Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Netradiční plavidla s posádkami opět sjela řeku Ostravici, u diváků bodovala velká masařka

Ostrava-Slezská Ostrava |

Slezská i Moravská Ostrava opět společně připravily tradiční a velmi oblíbenou akci nazvanou Rozmarné slavnosti řeky Ostravice. Akce nabídla návštěvníkům tradičně bohatý kulturní program a také soutěž netradičních plavidel, která sjížděla řeku Ostravici.

Řeka Ostravice se stala dějištěm velké podívané. Na soutoku řeky Ostravice a Lučiny se sešlo devět odvážných a velmi kreativních posádek, aby tady v průběhu tradiční akce nazvané Rozmarné slavnosti řeky Ostravice připravily svá netradiční plavidla na vodu.

Než se ale posádky vydaly na svou dobrodružnou cestu plnou nástrah a úskalí zakončenou průjezdem malým splavem u mostu Miloše Sýkory, sjel řeku známý moderátor Petr Vondráček. Jeho úkolem bylo upoutat pozornost návštěvníků.

Petr Vondráček, moderátor akce, zpěvák, herec: “Ještě než jsem měl pupek a měl jsem korbu, byl jsem vysvalovaný a někdy jsem jel vodu, tak jsem poutal pozornost. Ale bylo to bez negafonu. Dneska budu mít megafon - pro mladé - to je taková trouba, co se do ní mluví, ale naštěstí to bude plavidlo, které je k tomu určené, takže nehrozí, že se cvaknem nebo že se uděláme,, navíc vedle sebe budu mít zkušeného vodáka Adama."

Hned za ním se pak do boje s proudem řeky pustily soutěživé týmy. I když pořadí bylo dané, hned na startu se objevily u některých plavidel menší komplikace. Třeba Baba Jaga si to nechtěně hned po startu namířila na opačnou stranu. Porota, která originalitu plavidel hodnotila, si pak musela na příjezd prvních posádek chvilku počkat.

Dominik Beneš, dramaturg Centra kultury a vzdělávání Moravská Ostrava: "Plavidla jsou netradiční, jsou z jakéhokoliv materiálu, nechali jsme to na lidech, vymysleli si formu, název, bylo na nich, jestli pojedou na vodních lyžích nebo na nafukovacím člunu, muselo se to ještě nazdobit, důležitý byl název celého konceptu. Máme šestičlennou porotu, je složená z představitelů Moravské i Slezské Ostravy a ti budou hodnotit to nejkrásnější, nejdůvtipnější plavidlo."

Návštěvníci po celou dobu statečné posádky povzbuzovali. Zvláště ty, které měly problém dojet plynule až ke splavu. Obdiv sklidila i Trosečnice, která byla ve vodě po celou dobu a potlesk patřil i těm posádkám, které chtě nechtě skončily ve vodě, aby popraly s proudem, který jim plavidla zastavoval nebo otáčel.

Porota to ani letos neměla s hodnocením vůbec jednoduché.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Já osobně oceňuji to, jak si lidé dali práci s přípravou plavidla jako takového, není to jednoduché, někdo si ho opravdu vypiplá a je to velmi tématické a důležité je také to, jak umí pobavit ty fanoušky na obou stranách břehu řeky Ostravice. “ 
Petr Veselka (ANO), starosta Moravské Ostravy a Přívozu: "Já bych jim všem dal první místo, protože pracují na tom, obětují svůj volný čas, baví ostatní a pak se vykoupou ve studené vodě."

Po sjezdu Ostravice pak mohli soutěžící zhodnotit kvalitu svého plavidla.

Pavel Tomšík, soutěžící - Baba Jaga: "Spočítali jsme špatný ponor, bylo to lehké, takže mě to tahalo s proudem noo. To je vlastně materiál odpadový, palety a pytle a všechno, co se najde. Kostým baby Jagy už mám 18 let a je ho třeba někdy vyvětrat."
Ludmila Slováčková, soutěžící - Trosečnice: "Byla to větší zábava než jsem čekala. Byla to moje první jízda, cílem bylo spojit lidi. Protože člověk na pustém ostrově je sám, tak aby si lidi uvědomili, jak je důležité mít to okolí, které vás podporuje. Bez okolí, které by mě nepodporovalo, bych to nikdy nedala.” 

A ve vodě to bylo i naopak. Trosečnice ochotně pomohla mouše v nesnázích.

Ludmila Slováčková, soutěžící - Trosečnice: "To by udělal každý přece. A moucha v nesnázích, to se jen tak nevidí, proto jsem se rozhodla se vrátit no."

Originální plavidlo mouchy pobavilo diváky asi nejvíc.

Irena Žáčková, soutěžící - Moucha: “To vymyslel můj muž. Když jsem se ho ptala, za co půjdeme letos, říkal za muchu na hovně. Když jste sama, tak se pluje blbě, protože se to točí, ale bylo stabilní."

A komu fandili samotní diváci? Kdo se jim líbil nejvíc?

anketa: návštěvníci akce: " No samozřejmě moucha, protože ta šla jako první a byla nejlepší.”  "Mě se líbila mořská panna:” "Dobrá byla baba Jaga určitě.”

Každá posádka, která letos sjela řeku Ostravici, obdržela kromě kromě věcných cen také hodnotnou poukázku. Po sečtení bodů za schopnost plavidla manévrovat, jeho vzhled i originalitu, byly ze všech vybrány tři nejlepší, které si kromě toho ještě odnesly finanční odměny. Na třetím místě skončila Baba Jaga, druhé místo patřilo posádce Poslední hmyzí ostrov a vítězství patřilo sympatické Masařce. Po celou dobu se na březích, které byly pro tuto příležitost originálně spojeny pro pěší přecházení, bavili lidé u dobrého jídla a pití.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Rozmarné slavnosti řeky Ostravice jsou již tradiční akcí, která nám připomíná, že ačkoliv má řeka dva břehy, tak město jsme stále jedno. Hlavním motivem akce je spojit oba břehy, přivést sem lidi a propojit jak Slezskou a Moravskou Ostravu. "
Petr Veselka (ANO), starosta Moravské Ostravy a Přívozu: "Jsme těsně sousedící obvody, musíme spolupracovat, spolu vycházet a myslím si, že ty vztahy jsou nadstandardní v současné době."


Program Rozmarných slavností řeky Ostravice probíhal až do večera a a už teď se lidé mohou těšit na další ročník.

Nahlásit chybu


K tématu

Stovky lidí se pobavily na Rozmarných slavnostech řeky Ostravice

27. června 2023 17:02 | Celý MS kraj | Monika Danková

Slezská i Moravská Ostrava opět společně připravily tradiční a velmi oblíbenou akci nazvanou Rozmarné slavnosti řeky Ostravice. Akce nabídla návštěvníkům tradičně bohatý kulturní program a také soutěž netradičních plavidel, která sjížděla řeku Ostravici.

Ze Slezské Ostravy do Dolních Vítkovic vede nová lávka pro pěší a cyklisty

13. června 2023 14:18 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Unikátní lávka architekta Josefa Pleskota přes řeku Ostravici je hotová. Spojuje cyklostezku ve Slezské Ostravě a Dolní Vítkovice. Lávka je zavěšena ocelovými lany na pylonu, který měří téměř 30 metrů.

Rozmarné slavnosti řeky Ostravice spojí oba břehy Moravské a Slezské Ostravy

20. června 2023 15:15 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Slezská i Moravská Ostrava se připravuje na Rozmarné slavnosti řeky Ostravice. Akce nabídne tradičně bohatý kulturní program, ale hlavně oblíbenou soutěž netradičních plavidel, která budou sjíždět řeku Ostravici.


Tragický konec noční jízdy: osmpadesátiletý muž zemřel po havárii v Palkovicích

Dnes 14:18 | Palkovice | Lukáš Zavadil

V noci ze čtvrtku na pátek zasahovaly pozemní týmy z Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí společně s leteckými záchranáři u muže se selháním životních funkcí v Palkovicích. Osmapadesátiletý muž cestoval v osobním vozidle a havaroval do příkopy. Při příjezdu záchranných složek nejevil žádné známky života.

Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

Dnes 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Město elektrorozvody v budovách sportoviště opraví, fotbalisté mohou hrát

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí město provést rekonstrukci rozvodů. Studénka tento majetek převzala do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Záchranáři bojovali o život muže, který spadl v bývalé kotelně v Bohumíně

Dnes 8:52 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve čtvrtek 2. května odpoledne zasahovaly týmy zdravotnické záchranné služby u vážně zraněného muže na Karvinsku. Krajští operátoři obdrželi informaci o vážném zranění v objektu bývalé kotelny v Bohumíně.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Ostravský majáles je pro studenty všech škol v kraji

Ostravský majáles chce být symbolem všech studentů v kraji. Na letošní rok připravil kromě volby krále a královny, také volbu prince a princezny. Ti budou za střední školy. Vítězové dostanou 50 tisíc korun na studentské aktivity pro své školy.

Stezka v Bělském lese bude obnovena. Stavba navazuje na Cestu vody

Dnes máme připravenu dobrou zprávu pro obyvatele okolí Bělského lesa a nebo jeho návštěvníky. Páteřní propojení lesní cestou Staré a Nové Bělé bude v celé délce obnoveno. Postarají se o to Ostravské komunikace.

Začne rekonstrukce vodovodu na Hornopolní. Stavbu doprovodí omezení a uzavírky

Ostravské Fifejdy se dočkají nového vodovodu. Kompletní výměnu potrubí budou stavebníci provádět hlavně v ulici Hornopolní a Nemocniční, což si vyžádá i omezení dopravy.

Studenti vysokých a středních škol se utkali na mistrovství ČR v požárním sportu

V Ostravě ve středu odstartovalo Otevřené akademické mistrovství České republiky v požárním sportu. Sto sedmdesát mladých závodníků a závodnic se letos v Porubě utkalo ve čtyřech nelehkých disciplínách.

Na Mariánské náměstí se slétly čarodějnice, skřeti, kouzelníci a další nadpřirozené bytosti

Mariánské náměstí zaplnili čarodějnice, čarodějové, skřeti, kouzelníci a jiné nadpřirozené bytosti. Sešli se tady na tradičním sletu čarodějnic.

Klienti domova Kamenec ochutnali světovou kuchyni, tentokrát je čekala kuchyně mexická

Zdravý svět seniora na stole – tak se jmenuje akce, která čtyřikrát do roka obohatí program uživatelům domova pro seniory Kamenec ve Slezské Ostravě. Jejím cílem je seznámit seniory se zdravými a netradičními jídly české i zahraniční kuchyně.

Netradiční plavidla s posádkami opět sjela řeku Ostravici, u diváků bodovala velká masařka
Vydáno 27. června 2023 11:02, Ostrava-Slezská Ostrava, Monika Danková
Slezská i Moravská Ostrava opět společně připravily tradiční a velmi oblíbenou akci nazvanou Rozmarné slavnosti řeky Ostravice. Akce nabídla návštěvníkům tradičně bohatý kulturní program a také soutěž netradičních plavidel, která sjížděla řeku Ostravici.

Řeka Ostravice se stala dějištěm velké podívané. Na soutoku řeky Ostravice a Lučiny se sešlo devět odvážných a velmi kreativních posádek, aby tady v průběhu tradiční akce nazvané Rozmarné slavnosti řeky Ostravice připravily svá netradiční plavidla na vodu.

Než se ale posádky vydaly na svou dobrodružnou cestu plnou nástrah a úskalí zakončenou průjezdem malým splavem u mostu Miloše Sýkory, sjel řeku známý moderátor Petr Vondráček. Jeho úkolem bylo upoutat pozornost návštěvníků.

Petr Vondráček, moderátor akce, zpěvák, herec: “Ještě než jsem měl pupek a měl jsem korbu, byl jsem vysvalovaný a někdy jsem jel vodu, tak jsem poutal pozornost. Ale bylo to bez negafonu. Dneska budu mít megafon - pro mladé - to je taková trouba, co se do ní mluví, ale naštěstí to bude plavidlo, které je k tomu určené, takže nehrozí, že se cvaknem nebo že se uděláme,, navíc vedle sebe budu mít zkušeného vodáka Adama."

Hned za ním se pak do boje s proudem řeky pustily soutěživé týmy. I když pořadí bylo dané, hned na startu se objevily u některých plavidel menší komplikace. Třeba Baba Jaga si to nechtěně hned po startu namířila na opačnou stranu. Porota, která originalitu plavidel hodnotila, si pak musela na příjezd prvních posádek chvilku počkat.

Dominik Beneš, dramaturg Centra kultury a vzdělávání Moravská Ostrava: "Plavidla jsou netradiční, jsou z jakéhokoliv materiálu, nechali jsme to na lidech, vymysleli si formu, název, bylo na nich, jestli pojedou na vodních lyžích nebo na nafukovacím člunu, muselo se to ještě nazdobit, důležitý byl název celého konceptu. Máme šestičlennou porotu, je složená z představitelů Moravské i Slezské Ostravy a ti budou hodnotit to nejkrásnější, nejdůvtipnější plavidlo."

Návštěvníci po celou dobu statečné posádky povzbuzovali. Zvláště ty, které měly problém dojet plynule až ke splavu. Obdiv sklidila i Trosečnice, která byla ve vodě po celou dobu a potlesk patřil i těm posádkám, které chtě nechtě skončily ve vodě, aby popraly s proudem, který jim plavidla zastavoval nebo otáčel.

Porota to ani letos neměla s hodnocením vůbec jednoduché.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Já osobně oceňuji to, jak si lidé dali práci s přípravou plavidla jako takového, není to jednoduché, někdo si ho opravdu vypiplá a je to velmi tématické a důležité je také to, jak umí pobavit ty fanoušky na obou stranách břehu řeky Ostravice. “ 
Petr Veselka (ANO), starosta Moravské Ostravy a Přívozu: "Já bych jim všem dal první místo, protože pracují na tom, obětují svůj volný čas, baví ostatní a pak se vykoupou ve studené vodě."

Po sjezdu Ostravice pak mohli soutěžící zhodnotit kvalitu svého plavidla.

Pavel Tomšík, soutěžící - Baba Jaga: "Spočítali jsme špatný ponor, bylo to lehké, takže mě to tahalo s proudem noo. To je vlastně materiál odpadový, palety a pytle a všechno, co se najde. Kostým baby Jagy už mám 18 let a je ho třeba někdy vyvětrat."
Ludmila Slováčková, soutěžící - Trosečnice: "Byla to větší zábava než jsem čekala. Byla to moje první jízda, cílem bylo spojit lidi. Protože člověk na pustém ostrově je sám, tak aby si lidi uvědomili, jak je důležité mít to okolí, které vás podporuje. Bez okolí, které by mě nepodporovalo, bych to nikdy nedala.” 

A ve vodě to bylo i naopak. Trosečnice ochotně pomohla mouše v nesnázích.

Ludmila Slováčková, soutěžící - Trosečnice: "To by udělal každý přece. A moucha v nesnázích, to se jen tak nevidí, proto jsem se rozhodla se vrátit no."

Originální plavidlo mouchy pobavilo diváky asi nejvíc.

Irena Žáčková, soutěžící - Moucha: “To vymyslel můj muž. Když jsem se ho ptala, za co půjdeme letos, říkal za muchu na hovně. Když jste sama, tak se pluje blbě, protože se to točí, ale bylo stabilní."

A komu fandili samotní diváci? Kdo se jim líbil nejvíc?

anketa: návštěvníci akce: " No samozřejmě moucha, protože ta šla jako první a byla nejlepší.”  "Mě se líbila mořská panna:” "Dobrá byla baba Jaga určitě.”

Každá posádka, která letos sjela řeku Ostravici, obdržela kromě kromě věcných cen také hodnotnou poukázku. Po sečtení bodů za schopnost plavidla manévrovat, jeho vzhled i originalitu, byly ze všech vybrány tři nejlepší, které si kromě toho ještě odnesly finanční odměny. Na třetím místě skončila Baba Jaga, druhé místo patřilo posádce Poslední hmyzí ostrov a vítězství patřilo sympatické Masařce. Po celou dobu se na březích, které byly pro tuto příležitost originálně spojeny pro pěší přecházení, bavili lidé u dobrého jídla a pití.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Rozmarné slavnosti řeky Ostravice jsou již tradiční akcí, která nám připomíná, že ačkoliv má řeka dva břehy, tak město jsme stále jedno. Hlavním motivem akce je spojit oba břehy, přivést sem lidi a propojit jak Slezskou a Moravskou Ostravu. "
Petr Veselka (ANO), starosta Moravské Ostravy a Přívozu: "Jsme těsně sousedící obvody, musíme spolupracovat, spolu vycházet a myslím si, že ty vztahy jsou nadstandardní v současné době."


Program Rozmarných slavností řeky Ostravice probíhal až do večera a a už teď se lidé mohou těšit na další ročník.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000037913/netradicni-plavidla-s-posadkami-opet-sjela-reku-ostravici-u-divaku-bodovala-velka-masarka