Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jiří Cileček

Seniorce doma vybuchla plynová bomba. Z hořícího bytu ji vytáhli policisté

3. dubna 2020 15:35 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Bleskurychlý zásah předvedli ve čtvrtek dopoledne ostravští policisté. V jednom z bytů v ulici Dr. Malého vybuchla 75leté seniorce propan-butanová lahev a vzápětí začalo hořet. Hlídka, která byla na místě jako první, vyrazila dveře a bezbranné a popálené ženě zřejmě zachránila život.

Tři lékaři se zřejmě nakazili mimo ostravskou fakultní nemocnici

3. dubna 2020 13:27 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Více než 200 zaměstnanců Fakultní nemocnice Ostrava muselo na testy kvůli koronaviru. Nemocnice po zjištění nákazy u tří lékařů zavedla další mimořádná opatření. Omezila pohyb v areálu a začala měřit teplotu i zaměstnancům při přesunech. V nemocnici je hospitalizováno 7 nakažených pacientů, jeden je ve velmi vážném stavu.

Ve sbírce pro pozůstalé a zraněné ze střelby ve FN Ostrava se vybralo přes 8,5 milionu korun

2. dubna 2020 15:19 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Fakutlní nemocnice Ostrava definitivně uzařela veřejnou sbírku po tragickém střeleckém útoku. Rodinám pozůstalých a zraněným přišlo celkem 5836 finančních příspěvků od drobných dárců, jednotlivců i firem. Celkem se vybralo přes 8,5 milionu korun.

Speciální nanonástřik má ochránit 3 roky před rizikem infekce. Kraj ho testuje ve vlacích

2. dubna 2020 11:27 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Do boje s koronavirem jde supermoderní technologie. V rámci pilotního projektu bude do deseti vybraných vlakových spojů v Moravskoslezském kraji aplikován zcela nový způsob ochrany formou nanonástřiku, který by měl s okamžitou účinností minimálně po dobu tří let eliminovat rizika přenosu infekčních nákaz.

Roušky pomáhají šít už i děti v dětských domovech

1. dubna 2020 16:27 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Za týden chtějí vyrobit 6000 roušek. Ty pak pošlou školkám, ve kterých jsou děti zdravotníků, hasičů a policistů a všude tam, kde to bude potřeba. To si daly za společný cíl v pěti dětských domovech v Moravskoslezském kraji.

Fakultní nemocnice Ostrava má dva nakažené lékaře

1. dubna 2020 14:32 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Nákaza koronavirem už se dostala i do ostravské fakultní nemocnice. Ta hlásí, že dva její lékaři měli pozitivní test na nemoc COVID-19. V nemocnici byla přijata příslušná opatření, která mají zamezit dalšímu šíření nákazy. Zároveň se provádějí testy u všech zaměstnaců, kteří přišli s lékaři do kontaktu. V nemocnici bylo nařízeno maximální omezení pohybu.

Lidé chtějí vědět, kdo je nakažený. Kraj zveřejní čísla v obcích s rozšířenou působností

25. března 2020 14:51 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Lidé chtějí vědět, kdo má koronavirus. Sociální sítě zaplavily v těchto dnech požadavky lidí, kteří volají po tom, aby úřady přesně sdělovaly počty nakažených v jednotlivých obcích. Hejtman Ivo Vondrák řekl, že bude zveřejňovat pouze čísla u obcí s rozšířenou působností, nakažení se totiž stávají terčem šikany.

Pendleři podle hygieniků obchodují s povolenkami na přejezd hranic

25. března 2020 14:27 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Pendleři podle hygieniků začínají hazardovat se zdravím. Jen v Moravskoslezském kraji jich denně překročí hranice tisíce a údajně začali obchodovat s povolenkami na přejezd. V případě že se někdo z nich nakazí, je pak velký problém dohledat jeho kontakty.

Ostrava pomůže drobným podnikatelům, vyplatí jim statisíce korun

24. března 2020 13:48 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Prodloužení splatnosti nájmu. Okamžitá finanční pomoc do výše dvaceti tisíc korun nebo dotace až sto tisíc. To je soubor opatření, který připravil ostravský magistrát pro drobné podnikatele, kteří museli kvůli krizovým opatřením vlády přerušit provoz. O první peníze mohou žádat okamžitě.

1000 roušek denně! Vietnamská komunita šije zdarma pro celý kraj

23. března 2020 15:34 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Vietnamská komunita v Moravskoslezském kraji se semkla a šije roušky pro potřebné. Denně jich vyrobí až 1000 a rovnou je rozvážejí do nemocnic a na úřady. K darům přidávají i další ochranné pomůcky, peníze nebo potraviny.

Komerční sdělení více

Protipovodňový efekt připravované vodní nádrže Nové Heřminovy je nezpochybnitelný

V současné době jsou již vybudována technická a přírodě blízká opatření v povodí horní Opavy. Zásadní prvek efektivního dosažení potřebné povodňové ochrany tohoto území, což je vodní nádrž k akumulaci povodňových průtoků Nové Heřminovy, však stále chybí. Jasně se ukazuje, že přírodě blízká opatření a drobná doprovodná opatření v povodí přispívají ke zmírnění malých povodní, ale na zvládání extrémních povodňových situací nemají prakticky vliv.

FN Ostrava funguje ve standardním režimu

Rádi bychom ubezpečili naše pacienty, že Fakultní nemocnice Ostrava funguje ve standardním režimu. Plánované operační výkony se neruší, ambulantní provoz pokračuje bez omezení. Samozřejmě, že povodně zasáhly i řadu našich zaměstnanců, kteří se zatím nemohli dostat do práce. Na jejich pozice nastoupili kolegové.


Svatováclavský hudební festival uskuteční ještě 8 koncertů

Festivalové dění přerušila krutá povodeň, která vedla také ke zrušení čtyř koncertů. Již od 20. září se však budou koncerty konat ve standardním režimu. U zrušených koncertů se jedná o nových termínech – dnešní koncert VUS Ondráš je již přeložen na 29. října.

Kohoutková v Ostravě je bez závad!

V současné době registrujeme zvýšený počet dotazů na kvalitu kohoutkové vody, kdy se objevují obavy, zda povodně nezpůsobily nějaké zhoršení kvality této pitné vody.

ADRA pomáhá v MSK při povodních a dále hledá dobrovolníky. Přidejte se

Humanitární organizace ADRA Česká republika má dlouholeté zkušenosti s humanitární pomocí během přírodních katastrof u nás i v zahraničí. V současné chvíli, mimo jiné, monitoruje i situaci v Moravskoslezském kraji, na který ničivé povodně dopadly s nebývalou silou. Dobrovolnická centra ADRA v Ostravě, Frýdku-Místku a Havířově momentálně hledají ochotné dobrovolníky, kteří se chtějí zapojit do odstraňování následků povodní v Moravskoslezském kraji.

Nemáte místo na solární elektrárnu? Nevadí, může být i venku

Řeč samozřejmě není o střešních panelech, ale o vlastní technologii elektrárny. V některých domech může být problém najít nějaký vhodný prostor, kam sestavu elektrárny umístit. S novinkou od innogy už to nemusíte řešit. Jejich řešení jednak efektivně integruje všechny nezbytné technologie pro fungování solární elektrárny do jediné skříně. Navíc díky zvýšené odolnosti (IP66) je systém vhodný i pro venkovní instalace. Mezi další přednosti patří také integrovaná DC nabíječka elektromobilů a řídicí aplikace s umělou inteligencí.

Čekárna na Klinice onkologické dostala novou podobu

Čekárna chemoterapie a rentgenu Kliniky onkologické FNO a LF OU dostala zcela novou tvář. Díky penězům od drobných dárců i velkých přispěvatelů se proměnila ve skutečnou kavárnu. Jen s tím rozdílem, že dobrovolníci, kteří zajišťují její chod, peníze za připravené nápoje ani další pochutiny neinkasují.

Více