Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ze Slezské Ostravy do Dolních Vítkovic vede nová lávka pro pěší a cyklisty

Ostrava-Slezská Ostrava |

Unikátní lávka architekta Josefa Pleskota přes řeku Ostravici je hotová. Spojuje cyklostezku ve Slezské Ostravě a Dolní Vítkovice. Lávka je zavěšena ocelovými lany na pylonu, který měří téměř 30 metrů.

Ostravu ozdobila nová unikátní silueta, kterou tvoří lávka architekta Josefa Pleskota. Svým způsobem jde o lávky dvě, které jsou zavěšeny na jednom pylonu. Jedno pole přemosťuje železniční vlečku a druhé řeku Ostravici.

Vladimír Lyčka (ANO), místostarosta Slezské Ostravy: "Slezská Ostrava jako taková je ráda, že tato lávka tady vznikla, protože to napojení, jak už jsem říkal předtím v úvodu, v podstatě na hrad a na tu část Slezské je super. To tady chybělo. S tím, že my plánujeme i další projekty, které by tady v blízkosti měly vzniknout. Nemyslím si, že to je otázka dvou, tří let, ale v horizontu třeba pěti, deseti let určitě tady vzniknou bytové komplexy podél Frýdecké. Takže v podstatě i kolem toho Zárubku, kde je dneska skládka, tak se to plánuje v budoucnu taky samozřejmě úplně změnit. Včetně toho, že by se měla časem proměnit i více Bohumínská a Frýdecká."

Propojení Slezské Ostravy a Dolních Vítkovic vytvořilo cyklostezku, která má půl kilometru a je široká 4 metry. Pro montáž lávky byl využit největší jeřáb v České republice s nosností 750 tun.

Štěpán Trantina, ředitel pro obchod a realizaci společnosti EXCON: "Pan architekt požadoval lehkou, vzdušnou lávku, lehkou vzdušnou konstrukci. K tomu se přizpůsobuje i statický návrh té ocelové konstrukce a ten finální tvar vzniká ve spolupráci architekta s inženýry a pan architekt tomu dává finální podobu. Tato lávka je unikátní právě tím systémem zavěšení, kdy má pevné body na krajních podpěrách a jsou zde táhla, která ji pomáhají vynášet. Ta táhla jsou předepnutá na určitou sílu, čímž zlepšují přenos sil v té lávce. Tím přispívají k tomu, že ta dimenze profilů může být menší."

Zajímavý je také tvar lávky, která je nad železnicí navýšena do oblouku a nad řekou naopak prohnutá směrem dolů.

Štěpán Trantina, ředitel pro obchod a realizaci společnosti EXCON: "Lávka je samozřejmě bezpečná. Ten pohyb, který je cítit, je obvyklý. Zejména to je u těch lávek, které jsou řešeny tímto způsobem. Dodatečně jsou zespoda té lávky, což my teď tady nevidíme, instalovány pohlcovače kmitů, které mají zlepšit tu pohodu chodce. A zejména běžců, protože předpokládáme, že se zde budou odehrávat nějaké závody a budou tady běhat skupiny a tak dále."

Město Ostrava do budoucna připravuje také nový most pro auta.

Vladimír Lyčka (ANO), místostarosta Slezské Ostravy: "To propojení automobilové dopravy mezi Slezskou Ostravou a Moravskou Ostravou samozřejmě vítáme, protože víme, jak je dneska vytížená ulice Bohumínská a ona potřebuje nějakým způsobem zklidnit. O tom je i ta studie, která probíhá, ke které budou nějaké diskuze. Tak si myslím, že to určitě tomu prospěje. A takové projekty vítáme a jsme rádi za to, že město to podporuje a realizuje."

Autor současné lávky pro pěší a cyklisty Josef Pleskot projevil přání, zda by se mohla jmenovat po ostravském spisovateli Janu Balabánovi.

Nahlásit chybu


K tématu

Unikátní lávka přes Ostravici je hotová, spojuje Slezskou Ostravu a Dolní Vítkovice

9. června 2023 10:32 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Unikátní lávka architekta Josefa Pleskota přes řeku Ostravici je hotova. Spojuje cyklostezku ve Slezské Ostravě a Dolní Vítkovice. Lávka je zavěšena ocelovými lany na pylonu, který měří téměř 30 metrů.

Vítkovice a Slezskou Ostravu spojuje unikátní lávka přes Ostravici

16. srpna 2023 10:32 | Ostrava-Vítkovice | Pavel Straka

Unikátní lávka architekta Josefa Pleskota přes řeku Ostravici je hotova. Spojuje cyklostezku ve Slezské Ostravě a Dolní Vítkovice. Lávka je zavěšena ocelovými lany na pylonu, který měří téměř 30 metrů.

Rozmarné slavnosti řeky Ostravice spojí oba břehy Moravské a Slezské Ostravy

20. června 2023 15:15 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Slezská i Moravská Ostrava se připravuje na Rozmarné slavnosti řeky Ostravice. Akce nabídne tradičně bohatý kulturní program, ale hlavně oblíbenou soutěž netradičních plavidel, která budou sjíždět řeku Ostravici.


Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

Dnes 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Město elektrorozvody v budovách sportoviště opraví, fotbalisté mohou hrát

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí město provést rekonstrukci rozvodů. Studénka tento majetek převzala do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Záchranáři bojovali o život muže, který spadl v bývalé kotelně v Bohumíně

Dnes 8:52 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve čtvrtek 2. května odpoledne zasahovaly týmy zdravotnické záchranné služby u vážně zraněného muže na Karvinsku. Krajští operátoři obdrželi informaci o vážném zranění v objektu bývalé kotelny v Bohumíně.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Studenti vysokých a středních škol se utkali na mistrovství ČR v požárním sportu

V Ostravě ve středu odstartovalo Otevřené akademické mistrovství České republiky v požárním sportu. Sto sedmdesát mladých závodníků a závodnic se letos v Porubě utkalo ve čtyřech nelehkých disciplínách.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Ostravský majáles je pro studenty všech škol v kraji

Ostravský majáles chce být symbolem všech studentů v kraji. Na letošní rok připravil kromě volby krále a královny, také volbu prince a princezny. Ti budou za střední školy. Vítězové dostanou 50 tisíc korun na studentské aktivity pro své školy.

Na Mariánské náměstí se slétly čarodějnice, skřeti, kouzelníci a další nadpřirozené bytosti

Mariánské náměstí zaplnili čarodějnice, čarodějové, skřeti, kouzelníci a jiné nadpřirozené bytosti. Sešli se tady na tradičním sletu čarodějnic.

Klienti domova Kamenec ochutnali světovou kuchyni, tentokrát je čekala kuchyně mexická

Zdravý svět seniora na stole – tak se jmenuje akce, která čtyřikrát do roka obohatí program uživatelům domova pro seniory Kamenec ve Slezské Ostravě. Jejím cílem je seznámit seniory se zdravými a netradičními jídly české i zahraniční kuchyně.

Ve Slezské Ostravě začalo první jarní kosení, v červnu na něj naváže další

Ve Slezské Ostravě začalo letošní první kosení. Standartně probíhá 4krát do roka a jeho hlavním účelem je eliminovat klíšťata a plevel. Kvůli letošnímu deštivému počasí se práce asi protáhnou, dokončeny by však měly být začátkem června.

Slezská Ostrava a MAPPA pracují na urbanistickém rozvoji obvodu, studie se týkají Hrušova i Zámostí

Představitelé Slezské Ostravy byli pozváni do prostoru MAPPA Za výlohou ke komentované prohlídce výstavy Město staví město. Mezi sedmi vystavovanými projekty, zabývajícími se urbanistickým rozvojem Ostravy, je totiž i lokalita slezskoostravského Hrušova. Městský obvod ale s ateliérem pracoval už dříve.

20. let v EU si mohou Ostravané připomenout v Husově sadu. Výstava potrvá do konce května

I Ostrava si připomíná dvě desetiletí našeho členství v Evropské unii. Co všechno nám toto partnerství přineslo si mohou občané připomenout v Husově sadu v centru města, kde je pro ně vytvořena zajímavá výstava.

Ze Slezské Ostravy do Dolních Vítkovic vede nová lávka pro pěší a cyklisty
Vydáno 13. června 2023 14:18, Ostrava-Slezská Ostrava, Jiří Cileček
Unikátní lávka architekta Josefa Pleskota přes řeku Ostravici je hotová. Spojuje cyklostezku ve Slezské Ostravě a Dolní Vítkovice. Lávka je zavěšena ocelovými lany na pylonu, který měří téměř 30 metrů.

Ostravu ozdobila nová unikátní silueta, kterou tvoří lávka architekta Josefa Pleskota. Svým způsobem jde o lávky dvě, které jsou zavěšeny na jednom pylonu. Jedno pole přemosťuje železniční vlečku a druhé řeku Ostravici.

Vladimír Lyčka (ANO), místostarosta Slezské Ostravy: "Slezská Ostrava jako taková je ráda, že tato lávka tady vznikla, protože to napojení, jak už jsem říkal předtím v úvodu, v podstatě na hrad a na tu část Slezské je super. To tady chybělo. S tím, že my plánujeme i další projekty, které by tady v blízkosti měly vzniknout. Nemyslím si, že to je otázka dvou, tří let, ale v horizontu třeba pěti, deseti let určitě tady vzniknou bytové komplexy podél Frýdecké. Takže v podstatě i kolem toho Zárubku, kde je dneska skládka, tak se to plánuje v budoucnu taky samozřejmě úplně změnit. Včetně toho, že by se měla časem proměnit i více Bohumínská a Frýdecká."

Propojení Slezské Ostravy a Dolních Vítkovic vytvořilo cyklostezku, která má půl kilometru a je široká 4 metry. Pro montáž lávky byl využit největší jeřáb v České republice s nosností 750 tun.

Štěpán Trantina, ředitel pro obchod a realizaci společnosti EXCON: "Pan architekt požadoval lehkou, vzdušnou lávku, lehkou vzdušnou konstrukci. K tomu se přizpůsobuje i statický návrh té ocelové konstrukce a ten finální tvar vzniká ve spolupráci architekta s inženýry a pan architekt tomu dává finální podobu. Tato lávka je unikátní právě tím systémem zavěšení, kdy má pevné body na krajních podpěrách a jsou zde táhla, která ji pomáhají vynášet. Ta táhla jsou předepnutá na určitou sílu, čímž zlepšují přenos sil v té lávce. Tím přispívají k tomu, že ta dimenze profilů může být menší."

Zajímavý je také tvar lávky, která je nad železnicí navýšena do oblouku a nad řekou naopak prohnutá směrem dolů.

Štěpán Trantina, ředitel pro obchod a realizaci společnosti EXCON: "Lávka je samozřejmě bezpečná. Ten pohyb, který je cítit, je obvyklý. Zejména to je u těch lávek, které jsou řešeny tímto způsobem. Dodatečně jsou zespoda té lávky, což my teď tady nevidíme, instalovány pohlcovače kmitů, které mají zlepšit tu pohodu chodce. A zejména běžců, protože předpokládáme, že se zde budou odehrávat nějaké závody a budou tady běhat skupiny a tak dále."

Město Ostrava do budoucna připravuje také nový most pro auta.

Vladimír Lyčka (ANO), místostarosta Slezské Ostravy: "To propojení automobilové dopravy mezi Slezskou Ostravou a Moravskou Ostravou samozřejmě vítáme, protože víme, jak je dneska vytížená ulice Bohumínská a ona potřebuje nějakým způsobem zklidnit. O tom je i ta studie, která probíhá, ke které budou nějaké diskuze. Tak si myslím, že to určitě tomu prospěje. A takové projekty vítáme a jsme rádi za to, že město to podporuje a realizuje."

Autor současné lávky pro pěší a cyklisty Josef Pleskot projevil přání, zda by se mohla jmenovat po ostravském spisovateli Janu Balabánovi.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000037692/ze-slezske-ostravy-do-dolnich-vitkovic-vede-nova-lavka-pro-pesi-a-cyklisty