Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Festival CIRKULUM hostí významné umělce z osmi zemí světa

Ostrava-Slezská Ostrava |

Slezskoostravský hrad ožije na pět dní Mezinárodním festivalem nového cirkusu a pouličního divadla. Už posedmé hostí Ostrava unikátní přehlídku umělců, akrobatů a komiků z celého světa. Festival CIRKULUM letos přivezl navíc úplně nové hvězdy.

Na Slezskoostravském hradě začala už týden dopředu stavba pódií pro 7. ročník unikátního festivalu CIRKULUM.

Václav Pokorný, ředitel festivalu CIRKULUM: "Za námi se pomaličku staví cirkus David Dimitri, který přijel ze Švýcarska. Je to výborný umělec, akrobat. Bude tady nad hlavami diváků natažena velká provazochodecká konstrukce, kdy v závěru svého představení bude vycházet z toho šapitó. Vstupenky na představení se prodávají už na našich webových stránkách. Budou tady také v areálu festivalovém."

David Dimitri bude dokonce po laně chodit bez jištění.

Václav Pokorný, ředitel festivalu CIRKULUM: "Vedle se pomaličku staví další krásné šapitó francouzské L’Enjoliveur, která propojuje novocirkusové prvky akrobacie, hand balacing. Také mají v představení provazochodectví. Ty šapita, která se připravují, tak jsou hlavní a stěžejní celého festivalu."

Scéna nabídne také bohatý program zdarma. Návštěvníci uvidí několik novocirkusových disciplín světového formátu.

Václav Pokorný, ředitel festivalu CIRKULUM: "Přijedou akrobaté z osmi zemí světa. Máme tady akrobaty z Česka, tuzemské, ze Slovenska, Itálie, Španělska. A dále se mohou diváci těšit, že celý areál bude žít jako jedno oživlé panoptikum. Máme letos všechny umělce nové. A popřípadě, pokud nejsou noví, jsou třeba zapojeni v některých company, tak mají svoje nové představení. Takže všechna představení, která diváci uvidí, i hudební kapelu, kterou uslyší, tak na festivalu představení ještě nikdy neviděli."
Roman Goryczka (Ostravak) místostarosta Slezské Ostravy: "Cirkus trochu jinak nám prezentují cirkus, tanec, hudbu, kejklíře v prostorách Slezskoostravského hradu, kdy nevnímáme tyto ryze umělecké činnosti v rámci divadel, koncertních sálů a hal. Ale ve volném prostoru. Což je svým způsobem jedinečný mezinárodní festival, který se koná od 7. do 11. června. Takže mi dovolte, abych vás srdečně pozval."

Festival se koná na Slezskoostravském hradě už podruhé. Předtím probíhal pět let v Porubě.

Roman Goryczka (Ostravak) místostarosta Slezské Ostravy: "My jsme rádi, že se přenesl k nám na Slezskou Ostravu. My ho nejen duševně, psychicky, i fyzicky podporujeme, ale i finančně. Takže myslím si, že to bude nádherná akce, která zapadne do všech těch akcí, které pořádáme jako Slezskoostravská radnice na Slezské Ostravě."

Cirkusovou atmosféru bude dotvářet malé šapitó s programem Zkus cirkus. Návštěvníci si tam budou moci vyzkoušet nejrůznější cirkusové disciplíny. Pro děti bude připravena také scéna s názvem Herniště. Podrobný program najdete na webu akce CIRKULUM.

Nahlásit chybu


K tématu

Festival CIRKULUM představil na Slezskoostravském hradě 35 domácích i světových umělců

12. června 2023 17:23 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Pouliční a cirkusoví umělci z celého světa obsadili letos opět Slezskoostravský hrad. Festival CIRKULUM letos nabídl zcela nové vystupující. Program si užili všichni návštěvníci, hlavně rodiny s dětmi.

Na Dětský den do Frýdku-Místku zavítá Cirkulum na cestách

1. června 2023 16:21 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Děti ve Frýdku-Místku letos oslaví svůj svátek doslova v cirkusové manéži. V tu se totiž promění v neděli Sady Bedřicha Smetany, které zaplní umělci a artisté z různých koutů světa. Do města totiž zavítá program oblíbené akce Cirkulum na cestách.

Světoví cirkusoví artisté bavili děti ve Frýdku-Místku. Cirkulum na cestách má úspěch

5. června 2023 14:33 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Umělci z různých koutů světa letos přijeli do Frýdku-Místku bavit děti v rámci oslav Dne dětí. Do města totiž přijel festival Cirkulum na cestách. Akce sklidila velký úspěch a dorazily na ni doslova davy rodin s dětmi.


Horní Suchá zvažuje koupi části finských domků, odprodat by je chtěla stávajícím nájemníkům

Zastupitelé v Horní Suché přijali usnesení projevit vůli na odkup jedné z lokalit finských domků od soukromého vlastníka. Pokud se tak skutečně stane, chtěla by obec nabídnout odprodej stávajícím nájemníkům.

Tragický konec noční jízdy: osmpadesátiletý muž zemřel po havárii v Palkovicích

Dnes 14:18 | Palkovice | Lukáš Zavadil

V noci ze čtvrtku na pátek zasahovaly pozemní týmy z Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí společně s leteckými záchranáři u muže se selháním životních funkcí v Palkovicích. Osmapadesátiletý muž cestoval v osobním vozidle a havaroval do příkopy. Při příjezdu záchranných složek nejevil žádné známky života.

V Havířově odstartoval další ročník soutěže Wolfram, na nejlepší týmy čeká atraktivní cena

Sedmý roční branné soutěže Wolfram byl zahájen v Havířově. Armáda si pro žáky v letošním roce připravila i jednu novinku a hlavně atraktivní ceny.

Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

Dnes 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Město elektrorozvody v budovách sportoviště opraví, fotbalisté mohou hrát

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí město provést rekonstrukci rozvodů. Studénka tento majetek převzala do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Ostravský majáles je pro studenty všech škol v kraji

Ostravský majáles chce být symbolem všech studentů v kraji. Na letošní rok připravil kromě volby krále a královny, také volbu prince a princezny. Ti budou za střední školy. Vítězové dostanou 50 tisíc korun na studentské aktivity pro své školy.

Stezka v Bělském lese bude obnovena. Stavba navazuje na Cestu vody

Dnes máme připravenu dobrou zprávu pro obyvatele okolí Bělského lesa a nebo jeho návštěvníky. Páteřní propojení lesní cestou Staré a Nové Bělé bude v celé délce obnoveno. Postarají se o to Ostravské komunikace.

Začne rekonstrukce vodovodu na Hornopolní. Stavbu doprovodí omezení a uzavírky

Ostravské Fifejdy se dočkají nového vodovodu. Kompletní výměnu potrubí budou stavebníci provádět hlavně v ulici Hornopolní a Nemocniční, což si vyžádá i omezení dopravy.

Studenti vysokých a středních škol se utkali na mistrovství ČR v požárním sportu

V Ostravě ve středu odstartovalo Otevřené akademické mistrovství České republiky v požárním sportu. Sto sedmdesát mladých závodníků a závodnic se letos v Porubě utkalo ve čtyřech nelehkých disciplínách.

Na Mariánské náměstí se slétly čarodějnice, skřeti, kouzelníci a další nadpřirozené bytosti

Mariánské náměstí zaplnili čarodějnice, čarodějové, skřeti, kouzelníci a jiné nadpřirozené bytosti. Sešli se tady na tradičním sletu čarodějnic.

Klienti domova Kamenec ochutnali světovou kuchyni, tentokrát je čekala kuchyně mexická

Zdravý svět seniora na stole – tak se jmenuje akce, která čtyřikrát do roka obohatí program uživatelům domova pro seniory Kamenec ve Slezské Ostravě. Jejím cílem je seznámit seniory se zdravými a netradičními jídly české i zahraniční kuchyně.

Festival CIRKULUM hostí významné umělce z osmi zemí světa
Vydáno 6. června 2023 9:49, Ostrava-Slezská Ostrava, Jiří Cileček
Slezskoostravský hrad ožije na pět dní Mezinárodním festivalem nového cirkusu a pouličního divadla. Už posedmé hostí Ostrava unikátní přehlídku umělců, akrobatů a komiků z celého světa. Festival CIRKULUM letos přivezl navíc úplně nové hvězdy.

Na Slezskoostravském hradě začala už týden dopředu stavba pódií pro 7. ročník unikátního festivalu CIRKULUM.

Václav Pokorný, ředitel festivalu CIRKULUM: "Za námi se pomaličku staví cirkus David Dimitri, který přijel ze Švýcarska. Je to výborný umělec, akrobat. Bude tady nad hlavami diváků natažena velká provazochodecká konstrukce, kdy v závěru svého představení bude vycházet z toho šapitó. Vstupenky na představení se prodávají už na našich webových stránkách. Budou tady také v areálu festivalovém."

David Dimitri bude dokonce po laně chodit bez jištění.

Václav Pokorný, ředitel festivalu CIRKULUM: "Vedle se pomaličku staví další krásné šapitó francouzské L’Enjoliveur, která propojuje novocirkusové prvky akrobacie, hand balacing. Také mají v představení provazochodectví. Ty šapita, která se připravují, tak jsou hlavní a stěžejní celého festivalu."

Scéna nabídne také bohatý program zdarma. Návštěvníci uvidí několik novocirkusových disciplín světového formátu.

Václav Pokorný, ředitel festivalu CIRKULUM: "Přijedou akrobaté z osmi zemí světa. Máme tady akrobaty z Česka, tuzemské, ze Slovenska, Itálie, Španělska. A dále se mohou diváci těšit, že celý areál bude žít jako jedno oživlé panoptikum. Máme letos všechny umělce nové. A popřípadě, pokud nejsou noví, jsou třeba zapojeni v některých company, tak mají svoje nové představení. Takže všechna představení, která diváci uvidí, i hudební kapelu, kterou uslyší, tak na festivalu představení ještě nikdy neviděli."
Roman Goryczka (Ostravak) místostarosta Slezské Ostravy: "Cirkus trochu jinak nám prezentují cirkus, tanec, hudbu, kejklíře v prostorách Slezskoostravského hradu, kdy nevnímáme tyto ryze umělecké činnosti v rámci divadel, koncertních sálů a hal. Ale ve volném prostoru. Což je svým způsobem jedinečný mezinárodní festival, který se koná od 7. do 11. června. Takže mi dovolte, abych vás srdečně pozval."

Festival se koná na Slezskoostravském hradě už podruhé. Předtím probíhal pět let v Porubě.

Roman Goryczka (Ostravak) místostarosta Slezské Ostravy: "My jsme rádi, že se přenesl k nám na Slezskou Ostravu. My ho nejen duševně, psychicky, i fyzicky podporujeme, ale i finančně. Takže myslím si, že to bude nádherná akce, která zapadne do všech těch akcí, které pořádáme jako Slezskoostravská radnice na Slezské Ostravě."

Cirkusovou atmosféru bude dotvářet malé šapitó s programem Zkus cirkus. Návštěvníci si tam budou moci vyzkoušet nejrůznější cirkusové disciplíny. Pro děti bude připravena také scéna s názvem Herniště. Podrobný program najdete na webu akce CIRKULUM.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000037579/festival-cirkulum-hosti-vyznamne-umelce-z-osmi-zemi-sveta