Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jan Varga

Dopravě v Ostravě-Svinově ulehčí nová silnice

31. ledna 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Dopravě v obydlené části Ostrava-Svinov odlehčí nová přeložka Bílovecké ulice, která povede podél železniční trati. Zajistí to projekt MS kraje, financovaný z podstatné části Evropskou unií. Silnice by měla být hotova do konce roku 2015.

Registr vozidel má stále nedostatky

30. ledna 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

Ostravský registr vozidel stále nefunguje tak, jak má. Velké fronty čekajících se už netvoří, ale vyřizování se neobejde bez potíží a v mnoha případech musí řidiči přijít na úřad opakovaně. Podobné problémy s propojením registrů hlásí také ostatní města MS kraje.

Sněhuláci pro Afriku

30. ledna 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Žáci ostravských základních a středních škol, ale také děti z mateřinek, stavěli sněhuláky na podporu projektu Kola pro Afriku, v rámci kterého se doposud nasbíralo sedm tisíc kol pro děti v africké Gambii. Peníze, které se během stavění sněhuláků vyberou, pomohou kola do Afriky dopravit.

Město jednalo o budoucnosti bývalých jatek

29. ledna 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Pravidelně vás informujeme o vývoji situace kolem prodeje bývalých jatek v centru Ostravy. Zástupce firmy Bauhaus se sešel s primátorem města, aby prodiskutovali možnosti prodeje historický cenné budovy. Ze schůzky vyplývá, že by se obě strany mohly v budoucnu domluvit, na konečné rozhodnutí si však ještě nějakou dobu počkáme.

Ceny hejtmana MS kraje za rok 2012 jsou rozdány

29. ledna 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

Zástupcům vítězných firem a obcí předal v pátek hejtman Miroslav Novák ceny hejtmana MS kraje za společenskou zodpovědnost pro rok 2012. Slavnostní vyhlášení se konalo v sále Janáčkovy konzervatoře a gymnázia v Ostravě.

Znečištěné ovzduší pomůže řešit také Polsko

28. ledna 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

Smogová situace je v současnosti vyhlášena v sedmi krajích republiky a nadměrné limity trápí také Moravskoslezsko. A právě v takové chvíli se v Ostravě sešli ministři životního prostředí české a polské republiky, aby projednali budoucí spolupráci v otázce znečištěného ovzduší v obou příhraničních oblastech.

Lidé šetří a utrácejí méně

25. ledna 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Vánoce byly pro české obchodníky propadák. Na čtyřprocentním prosincovém poklesu nezměnily nic ani Vánoce, které jsou pro prodejce tradičně nejsilnějším obdobím. Vyplývá to z prohlášení svazu obchodu a cestovního ruchu. Náš štáb zjistil, jak letošní vánoční období vnímají prodejci v MS kraji.

V MS kraji přibývá otrav kysličníkem uhelnatým

24. ledna 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

V poslední době přibývá lidí, kteří se přiotráví plynem unikajícím z domácího plynového ohřívače. Ročně vyjíždějí záchranáři MS kraje k desítkám takovýchto případů a tento trend má spíše stoupající tendenci. Často za poruchy, které mohou mít smrtelné následky, může nesprávná montáž zařízení.

Podpora prezidentských kandidátů v MS kraji

24. ledna 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

Oba kandidáti na prezidenta České republiky mají v našem kraji své příznivce. Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga podporují v cestě na hrad také významné osobnosti regionu, které se účastní předvolebních setkání.

Střední školy v MS kraji zruší 400 míst

23. ledna 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

Střední školy v MS kraji otevřou od září méně prvních ročníků. Zruší se tak 400 míst v nabízených studijních oborech. Hlavním důvodem jsou opakovaně nenaplněné třídy, kvůli nedostatečnému počtu studentů.

Komerční sdělení více

Tým neurologů FNO a LF OU s vědci z PF OU získal certifikaci metodiky neurokognitivní rehabilitace

Odborníci z týmu FN Ostrava, Lékařské a Přírodovědecké fakulty OU zpracovali pod vedením neuropsycholožky PhDr. Vladěny Jaremové přesný postup neurorehabilitační péče o pacienty s poškozením mozku v akutní fázi onemocnění. Jejich metodiku, která doposud v České republice chyběla, teď schválilo Ministerstvo zdravotnictví ČR. Pracovat podle ní mohou všechna zdravotnická zařízení.

Kolik se vypilo na Colours kohoutkové?

Na Colours of Ostrava nemohla chybět osvěžující Free water zone od společnosti Ostravské vodárny a kanalizace a.s. Čistou, osvěžující a ideálně vychlazenou kohoutkovou vodu mohl vyzkoušet každý účastník festivalu. OVAK vodobar byl přímo napojen na vodovodní řad. O správné nastavení a provoz zařízení se postarali promotéři z OVAKu. Za 4 dny se vypilo přes 8 000 litrů pitné vody.


FN Ostrava má mezi lékaři čtyři nové docenty

Akademický titul docent nově doplňuje jména čtyř lékařů FN Ostrava. Docenturu úspěšně zvládla doc. MUDr. Marcela Káňová, Ph.D., doc. MUDr. Martin Havel, Ph.D., doc. MUDr. et. MUDr. Jan Štembírek, Ph.D. a doc. MUDr. Lubomír Tulinský, Ph.D. Všichni jsou zároveň pedagogové na Lékařské fakultě Ostravské univerzity.

Podcast FNO: Co oko nevidí

Která je nejdůležitější a nenahraditelná část oka? Kam se posunula oční chirurgie za posledních 20 let? Je nutné, aby měla oční klinika i lůžkové oddělení? O tom a mnohém dalším je podcast s přednostou Oční kliniky FNO a LF OU MUDr. Janem Němčanským, Ph.D., MBA.

Colours of Ostrava v nových barvách. Za rok přivezou The Chainsmokers

Nová vizuální identita od grafického studia Najbrt a první interpret 22. ročníku. Závěrečná tisková konference letošních Colours of Ostrava přináší vedle zhodnocení dosavadního ročníku i novinky pro příští rok, včetně prvního interpreta, elektronického dua The Chainsmokers. Během uplynulých tří dnů areál přivítal 867 návštěvníků s průkazem osob se zdravotním postižením, na pokladnách bylo rozdáno bezmála tři tisíce dětských pásek a očekává se kolem tisíce seniorů, kteří mají na závěrečný den festivalu volný vstup.

Dakarská zóna na Colours of Ostrava? Ano, včetně premiéry nového závodního speciálu!

Návštěvníci multižánrového festivalu Colours of Ostrava každým rokem naleznou v areálu různé zajímavé prezentace a překvapení. Letos se mohou dostat do Dakarské zóny, kterou připravila Ostra Group, partner VIP zóny festivalu a hlavní partner závodního týmu Fesh Fesh, který svoji techniku do zóny zapůjčí. Dakarskou zónu návštěvníci naleznou mezi pavilonem U6 a Gongem.

Karvinská hornická nemocnice ulevuje pacientům s vážnými pohybovými potížemi botoxem

Karvinská hornická nemocnice (KHN) pomáhá pacientům, kterým komplikuje život vážné onemocnění nebo úraz, botulotoxinovými injekcemi. Látka, kterou lidé běžně znají z estetické medicíny, v KHN slouží pro rehabilitaci po cévní mozkové příhodě, po úrazech, při stavech spojených s roztroušenou sklerózou nebo s nádory mozku. V tuto chvíli má nemocnice v rehabilitační péči první desítku pacientů, kterým je „botox“ pravidelně vpravován do svalů. Další nemocní postupně přibývají.

Více