Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jan Varga

Kandidáti na prezidenta ČR na návštěvě v MS kraji

22. ledna 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

Sbírat body do druhého kola prezidentské volby, které proběhne už na konci tohoto týdne, přijel do Ostravy po Miloši Zemanovi také Karel Schwarzenberg. Pro své voliče uspořádal besedu v divadle Petra Bezruče, kam ho přijely podpořit známé osobnosti, herec Petr Rychlý a zpěvačka Marie Rottrová.

Pacienti mohou předem odmítnout resuscitaci

21. ledna 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

Neoživujte mě. I na tom může od loňského roku trvat pacient a lékaři by jeho přání měli respektovat. Umožňuje to nový zákon o zdravotních službách. V Ostravských nemocnicích ale zatím tuto žádost řešit nemuseli.

Ošetřovatelé v ostravské ZOO cvičí se slůnětem Rashmi

21. ledna 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Sloní mládě Rashmi letos v ostravské zoologické zahradě oslaví druhé narozeniny. Součástí denního režimu slůněte je i pravidelné cvičení, které je důležité pro správnou péči a důkladnou kontrolu zvířete. Zároveň se také posiluje důvěra k člověku.

Ostravští hasiči dostali novou techniku

18. ledna 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Novou hasičskou techniku pořízenou za prostředky města a kraje získali jednotky hasičského záchranného sboru MS kraje a sboru dobrovolných hasičů z Ostravy-Michálkovic. Nové dva vozy značky Mercedes a Tatra hasičům usnadní dojezd k událostem a složitou práci během zásahů.

Co bude s historickými jatky v Ostravě?

18. ledna 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Po letech dohad o tom, zda Bauhaus opraví chráněný komplex historických jatek v centru Ostravy, je jasno. Společnost zavírá svou prodejnu a všechny pozemky i s nemovitostmi jsou na prodej. Zda ale jatka získá město, zatím není jasné.

Počet dopravních nehod v kraji mírně vzrostl

18. ledna 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

Počet dopravních nehod v MS kraji za minulý rok mírně vzrostl. Vyplývá to ze statistik, které tento týden zveřejnilo Krajské policejní ředitelství. Nejčastější příčinou srážek je nesprávný způsob jízdy. Při nehodách se ale každým rokem zraní méně lidí než v minulých letech a snižuje se také úmrtnost.

Lidé v Přednádraží odebírají elektřinu na černo

16. ledna 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Lidé na Přednádraží odebírají elektrickou energii na černo. Stavební úřad městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz na to přišel při jedné z pravidelných kontrolních prohlídek. V domě, který ještě obývají lidé, není nainstalovaný žádný elektroměr.

K zápisu do prvních tříd vyrazil silný ročník 2007

16. ledna 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

K zápisu do prvních tříd letos dorazí více dětí než v předchozích letech, může za to silný ročník 2007, kvůli kterému museli před třemi lety zvýšit kapacitu krajských mateřských škol. Obdobný krok v základních školách zatím ale nechystají.

Ostrava bude mít superpočítač

15. ledna 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Ostrava bude mít svůj superpočítač. V areálu Vysoké školy Báňské dnes proběhlo slavnostní poklepání základního kamene stavby centra špičkových IT technologií. Národní superpočítačové centrum bude dokončeno na jaře příštího roku a pomůže vědě, ale například také k záchraně lidských životů.

Lidé čekají na operace déle, než slibuje vyhláška

15. ledna 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Potřebujete nový kyčelní nebo kolenní kloub? Podle nové vyhlášky o dostupnosti péče byste se ho měli dočkat do roka. Praxe je však trochu jiná. Například pacienti v Ostravě musejí na výměnu kloubu čekat až dva a půl roku. Mnohým se tak vyplatí za péčí cestovat do jiných měst.

Komerční sdělení více

Tým neurologů FNO a LF OU s vědci z PF OU získal certifikaci metodiky neurokognitivní rehabilitace

Odborníci z týmu FN Ostrava, Lékařské a Přírodovědecké fakulty OU zpracovali pod vedením neuropsycholožky PhDr. Vladěny Jaremové přesný postup neurorehabilitační péče o pacienty s poškozením mozku v akutní fázi onemocnění. Jejich metodiku, která doposud v České republice chyběla, teď schválilo Ministerstvo zdravotnictví ČR. Pracovat podle ní mohou všechna zdravotnická zařízení.

Kolik se vypilo na Colours kohoutkové?

Na Colours of Ostrava nemohla chybět osvěžující Free water zone od společnosti Ostravské vodárny a kanalizace a.s. Čistou, osvěžující a ideálně vychlazenou kohoutkovou vodu mohl vyzkoušet každý účastník festivalu. OVAK vodobar byl přímo napojen na vodovodní řad. O správné nastavení a provoz zařízení se postarali promotéři z OVAKu. Za 4 dny se vypilo přes 8 000 litrů pitné vody.


FN Ostrava má mezi lékaři čtyři nové docenty

Akademický titul docent nově doplňuje jména čtyř lékařů FN Ostrava. Docenturu úspěšně zvládla doc. MUDr. Marcela Káňová, Ph.D., doc. MUDr. Martin Havel, Ph.D., doc. MUDr. et. MUDr. Jan Štembírek, Ph.D. a doc. MUDr. Lubomír Tulinský, Ph.D. Všichni jsou zároveň pedagogové na Lékařské fakultě Ostravské univerzity.

Podcast FNO: Co oko nevidí

Která je nejdůležitější a nenahraditelná část oka? Kam se posunula oční chirurgie za posledních 20 let? Je nutné, aby měla oční klinika i lůžkové oddělení? O tom a mnohém dalším je podcast s přednostou Oční kliniky FNO a LF OU MUDr. Janem Němčanským, Ph.D., MBA.

Colours of Ostrava v nových barvách. Za rok přivezou The Chainsmokers

Nová vizuální identita od grafického studia Najbrt a první interpret 22. ročníku. Závěrečná tisková konference letošních Colours of Ostrava přináší vedle zhodnocení dosavadního ročníku i novinky pro příští rok, včetně prvního interpreta, elektronického dua The Chainsmokers. Během uplynulých tří dnů areál přivítal 867 návštěvníků s průkazem osob se zdravotním postižením, na pokladnách bylo rozdáno bezmála tři tisíce dětských pásek a očekává se kolem tisíce seniorů, kteří mají na závěrečný den festivalu volný vstup.

Dakarská zóna na Colours of Ostrava? Ano, včetně premiéry nového závodního speciálu!

Návštěvníci multižánrového festivalu Colours of Ostrava každým rokem naleznou v areálu různé zajímavé prezentace a překvapení. Letos se mohou dostat do Dakarské zóny, kterou připravila Ostra Group, partner VIP zóny festivalu a hlavní partner závodního týmu Fesh Fesh, který svoji techniku do zóny zapůjčí. Dakarskou zónu návštěvníci naleznou mezi pavilonem U6 a Gongem.

Karvinská hornická nemocnice ulevuje pacientům s vážnými pohybovými potížemi botoxem

Karvinská hornická nemocnice (KHN) pomáhá pacientům, kterým komplikuje život vážné onemocnění nebo úraz, botulotoxinovými injekcemi. Látka, kterou lidé běžně znají z estetické medicíny, v KHN slouží pro rehabilitaci po cévní mozkové příhodě, po úrazech, při stavech spojených s roztroušenou sklerózou nebo s nádory mozku. V tuto chvíli má nemocnice v rehabilitační péči první desítku pacientů, kterým je „botox“ pravidelně vpravován do svalů. Další nemocní postupně přibývají.

Více