Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jan Varga

Nejvíce nezaměstnaných v rámci ČR má Bruntál

12. února 2013 0:00 | Bruntál | Jan Varga

Česká republika má rekordní počet nezaměstnaných lidí v novodobé historii. Jenom za leden jich přibylo 40 000 a v současnosti je tak bez práce přes půl milionu lidí. Nejvíce nezaměstnaných v rámci celé republiky eviduje okres Bruntál na Moravskoslezsku. Bez práce je tam 14 procent obyvatel.

Stížnosti v nemocnicích budou řešit ombudsmani

7. února 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

Stížnosti pacientů by měli do roka ve všech krajských zdravotních zařízeních řešit ombudsmani. Vedení MS kraje tak chce zlepšit komunikaci mezi pacienty, zdravotníky manažery. Nový ombudsman by ale měl být zároveň zaměstnanec nemocnice.

Podnikatelem Moravskoslezksého kraje roku 2012 se stal Mieczyslaw Molenda

7. února 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

Moravskoslezský kraj má svého podnikatele roku 2012. Cenu získal Mieczyslaw Molenda, generální ředitel společnosti GASCONTROL. Porota vybírala vítěze podle několika kritérií, mezi kterými byla například velikost firmy, finanční úspěch ale také sociální odpovědnost. Regionální vítěz byl v kraji vyhlášen už po osmé.

Mošnovské letiště odbavuje více cestujících

6. února 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Letiště Leoše Janáčka v Mošnově má za sebou úspěšný rok. Počet odbavených cestujících minulý rok vzrostl a letišti se tak dařilo lépe než konkurenčnímu Brnu nebo polským Katowicím, kde naopak cestujících ubylo. Cestující mohou navíc letos očekávat nové letecké spoje.

V MS kraji propukla chřipková epidemie

6. února 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

MS kraj dál trápí chřipka. Počet nemocných už překročil hranici epidemie. Nemocnost za minulý týden stoupla o 26 procent. Některé krajské nemocnice dokonce vyhlásily úplný zákaz návštěv.

Městská nemocnice ruší pobočky

5. února 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Pacienti, kteří byli zvyklí využívat ostravskou lékařskou službu první pomoci v Porubě a Hrabůvce, budou muset od března hledat ošetření jinde. Pobočky se totiž ruší. Podle vedení Městské nemocnice v Ostravě je využívalo málo pacientů.

Zásadní znečištění ovzduší způsobují lokální topeniště

5. února 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

Investice do lokálních topenišť by byla mnohem efektivnější než náročné úpravy v průmyslových podnicích. Shodují se na tom krajští odborníci v problematice znečištěného ovzduší. Podle nich by se nákupem moderních kotlů do domácností docílilo zásadního snížení emisí částic polétavého prachu.

Vlak se střetl s osobním vozidlem

4. února 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Tragická dopravní nehoda se stala ráno na železničním přejezdu v Ostravě-Třebovicích. Vlak jedoucí z Opavy do Ostravy smetl přejíždějící vůz, v jehož troskách zemřela řidička. Provoz na železnici byl na několik hodin přerušen a na několik hodin byla zavedena náhradní autobusová doprava.

Motoristé si zoufají, cestu jim znepříjemňují výtluky

4. února 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Silničáři mají po dlouho trvajících mrazech opět napilno. Prudké oteplení přineslo tradiční problémy s výtluky, které jsou mnohdy pro řidiče velkým nebezpečím. Doslova v oraniště se během několika dnů proměnila například rychlostní silnice R56 z Ostravy do Frýdku-Místku.

Občanské sdružení Vzájemné soužití dostalo výpověď

31. ledna 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Občanské sdružení Vzájemné soužití z Ostravy mění svou adresu. Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz dal neziskové organizaci ze stávajících prostor výpověď. Podle vedoucího Vzájemného soužití Kumara Vishwanathana je to proto, že organizace bojovala o záchranu lokality Přednádraží. Město to ale popírá.

Komerční sdělení více

Podcast FNO: V ambulanci hlasové poradkyně se bolesti bát nemusíte

Diktafon, piano, džbán s vodou a plastovou hadičkou. To všechno jsou pomůcky, se kterými pracuje hlasová terapeutka Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku MgA. Markéta Drabina Schaffartzik, DiS. Problémy s hlasem může způsobit i řada nemocí, které s hlasivkami zdánlivě nesouvisí. Například mimojícnový reflux. Nebo některým pacientům paradoxně může pomoci od potíží pouhá výměna lepidla zubní protézy.

OVAK zahajuje podzimní deratizaci

Společnost Ostravské vodárny a kanalizace a.s. je provozovatelem kanalizace pro veřejnou potřebu na území města Ostravy v celkové délce 946 kilometrů, o kterou se systematicky stará a obhospodařuje ji. OVAK bude od září do prosince opětovně realizovat podzimní etapu plošné deratizace na území Ostravy.


Slavnostní sál v Divadle J. Myrona ponese jméno po malíři a scénografovi Vladimíru Kristinovi

S novou sezónou dostane nové jméno slavnostní sál v Divadle Jiřího Myrona – tentokráte padla volba na VLADIMÍRA KRISTINA. Profesí malíř a výtvarník, který bral lekce i u slavného Oskara Kokoschky ve Vídni, byl jedním z prvních scénických výtvarníků NDM a jako první vnášel do ostravské scénografie progresivní podněty a moderní trendy. Jeho doménou byla malba, maloval především Ostravu a Ostravsko, ale věnoval se v určitém období rovněž divadlu. Dnes jsme ve slavnostním sále instalovali výstavu věnovanou životu a dílu tohoto umělce. V sále bude k vidění po celou sezónu.

Galerie výtvarného umění v Ostravě zahajuje podzimní výstavní sezónu

Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO), příspěvková organizace Moravskoslezského kraje, otevírá novou podzimní sezónu výstavami slovenského umělce Marka Kvetana a ostravské umělkyně Dáši Lasotové. Vernisáž obou výstav se uskuteční v úterý 10. září v 17 hodin za účasti obou autorů i kurátorů Vladimíra Beskida a Jiřího Jůzy.

OKD uspořádá u příležitosti havířského svátku pietu za tragicky zesnulé horníky

Ve středu 11. září od 14 hodin se na Univerzitním náměstí v Karviné uskuteční pietní akt, v jehož průběhu vzdají zástupci těžební společnosti OKD a jejich hosté hold všem, kdo přišli o život při výkonu hornického povolání. Od 15 hodin bude v kostele Povýšení svatého Kříže v Karviné jako součást piety následovat mše, kterou bude sloužit biskup ostravsko-opavské diecéze Mons. Martin David.

Více