Trhy, co se hledají chtějí v Ostravě prodávat kvalitní domácí suroviny. Nejlépe každý den

  • 21. listopadu 2018,
  • 8:13,
  • PR

Projekt Trhy, co se hledají má za sebou pilotní den v ostravském Trojhalí a ohlasy potvrzují, že je zájem. Unikátní trhy chtějí Ostravanům přinést produkty malých lokálních pěstitelů a výrobců a organizátoři usilují o to, aby našli prostory v centru Ostravy, kde by trhy mohly probíhat pravidelně, nejlépe na každodenní bázi.

"Trhy, co se hledají jsou ve své podstatě unikátní projekt, který, si troufám říci, nemá v ČR obdoby. Jedná se o nekomerční projekt. Nekomerční je tím, že se snažím o vytvoření atraktivního a finančně dostupného prodejního prostředí v centru města. Komerční nájmy mohou zaplatit pouze velké firmy, které bohužel už většinou nehledí na kvalitu výrobku či potraviny, ale kvantitu," říká organizátorka projektu, Michaela Halfarová. 

V době dostatku potravin i produktů z masové produkce se chtějí Trhy, co se hledají jednoznačně zaměřit na kvalitní maloprodukci. Na jedné straně tak plánují vytvořit zázemí pro malé zemědělce, lokální producenty a malé a začínající značky, Ostravanům pak umožní nákup těch nejkvalitnějších potravin a produktů.

Michaela Halfarová ale chce dát projektu také sociální rozměr. "Nesmírně ráda bych zapojila i obyčejné babičky, které si na své zahrádce pěstují deset řádků brambor z čehož si jeden nechají a zbytek prodají na trzích. Ony totiž ty babičky se o ty brambory starají s láskou, mandelinky sbírají ručně a nevyužívají různých urychlovadel a chemických sloučenin, které nám naše moderní a uspěchaná doba nabízí. Takových lidí, kteří se snaží vše dělat poctivě a postaru začíná být čím dál více, dokonce i v našem kraji."

Michaela Halfarová by do projektu ráda zapojila také nějakou organizaci, která se stará o seniory a poskytla tak pracovní příležitost aktivním seniorům. "Napadá mě stánek se specialitami našich babiček a dědečků. Takové domácí nudle od babičky jsou přeci nejlepší, že ano?"

Součástí pravidelných trhů by měla být v budoucnu také jídelní zóna, kde by si lidé mohli dát něco k snědku.

Trhy, co se hledají jsou, podle organizátorky trhy s přesahem. "Jsou určité zásady a hodnoty, které jsou pro nás důležité. Proto jsem vytvořila několik pilířů, které jsou pro nás stěžejní:

1) zakládáme si na podpoře lokálních surovin, farmářů a malých či začínajících podnikatelů

2) našim cílem je zvýšení kvality a spektra čerstvých, lokálních potravin a jejich dostupnost 

3) dbáme na ekologii a snažíme se o redukci zbytečných plastů. Proto naše prodejce žádáme o alternativní řešení

4) chceme vrátit život do centra Ostravy, vytvořit tradici a vybudovat komunitu lidí, kteří se tam budou scházet

5) klademe důraz na celkový vizuál a design trhů

6) bude-li zájem, zapojíme aktivně místní seniory," říká Michaela.

Pilotní Trhy, co se hledají proběhly 17. listopadu v Trojhalí, v rámci dalšího ročníku Restaurant dne.

"Restaurant Day nám dal příležitost se v tento jejich ročník zúčastnit za zvýhodněných finančních podmínek, za což jsem velmi ráda a tímto jim veřejně děkuji. Nastavili jsme si pravidla tak, abychom si nekonkurovali ba naopak pomáhali. Na Restaurant Day se lidé přišli najíst a k nám na trhy nakoupit suroviny domů."

Zájem Ostravanů dává tušit, že o kvalitní potraviny a produkty je velký zájem. Lidé mohli nakoupit například marmelády Solertus, se kterými paní Melišová slaví světové úspěchy v Mezinárodní soutěži World's Original Marmalade Awards Dalemain Cumbrie, kde získala jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile. Její sirup ze smrkových výhonků (2018) a bylinný čaj (2017) vyhrály také Regionální potravinu MSK.

Mezi další esa patřil také med pana Klinkovského z Med Ostrava, který v tomto roce získal ocenění med roku 2018. Rodinná pekárna Tutto z Lubna, která dovezla svůj kváskový chléb nebo chilli marinády od Gaston chilli, kteří si chilli sami pěstují a vyrábí bez konzervantů a umělých ochucovadel. 

Dalším prodejcem a také prvním vyprodaným stánkem bylo ostravské Usuš to Maso. "Také velmi zajímavý příběh mladého kluka, který se rozhodl jít proti proudu a vyrábět sušené maso ručně, nikoli strojově. Rozdíl v mase poznáte okamžitě, samozřejmě vše bez konzervantů a umělých ochucovadel," dodává Michaela. 

Nakoupit jste mohli také kozí a ovčí produkty od gurmánské mlékárny Bon Lait, čerstvou zeleninu z ekostatku Vorličtí a květinové vazby převážně z rostlin naší domoviny od   květinářky Míši. Byť nejde o lokální potravinu, nepřetržitá fronta stála také u stánku Virunga, který nabízel bio ekologické ovoce z Ugandy.

"Kapacitu nabízených stánku jsme vyplnili na 100%, určitě bychom zvládli dvojnásobně více, ale takové kapacity stánků k pronájmu Trojhalí zatím nemá. Prakticky okamžitě jsme dostávali nadšené zprávy, se zájmem o to, kdy budou trhy zase. Velmi mě to těší a motivuje v dalších jednáních o budoucnosti trhů," raduje se Michaela.

Pokud Vás Trhy, co hledají zajímají, stačí je sledovat na sociálních sítích instagram a facebook




Družstvo Venturer - stavby okr. Karviná
Karviná
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

PRETECLON s.r.o. - pracoviště ČR
Karviná
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Prestige Health Care s.r.o., Ostrava
Ostrava
od 40 000 do 50 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

PR články

Více PR článků