Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Autorce Hornických vdov zůstalo Ostravsko v srdci, jezdí sem i nadále z jižní Moravy

Ostrava-Slezská Ostrava |

Autorka své literární prvotiny Hornické vdovy – Kamila Hladká – opět navštívila Ostravsko. Tentokrát nebyla jejím hlavním cílem obvyklá přátelská návštěva žen, reálných postav z knížky, ale autorské čtení ve Slezskoostravské galerii.

Čtivý literární dokument z roku 2019 přibližuje životy osmi žen ve věku od 39 do 81 let, které ztratily na šachtách své muže, a dokázaly o tom spisovatelce vyprávět. Například o neštěstí na Dole Dukla v roce 1961, nebo na Dole Darkov v roce 2015.

Kamila Hladká, autorka Hornických vdov: Hornické vdovy v podstatě vznikly náhodou, když jsem hledala jako v jiných případech autora knihy, a velmi rychle jsem se rozhodla, a stalo se to mým bytostným tématem, že tu knížku si udělám sama s hornickými vdovami. A kdyby nebylo toho úspěchu, tak bych se do dalšího literárního dokumentu nepustila.

Autorka pochází z Vyškovska, žije na Brněnsku. Ostravsko zkoumala poprvé.

Kamila Hladká, autorka Hornických vdov: K tomu regionu jsem vlastně žádný zásadní vztah neměla. Nebyl to kraj, který bych měla zažitý, což se teď troufám říci, že je to takový můj druhý domov, pořád se sem vracím, přátelím se s některými hornickými vdovami. Je pravda, že hornické vdovy říkají, že jsem jejich. ´Kamilko, ty si naša´. Tak je mi prostě ten kraj nějaký blízký, navždycky nějakým způsobem mou součástí. A docela se sem vracím na čtení. Teďka vlastně bude vycházet kniha Lidi od kolotoče a je to třetí můj literární dokument, který je také částečně vázaný na tento region.

Anketa: Znám autorku z literatury, četla jsem knihu, a velice se na ni těším, protože vím, že dělala doktorandské studium v Olomouci na Filozofické fakultě, takže je mi to blízké, a je mladá a myslím, že má velkou perspektivu, má pěknou češtinu, pěkný jazyk, a ta tématika havířiny je v současné době velmi zajímavá. Po té knížce, Šikmém kostelu, uvidíme zase Hornické vdovy jako specifické osobnosti. Znám z okolí několik hornických vdov, vím že to jsou zvláštní osoby, které milují ty šachty, přestože jim vzaly ty muže. Každý rok, když je Hornický den, tak s úctou vzpomínají u památníku na ty své blízké.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: Ve Slezskoostravské galerii se kromě výstavní činnosti snažíme uvést řadu doprovodných programů. Je příhodné, že se zde koná právě autorské čtení Hornické vdovy, protože Slezská Ostrava je jedna z částí Ostravy, která byla nejvíce postižena hornickou činností.

Úspěšnou knihu už zpracoval do rozhlasové podoby Český rozhlas v Ostravě. Nyní se připravuje její činoherní ztvárnění na prknech Národního divadla Moravskoslezského.

Nahlásit chybu


K tématu

Malí i velcí draci poletovali na louce v Muglinově, také letadla. Dětem chutnaly špekáčky.

19. září 2023 17:23 | Ostrava-Slezská Ostrava | Petr Kůdela

Čerstvě vyrobení draci létali nad dětmi na louce v Muglinově. S výrobou dětem pomáhali přímo na premiérové slezskoostravské drakiádě rodiče a lektoři rodinného a komunitního centra Chaloupka.

V charitním domě žije i nejstarší obyvatelka Slezské Ostravy, bylo jí už 102 let

3. října 2023 16:24 | Ostrava-Slezská Ostrava | Petr Kůdela

Maximální počet šesti desítek klientů mají v současnosti na starosti pracovníci Charitního domu svatého Václava - Domova pokojného stáří v Ostravě-Heřmanicích. Protože jej zřizuje Charita Ostrava, je zde k dispozici nejen lékařská, ale i stálá duchovní služba.

Ve vyprodaném Husově sboru znělo náročné italské baroko, opět jej využil festival

26. září 2023 16:40 | Ostrava-Slezská Ostrava | Petr Kůdela

Husův sbor v Jeronýmově ulici, stojící jen několik desítek kroků nad radnicí ve Slezské Ostravě, se opět ochotně propůjčil pro koncert italského baroka v rámci renomovaných hudebních festivalů.


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Dnes 18:09, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

Silné deště způsobily v Havířově sesuv půdy na hřbitově

V Havířově postupně zjišťují, kde silný déšť a povodně napáchaly škody. Radnice bude muset zabezpečit ujíždějící svah, na kterém se nachází jeden z městských hřbitovů.

Hejtman žádá armádu o pomoc s odklizením následků povodní, voda si vyžádala další dva lidské životy

Dnes 17:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V Moravskoslezském kraji nadále probíhá boj s povodněmi, voda stále neopadla. Krajský krizový štáb se proto rozhodl požádat Armádu České republiky o pomoc s odklízecími pracemi.

Řeka Opava v Opavě pomalu klesá. Stále probíhají záchranné a likvidační práce

Velká voda v Opavě ustupuje. Řeka Opava kulminovala včera okolo půl 10. večer a postupně odhaluje, co všechno napáchala. Mimo jiné poškodila most v Ratibořské ulici a zničila železniční trať z Opavy do Malých Hoštic, kam kvůli zatopeným silnicích nejezdí ani náhradní doprava.

Na soutoku Odry a Opavy se protrhla hráz, voda zalila Přívoz, jeden most je v ohrožení

Dnes 10:28 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nečekanou pohromu řeší od pondělního dopoledne v Ostravě. Jedna hráz nevydržela a voda zaplavila Přívoz.

Ulici Na Olšinách v Českém Těšíně voda zaplavila nejvíc, lidé zjišťují škody

I v Českém Těšíně čelili obyvatelé velké vodě. Několik stovek z nich muselo být evakuováno. Nejhorší situace byla v lokalitě kolem Těšínských jatek.

Hráz na Odře ve Slezské Ostravě vydržela a voda opadává, nejhorší je situace v Koblově a Antošovicích

Stejně jako většina Ostravy a Moravskoslezského kraje se ani Slezská Ostrava nevyhnula záplavám, souvisejícím s dlouhotrvajícími intenzivními dešti. Zasaženy byly hlavně části Koblov a Antošovice, které přímo sousedí s řekou Odrou. Lidé museli opustit své domovy a několik desítek nemovitostí skončilo pod vodou. Momentálně už hladina Odry ve Slezské Ostravě klesá.

Havířov připravuje zázemí a lůžka pro lidi z Ostravy, kteří by se museli evakuovat

Havířov připravuje lůžka pro obyvatele Ostravy, kteří by se museli kvůli protržení protipovodňové hráze případně evakuovat. Dočasný azyl bude připraven v tělocvičně na krytém bazénu.

Policie v Moravskoslezském kraji řeší první případy rabování evakuovaných objektů

Dnes 12:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tvrdé tresty žádá hejtman Moravskoslezského kraje pro všechny, kteří se pokusí parazitovat na povodňovém neštěstí.

Velká voda řádila i ve Frýdku-Místku, město řeší následky

Velká voda se převalila i přes Frýdek-Místek. Díky vodní nádrži Šance ale nebyly následky katastrofální. Město řeší hlavně odklízení povodňového odpadu z cyklostezky a zatopené kolektory. Evakuace obyvatel nutná nebyla.

V Ostravě se protrhla hráz Odry na soutoku s Opavou. Voda zaplavila Přívoz, Novou Ves a Mariánské Hory

Ostrava čelí extrémní povodni. V pondělí se protrhla hráz řeky Odry na soutoku s Opavou. Vznikla tak další mohutná řeka, která se valila přímo do Přívozu a části Mariánských Hor a zpětně i do Nové Vsi. Tisíce lidí musely být evakuovány. Hasiči se s vojáky pokusili průrvu uzavřít pomocí pytlů s pískem.

Porubka v Ostravě-Porubě pomalu klesá. Evakuovaní lidé ale domů zatím nemohou

V Ostravě-Porubě už velká voda pomalu opadává. Nejhorší situace tam nastala v sobotu odpoledne a hlavně v noci, kdy se Porubka vylila z břehů a zatopila domy kolem a křižovatku Vřesinská.

Povodňová situace v MOb Ostrava-Jih se uklidnila, vítr ale strhl střechu MŠ Předškolní

Včera 21:14 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová

O víkendu zažila Ostrava-Jih, stejně jako zbytek republiky, extrémní srážky, které trvaly od čtvrtku až do nedělního rána, a přinesly vážné škody.

Rozbouřená Ostravice v centru Ostravy

Včera 16:20 | Ostrava-město | Bohdan Koch

Pohled na řeku Ostravici ze Sýkorova mostu v neděli dopoledne.

Mateřskou školu Blahoslavova v centru Ostravy čeká rekonstrukce zahrady

Mateřskou školu Blahoslavova v centru Ostravy čeká kompletní rekonstrukce zahrady. Školka dostane nové herní prvky i venkovní učebnu. Její zahrada se také o něco zvětší. Práce mají vyjít na 7,4 milionu korun.

Slezskoostravský korfbalový tým slaví bronz z mistrovství světa a čeká ho česká extraliga

Nové členy lákají v nové sezóně nejen florbalisté, ale i slezskoostravský korfbalový klub. Ten má v obvodu silnou základnu a patří mezi jeden z nejúspěšnějších klubů v Česku. To dokládá i zakončení předešlé sezóny, kdy pomohli slezskoostravští korfbalisté českému týmu k bronzové medaili z mistrovství světa.

Autorce Hornických vdov zůstalo Ostravsko v srdci, jezdí sem i nadále z jižní Moravy
Vydáno 26. září 2023 16:40, Ostrava-Slezská Ostrava, Petr Kůdela
Autorka své literární prvotiny Hornické vdovy – Kamila Hladká – opět navštívila Ostravsko. Tentokrát nebyla jejím hlavním cílem obvyklá přátelská návštěva žen, reálných postav z knížky, ale autorské čtení ve Slezskoostravské galerii.

Čtivý literární dokument z roku 2019 přibližuje životy osmi žen ve věku od 39 do 81 let, které ztratily na šachtách své muže, a dokázaly o tom spisovatelce vyprávět. Například o neštěstí na Dole Dukla v roce 1961, nebo na Dole Darkov v roce 2015.

Kamila Hladká, autorka Hornických vdov: Hornické vdovy v podstatě vznikly náhodou, když jsem hledala jako v jiných případech autora knihy, a velmi rychle jsem se rozhodla, a stalo se to mým bytostným tématem, že tu knížku si udělám sama s hornickými vdovami. A kdyby nebylo toho úspěchu, tak bych se do dalšího literárního dokumentu nepustila.

Autorka pochází z Vyškovska, žije na Brněnsku. Ostravsko zkoumala poprvé.

Kamila Hladká, autorka Hornických vdov: K tomu regionu jsem vlastně žádný zásadní vztah neměla. Nebyl to kraj, který bych měla zažitý, což se teď troufám říci, že je to takový můj druhý domov, pořád se sem vracím, přátelím se s některými hornickými vdovami. Je pravda, že hornické vdovy říkají, že jsem jejich. ´Kamilko, ty si naša´. Tak je mi prostě ten kraj nějaký blízký, navždycky nějakým způsobem mou součástí. A docela se sem vracím na čtení. Teďka vlastně bude vycházet kniha Lidi od kolotoče a je to třetí můj literární dokument, který je také částečně vázaný na tento region.

Anketa: Znám autorku z literatury, četla jsem knihu, a velice se na ni těším, protože vím, že dělala doktorandské studium v Olomouci na Filozofické fakultě, takže je mi to blízké, a je mladá a myslím, že má velkou perspektivu, má pěknou češtinu, pěkný jazyk, a ta tématika havířiny je v současné době velmi zajímavá. Po té knížce, Šikmém kostelu, uvidíme zase Hornické vdovy jako specifické osobnosti. Znám z okolí několik hornických vdov, vím že to jsou zvláštní osoby, které milují ty šachty, přestože jim vzaly ty muže. Každý rok, když je Hornický den, tak s úctou vzpomínají u památníku na ty své blízké.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: Ve Slezskoostravské galerii se kromě výstavní činnosti snažíme uvést řadu doprovodných programů. Je příhodné, že se zde koná právě autorské čtení Hornické vdovy, protože Slezská Ostrava je jedna z částí Ostravy, která byla nejvíce postižena hornickou činností.

Úspěšnou knihu už zpracoval do rozhlasové podoby Český rozhlas v Ostravě. Nyní se připravuje její činoherní ztvárnění na prknech Národního divadla Moravskoslezského.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000039293/autorce-hornickych-vdov-zustalo-ostravsko-v-srdci-jezdi-sem-i-nadale-z-jizni-moravy