Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Trhy, co se hledají chtějí v Ostravě prodávat kvalitní domácí suroviny. Nejlépe každý den

Projekt Trhy, co se hledají má za sebou pilotní den v ostravském Trojhalí a ohlasy potvrzují, že je zájem. Unikátní trhy chtějí Ostravanům přinést produkty malých lokálních pěstitelů a výrobců a organizátoři usilují o to, aby našli prostory v centru Ostravy, kde by trhy mohly probíhat pravidelně, nejlépe na každodenní bázi.

"Trhy, co se hledají jsou ve své podstatě unikátní projekt, který, si troufám říci, nemá v ČR obdoby. Jedná se o nekomerční projekt. Nekomerční je tím, že se snažím o vytvoření atraktivního a finančně dostupného prodejního prostředí v centru města. Komerční nájmy mohou zaplatit pouze velké firmy, které bohužel už většinou nehledí na kvalitu výrobku či potraviny, ale kvantitu," říká organizátorka projektu, Michaela Halfarová. 

V době dostatku potravin i produktů z masové produkce se chtějí Trhy, co se hledají jednoznačně zaměřit na kvalitní maloprodukci. Na jedné straně tak plánují vytvořit zázemí pro malé zemědělce, lokální producenty a malé a začínající značky, Ostravanům pak umožní nákup těch nejkvalitnějších potravin a produktů.

Michaela Halfarová ale chce dát projektu také sociální rozměr. "Nesmírně ráda bych zapojila i obyčejné babičky, které si na své zahrádce pěstují deset řádků brambor z čehož si jeden nechají a zbytek prodají na trzích. Ony totiž ty babičky se o ty brambory starají s láskou, mandelinky sbírají ručně a nevyužívají různých urychlovadel a chemických sloučenin, které nám naše moderní a uspěchaná doba nabízí. Takových lidí, kteří se snaží vše dělat poctivě a postaru začíná být čím dál více, dokonce i v našem kraji."

Michaela Halfarová by do projektu ráda zapojila také nějakou organizaci, která se stará o seniory a poskytla tak pracovní příležitost aktivním seniorům. "Napadá mě stánek se specialitami našich babiček a dědečků. Takové domácí nudle od babičky jsou přeci nejlepší, že ano?"

Součástí pravidelných trhů by měla být v budoucnu také jídelní zóna, kde by si lidé mohli dát něco k snědku.

Trhy, co se hledají jsou, podle organizátorky trhy s přesahem. "Jsou určité zásady a hodnoty, které jsou pro nás důležité. Proto jsem vytvořila několik pilířů, které jsou pro nás stěžejní:

1) zakládáme si na podpoře lokálních surovin, farmářů a malých či začínajících podnikatelů

2) našim cílem je zvýšení kvality a spektra čerstvých, lokálních potravin a jejich dostupnost 

3) dbáme na ekologii a snažíme se o redukci zbytečných plastů. Proto naše prodejce žádáme o alternativní řešení

4) chceme vrátit život do centra Ostravy, vytvořit tradici a vybudovat komunitu lidí, kteří se tam budou scházet

5) klademe důraz na celkový vizuál a design trhů

6) bude-li zájem, zapojíme aktivně místní seniory," říká Michaela.

Pilotní Trhy, co se hledají proběhly 17. listopadu v Trojhalí, v rámci dalšího ročníku Restaurant dne.

"Restaurant Day nám dal příležitost se v tento jejich ročník zúčastnit za zvýhodněných finančních podmínek, za což jsem velmi ráda a tímto jim veřejně děkuji. Nastavili jsme si pravidla tak, abychom si nekonkurovali ba naopak pomáhali. Na Restaurant Day se lidé přišli najíst a k nám na trhy nakoupit suroviny domů."

Zájem Ostravanů dává tušit, že o kvalitní potraviny a produkty je velký zájem. Lidé mohli nakoupit například marmelády Solertus, se kterými paní Melišová slaví světové úspěchy v Mezinárodní soutěži World's Original Marmalade Awards Dalemain Cumbrie, kde získala jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile. Její sirup ze smrkových výhonků (2018) a bylinný čaj (2017) vyhrály také Regionální potravinu MSK.

Mezi další esa patřil také med pana Klinkovského z Med Ostrava, který v tomto roce získal ocenění med roku 2018. Rodinná pekárna Tutto z Lubna, která dovezla svůj kváskový chléb nebo chilli marinády od Gaston chilli, kteří si chilli sami pěstují a vyrábí bez konzervantů a umělých ochucovadel. 

Dalším prodejcem a také prvním vyprodaným stánkem bylo ostravské Usuš to Maso. "Také velmi zajímavý příběh mladého kluka, který se rozhodl jít proti proudu a vyrábět sušené maso ručně, nikoli strojově. Rozdíl v mase poznáte okamžitě, samozřejmě vše bez konzervantů a umělých ochucovadel," dodává Michaela. 

Nakoupit jste mohli také kozí a ovčí produkty od gurmánské mlékárny Bon Lait, čerstvou zeleninu z ekostatku Vorličtí a květinové vazby převážně z rostlin naší domoviny od   květinářky Míši. Byť nejde o lokální potravinu, nepřetržitá fronta stála také u stánku Virunga, který nabízel bio ekologické ovoce z Ugandy.

"Kapacitu nabízených stánku jsme vyplnili na 100%, určitě bychom zvládli dvojnásobně více, ale takové kapacity stánků k pronájmu Trojhalí zatím nemá. Prakticky okamžitě jsme dostávali nadšené zprávy, se zájmem o to, kdy budou trhy zase. Velmi mě to těší a motivuje v dalších jednáních o budoucnosti trhů," raduje se Michaela.

Pokud Vás Trhy, co hledají zajímají, stačí je sledovat na sociálních sítích instagram a facebook




Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

23. dubna 2024 20:14 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

23. dubna 2024 16:26 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

23. dubna 2024 16:25 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

22. dubna 2024 20:30 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Pokrývači

Hlučín Nástup: od 1. května 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Přípravy na MS v hokeji vrcholí. Pozor na falešné vstupenky a na halu přijeďte tramvají

Hokejové MS se rychle blíží a pořadatelé hlásí, že je téměř vše připraveno. Velký důraz se klade na bezpečnost, na které budou s pořadateli spolupracovat i složky IZS. Ostravu čekají i dopravní omezení a například dopravní podnik chystá speciální tramvajovou linku X.

Mistrovství ČR dětí a mládeže ve fitness sportu proběhlo v Bruntále

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Razovský pohár je nový sedmidílný přespolní běh u Slezské Harty, právě proběhlo jeho 2. kolo

23. dubna 2024 15:32 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Ani téměř zimní počasí dubnového víkendu neodradilo sportovní nadšence od účasti na Razovském poháru. Místní Sokol Razová připravil atraktivní sedmidílný přespolní běh v terénech v okolí přehrady Slezská Harta. Na druhý pohárový závod a i ve sněhové vánici sjeli běžci nejen z okresu Bruntál.

V DK Poklad se předávaly moravskoslezské Ceny Jantar. Umělci si odnesli celkem 15 skleněných sošek

V kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě se slavnostně předávaly moravskoslezské umělecké Ceny Jantar za rok 2023. Na sedmém ročníku bylo ve všech kategoriích rozdáno celkem čtrnáct cen a také dvě ceny za celoživotní přínos.

Lidé mohou policistům pomoci při objasnění úmrtí 50letého muže v Ostravě

22. dubna 2024 16:04 | Celý MS kraj | Libor Běčák

S výzvou na veřejnost se obrátili ostravští policisté, kteří objasňují okolnosti úmrtí 50letého muže ve Vítkovicích.