Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Porubu už potřetí roztančil Festival v ulicích. Vystoupilo na něm přes 200 umělců

Ostrava-Poruba |  | Expres Ostrava-Poruba

V Ostravě-Porubě už potřetí proběhl Festival v ulicích. Letos byl zase o něco větší. Vystoupilo na něm více než 200 umělců z 20 zemí světa a zamířily na něj davy lidí.

Celkově se jedná už o 13. ročník velmi oblíbeného festivalu. V Porubě proběhl celkem na 9 scénách a návštěvníci si užili jak koncerty, tak pouliční umělce, kteří vystupovali nejen na Hlavní třídě, ale také v přilehlých dvorech a nárožích.

Petra Hradilová, ředitelka Festivalu v ulicích: “Právě začíná africký umělec N´Famady Kouyaté, který nám přivezl to horko ze Sahary pravděpodobně, takže si užijeme první africký koncert.”
N´Famady Kouyaté: “Je úžasné vystupovat tady, ani jsem nečekal, že budeme hrát na tak velké stagi. Je to opravdu skvělé, hrozně moc miluji crossroad festival a děkuji moc za pozvání.Lidé jsou tady opravdu šťastní, byli úžasní, tančili, nechtěli nás nechat odejít, opravdu super.”
Petra Hradilová, ředitelka Festivalu v ulicích: “Budeme tančit a budeme si užívat, dole na Floridě probíhá program, probíhá program na Dukle i na kruháči, kde se nám střídají akrobati a myslím si, že i to počasí se trošku umoudří tím jak bude podvečer a že to sluníčko nebude až tak úmorné. Máme připraveno spousta jídla, spoustu pití, takže se návštěvníci mohou občerstvit.”
Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka Ostravy-Poruby: “Dneska je teda velké horko, ale i tak přišly davy lidí. Já jsem dneska přivítala festival, že už je tady doma po těch třech letech a jsem moc ráda, že už ho tak berou i lidé a nejen místní, protože jak už jsem říkala, tak tady přijíždějí z širokého dalekého regionu a okolí na tento festival a je to takový trošku předskokan, dalo by se říct, coloursů. No a každý rok je větší a větší, myslím si, že lepší a lepší, originálnější.”

Umělci během dne vystupovali několikrát, takže nikomu nic neuniklo.

MACRO, Heromacro: “Bylo to úžasné, spousta lidí, spousta energie, velký zážitek.”
“Krásný festival, děkujeme hrozně moc. Děkuji.”
Sara Twister: “Tento trik nacvičuji od roku 2014 a trvalo mi asi dva roky než jsem ho zkusila před obecenstvem a pak další dva roky, než jsem ho opravdu zdokonalila s dobrovolníkem. Je to tvrdý a konzistentní trénink, díky kterému ale dosáhnete jakýchkoli cílů. I takových, které se zdají nemožné jako je střelba z luku nohama.”
Jerome Leperlier, Umani DanceTheatre: “Ahoj, jsem přesvědčen, že festival v Ostravě je pro mě jedním z nejlepších, je moc pěkný. Jsem tady poprvé a jsem velmi šťastný, protože lidé mají tolik té správné energie, jsou nadšeni, jsou šťastní, že se s námi mohou vyfotit.”
Gustavo Hoyos,Umani DanceTheatre: “Jmenuji se Gustavo, ale všichni mi říkají Kaos, v Ostravě jsem poprvé, počasí je tady podobné jako ve Španělsku a je tady zábava, líbí se mi tady.”
Claudio, BandAdriatica: “Bandadriatica je v Ostravě poprvé, je to velmi pěkné město, jsou tady krásná místa na procházky, krásné budovy, je radost tady žít. Naše hudba vychází z tradic různých zemí, ale snažíme se ji dělat moderně.”
Patricie Fuxová, zpěvačka, skladatelka a textařka, kapela Vesna: “Showcasy jsou strašně důležité pro lokální kapely, aby se na ně přijeli podívat třeba zahraniční pořadatelé, takže si myslím, že Zlata s Filipem Košťálkem dělají úžasnou práci. Jsme moc rády, že tady dneska hrajeme. My máme Ostravu rády, měly jsme tady i samostatné turné a je to prostě vždycky rozdíl, když člověk přijede jakoby z Prahy sem prostě východním směrem, že lidi jsou živější, radši tančí, baví se, prostě cítíme větší otevřenost a je nám dobře, protože většina z nás z Moravy pochází, takže máme tak jako pocit, že se vracíme domů.”
anketa: návštěvníci Festivalu v ulicích: “Pravidelně tady chodím, protože bydlím na Alšově náměstí, líbí se mi tady a je tady pěkně. Teď byla zajímavá ta balkánská a všechny si poslechnu, i latinu.”
“Já jsem tady poprvé a líbí se mi to tady. Ještě se určitě k nějakým stánkům vrátím, viděli jsme nějaká vystoupení a je to fajn a těším se na příští rok.”
“Užíváme, počasí vyšlo, co víc si přát. My tak celkově s dcerou a kamarádkama si to vždycky tak projdeme, holy něco ukážou, koupíme a jdeme dál zas. Každým rokem, když jsme doma a nemáme dovolenou.”
“Byl úžasný, nečekané to, jak se postavil na ty dvě prkna. Nečekané, jako čekal jsem, že spadne, Bylo super.”
“Já jsem tu poprvé, je tu taková pohodička, pivko, teďka se i trošku umoudřilo počasí, takže máme radost a spíš tak na pohodu. Ta hudba je taková alternativnější, neznám ty interprety, ale rád si je poslechnu.”

Kromě koncertů a pouličního umění Festival v ulicích nabídl i festivalové průvody, vinaře, dýmkaře a dětskou zónu se spoustou soutěží, sportovních aktivit a kreativních workshopů.

Nahlásit chybu


K tématu

Festival v ulicích letos přivítal rekordní počet návštěvníků a nabídl nezapomenutelný zážitek

2. července 2023 21:33 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Nezapomenutelný zážitek, tisíce lidí, stovky umělců ze všech koutů světa. Mezi nimi akrobaté, bublináři, tanečníci, pouliční umělci, bubeníci a hudebníci. Takový byl letošní Festival v ulicích na Hlavní třídě a přilehlých dvorech v Ostravě-Porubě.

Poruba už potřetí přivítá Festival v ulicích. Pod širým nebem vystoupí přes 200 umělců z různých koutů světa

13. června 2024 19:32 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Festival v ulicích s podtitulem ART & LIFE uchvátí Porubu už potřetí. Konat se bude na Hlavní třídě a přilehlých dvorech 21. a 22. června a nabídne hudbu z různých koutů světa, tanec a divadlo pod širým nebem.

Festival v ulicích nabídne přes 200 umělců z 20 zemí světa. Probíhat bude na porubské Hlavní třídě

13. června 2024 11:28 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Festival v ulicích s podtitulem ART & LIFE uchvátí Porubu už potřetí. Konat se bude na Hlavní třídě a přilehlých dvorech 21. a 22. června a nabídne hudbu z různých koutů světa, tanec a divadlo pod širým nebem.


Bezúročné půjčky zaměstnancům Liberty, kraj jim vyplatil už skoro 14 milionů korun

Dnes 12:07 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Celkem 606 zaměstnanců Liberty si zažádalo o bezúročnou půjčku kvůli překlenutí období po krachu společnosti. Krajský úřad žádosti postupně zpracovává a dosud odeslal 13,85 milionu korun pro 554 žadatelů. Lidé mohou o půjčku stále žádat, ale nyní jen na podatelně krajského úřadu.

Muže uvěznilo vlastní auto a v horku zkolaboval, naštěstí si ho všiml soused

Málem smrtící pastí se stalo vlastní vozidlo muži ve Frýdku-Místku, který zůstal uvězněn uvnitř kvůli technické závadě. Vůz, který nešel otevřít, zůstal stát na přímém slunci. Muž se snažil přivolat pomoc boucháním na okno, následně zkolaboval.

Školáci z Chlebovic u Frýdku-Místku dostávali vysvědčení ve včelařském muzeu

Školáci mají za sebou předávání vysvědčení. V Chlebovicích letos pro tuto událost zvolili prostory včelařského muzea. Prvňáčkům sem přijel předat vysvědčení osobně i primátor Frýdku-Místku.

Arrows chtějí po hubených letech opět bojovat o titul

Dnes 10:55 | Ostrava-město | Tomáš Tikal

Dvě nepovedené sezony mají za sebou baseballisté Arrows Ostrava. V té aktuální by si chtěli svou reputaci napravit. K tomu je ale potřeba postoupit do bojů o medaile.

Bouřky opět zaměstnaly hasiče, vyjeli k desítkám událostí

Včera 23:01, vydáno včera 19:12 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Hasiči v Moravskoslezském kraji během neděle, od sedmé do osmnácté hodiny, museli vyjet celkem k 60 událostem spojených se silným větrem. Prozatím nejsou evidovány větší hmotné škody. Na projíždějící vozidlo ve Vrbně pod Pradědem ale dopoledne spadl vzrostlý strom, který vážně zranil cestující v projíždějícím osobním vozidle. Jeho řidička už nestihla zastavit. Jednoho člověka museli ve spolupráci se záchrannou službou na místě oživovat.

Na auto v Jeseníkách spadl silný strom, tři zranění, jednoho člověka resuscitovali

Včera 18:36 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Na projíždějící vozidlo ve Vrbně pod Pradědem spadl vzrostlý strom, který vážně zranil cestující v projíždějícím osobním vozidle. Jeho řidička už nestihla zastavit. Jednoho člověka museli ve spolupráci se záchrannou službou na místě oživovat.

V příborském CETRATu jste se mohli přenést v čase do dávné minulosti Slovanů a Vikingů

Každý návštěvník Příbora se rázem mohl přenést v čase zpět o několik století. V místním Centru tradičních technologií proběhl Den s oživlou historií. Každý se tady rázem mohl ocitnout v 9. až 10. století a mohl si prožít den s našimi předky.

RÚ Hrabyně prochází rozsáhlou modernizací. Péči poskytuje už 70 let

29. června 2024 23:24 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Rehabilitační ústav Hrabyně je místo, které lidem navrací chuť a radost do života. Patří mezi 3 největší a nejmodernější rehabilitační centra v Česku a je jediný svého druhu na Moravě. Aktuálně prochází modernizací za 350 milionů korun.

Oslavy 100 let velké Ostravy a Ostravská muzejní noc zcela zaplnily centrum města

Ostrava zažila jeden z nejnabitějších víkendů v centru města i mimo něj. Na oslavu stého výročí velké Ostravy navazovala totiž Ostravská muzejní noc. Té se aktivně účastnilo více než 30 partnerů z řad muzeí, galerií a kulturních center. V centru Ostravy se mohly aktivně bavit děti i dospělí.

Část ulice K Celnici v Opavě-Vávrovicích má název na Oreo. První ulice s tímto názvem je v New Yorku

29. června 2024 23:12 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na světě teď existují dvě ulice Oreo. První je mezi 9. a 10. třídou v New York City, kde se s pečením stejnojmenných sušenek začalo v době, kdy podnik Fiedorů z Opavy nejvíce rozkvétal. Druhá je nově právě v Opavě.

Arrows chtějí po hubených letech opět bojovat o titul

Dnes 10:55 | Ostrava-město | Tomáš Tikal

Dvě nepovedené sezony mají za sebou baseballisté Arrows Ostrava. V té aktuální by si chtěli svou reputaci napravit. K tomu je ale potřeba postoupit do bojů o medaile.

Žáci ZŠ Gen. Janka poprvé tvořili rozpočet. Mariánskohorská radnice se chce od dětí inspirovat

Mariánskohorskou radnici zajímá, jak vidí obvod děti. Žáci ZŠ Gen. Janka tak dostali za úkol vytvořit rozpočet a vyplnit pocitové mapy. Do akce se zapojili všichni žáci druhého stupně.

Ostrava má vyřešeno financování koncertního sálu. Úvěr začne čerpat příští rok

28. června 2024 13:50 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava má detailně zajištěno financování nové koncertního sálu. Největší částku z celkových nákladů 3,8 mld. korun bude hradit z úvěru Evropské investiční banky. V příštích dnech začne hloubení stavební jámy.

Soutěž Zlatá Beruška motivuje školky v centru Ostravy k nadstandardní práci s dětmi

V centru Ostravy mají spousty aktivních a kreativních mateřských škol. Dokazuje to i soutěž Zlatá Beruška, která právě takové školky oceňuje za obohacování vzdělávání dětí formou zajímavých aktivit.

Dětem začínají prázdniny. Řidiči by měli ubrat nohu z plynu

28. června 2024 9:47 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Začínají prázdniny, což každoročně znamená větší pohyb dětí po ulicích i v dopoledních hodinách. Řidiči by si to měli uvědomit a být pozornější. Policisté a zástupci BESIPU také poslední den školy dětem připomínali důležité zásady pro bezpečný pohyb v silničním provozu.

Porubu už potřetí roztančil Festival v ulicích. Vystoupilo na něm přes 200 umělců
Vydáno 28. června 2024 16:03, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
V Ostravě-Porubě už potřetí proběhl Festival v ulicích. Letos byl zase o něco větší. Vystoupilo na něm více než 200 umělců z 20 zemí světa a zamířily na něj davy lidí.

Celkově se jedná už o 13. ročník velmi oblíbeného festivalu. V Porubě proběhl celkem na 9 scénách a návštěvníci si užili jak koncerty, tak pouliční umělce, kteří vystupovali nejen na Hlavní třídě, ale také v přilehlých dvorech a nárožích.

Petra Hradilová, ředitelka Festivalu v ulicích: “Právě začíná africký umělec N´Famady Kouyaté, který nám přivezl to horko ze Sahary pravděpodobně, takže si užijeme první africký koncert.”
N´Famady Kouyaté: “Je úžasné vystupovat tady, ani jsem nečekal, že budeme hrát na tak velké stagi. Je to opravdu skvělé, hrozně moc miluji crossroad festival a děkuji moc za pozvání.Lidé jsou tady opravdu šťastní, byli úžasní, tančili, nechtěli nás nechat odejít, opravdu super.”
Petra Hradilová, ředitelka Festivalu v ulicích: “Budeme tančit a budeme si užívat, dole na Floridě probíhá program, probíhá program na Dukle i na kruháči, kde se nám střídají akrobati a myslím si, že i to počasí se trošku umoudří tím jak bude podvečer a že to sluníčko nebude až tak úmorné. Máme připraveno spousta jídla, spoustu pití, takže se návštěvníci mohou občerstvit.”
Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka Ostravy-Poruby: “Dneska je teda velké horko, ale i tak přišly davy lidí. Já jsem dneska přivítala festival, že už je tady doma po těch třech letech a jsem moc ráda, že už ho tak berou i lidé a nejen místní, protože jak už jsem říkala, tak tady přijíždějí z širokého dalekého regionu a okolí na tento festival a je to takový trošku předskokan, dalo by se říct, coloursů. No a každý rok je větší a větší, myslím si, že lepší a lepší, originálnější.”

Umělci během dne vystupovali několikrát, takže nikomu nic neuniklo.

MACRO, Heromacro: “Bylo to úžasné, spousta lidí, spousta energie, velký zážitek.”
“Krásný festival, děkujeme hrozně moc. Děkuji.”
Sara Twister: “Tento trik nacvičuji od roku 2014 a trvalo mi asi dva roky než jsem ho zkusila před obecenstvem a pak další dva roky, než jsem ho opravdu zdokonalila s dobrovolníkem. Je to tvrdý a konzistentní trénink, díky kterému ale dosáhnete jakýchkoli cílů. I takových, které se zdají nemožné jako je střelba z luku nohama.”
Jerome Leperlier, Umani DanceTheatre: “Ahoj, jsem přesvědčen, že festival v Ostravě je pro mě jedním z nejlepších, je moc pěkný. Jsem tady poprvé a jsem velmi šťastný, protože lidé mají tolik té správné energie, jsou nadšeni, jsou šťastní, že se s námi mohou vyfotit.”
Gustavo Hoyos,Umani DanceTheatre: “Jmenuji se Gustavo, ale všichni mi říkají Kaos, v Ostravě jsem poprvé, počasí je tady podobné jako ve Španělsku a je tady zábava, líbí se mi tady.”
Claudio, BandAdriatica: “Bandadriatica je v Ostravě poprvé, je to velmi pěkné město, jsou tady krásná místa na procházky, krásné budovy, je radost tady žít. Naše hudba vychází z tradic různých zemí, ale snažíme se ji dělat moderně.”
Patricie Fuxová, zpěvačka, skladatelka a textařka, kapela Vesna: “Showcasy jsou strašně důležité pro lokální kapely, aby se na ně přijeli podívat třeba zahraniční pořadatelé, takže si myslím, že Zlata s Filipem Košťálkem dělají úžasnou práci. Jsme moc rády, že tady dneska hrajeme. My máme Ostravu rády, měly jsme tady i samostatné turné a je to prostě vždycky rozdíl, když člověk přijede jakoby z Prahy sem prostě východním směrem, že lidi jsou živější, radši tančí, baví se, prostě cítíme větší otevřenost a je nám dobře, protože většina z nás z Moravy pochází, takže máme tak jako pocit, že se vracíme domů.”
anketa: návštěvníci Festivalu v ulicích: “Pravidelně tady chodím, protože bydlím na Alšově náměstí, líbí se mi tady a je tady pěkně. Teď byla zajímavá ta balkánská a všechny si poslechnu, i latinu.”
“Já jsem tady poprvé a líbí se mi to tady. Ještě se určitě k nějakým stánkům vrátím, viděli jsme nějaká vystoupení a je to fajn a těším se na příští rok.”
“Užíváme, počasí vyšlo, co víc si přát. My tak celkově s dcerou a kamarádkama si to vždycky tak projdeme, holy něco ukážou, koupíme a jdeme dál zas. Každým rokem, když jsme doma a nemáme dovolenou.”
“Byl úžasný, nečekané to, jak se postavil na ty dvě prkna. Nečekané, jako čekal jsem, že spadne, Bylo super.”
“Já jsem tu poprvé, je tu taková pohodička, pivko, teďka se i trošku umoudřilo počasí, takže máme radost a spíš tak na pohodu. Ta hudba je taková alternativnější, neznám ty interprety, ale rád si je poslechnu.”

Kromě koncertů a pouličního umění Festival v ulicích nabídl i festivalové průvody, vinaře, dýmkaře a dětskou zónu se spoustou soutěží, sportovních aktivit a kreativních workshopů.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000043806/porubu-uz-potreti-roztancil-festival-v-ulicich-vystoupilo-na-nem-pres-200-umelcu