Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Slezská Ostrava navýšila kapacitu Senior Taxi, místo jednoho taxi nově jezdí dvě

Ostrava-Slezská Ostrava |

Slezská Ostrava má nové vozidlo Senior Taxi. Jedno už totiž nestačí. Slezskoostravská radnice jeho nasmlouváním reaguje na zvyšující se poptávku po této službě. Obě vozidla jsou k dispozici seniorům i zdravotně postiženým.

Službu Senior Taxi už ve Slezské Ostravě lidé dobře znají. Funguje tady od roku 2016. Začátkem letošního roku se ale navýšila její kapacita a přibyly i nové zastávky.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Služba Senior Taxi je služba, kterou poskytuje městský obvod jednak seniorům, a zároveň i osobám se zdravotním postižením a umožnuje jim rychlou, pohodlnou a bezpečnou přepravu nejen po městském obvodě, ale i po cílech v rámci města Ostrava."

Uživatelům služby letos přibylo na seznam nástupních a výstupních míst nově 5 poboček České pošty v různých částech Ostravy. Nejčastějšími cíli vozidel Senior Taxi jsou dále úřady, nemocnice nebo ordinace praktických lékařů.

p. Dvořáková, uživatelka Senior Taxi: "Služba je vynikající, že vůbec byla zavedena, protože pro nás seniory je to velice fajn, když už nemůžeme jezdit sami autem třeba z různých zdravotních důvodů. Takže nám to velice vyhovuje. A jak často, no je to individuální, nedá se říct, že by to bylo plánované nějak přesně, prostě podle situace, kdy je třeba, tak se do těch zdravotních středisek dostaneme."

Senioři jsou rádi také za výhodnou cenu jízdného. Za jednu cestu zaplatí pouhých 30 korun.

p. Rušajová, uživatelka Senior Taxi: "Jezdím vesměs k lékaři, platím těch třicet korun, je to výborná cena, opravdu jsem velice spokojená."

Řidiči taxi služby se skoro nezastaví. O Senior Taxi je ve Slezské Ostravě hlavně v posledních letech velký zájem.

Dagmar Macháčková (ANO), radní pro sociální věci, ÚMOb Slezská Ostrava: "Senior Taxi byla zajišťována jedním vozidlem. Každý měsíc dokázala pokrýt 315 jízd. Měsíčně činily náklady 90 000 korun, ročně ve výši 1 080 000 korun. V roce 2022 vozidlo senior taxi najelo 37 000 kilometrů, ale v roce 2023 nám již najelo 40 800 kilometrů. Celkový počet jízd za dva roky byl 7560 kilometrů. Kapacita služby byla tedy za dva roky využita na 100 procent."

Právě z důvodu vysoké poptávky se městský obvod rozhodl v roce 2024 navýšit kapacitu služby. Místo jednoho taxi tak po Slezské Ostravě nově jezdí dvě.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Na základě průzkumu mezi uživateli služby jsme zjistili, že abychom uspokojili veškerou poptávku, je potřeba kapacitu zhruba zdvojnásobit. Proto od nového roku přibývá nové vozidlo, a právě kapacita služby se zvyšuje téměř na dvojnásobek. Věřím, že to ocení nejen uživatelé služby, ale také třeba rodinní příslušníci těchto uživatelů, kteří často museli například své rodiče a prarodiče někam vozit, a Senior taxi nabízí právě alternativu, kdy se mohou senioři takto samostatně pohybovat."

O užívání služby si může zažádat každý občan městského obvodu, který má více než 70 let, je vlastníkem průkazu mimořádných výhod, nebo žije v některém z domovů s pečovatelskou službou. Stačí k tomu fotografie a doklad.

Nahlásit chybu


K tématu

Ve Slezské Ostravě ubývá sociálně vyloučených lokalit, jejich počet se snížil na polovinu

Ve Slezské Ostravě postupně ubývá sociálně vyloučených lokalit. V posledních pěti letech se městskému obvodu podařilo snížit jejich počet na polovinu. V oblastech dochází k rekonstrukcím, zvyšování bezpečnosti a realizaci různých komunitních projektů.

Slezská Ostrava má na rok 2024 vyrovnaný rozpočet. Na investice je plánováno 171 milionů korun

19. prosince 2023 14:15 | Ostrava-Slezská Ostrava | Tomáš Kořistka

Magistrát Ostravy schválil rozpočet a tak nic nebránilo tomu, aby i vedení Slezské schválilo tento nejdůležitější dokument pro příští rok. Slezská tak bude hospodařit s částkou 530 milionů korun a rozpočet je vyrovnaný. Na investice je připraveno 171 milionů korun.

Domov pro seniory Kamenec ve Slezské Ostravě má za sebou další úspěšný rok

19. prosince 2023 13:00 | Ostrava-město | Michal Slonina

Domov pro seniory Kamenec má za sebou další úspěšný rok. Vedení se letos povedly dvě důležité investiční akce a klientům domov opět nabídl bohatý výběr volnočasových aktivit i množství kulturního vyžití. Ředitel domova Juraj Chomič byl za dobrou práci dokonce oceněn starostou Slezské Ostravy Richardem Verešem.


Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Dnes 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupili žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Vedení porubské radnice už po 20. ocenilo výjimečné pedagogy mateřských a základních škol

V Porubě si váží práci učitelů a každý rok oceňují ty nejlepší. A to zejména za jejich kreativitu, tvůrčí a inovativní přístup a další mimořádné aktivity.

Obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu diskutovali s vedením obvodu

Investice, strategický plán i kulturní akce letošního roku. To byla stěžejní témata, kterým se věnovali zástupci vedení Moravské Ostravy a Přívozu na prvním letošním setkání s občany.

Kvalitnější přípravu na mistrovská utkání zajišťují fotbalovému klubu 1. FC Poruba nová trávníková hřiště

25. dubna 2024 22:52 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

1. FC Poruba má kvalitnější zázemí. Ve Sportovním areálu Poruba klubu zprovoznil další dvě trávníková hřiště, která jsou ideální pro starší kategorie. Dosud tady měli jen hřiště s umělou trávou.

Vedení obvodu Ostrava-Jih řeší nevyhovující stav bytových domů v Bělském Lese

Vedení obvodu řeší situaci se špatným technických stavem bytových domů v Bělském lese. Aby dotčeným nájemníkům přestavilo výsledky odborné studie stavu budovy a možnosti náhradního bydlení, setkali se s nimi v K-triu.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Slezská Ostrava navýšila kapacitu Senior Taxi, místo jednoho taxi nově jezdí dvě
Vydáno 16. ledna 2024 17:30, Ostrava-Slezská Ostrava, Michal Slonina
Slezská Ostrava má nové vozidlo Senior Taxi. Jedno už totiž nestačí. Slezskoostravská radnice jeho nasmlouváním reaguje na zvyšující se poptávku po této službě. Obě vozidla jsou k dispozici seniorům i zdravotně postiženým.

Službu Senior Taxi už ve Slezské Ostravě lidé dobře znají. Funguje tady od roku 2016. Začátkem letošního roku se ale navýšila její kapacita a přibyly i nové zastávky.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Služba Senior Taxi je služba, kterou poskytuje městský obvod jednak seniorům, a zároveň i osobám se zdravotním postižením a umožnuje jim rychlou, pohodlnou a bezpečnou přepravu nejen po městském obvodě, ale i po cílech v rámci města Ostrava."

Uživatelům služby letos přibylo na seznam nástupních a výstupních míst nově 5 poboček České pošty v různých částech Ostravy. Nejčastějšími cíli vozidel Senior Taxi jsou dále úřady, nemocnice nebo ordinace praktických lékařů.

p. Dvořáková, uživatelka Senior Taxi: "Služba je vynikající, že vůbec byla zavedena, protože pro nás seniory je to velice fajn, když už nemůžeme jezdit sami autem třeba z různých zdravotních důvodů. Takže nám to velice vyhovuje. A jak často, no je to individuální, nedá se říct, že by to bylo plánované nějak přesně, prostě podle situace, kdy je třeba, tak se do těch zdravotních středisek dostaneme."

Senioři jsou rádi také za výhodnou cenu jízdného. Za jednu cestu zaplatí pouhých 30 korun.

p. Rušajová, uživatelka Senior Taxi: "Jezdím vesměs k lékaři, platím těch třicet korun, je to výborná cena, opravdu jsem velice spokojená."

Řidiči taxi služby se skoro nezastaví. O Senior Taxi je ve Slezské Ostravě hlavně v posledních letech velký zájem.

Dagmar Macháčková (ANO), radní pro sociální věci, ÚMOb Slezská Ostrava: "Senior Taxi byla zajišťována jedním vozidlem. Každý měsíc dokázala pokrýt 315 jízd. Měsíčně činily náklady 90 000 korun, ročně ve výši 1 080 000 korun. V roce 2022 vozidlo senior taxi najelo 37 000 kilometrů, ale v roce 2023 nám již najelo 40 800 kilometrů. Celkový počet jízd za dva roky byl 7560 kilometrů. Kapacita služby byla tedy za dva roky využita na 100 procent."

Právě z důvodu vysoké poptávky se městský obvod rozhodl v roce 2024 navýšit kapacitu služby. Místo jednoho taxi tak po Slezské Ostravě nově jezdí dvě.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Na základě průzkumu mezi uživateli služby jsme zjistili, že abychom uspokojili veškerou poptávku, je potřeba kapacitu zhruba zdvojnásobit. Proto od nového roku přibývá nové vozidlo, a právě kapacita služby se zvyšuje téměř na dvojnásobek. Věřím, že to ocení nejen uživatelé služby, ale také třeba rodinní příslušníci těchto uživatelů, kteří často museli například své rodiče a prarodiče někam vozit, a Senior taxi nabízí právě alternativu, kdy se mohou senioři takto samostatně pohybovat."

O užívání služby si může zažádat každý občan městského obvodu, který má více než 70 let, je vlastníkem průkazu mimořádných výhod, nebo žije v některém z domovů s pečovatelskou službou. Stačí k tomu fotografie a doklad.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000041062/slezska-ostrava-navysila-kapacitu-senior-taxi-misto-jednoho-taxi-nove-jezdi-dve