Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Domov Magnolie myslí i na zesnulé klienty

Nedílnou součástí Domova Magnolie v Ostravě-Vítkovicích je pietní místnost, v níž se lze důstojně rozloučit se zesnulým, i kaplička, u níž se kromě jiného také konají improvizované, ale významově i pocitově plnohodnotné pohřební obřady.

„Péče o klienta pro nás nekončí jeho úmrtím. Je naší profesionální i morální povinností zajistit mu nejen důstojné odcházení, ale i pietu poté, co zemře, a zároveň umožnit jeho rodinným příslušníkům, ostatním klientům i zaměstnancům rozloučit se s ním. Důležitá je i šance mít později kde vzpomínat, o Dušičkách zapálit svíčku a položit květiny,“ vysvětluje Andrea Gibejová, ředitelka Domova Magnolie v Ostravě-Vítkovicích, a zdůvodňuje tak vybudování kapličky přímo na zahradě domova.

„Šlo o vstřícný krok jednoho ze zaměstnanců firmy, která v roce 2019 rekonstruovala střechu naší budovy. Panu Martinu Owsiankovi se náš záměr zalíbil a hned ho na vlastní náklady zrealizoval. Krásnou stavbu ozdobil i výňatky z bible,“ vrací se do nedávné minulosti Andrea Gibejová, která je vděčná i za jeho vstřícnost, bez níž by kaplička, ve které je uložen vzkaz pro budoucí generace, nestála. „Tenkrát jsme ještě netušili, jaký význam pro nás tato stavba bude mít v budoucnu,“ pokračuje ředitelka domova s tím, že prvotním cílem bylo vytvořit pro klienty místo, kde mohou v den Památky zesnulých vzpomínat na své blízké. „Pokud klienti mají rodinné hroby v okolí domova, na základě jejich přání je tam vozíme, aby mohli zapálit svíčku a zavzpomínat. Někteří ale nikam jet nechtějí, raději si ty, kteří už odešli, připomenou v zázemí našeho domova. A jiní klienti pocházejí z velké dálky, mnohdy i ze Slovenska. Kaplička, jež byla posvěcena 23. června 2020 panem farářem Antonem Rusnákem z vítkovického kostela sv. Pavla, se tedy měla stát místem, kde bude možné položit kytičku, sednout si na lavičku, zavzpomínat a třeba i zaklinkat zvonem. Tak tomu bylo a stále je. Ale s příchodem covidu dostala naše původní myšlenka zcela nový rozměr,“ vzpomíná Andrea Gibejová na složité období. „Byly zakázány návštěvy a obyvatelé domova začali být na zaměstnance fixováni ještě víc než dřív. A my na ně, protože jsme s nimi trávili mnohem víc času, nahrazovali jsme jim kontakt s rodinou. Když pak v době, kdy byly zakázány pohřby, došlo k úmrtí klienta, byla pro nás představa, že odejde bez rozloučení, hodně bolestivá. Kaplička se pro nás v tu chvíli stala místem, kde jsme se s ním mohli důstojně rozloučit. Truchlení se tak pro nás všechny, klienty i zaměstnance, stalo přijatelnější, prostřednictvím alespoň symbolického pohřebního obřadu máme šanci v sobě vše uzavřít,“ konstatuje ředitelka Domova Magnolie. „Možnost rozloučit se s klientem, o něhož třeba i roky pečovali, má na pracovníky domova terapeutický vliv. Je to jedna z cest, jak u nich předcházet symptomu vyhoření a depresivním stavům, které s naší psychicky i fyzicky náročnou prací často souvisejí. A pro klienty je důstojné rozloučení s člověkem, jehož znali, posilující, protože mají naději, že ani na ně nebude zapomenuto.“

Tradice, která vznikla v období koronavirové pandemie, přetrvala i po ní. „Když klient zemře, uspořádáme u kapličky improvizovaný, ale významově i pocitově plnohodnotný pohřební obřad, jehož se zúčastní klienti, zaměstnanci, kteří o zesnulého pečovali a měli ho rádi, a velmi často i blízcí zemřelého. Ti si pak na rodinný hrob odvezou květiny položené truchlícími u kapličky. Velice si vážíme toho, že nám vyšel vstříc i vítkovický pan farář Anton Rusnák, jenž obřad vede a vždy ho přizpůsobí tomu, zda je rodina věřící, nebo ne. Často se stává, že pozůstalí už ani jiný pohřeb neorganizují, protože rozloučení na místě, kde jejich blízký trávil závěr svého života, má pro ně stejnou váhu.“

Kromě toho byla v Domově Magnolie v roce 2020 i díky dotaci udělené Moravskoslezským krajem ve výši 145 tisíc korun vybudována pietní místnost, do které je zesnulý klient převezen, aby se s ním zde mohli rozloučit pozůstali, zaměstnanci a klienti, kteří se s ním přátelili. „Bylo pro nás důležité, aby místnost splňovala nejen zákonné a hygienické normy, ale aby byla i lidsky přívětivá. Aby i v tomto pro nás velice významném projektu byl – stejně jako v případě kapličky – kus našeho srdce. Proto se do zřizování pietní místnosti zapojili, od výroby nábytku až po výzdobu, sami zaměstnanci a vytvořili útulný, komfortní prostor s klidnou a důstojnou atmosférou, v němž truchlící najdou potřebný klid a zázemí a mají dostatek času rozloučit se se zesnulým,“ pokračuje Andrea Gibejová. „Štěstí jsme měli i při výběru uměleckého kováře pana René Stilera, jenž do své práce vložil i kus pozitivní energie. Místnost obohatil o několik originálních prvků včetně kříže, na který se složili zaměstnanci domova. Jsem na ně, na partu, kterou tu máme, pyšná. Držíme spolu i v nejtěžších chvílích, k nimž smrt klientů jednoznačně patří. A my před tou skutečností neuhýbáme. Naopak. Společně se nám podařilo vytvořit pro loučení se zesnulými klienty důstojné a pietní podmínky, jež v podobných zařízeních nejsou až tak obvyklé.“



Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Studenti vysokých a středních škol se utkali na mistrovství ČR v požárním sportu

V Ostravě ve středu odstartovalo Otevřené akademické mistrovství České republiky v požárním sportu. Sto sedmdesát mladých závodníků a závodnic se letos v Porubě utkalo ve čtyřech nelehkých disciplínách.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Důl Gabriela nabídne návštěvnické centrum i expozici

Další strategický projekt dostal přiklepnutou dotaci z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. POHO Park Gabriela se stane centrem pohornické krajiny, z bývalého dolu Gabriela vznikne návštěvnické centrum s bohatým programem a poutavou expozicí o těžkém životě horníků a jejich rodin.

V Karviné zahájili sezónu v oblíbeném areálu Loděnice ve velkém stylu

Karvinská Iniciativa Dokořán otevřela letošní sezónu na Lodičkách. Každý víkend se nyní v oblíbeném volnočasovém areálu uskuteční akce různého druhu pro veřejnost.

Klienti domova Kamenec ochutnali světovou kuchyni, tentokrát je čekala kuchyně mexická

Zdravý svět seniora na stole – tak se jmenuje akce, která čtyřikrát do roka obohatí program uživatelům domova pro seniory Kamenec ve Slezské Ostravě. Jejím cílem je seznámit seniory se zdravými a netradičními jídly české i zahraniční kuchyně.

Kariéroví poradci mají k ruce publikaci Vercajk

Včera 12:07 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

V rámci projektu OKAP II vznikla velmi užitečná publikace s výstižným názvem Vercajk kariérového poradce. Byli jsme na jejím křtu.

Vybraní studenti díky projektu absolvují deset stáží

Včera 12:36 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Projekt Mind Your Future dopřeje každý měsíc studentům středních škol stáž v renomovaných firmách. Mohou si tak udělat mnohem přesnější představu, která oblast by je v budoucnu bavila nejvíce.

Třinečtí mistři slavili triumfální jízdou ulicemi a setkáním s fanoušky

Do ulic Třince za svými fanoušky vyrazili hokejisté, kteří se letos už popáté v řadě stali extraligovými šampiony. Na trase spanilé jízdy se s fanoušky zdravili a děkovali jim za podporu.

U hraničního přechodu Bumbálka havarovala motorkářka, lékaře museli vysadit z vrtulníku

1. května 2024 20:30 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve středu 1. května odpoledne zasahoval vrtulník LZS Ostrava a posádka rychlé zdravotnické pomoci z Rožnova pod Radhoštěm u nehody motocyklu. Nehoda se stala mezi obcí Bílá a hraničním přechodem Bumbálka, na rozhraní Moravskoslezského a Zlínského kraje. Informaci o události získali operátoři tři minuty před půl třetí odpoledne.

Pro opařené dítě přiletěl na šumbarské sídliště vrtulník

29. dubna 2024 21:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přistání záchranářského vrtulníku na sídlišti mohli sledovat v pondělí dopoledne lidé v Havířově-Šumbarku. Zdravotníci tam spěchali k opařenému dítěti.

Zlatorudná chalupa v Suché Rudné se dočkala záchrany díky nadšení nových majitelů, dobrovolníků a přátel

29. dubna 2024 19:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischkeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Policisté z celého kraje přišli darovat krev. Byli mezi nimi i prvodárci

29. dubna 2024 13:13 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Nedostatečné zásoby krve trápí Krevní centrum Ostrava už delší dobu a navíc začíná období, kdy se každý rok situace ještě zhorší. Proto už tradičně pořádají policisté celokrajskou akci Daruj krev-zachráníš život.