Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Baník je zase o krok blíž k návratu domů na Bazaly, stavba nového stadionu je tady možná

Ostrava-Slezská Ostrava |  | Slezskoostravský expres

Diskuze o stavbě nového ostravského fotbalového stadionu a možný návrat Baníku na Slezskou hýbal celým městem. Studie nyní potvrdila, že se na Bazalech skutečně stavět dá a slavný fotbalový klub je tak o krok blíže k tomu, aby se vrátil domů.

V únoru letošního roku zadalo město studii, která měla zjistit, zda je možné postavit na Bazalech nový stadion. Autoři studie teď konečně potvrdili, že přestavba a rozšíření kapacity současného stadionu možné jsou. Výsledky této studie vítá vedení Baníku i městského obvodu Slezská Ostrava.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: „Já jsem určitě rád, že se Baník vátí se svým stadionem na Slezskou. My tu myšlenku od začátku podporujeme. Bazaly jsou ikonickým místem, které k Baníku neodmyslitelně patří, takže jsem velmi rád, že se to posunuje tímto směrem.“
Václav Brabec, majitel FC Baník Ostrava: „Musím říct, že myšlenka toho, že by se Baník vrátil zpátky na Bazaly, vlastně se vrátil domů, je pro mě dnes samozřejmě kromě rodiny na prvním místě.“

Zadaná studie se zabývala hlavně geologickým průzkumem. Právě podloží slezskoostravských Bazalů mělo být totiž kamenem úrazu stavby stadionu.

Rudolf Müller, autor studie: „Víme, že to není úplně jednoduché místo, co se týká právě geologie, ale i co se týká dopravy. Infrastruktura je tam ale dneska kompletně vybudovaná. My bychom ji vlastně rozšířili jen o to, co potřebujeme ve 21. století, to znamená o udržitelnost, současné stavební materiály.“
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: „Ze strany městského obvodu budeme ještě velmi apelovat na to, aby se dořešila spousta návazných otázek. Tou hlavní je určitě parkování, protože nechceme, aby auta fanoušků Baníku v budoucnu zaplavila okolní čtvrti.“

Vedení Slezské Ostravy chce proto iniciovat výstavbu nového parkovacího domu, nebo zavedení kyvadlové dopravy z parkovišť u zoo. Otázkou je i promarněná investice do nedávné rekonstrukce současného stadionu a jeho okolí.

Jan Dohnal (ANO), primátor města Ostravy: „Ta investice byla dokončena v roce 2019, takže poměrně nedávno. Celkově se tam z veřejných peněz nalilo 300 milionů korun. Je si ale třeba říci, že většina peněz se tam investovala do stabilizace území, do budování opěrných zdí a do vybudování tréninkových ploch, které tam plánujeme ponechat.“
Václav Brabec, majitel FC Baník Ostrava: „Na Bazalech vznikla tři hřiště, protože tam původně byla dvě, a já chci, aby tam zůstala tři hřiště. Jedno to hlavní a dvě tréninkové, takže by se tam nemělo nic zásadního měnit.“

Hlavním důvodem nové přestavby je splnění požadavků fotbalové asociace pro pořádání vrcholných fotbalových soutěží. Dojít by mělo k zastřešení tribun, a hlavně k trojnásobnému navýšení jejich kapacity.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: „Zvažovaná kapacita stadionu by měla být mezi 15 až 17 tisíci návštěvníky. Měl by tedy splňovat všechny podmínky, které dnes pro první ligu stanoví Fotbalová asociace. Zároveň by ale mělo dojít i k úpravě nejbližšího okolí. Počítá se s tím, že by došlo k úpravě komunikace ulice Michálkovická, která by měla být stažena do jednoho pruhu, kde by měla vzniknout také nová parkovací místa a nové veřejné prostranství.“

Konečná podoba stadionu ale vzejde stejně jako jeho technické a funkční specifikace až z architektonické soutěže. Ta by měla být vyhlášena v první polovině příštího roku. Samotná stavba by pak mohla začít v roce 2027.

Nahlásit chybu


K tématu

Ostrava postaví na Bazalech nový fotbalový stadion až pro 17 tisíc lidí

17. června 2024 11:01 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Návrat fotbalového Baníku Ostrava zpět na ikonické Bazaly je možný. Město Ostrava zadalo studii proveditelnosti výstavby nového stadionu. Z ní vyplynulo, že stavbě nic nebrání. Nový stadion může mít kapacitu až 17 tisíc lidí a bude splňovat nejmodernější požadavky.

Fotbalový Baník Ostrava by se mohl vrátit na stadion Bazaly

13. února 2024 15:00 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava plánuje vybudovat nové zázemí pro fotbalový klub FC Baník Ostrava. Chce prověřit, zda by se fotbalisté mohli vrátit zpět na věhlasný stadion Bazaly. Ten byl domovským areálem Baníku od roku 1959 až do sezony 2014/2015. Město si nechá zpracovat ověřovací studii, která má ukázat, jestli je v původním areálu možné postavit stadion pro 15 tisíc lidí.

Hráči Baníku letos poprvé vyběhli na hřiště. Novou posilou týmu je Matúš Rusnák z Žiliny

9. ledna 2024 16:30 | Ostrava-Slezská Ostrava | Michal Slonina

Na Slezskoostravských Bazalech se po krátké zimní přestávce znovu hrál fotbal. Zátěžové testy už mají hráči fotbalového klubu Baník Ostrava za sebou. V pátek vyběhli poprvé v tomto roce na hřiště. První trénink odstartoval ostrou zimní přípravu.


Na návěsu kamionu ve Zbyslavicích začal hořet koks, škoda milion korun

Dnes 12:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V noci na pátek 5. července začal hořet koks na návěsu kamionu ve Zbyslavicích. Po telefonátu na tísňovou linku v jednu hodinu v noci na místo zamířily tři jednotky hasičů. Požár napáchal škodu za zhruba milion korun.

Na zámku Hošťálkovy objevili dosud neznámé fresky

Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

Jednotka dobrovolných hasičů ve Městě Albrechticích je nejstarší v okrese, oslavila 150 let

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Mariánskohorská radnice dál opravuje silnice. Teď přišla na řadu ulice Karasova, která byla samá boule

Ulice Karasova v Ostravě-Mariánských Horách prochází kompletní rekonstrukcí. Potřebovala ji už dlouhou dobu, byla totiž tak zvlněná, že připomínala spíše přírodní tankodrom, po kterém se téměř nedalo jezdit.

Na rozvoj sociálních služeb přispěje Ostrava 6 mil. korun. Podpoří 29 žádostí

Ostrava podpoří celkem 29 projektů, které rozvíjejí sociální služby. Nejčastěji se jedná o podporu zlepšování životních podmínek pro seniory nebo osoby se zdravotním postižením.

Děti ve Frýdku-Místku soutěžily na dopravním hřišti o Putovní pohár

Městská policie pořádala na dopravním hřišti ve Frýdku-Místku soutěž Putovní pohár. Žáci čtvrtých tříd mezi sebou poměřili znalosti z teorie i v praktickém simulovaném provozu. Ti nejlepší si odnesli pohár i věcné ceny.

Mladí lidé z několika zemí řešili digitální technologie, umělou inteligenci nebo fake news

Včera 8:58 | Jablunkov | Libor Běčák

V rámci mezinárodního výměnného programu Erasmus+ se na Jablunkovsku opět setkaly skupiny studentů z několika evropských zemí, které tam řešily problematiku související s jejich studijními obory nebo zájmy.

Zastupitelé Ostravy schválili memorandum k Bazalům. Nový stadion pojme asi 17 tisíc lidí

Zastupitelstvo Ostravy se napříč politickým spektrem shodlo, že Baník potřebuje nový fotbalový stadion na Bazalech. Bylo schváleno memorandum, které deklaruje další konkrétní kroky k přípravě projektu. Stavba by měla být zahájena za 3 roky.

Poruba uspořádala Sportovní hry seniorů. Nejlepší sportovci postupují na mezinárodní hry v Košicích

Také letos porubská radnice uspořádala Sportovní hry seniorů. Zapojilo se do nich více než 5 desítek sportovců, kteří se utkali v pěti disciplínách. Ti nejlepší postoupili na mezinárodní sportovní hry.

Z rekordní účasti se letos těšil tradiční Bike maraton kolem Slezské Harty

Tradiční Bike maraton kolem Slezské Harty se stal již velmi oblíbeným cyklo závodem. Svědčí o tom stále rostoucí účast závodníků z celé republiky. V Nové Pláni na břehu přehrady odstartoval již 13. ročník a provedl závodníky terény i cestami různých délek a obtížností.

Investice spojené s dopravním omezením jsou pro centrum Ostravy klíčové

Centrum Ostravy čekají v následujících 5 letech velké investice. Nový koncertní sál, výstavba knihovny Černá kostka, proměna sadu Dr. Milady Horákové, revitalizace Náměstí republiky a Frýdlantských mostů, výstavba parkovacích domů a další stavby. Vše je bohužel spojeno i s řadou dopravních omezení. Ale tyto investice jsou klíčové pro další rozvoj města.

ZŠ Dětská oslavila 65 let Zahradní slavností. Pozvala na ni i úspěšné absolventy

Základní škola Dětská uspořádala Zahradní slavnost, kterou oslavila 65 let od svého založení. Pozvala na ni nejen rodiče žáků, ale i úspěšné absolventy a bývalé zaměstnance.

Léta chátrající schody u kostela sv. Mikuláše v Ostravě-Porubě projdou rekonstrukcí

Schody vedoucí ke kostelu sv. Mikuláše v Ostravě-Porubě se po dlouhých letech dočkají rekonstrukce. Zatím ji oddalovaly nevyřešené majetkoprávní vztahy mezi farností a radnicí. To už je ale minulostí.

Obecní pošta Partner v Ostravě-Hrabůvce slaví rok

3. července 2024 19:06 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Pošta Partner v Ostravě-Hrabůvce slaví jeden rok. Její existenci si tehdy vydobylo vedení stotisícového obvodu Ostrava-Jih, jelikož měla být zrušena po boku dalších pěti poboček v obvodu. Celkově nyní na Jihu díky zásahu radnice fungují čtyři pošty.

Stovky dětí sportovaly ve finále School Games v Ostravě-Zábřehu

3. července 2024 18:49 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Na zábřežském stadionu Svazácká proběhlo finále prvního ročníku projektu School Games, který pořádal městský obvod Ostrava-Jih. Finále soutěže, kterému předcházely tři kvalifikační dny, se zúčastnilo 17 základních škol a přes 800 finálových sportovců. Cílem akce bylo mimo jiné a vyhotovení studií týkající se školáků z Jihu.

Porubská Galerie na schodech patří výstavě Nudlařů Na výlet

3. července 2024 15:20 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Galerii na schodech porubské radnice můžete zhlédnout výstavu Nudlařů s názvem Na výlet. Panoramatické fotografie vás tentokrát zavedou do přírody.

Baník je zase o krok blíž k návratu domů na Bazaly, stavba nového stadionu je tady možná
Vydáno 3. července 2024 12:00, Ostrava-Slezská Ostrava, Michal Slonina
Diskuze o stavbě nového ostravského fotbalového stadionu a možný návrat Baníku na Slezskou hýbal celým městem. Studie nyní potvrdila, že se na Bazalech skutečně stavět dá a slavný fotbalový klub je tak o krok blíže k tomu, aby se vrátil domů.

V únoru letošního roku zadalo město studii, která měla zjistit, zda je možné postavit na Bazalech nový stadion. Autoři studie teď konečně potvrdili, že přestavba a rozšíření kapacity současného stadionu možné jsou. Výsledky této studie vítá vedení Baníku i městského obvodu Slezská Ostrava.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: „Já jsem určitě rád, že se Baník vátí se svým stadionem na Slezskou. My tu myšlenku od začátku podporujeme. Bazaly jsou ikonickým místem, které k Baníku neodmyslitelně patří, takže jsem velmi rád, že se to posunuje tímto směrem.“
Václav Brabec, majitel FC Baník Ostrava: „Musím říct, že myšlenka toho, že by se Baník vrátil zpátky na Bazaly, vlastně se vrátil domů, je pro mě dnes samozřejmě kromě rodiny na prvním místě.“

Zadaná studie se zabývala hlavně geologickým průzkumem. Právě podloží slezskoostravských Bazalů mělo být totiž kamenem úrazu stavby stadionu.

Rudolf Müller, autor studie: „Víme, že to není úplně jednoduché místo, co se týká právě geologie, ale i co se týká dopravy. Infrastruktura je tam ale dneska kompletně vybudovaná. My bychom ji vlastně rozšířili jen o to, co potřebujeme ve 21. století, to znamená o udržitelnost, současné stavební materiály.“
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: „Ze strany městského obvodu budeme ještě velmi apelovat na to, aby se dořešila spousta návazných otázek. Tou hlavní je určitě parkování, protože nechceme, aby auta fanoušků Baníku v budoucnu zaplavila okolní čtvrti.“

Vedení Slezské Ostravy chce proto iniciovat výstavbu nového parkovacího domu, nebo zavedení kyvadlové dopravy z parkovišť u zoo. Otázkou je i promarněná investice do nedávné rekonstrukce současného stadionu a jeho okolí.

Jan Dohnal (ANO), primátor města Ostravy: „Ta investice byla dokončena v roce 2019, takže poměrně nedávno. Celkově se tam z veřejných peněz nalilo 300 milionů korun. Je si ale třeba říci, že většina peněz se tam investovala do stabilizace území, do budování opěrných zdí a do vybudování tréninkových ploch, které tam plánujeme ponechat.“
Václav Brabec, majitel FC Baník Ostrava: „Na Bazalech vznikla tři hřiště, protože tam původně byla dvě, a já chci, aby tam zůstala tři hřiště. Jedno to hlavní a dvě tréninkové, takže by se tam nemělo nic zásadního měnit.“

Hlavním důvodem nové přestavby je splnění požadavků fotbalové asociace pro pořádání vrcholných fotbalových soutěží. Dojít by mělo k zastřešení tribun, a hlavně k trojnásobnému navýšení jejich kapacity.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: „Zvažovaná kapacita stadionu by měla být mezi 15 až 17 tisíci návštěvníky. Měl by tedy splňovat všechny podmínky, které dnes pro první ligu stanoví Fotbalová asociace. Zároveň by ale mělo dojít i k úpravě nejbližšího okolí. Počítá se s tím, že by došlo k úpravě komunikace ulice Michálkovická, která by měla být stažena do jednoho pruhu, kde by měla vzniknout také nová parkovací místa a nové veřejné prostranství.“

Konečná podoba stadionu ale vzejde stejně jako jeho technické a funkční specifikace až z architektonické soutěže. Ta by měla být vyhlášena v první polovině příštího roku. Samotná stavba by pak mohla začít v roce 2027.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000043849/banik-je-zase-o-krok-bliz-k-navratu-domu-na-bazaly-stavba-noveho-stadionu-je-tady-mozna