výborné zázemí, takže skvělé. My jsme na žádost dneska zařadili opět bezmasý pokrm tak jak je všeobecný tlak na snižování masa, takže máme kuskus trošku do indicka. Máme tam zázvor, římský kmín, kari, k tomu máme pečenou mrkev s černým sezamem a troškou citronové šťávy a troškou zázvoru.”

Jako dezert se podával rozebraný jablkový koláč. tedy tvaroh s mátou, jablky dušenými se skořicí a máslem, posypaný drobenkou a karamelizovanými ořechy. Ńechyběla ani krémová polévka z červené čočky sypaná dýňovými semínky.

anketa: žáci ZŠ Bulharská: “Třeba ten tvaroh to bylo fakt dobrý. Uznávám, že to se fakt povedlo.”
“Bylo to výborné, tu polévku jsem si dala ještě jednou.”
“Líbí se mi jak si vyhráli s těma chutěma, že třeba mrkev nechutná jako normální mrkev a je to mnohem více ochucené a baví mě to. Je to takový zábavný oběd celkově.”
Dagmar Kovářů, nutriční terapeutka: “Tady v Porubě jsou na tom dobře. Je tady snaha o zavádění nových potravin a probrali jsme taky případnou existenci salátových barů, pitný režim jsme zrevidovali.”

Školní jídelna vaří i na přání dětí. Nejčastěji chtějí řízky, smažené kuřecí stripsy, smažený sýr a špagety.

Nahlásit chybu


K tématu

Ostrava je na změny ve školním stravování připravena. Zásluhu na tom má Fajne bistro

19. března 2025 12:05 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ministerstvo zdravotnictví chystá revoluci ve školním stravování. Takzvaný spotřební koš, tedy suroviny, ze kterých jídelny vaří, se po mnoha letech změní. Ostrava je na to ale připravena díky projektu Fajne školní bistro, kdy jídelny objíždějí šéfkuchaři a vymýšlejí jak dětem uvařit zdravě a chutně.


Tragická nehoda na D48 u Dobré: 27letý řidič zemřel po nárazu do svodidel

Dnes 10:40 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V neděli 14. prosince ráno na silnici D48 u obce Dobrá ve směru na Český Těšín zasahovaly složky IZS u tragické dopravní nehody. Řidič osobního vozidla narazil do svodidel a svým zraněním na místě podlehl. Okolnosti nehody nyní vyšetřují policisté.

Led na vozovce komplikoval dopravu na Opavsku, policie řešila několik nehod

Včera 16:52 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Namrzlá vozovka komplikovala v uplynulých dnech dopravu na Opavsku. Policisté řešili hned několik nehod, z nichž některé skončily vážným zraněním. V jednom případě byl na přechodu pro chodce zraněn senior, další nehoda se stala u Kravař.

Karvinou obsadili judisté a excelovali místní sportovci, kteří za město získali sedm medailí

Včera 13:45 | Karviná | Gabriela Stašová

Velká cena Karviné v judu se uskutečnila klasicky za účasti zahraničních sportovců ve věku dětí a dorostu. I letos byli karvinští judisté úspěšní na různých stupních vítězů.

Tramvaje opět projedou přes náměstí Republiky v Ostravě. Auta si budou muset počkat

12. prosince 2025 12:55 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Konec přestupů na náhradní autobusy. Ve středu 17. prosince by měly ostravské tramvaje opět projet přes náměstí Republiky. Řidiči aut si ale budou muset ještě počkat. Práce na rekonstrukci potrvají ještě zhruba půl roku.

Z hořící budovy na Opavsku museli hasiči vynést dvě tlakové lahve a ochladit je

12. prosince 2025 12:57 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Hořela hospodářská budova na Opavsku. Na místě zasahovaly čtyři jednotky hasičů. Hasiči museli vynést a ochlazovat dvě tlakové lahve. Požár se podařilo rychle dostat pod kontrolu. Škoda byla předběžně vyčíslena na 400 tisíc korun. Příčina požáru se vyšetřuje.

Filmový klub v Karviné rozšiřuje náhled na svět, založili jej manželé se stejným zájmem

Včera 13:15 | Karviná | Gabriela Stašová

Filmový klub v Karviné za dobu své existence prošel změnami, které sae týkaly jeh umístění, ale také například celkové koncepce. Jedno ale stále trvá - snaží se vychovávat veřejnost k filmové kultuře a vzdělávat prostřednictvím kinematografie.

Centrum Nového Jičína je pod zvýšeným dohledem

12. prosince 2025 11:24 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Městská policie během adventních trhů více dohlíží na bezpečnost návštěvníků novojičínského centra. Upozorňuje, aby si lidé hlídali mobily a peněženky, a také kontroluje auta na parkovištích.

Řídil i přes zákaz řízení a vydával se za příbuzného. Kontroly nákladních aut odhalily několik prohřešků

12. prosince 2025 10:01 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Zákaz řízení, přetížené vozidlo nebo jízda bez přestávky. Moravskoslezský KAMION - TEAM řešil různá porušení zákona. V jednom případě kamioňák jezdil se zákazem řízení. Při kontrole uvedl údaje příbuzného.

Město ví, jak bude s více než miliardou v roce 2026 hospodařit

12. prosince 2025 13:33 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Město má rozpočet na rok 2026. Hospodařit bude s částkou 1,2 miliardy korun. Mezi největší investice patří vybudování chodníku a vodovodu v Žilině a dokončení rekonstrukce bazénu.

Poruba pečuje o stromy a zeleň také v zimním období. Zaměřuje se na ořezy

11. prosince 2025 17:19 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská

Poruba nepřestává pečovat o stromy a zeleň také v podzimním a zimním období. Takzvaný vegetační klid využívá především k bezpečnostním a zdravotním ořezům stromů a k odstraňování parazitujícího jmelí.

Minikino v centru Ostravy bavilo děti z dětských domovů

12. prosince 2025 12:54 | Ostrava-Centrum | Andrea Holeszová

Centrum kultury a vzdělávání pořádá celoročně řadu akcí napříč nekomerční kulturou. Provozuje Vilu Hanse Ulricha, Klub Parník, Klub Atlantik a v neposlední řadě Minikino. Právě tam se odehrálo předvánoční pohádkové dopoledne pro děti z dětských domovů z Moravskoslezského kraje s názvem Děti nás všech.

Ostravští futsalisté přivezli zkušenosti z Brazílie

12. prosince 2025 11:17 | Ostrava-Jih | Pavel Straka

Futsalisté ze Sportovního gymnázia Dany a Emila Zátopkových se vrátili z mistrovství světa v Brazílii. Užili si atmosféru špičkového turnaje a rozhodně nezklamali.

Mariánské Hory jsou v plné zimní pohotovosti. V posledních letech investovaly do nové techniky a navýšily počet zaměstnanců

12. prosince 2025 11:13 | Ostrava-Mariánské hory | Yvona Fajtová

Zimní údržba je v plném proudu a první sněhové epizody už prověřily připravenost obvodů na Ostravsku. V Mariánských Horách a Hulvákách je od listopadu v platnosti plán zimní údržby a do terénu už několikrát vyjela komunální technika.

Pietní akt uctil oběti střelby ve FNO. Při tragédii před 6 lety zemřelo 7 lidí

11. prosince 2025 17:33 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská

Před budovou Polikliniky FNO v Porubě si lidé pietním aktem připomněli tragickou střelbu, ke které došlo 10. prosince 2019. K památníku položili věnce, květiny a zapálili svíčky.

Schody u kostela sv. Mikuláše opět slouží veřejnosti. Opravy si vyžádaly téměř 5 mil. Kč

11. prosince 2025 17:14 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská

U kostela svatého Mikuláše v Porubě skončila kompletní rekonstrukce schodů a části opěrné zdi. Oprava byla nutná poté, co se v srpnu roku 2023 vlivem dešťů a narušené statiky část zdi sesunula.

MPO v předvánočním čase posílila hlídky

11. prosince 2025 17:02 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská

Městská policie Ostrava v předvánočním čase posiluje hlídky a informuje občany o možných rizicích. V Porubě dohlíží na místa s vyšší koncentrací lidí.

ZŠ Bulharská se zapojila do projektu Fajne školní bistro. Chtěla si obohatit jídelníček
Vydáno 23. února 2024 15:11, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
Základní škola Bulharská v Ostravě-Porubě se zapojila do projektu Fajne školní bistro. Ten už 5 rokem pořádá ostravský magistrát, aby zvýšil kvalitu přípravy pokrmů a stravování v jídelnách mateřských a základních škol.

Na Základní školu Bulharská zavítal renomovaný šéfkuchař Michal Adam, aby kuchařkám tamní jídelny pomohl s moderní gastronomií. Zlepšit se chtěly v přípravě bezmasých pokrmů.

Kateřina Glovina, vedoucí jídelny: “Do fajneho školního bistra jsme se přihlásili, aby jsme trošku zviditelnili naši školní jídelnu a přáli jsme si, aby jsme připravovali nějaký netradiční bezmasý pokrm, protože máme zařazovat každý týden nějaké bezmasé jídlo a tím pádem, aby jsme měli pestřejší stravu, aby paní kuchařky trošku se dostaly jakoby do světa, protože je důležité, aby tady přišel někdo zvenku a naučily se zase něco nového.”
Michal Adam, šéfkuchař: “Vařilo se nám tady úplně skvěle. Vynikající kuchyň, klobouk dolů před kuchařkou, paní vedoucí, vše opravdu výborné, výborný personál, výborné zázemí, takže skvělé. My jsme na žádost dneska zařadili opět bezmasý pokrm tak jak je všeobecný tlak na snižování masa, takže máme kuskus trošku do indicka. Máme tam zázvor, římský kmín, kari, k tomu máme pečenou mrkev s černým sezamem a troškou citronové šťávy a troškou zázvoru.”

Jako dezert se podával rozebraný jablkový koláč. tedy tvaroh s mátou, jablky dušenými se skořicí a máslem, posypaný drobenkou a karamelizovanými ořechy. Ńechyběla ani krémová polévka z červené čočky sypaná dýňovými semínky.

anketa: žáci ZŠ Bulharská: “Třeba ten tvaroh to bylo fakt dobrý. Uznávám, že to se fakt povedlo.”
“Bylo to výborné, tu polévku jsem si dala ještě jednou.”
“Líbí se mi jak si vyhráli s těma chutěma, že třeba mrkev nechutná jako normální mrkev a je to mnohem více ochucené a baví mě to. Je to takový zábavný oběd celkově.”
Dagmar Kovářů, nutriční terapeutka: “Tady v Porubě jsou na tom dobře. Je tady snaha o zavádění nových potravin a probrali jsme taky případnou existenci salátových barů, pitný režim jsme zrevidovali.”

Školní jídelna vaří i na přání dětí. Nejčastěji chtějí řízky, smažené kuřecí stripsy, smažený sýr a špagety.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000041698/zs-bulharska-se-zapojila-do-projektu-fajne-skolni-bistro-chtela-si-obohatit-jidelnicek