Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Slezskoostravská ZŠ uspořádala Den otevřených dveří s roboty, návštěvníci si vyzkoušeli i virtuální realitu

Ostrava-Slezská Ostrava |  | Slezskoostravský expres

Základní škola Bohumínská uspořádala pro veřejnost Den otevřených dveří s roboty. Žáci představili návštěvníkům své vlastní robotické výtvory a lektoři klubů Robotiky předvedli, jakým způsobem škola využívá moderní technologie.

Přehlídku robotů a robotických stavebnic uspořádala základní škola Bohumínská v úterý 14. května a přilákala na ni děti i seniory. Robotika není na škole žádnou novinkou a úspěšně se tady rozvíjí. Přibývá jak nadšených žáků, tak i nových technologií.

Dagmar Vilášková, koordinátorka projektů: „My v podstatě fungujeme už třetím rokem. Máme třetí projekt, který navazuje na Robotiku na Kamenci. Měli jsme robotiku i prostřednictvím 3D technologií, takže jsme letos konečně dokoupili i 3D tiskárnu.“

Úspěch na dni otevřených dveří sklidili zejména samotní žáci, kteří návštěvníkům ukázali, jak umí pracovat s robotickými stavebnicemi a vytvářet vlastní roboty například z lega.

anketa: „Je to zajímavé, a hlavně mě vždycky nadchne, když vidím ty děti, jak dokáží technicky myslet. To je úžasné.“
člen klubu Robotiky: „Tohle je robot a tohle je tablet. Ten tablet vlastně ovládá toho robota.“

Budoucnost technologií mohli zažít na vlastní kůži děti i senioři taky ve virtuální realitě.

Brýle pro virtuální realitu mají využití v různých předmětech. V rámci dějepisu nebo zeměpisu se mohou žáci podívat například na Velkou čínskou zeď, ale i jiná místa na planetě. Virtuální realita zaujala i seniory, kteří nadšeně popisovali, co kolem sebe vidí.

anketa: „Větrný mlýn, nějaký seník.“
anketa: „Já jsem to zatím moc nezkoušel. Můžu si tam ve 3D prohlédnout třeba i housle. Teď půjdu zkusit asi chůzi po laně.“

Rozvoj robotiky pomáhá i v kariérovém poradenství, kde se škola snaží podpořit žáky v zájmu o technické obory.

Dagmar Vilášková, koordinátorka projektů: „Byli jsme i například v Hyundai. Ta robotika funguje i tam. Skládají se auta, jsou tam robotické ruce, robotická ramena. Takže vidí, že to, co se tady naučí, se dá potom dál v praxi využít.“
Roman Goryczka (OSTRAVAK), místostarosta Slezské Ostravy: „Je strašně důležité ukázat těm dětem, ale i dospělým, které sem ty děti vodí, že se té robotiky nemusejí bát. Že to není jenom válečný stroj, ale že to jsou stroje, které můžou pomáhat, ať už ve vědě, nebo v běžném životě.“

Žáci základní školy mohou využívat technologie i mimo samotnou výuku, a to v rámci dvou klubů Robotiky.

Nahlásit chybu


K tématu

ZŠ Bohumínská uspořádala Den otevřených dveří s roboty, návštěvníci si vyzkoušeli i virtuální realitu

Základní škola Bohumínská uspořádala pro veřejnost Den otevřených dveří s roboty. Žáci představili návštěvníkům své vlastní robotické výtvory a lektoři klubů Robotiky předvedli, jakým způsobem škola využívá moderní technologie.

Slezskoostravská ZŠ Bohumínská přichystala akce pro předškoláky, součástí byly i jarní dílničky

Základní škola Bohumínská ve Slezské Ostravě připravila po roce opět bohatý program pro předškoláky. Na začátku března byly na programu hojně navštěvované jarní dílničky, kde si děti mohly vytvořit spoustu jarních výrobků.

ZŠ Bohumínská poprvé navštívili žáci z polského Těšína, školy navázaly přeshraniční spolupráci

Žáci i učitelé Základní školy Bohumínská ve Slezské Ostravě a Szkoły Podstawowej numer 1 z polského Těšína se poprvé sešli, aby navázali přeshraniční spolupráci. Polské hosty čekalo v Ostravě tradiční přivítání chlebem se solí, ale i prohlídka školy a další zajímavé aktivity.


Charitativní utkání osobností Opavy s REAL TOP Praha vyneslo 400 tisíc korun pro tři postižené děti

14. června 2024 11:43 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Na fotbalovém stadionu v Opavě se proti sobě utkaly osobnosti Opavy s týmem Real Top Praha. Charitativní utkání proběhlo v rámci oslav 800 let města. Výtěžek z něj byl v plné výši věnován třem zdravotně postiženým dětem.

90letý senior na elektrokoloběžce v Ostravě přehlédl tramvaj, následný střet nepřežil

Včera 9:49 | Ostrava-Poruba | Lukáš Zavadil

V Ostravě-Porubě, poblíž křižovatky ulic Martinovická a Třebovická, se během pátečního odpoledne stala tragická dopravní nehoda. Místem projížděl na elektrokoloběžce 90letý muž. Podle policejních informací při odbočování vlevo zřejmě přehlédl souběžně jedoucí tramvaj a srazil se s ní.

Pohádkovou stezkou v lesoparku Dubina se prošly desítky karvinských dětí

Lesopark Dubina se stal poprvé v historii místem, na kterém mohly děti potkat své oblíbené pohádkové hrdiny, a to v rámci Pohádkové stezky.

Zaměstnanci Liberty Ostrava mohou žádat stát o výplatu mzdy a kraj o bezúročnou půjčku

14. června 2024 12:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček | Regionální zprávy POLAR

Moravskoslezský kraj nabízí pomocnou ruku zaměstnancům Liberty. Zřídil bezplatnou informační linku a připravil rychlé bezúročné půjčky. Firma na sebe podala insolvenci a přestala vyplácet mzdy.

Zastupitelé schválili programové dotace na příští rok, spolky, kluby a organizace podpoří 31 miliony

14. června 2024 12:51 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Jedním z nosných témat červnové schůze zastupitelů bylo schválení programových dotací na rok 2025. Jejich prostřednictvím město podporuje například sportovní kluby, kulturní, sociální a volnočasové organizace.

Město oslavuje své výročí kontrastními výstavami, jedna putuje, druhá je na radnici

14. června 2024 16:54 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Týden oslav výročí založení Studénky zahájily dvě výstavy. Ta první s názvem “Tři obce - jedno město” obsahuje fotografie, které připomínají zdejší historii. Ta druhá prezentuje budoucnost města očima dětí.

Porubští předškoláci prochází screeningem školní zralosti. Jde o unikátní službu v rámci ČR i Evropy

13. června 2024 19:41 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Městský obvod Ostrava-Poruba už 4. rokem organizuje pro své mateřské a základní školy screening školní zralosti. Je v tom unikání v rámci ČR i Evropy. Nikdo jiný tuto službu školám, rodičům a dětem neposkytuje.

Lidé v Moravské Ostravě a Přívozu mohou hlasovat pro další lokalitu k proměně v participaci

Obyvatelé centrálního ostravského obvodu mohou vybírat další místo k proměně. Z hlasování v participativním rozpočtu Náš obvod vyjde ze čtyř lokalit jedna, která projde příští rok revitalizací.

Ministr Petr Hladík navštívil pohornickou krajinu

13. června 2024 16:41 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Ministr životního prostředí Petr Hladík navštívil Moravskoslezský kraj. Jeho cesta vedla i na Karvinsko, konkrétně k bývalému dolu Gabriela, kde díky dotaci z Fondu pro spravedlivou transformaci vznikne návštěvnické, kulturní a technologické centrum.

Mezinárodní gymnastický trojboj v Bruntále otestoval novou podlahu zdejšího sálu

14. června 2024 7:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Novou kapitolu svých dějin nakousla bruntálská sportovní gymnastika TJ Praděd. V loňském roce se městu podařilo prosadit Zafinancovat novou pružnou podlahu, která splňuje podmínky pro mezinárodní závody. A právě ty si bruntálské gymnastky poprvé vyzkoušely.

90letý senior na elektrokoloběžce v Ostravě přehlédl tramvaj, následný střet nepřežil

Včera 9:49 | Ostrava-Poruba | Lukáš Zavadil

V Ostravě-Porubě, poblíž křižovatky ulic Martinovická a Třebovická, se během pátečního odpoledne stala tragická dopravní nehoda. Místem projížděl na elektrokoloběžce 90letý muž. Podle policejních informací při odbočování vlevo zřejmě přehlédl souběžně jedoucí tramvaj a srazil se s ní.

Na VŠB-TUO předali experimentální, vyřazený vůz SŠ Jablunkov pro výuku

Darováním vyřazeného experimentálního vozidla byla odstartována spolupráce mezi Vysokou školou Báňskou v Ostravě a Střední školou Jablunkov. Její žáci nyní budou moct vůz využít při výuce. Projekt bude pokračovat i v dalších odborných středních školách v kraji.

Poruba už potřetí přivítá Festival v ulicích. Pod širým nebem vystoupí přes 200 umělců z různých koutů světa

13. června 2024 19:32 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Festival v ulicích s podtitulem ART & LIFE uchvátí Porubu už potřetí. Konat se bude na Hlavní třídě a přilehlých dvorech 21. a 22. června a nabídne hudbu z různých koutů světa, tanec a divadlo pod širým nebem.

Na porubském Dni zdraví se nejen vyšetřovalo, návštěvníci se i pobavili

13. června 2024 19:18 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Porubská radnice uspořádala už tradiční Den zdraví. Konal se na prostranství u Floridy a zájemci si díky němu mohli zdarma a bez čekání mimo jiné nechat změřit krevní tlak, cholesterol, nebo procento tělesného tuku.

Ostravští policisté hledají svědky srážky vozidla s chodcem v Nové Vsi

13. června 2024 12:10 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostravští policisté vyšetřují dopravní nehodu a žádají veřejnost o pomoc. Stala se 27. března 2024 kolem 13:45 hodin v Ostravě Nové Vsi na ulici U Hrůbků, na přechodu pro chodce u zastávky MHD "Školní Statek". Na tomto místě se střetl mladý muž s projíždějícím červeným vozidlem Renault.

V Ostravě se uskuteční Zlatá evropská liga volejbalistek. Oba víkendové dny se utkají 4 nejlepší týmy

13. června 2024 11:33 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

O víkendu v Porubě v Torax Aréně vyvrcholí Evropská liga volejbalistek. Díky pořadatelství se zlatého turnaje zúčastní i naše reprezentace plus tři špičkové celky Evropy.

Slezskoostravská ZŠ uspořádala Den otevřených dveří s roboty, návštěvníci si vyzkoušeli i virtuální realitu
Vydáno 23. května 2024 19:00, Ostrava-Slezská Ostrava, Michal Slonina
Základní škola Bohumínská uspořádala pro veřejnost Den otevřených dveří s roboty. Žáci představili návštěvníkům své vlastní robotické výtvory a lektoři klubů Robotiky předvedli, jakým způsobem škola využívá moderní technologie.

Přehlídku robotů a robotických stavebnic uspořádala základní škola Bohumínská v úterý 14. května a přilákala na ni děti i seniory. Robotika není na škole žádnou novinkou a úspěšně se tady rozvíjí. Přibývá jak nadšených žáků, tak i nových technologií.

Dagmar Vilášková, koordinátorka projektů: „My v podstatě fungujeme už třetím rokem. Máme třetí projekt, který navazuje na Robotiku na Kamenci. Měli jsme robotiku i prostřednictvím 3D technologií, takže jsme letos konečně dokoupili i 3D tiskárnu.“

Úspěch na dni otevřených dveří sklidili zejména samotní žáci, kteří návštěvníkům ukázali, jak umí pracovat s robotickými stavebnicemi a vytvářet vlastní roboty například z lega.

anketa: „Je to zajímavé, a hlavně mě vždycky nadchne, když vidím ty děti, jak dokáží technicky myslet. To je úžasné.“
člen klubu Robotiky: „Tohle je robot a tohle je tablet. Ten tablet vlastně ovládá toho robota.“

Budoucnost technologií mohli zažít na vlastní kůži děti i senioři taky ve virtuální realitě.

Brýle pro virtuální realitu mají využití v různých předmětech. V rámci dějepisu nebo zeměpisu se mohou žáci podívat například na Velkou čínskou zeď, ale i jiná místa na planetě. Virtuální realita zaujala i seniory, kteří nadšeně popisovali, co kolem sebe vidí.

anketa: „Větrný mlýn, nějaký seník.“
anketa: „Já jsem to zatím moc nezkoušel. Můžu si tam ve 3D prohlédnout třeba i housle. Teď půjdu zkusit asi chůzi po laně.“

Rozvoj robotiky pomáhá i v kariérovém poradenství, kde se škola snaží podpořit žáky v zájmu o technické obory.

Dagmar Vilášková, koordinátorka projektů: „Byli jsme i například v Hyundai. Ta robotika funguje i tam. Skládají se auta, jsou tam robotické ruce, robotická ramena. Takže vidí, že to, co se tady naučí, se dá potom dál v praxi využít.“
Roman Goryczka (OSTRAVAK), místostarosta Slezské Ostravy: „Je strašně důležité ukázat těm dětem, ale i dospělým, které sem ty děti vodí, že se té robotiky nemusejí bát. Že to není jenom válečný stroj, ale že to jsou stroje, které můžou pomáhat, ať už ve vědě, nebo v běžném životě.“

Žáci základní školy mohou využívat technologie i mimo samotnou výuku, a to v rámci dvou klubů Robotiky.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000043196/slezskoostravska-zs-usporadala-den-otevrenych-dveri-s-roboty-navstevnici-si-vyzkouseli-i-virtualni-realitu