Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostravské komunikace pracují na opravě mostů, lávek, semaforů, osvětlení i parkovacího sytému

Ostravské komunikace, které se starají o městské silnice v Ostravě, musí po povodních opravit mosty a lávky a vyměnit řadu systémů, které denně provází běžný život Ostravanů – od veřejného osvětlení po semafory. Firmu čeká i dočištění ulic.

„Nejvíce poškozený je most na ulici Nad Porubkou přes tok Porubky ve Svinově. Došlo tam k podemletí části pravobřežní opěry nad vozovkou. Opěra poklesla o zhruba 20 až 30 centimetrů, nosná konstrukce naštěstí zůstala v původní poloze. Most je od 16. 9. uzavřený s vyznačením objízdné trasy. Mimořádná prohlídka mostu, kterou udělal Dopravoprojekt Ostrava, vyhodnotila stav jako havarijní,“ upozornil ředitel Ostravských komunikací Michal Hrubý.

Zmíněný most ve Svinově bude muset být v budoucnu snesen a nahrazen novým s tím, že by se mělo současně řešit i nevhodné trasování Porubky v dané oblasti, aby znovu nedošlo k podemletí mostní opěry. „Pro most ve Svinově se nyní v Dopravoprojektu zpracovává projektová dokumentace pro provizorní zprovoznění mostu jedním jízdním pruhem,“ vysvětlil za Ostravské komunikace technicko - správní náměstek Miloš Novák. Na základě projektu se firma bude snažit most přes Porubku v poškozené části provizorně podepřít a v oblasti chodníku a zeleného pásu zřídit dočasně asfaltovou vozovku, aby mohl být most uveden do provozu alespoň jedním pruhem.

Dalším značně poškozeným objektem je lávka přes potok v Koblově na Hřbitovní ulici. Tam voda odnesla dřevěnou mostovku včetně zábradlí. Ocelová nosná konstrukce je v pořádku, lávka je uzavřená a chystá se nová z roštů a ocelového zábradlí. U několika dalších mostů a lávek se Ostravské komunikace zaměří na poškozené opevnění koryt pod mostními objekty, obnažené a částečně poškozené opěry a poškozené zábradlí po pádu stromů.

Pokud jde o semafory na křižovatkách, voda zatopila dva řadiče světelné signalizace, a to na křižovatkách Hlučínská a Slovenská a Hlučínská a „stará“ Hlučínská. Řadiče byly odmontovány a servisní firma je odvezla k opravě.

K úplné výměně dojde u zatopeného parkovacího systému a rozvaděče na parkovišti na ulici Hlučínská. Také veřejné osvětlení ve městě se potýká se zatopením několika rozvaděčů, ty už ale Ostravské komunikace postupně uvádějí do provozu.

Další práce čekají na firmu, jejímž jediným akcionářem je město Ostrava, na zatopených kolektorech Frýdlantské mosty, Brandlova a Nová Ves. Voda se tam stále odčerpává. Zřejmě bude nutná výměna zatopených technologií, což jsou zejména čerpadla, elektroinstalace, monitorovací zařízení, dále se připravuje čištění a sanace kolektorů.

Stále pokračuje čištění veřejného prostoru po povodních. „Čisticí vozy najely na ostravských silnicích ve správě kraje a krajského města v součtu přes 270 kilometrů a odvezly dohromady více než 100 tun smetených nečistot,“ spočítal výrobní náměstek Ostravských komunikací Petr Uhlíř. Vybranou pomocnou techniku vyslala Ostrava také na popovodňové práce v Opavě.

Doplňující informace:

Během povodní zpracovaly Ostravské komunikace 342 tun písku, kterým naplnily povodňové pytle a velkoobjemové vaky, zapojily se do přesměrování dopravy a spolupracovaly s IZS a krizovým štábem města, který centrálně informoval veřejnost.



ZZS prokázala při povodních vysokou profesionalitu. Pacienty zachraňovali i z vrtulníku

Zdravotnická záchranná služba byla při zvládání povodní v minulých dnech jednou z klíčových složek Integrovaného záchranného systému MS kraje. Pozemní posádky prováděly evakuaci i akutní zásahy a vrtulník létal do zcela odříznutých oblastí. Aktivován byl i traumatologický plán.

Klimkovický tunel čekají plánované opravy, chystá se uzavírka i omezení

Včera 16:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Opravy tunelu Klimkovice změní dopravní režim na dálnici D1 před Ostravou. Ve směru na Ostravu se plánuje v termínu od 27. září do 13. října zásah techniků. To přinese dvě dočasné uzavírky i omezení provozu.

Vězeň využil příležitosti a utekl. Pomáhal uklízet po povodních v Bohumíně

Včera 15:02 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Uklízet následky povodní pomáhají na mnoha místech také vězni. Jeden ale pracovní nasazení využil jako příležitost k útěku. Policie ho hledá od středy a žádá o pomoc i veřejnost.

V Opavě je stále neprůjezdných několik mostů, které poničila extrémní povodeň

Ničivá povodeň zasáhla zhruba třetinu celého Opavska. Tedy asi 4 a půl km čtverečních plochy a vytopila na 6 600 domů. Proud řeky Opavy byl tak silný, že poškodil i několik mostů.

Porubská radnice reguluje počet holubů jejich odchyty. Ročně jde o stovky ptáků

V ostravě-Porubě stále bojují s velkým množstvím holubů. Zdržují se tam zejména díky tomu, že je lidé rádi krmí. A právě díky dostatku potravy se rozmnožují častěji, a to až 10 krát ročně.

Opava bojuje s desítkami tisíc tun odpadu. S následky povodní pomáhají dobrovolníci, vojáci i vězni

25. září 2024 22:43 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě po extrémní povodni bojují s desítkami tisíc tun odpadu. Město proto muselo založit hned několik překladišť. Předpokládá, že bude muset odvézt až 6 000 kontejnerů odpadu.

86letá seniorka přecházela v Třinci mimo přechod a srazilo ji auto

25. září 2024 21:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V ohrožení života skončila 86letá žena, kterou v Třinci ve středu ráno srazilo auto. Seniorka přecházela mimo přechod pro chodce. Do nemocnice ji transportoval vrtulník.

Sousedský festival uzavřel Husovu ulici a vdechl ji živoucí energii

Sousedská slavnost “Zažít město jinak” se letos v Novém Jičíně konala potřetí - a do třetice na jiném místě. Tentokrát obsadila a uzavřela i část Husovy ulice.

Sraz auto-moto veteránů přilákal do Orlové stovky návštěvníků

25. září 2024 14:47 | Orlová | Monika Ociepková | Orlovský miniexpres

V neděli 22. září ožilo staré náměstí v Orlové 1 setkáním auto-moto veteránů.

Bohumínská městská nemocnice stále odstraňuje škody po povodni

25. září 2024 12:35 | Celý MS kraj | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V pavilonu chirurgických oborů a gynekologie Bohumínské městské nemocnice se po povodni stále nepodařilo zprovoznit elektrocentrálu. Vedení nemocnice věří, že je to otázka hodin a koncem týdne už by mohly být v tomto pavilonu připraveny operační sály k provozu. Současně se řeší i vybavení nových zubních ordinací, protože budova, ve které se nachází, byla také zatopena.

Obce Bruntálska potřebují těžkou techniku, vodovod a vysoušeče

Včera 20:18 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Obce Bruntálska sbírají všechny síly, aby si poradily s následky povodní. Jde zejména o záchrany nemovitostí a snahy o obnovu infrastruktury. V mnoha obcích nefunguje dodávka vody, kanalizace, opravují se přívody elektřiny. Do pomoci se zapojuje i armáda a dobrovolníci.

Krnovská nemocnice se vrací k běžnému provozu

Včera 18:10 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Krnovská nemocnice má za sebou velmi náročné období způsobené rozsáhlou povodní. Díky zaměstnancům nemocnice, složkám IZS, vedení Moravskoslezského kraje, dobrovolníků a dalších organizací se daří těžké období překlenout. Zdravotnické zařízení se pozvolna vrací k běžnému provozu.

ZZS prokázala při povodních vysokou profesionalitu. Pacienty zachraňovali i z vrtulníku

Zdravotnická záchranná služba byla při zvládání povodní v minulých dnech jednou z klíčových složek Integrovaného záchranného systému MS kraje. Pozemní posádky prováděly evakuaci i akutní zásahy a vrtulník létal do zcela odříznutých oblastí. Aktivován byl i traumatologický plán.

V Zámku Studénka se ukrývá Vagonářské muzeum

25. září 2024 16:30 | Celý MS kraj | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Jediné muzeum svého typu v České republice. Ve věžích zámku ve Studénce se ukrývá Vagonářské muzeum, které dokumentuje železniční výrobu a dopravu na území tehdejšího Československa.

Hosté ve studiu: Karin Lednická, spisovatelka

25. září 2024 15:07 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková | Host dne

Třetí díl románové kroniky Šikmý kostel uzavírá příběh ztraceného města