Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Z Jeseníku nad Odrou vede nová cyklostezka s kresleným slovníkem moravskoslezského nářečí

Ve středu 23. června byla mezi obcemi Jeseník nad Odrou a Vražné, jež jsou součástí turistické oblasti Poodří, slavnostně otevřena nová, 4,786 kilometru dlouhá a 2,5 m široká cyklostezka s populárními nástřiky kresleného slovníku moravskoslezského nářečí, které pro Moravskoslezský kraj vytvořila firma UAX.

„Obliba cykloturistiky mezi lidmi stále více stoupá. Díky dotačnímu programu Podpora rozvoje cykloturistiky Moravskoslezský kraj pravidelně přispívá na výstavbu nových cyklotras. Ta nová navíc téměř spojuje místní zastávky naší Technotrasy, tedy výrobu sirupů ve stáčírně Jesenické kyselky v Jeseníku nad Odrou i zážitkové tisknutí ve firmě UAX v Bernaticích nad Odrou. Zde si mohou návštěvníci dokonce zapůjčit krajská elektrokola v rámci projektu E-kola pro kraj a projet si novou potištěnou cyklostezku. Ideální by bylo, kdyby se postupným rozšiřováním cyklostezek mohli cyklisté na kole dostat skoro na všechny další atraktivity, které jsou do Technotrasy zahrnuty,“ konstatuje Jan Krkoška, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj a turistický ruch, a dodává, že originálním slovníkem jsou opatřena také trička a suvenýry, které mají turistům vtipným způsobem připomenout návštěvu regionu.

Zmíněná cyklostezka, vedoucí z Jeseníku nad Odrou do Vražného i na opačnou stranu do Hůrky, byla dokončena v dubnu letošního roku, následovala květnová kolaudace. „Jsem rád, že se nám po letech příprav, brzděných zejména náročností jednání s majiteli pozemků, podařilo s podporou SFDI a Moravskoslezského kraje dokončit projekt, který vede cyklisty mimo rušné a tedy i nebezpečné komunikace,“ říká Tomáš Machýček, starosta Jeseníku nad Odrou, a upřesňuje, že celkové náklady na vybudování stezky činí zhruba 34 milionů korun. „Z toho dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury představovala zhruba 23 milionů a dotace z Moravskoslezského kraje 1,5 milionu korun. Zbývající náklady byly rozděleny podle katastrů jednotlivých obcí. Jeseník nad Odrou, včetně místní části Hůrka, uhradil ze svého rozpočtu 7,2 milionu korun, Vražné 2,3 milionu korun.“

Kromě toho, že cyklisté a bruslaři jsou díky nové trase konečně v bezpečí, si Tomáš Machýček cení zejména dalších přidaných hodnot cyklostezky. „Jsem si jist, že slovník moravskoslezského nářečí inspiruje návštěvníky Poodří k zastavení a alespoň chvilkovému splynutí s okolní nádhernou přírodou. I proto chceme v druhé části projektu postupně vybudovat několik atypických odpočinkových zón s unikátním mobiliářem odpovídajícím výjimečnému designu stezky,“ nastiňuje další plány starosta Jeseníku nad Odrou.

Na jeho slova navazuje Radek Leskovjan, designér značky UAX známé svými ikonickými tričky. „Zastavení jsou naplánována na několika částech stezky v Hůrce, ve Vražném a dvě v Jeseníku nad Odrou. Jedno bude U křížku, druhé u Jesenického pramene. Tady by mělo vzniknout příjemné pobytové místo s parkovou úpravou, kde člověk stráví i více času,“ upřesňuje místní patriot, jenž vyrůstal a žil v Jeseníku nad Odrou a jehož firma sídlí v nedalekých Bernarticích nad Odrou.

Díky nástřikům zhotoveným podle návrhů společnosti UAX je nová cyklotrasa už teď unikátní dokonce v celorepublikovém měřítku. „Vsadili jsme na originalitu a na vtip, což je podle mého názoru jedna z nejlepších cest, jak podpořit cestovní ruch v kraji. Lidé se chtějí bavit a náš projekt jim k tomu dává dostatek příležitostí. Navíc úsměvnou formou vysvětluje výrazy, jimž návštěvníci z jiných částí republiky nerozumějí,“ představuje Radek Leskovjan další a velmi podstatný rozměr vizuální identity cyklostezky.

„To, že Poodří se díky podobným projektům dostává stále víc do povědomí turistů, je velice přínosné i pro rozvoj podnikání v naší turistické oblasti. Soustředit pozornost návštěvníků na regionální výrobce i služby je jednou z priorit našeho destinačního managementu,“ akcentuje Pavlína Ambrosch, ředitelka Destinačního managementu turistické oblasti Poodří – Moravské Kravařsko, o.p.s.





Rekonstrukce budovy nádraží Ostrava-Vítkovice začne v květnu

Správa železnic začne tento měsíc s rekonstrukcí nádražní budovy v Ostravě-Vítkovicích. Oprava památkově chráněného objektu vyjde na téměř 275 milionů korun. Ve spolupráci s obvodem Vítkovice navíc projde revitalizací také přednádražní prostor. Hotovo by mělo být do dvou let.

Dobráci z Myslíku pořádali soutěž v požárním útoku, poprvé do boje nasadili i ženský tým

Soutěž v klasickém požárním útoku uspořádali na své trati dobrovolní hasiči z Myslíku.

Den vítězství uctili u Pomníku obětem válek

Den vítězství připomněli představitelé města, legionářů a dalších organizací u Památníku obětem válek na městském hřbitově. Položením květin a zapálením svíček uctili památku padlých i těch, kteří bojovali a přežili.

Oslavy výročí Velké Ostravy jsou v plném proudu, vyvrcholí 15. června

Oslavy sta let Velké Ostravy jsou v plném proudu a nabízejí bohatý program všeho druhu. Nachystány jsou přednášky, výstavy, hudební produkce, taneční workshopy a mnoho dalšího. Významné výročí si Ostrava připomíná ve velkém stylu.

Nájemníci MRA se mohou těšit na přeplatky za služby

Nájemníci v městských bytech už dostali do svých schránek vyúčtování za služby. Přeplatky jsou vyčísleny na necelých 60 milionů korun, což je o dvacet milionů více než v předchozím období.

Střelmistr už připravuje nálože pro odstřel skipové věže Dolu Lazy v Orlové

Několik desítek kilogramů trhaviny a především precizně odvedená práce střelmistra bude nutná o odstřelu těžní věže Dolu Lazy v Orlové. Z bezpečné vzdálenosti ji budou v červenci moci sledovat i lidé. Po odstřelu skipové věže Dolu Dukla v roce 2008 jde teprve o druhou takovou demolici pomocí trhaviny.

Opavu navštívil princ Lorenz Belgický, vnuk Karla I., posledního českého krále a císaře rakouského

Do Opavy zavítala vzácná návštěva. Princ Lorenz Belgický, arcivévoda rakouský d'Este, vnuk Karla I. Habsburského, posledního českého krále a císaře rakouského. V konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie se zúčastnil slavnostní instalace relikvie tohoto světce.

Při hokejovém mistrovství se do maléru mohou dostat piloti dronů, kolem arény létat nesmí

Včera 16:50 | Celý MS kraj | Libor Běčák

50 tisíc korun pokuty a tisícovku navrch jako správní poplatek musel zaplatit pilot dronu, který v průběhu Mistrovství světa v ledním hokeji létal se svým strojem kolem sportovní arény v Ostravě-Vítkovicích. V roce 2015 si tam totiž policie nechala s urgentní naléhavostí zřídit bezletový prostor.

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos. Projektová dokumentace je připravena, schváleno je i stavební povolení. Město má v plánu přestavět objekt na kulturně komuniktní centrum a inhalátorium.

Veřejné toalety v Havířově jsou neustálým terčem vandalů

Radnici v Havířově trápí neustálé ničení veřejných toalet. Ať už ve městě, nebo na Šumbarku. Jakmile projdou opravou, vandalové je opět ničí. Náklady jdou do statisíců.

Kraj vybuduje v Hlučíně chráněné bydlení pro duševně nemocné

Dnes 17:16 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Nový domov pro osm duševně nemocných začíná v Hlučíně stavět Moravskoslezský kraj. Chráněné bydlení v ulici Okrajová bude spadat pod krajskou příspěvkovou organizaci Fontána. Celkové náklady včetně vybavení se očekávají zhruba ve výši 34 milionů korun, náklady z větší části pokryje dotace z Evropské unie.

Na pokutách od řidičů vybrali moravskoslezští policisté za den přes 340 tisíc korun

Dnes 15:48 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezští policisté mají za sebou další dopravně bezpečnostní akci. Zaměřili se při ní hlavně na alkohol a drogy za volantem. V průběhu jednoho dne řešili přes 330 přestupků a na pokutách vybrali přes 340 tisíc korun. Nejčastějšími prohřešky bylo držení telefonu za jízdy a překročení povolené rychlosti.

Žena zřejmě omylem vstoupila do cesty jedoucí tramvaji v Ostravě

Včera 15:17 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zřejmě si nevšimla jedoucí tramvaje a vstoupila jí přímo do cesty. Ženu pak souprava srazila a vážně zranila. Nehoda zaměstnala všechny složky ostravského integrovaného záchranného systému.

Duha Jeseníky pokračuje v obnově středověké rychty v Karlovicích. Pořádá i víkendovky pro dobrovolníky

Historická budova rychty v Karlovicích již brzy zahájí provoz. Hnutí Duha Jeseníky společně s brigádníky a dobrovolníky intenzivně pracuje na jejím interiéru a plánují i první akce pro děti. Na víkendovky se sem sjíždějí pomocníci z celé republiky.

V Kravařích se udusila čtyřletá dívka párkem v rohlíku. Zemřela v nemocnici

6. května 2024 20:20 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Velmi smutná a tragická událost otřásla v minulých dnech obcí Kravaře na Opavsku. V průběhu pauzy na cirkusovém představení zaskočil čtyřleté dívence při jídle párek v rohlíku a začala se dusit. I přes bleskovou pomoc a letecký transport do nemocnice se ji bohužel už nepodařilo zachránit.