Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jiří Cileček

57 nakažených v Alzheimercentru Ostrava! Zařízení napadla druhá vlna infekce

10. dubna 2020 11:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

První test byl negativní, druhý pozitivní. Alzheimercentrum Ostrava hlásí vážnou situaci. Nově se tam totiž zjistila nákaza u dalších 25 lidí, kteří byli původně negativní. Zařízení potřebuje akutně pomoc, shání zdravotníky i ochranný materiál.

Zdravotníci ve spolupráci s armádou odebrali přes 200 vzorků v domově pro seniory v Nýdku

9. dubna 2020 21:51 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Domov pro seniory Důstojnost v Nýdku u Třince má za sebou zatím největší odběrovou akci v kraji. Záchranáři ve spolupráci s armádou tam ve čtvrtek provedli 218 odběrů. První výsledky testů, které přišly v pátek ráno, byly zatím negativní.

Městská nemocnice Ostrava má 15 nakažených zaměstnanců

9. dubna 2020 16:20 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Poměrně velké ohnisko nákazy zaznamenala v těchto dnech ostravská městská nemocnice. Testy tam potvrdily 15 nakažených zaměstnanců. Nemocnice proto musela přikročit k dalším mimořádným opatřením. Kromě karantény desítek zdravotníků uzavřela také jednu stanici oddělení chirurgie. Navíc čeká na výsledky dalších 103 zdravotníků.

VIDEO: Čtyřikrát za noc kradl v ostravské restauraci. Poznáte ho?

9. dubna 2020 8:25 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Restaurace v Ostravě-Porubě, na ulici Maďarská, se stala cílem mladého zloděje. Vloupal se dovnitř a ukradl alkohol, sladkosti a dokonce i maso. Na místo se čtyřikrát vrátil. Teď mu hrozí až 8 let vězení. Policisté prosí o pomoc při jeho pátrání.

Ze života hasiče i záchranáře. Moravskoslezský kraj děkuje hrdinům

8. dubna 2020 7:54 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Hasič, který strávil přes 30 hodin v práci. Záchranář, který převáží nemocné. S nakaženými jsou v kontaktu poměrně často a zažívají u toho silné chvíle. Moravskoslezský kraj začal zveřejňovat příběhy lidí, kteří dnem i nocí pracují na zmírnění následků pandemie koronaviru a hlavně pomáhají druhým. Chce tak svým hrdinům poděkovat.

V Alzheimercentru Ostrava už je přes 30 nakažených

7. dubna 2020 10:40 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zatím největší jednorázová testovací akce v Moravskoslezském kraji nepřinesla vůbec dobré zprávy. Ze 155 odebraných vzorků v Alzheimercentru Ostrava-Vítkovice je už přes 30 pozitivních. Jsou mezi nimi klienti, pečovatelé a také jeden student. Na další výsledky se stále čeká.

Zdravotníci mají v době krize vlastní "linku důvěry", pracují na ní i Moravskoslezští záchranáři

7. dubna 2020 10:02 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V těžké situaci nemusíte zůstávat sami... jsme tu pro vás. Vzkaz pro všechny zdravotníky v Česku, kteří v těchto dnech pracují ze všech sil na záchraně životů a pomoci druhým. Pokud by si o tom chtěli s někým promluvit, stačí zavolat na novou Linku kolegiální podpory, kterou zřídilo Ministerstvo zdravotnictví. Na jejím provozu se výrazně podílejí i členové Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje.

Žena v Ostravě spadla z mostu, náhodou ji viděli záchranáři

7. dubna 2020 7:58 | Ostrava-město | Jiří Cileček

/AKTUALIZOVÁNO/ Vraceli se ze zásahu a najednou před nimi spadla žena z Frýdlantských mostů. Záchranáři tak byli na místě do několika sekund. V ohrožení života pak 37letou ženu transportovali do ostravské Fakultní nemocnice. Policie teď prosí svědky o pomoc.

Polský řidič vjel v Třinci mezi padající závory. Před srážkou strhl dodávku do kolejiště

6. dubna 2020 12:07 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Blikala červená a závory šly dolů. 66letý polský řidič dodávky i přesto vjel na přejezd v Třinci a následně tam uvízl. Před srážkou s vlakem se pak snažil ujet přes kolejiště. Strojvedoucí naštěstí vlak včas zastavil a nikomu se nic nestalo. Dodávku museli z kolejiště vyprostit hasiči. Řidiči teď hrozí až jeden rok vězení.

12 seniorů a 3 zaměstnanci domova IRIS mají koronavirus, testují se další zařízení v kraji

5. dubna 2020 0:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Koronavirus tvrdě napadá domovy seniorů. V Ostravě už se dostal do dvou zařízení. Nejhůře je na tom zatím Domov pro seniory IRIS v Ostravě-Mariánských Horách, kde propukla infekce na začátku týdne u jedné z ošetřovatelek. Teď hlásí celkem 12 nemocných seniorů a už 3 zaměstnance. V sobotu obsadili zdravotníci kvůli testování Alhzeimercentrum Ostrava a testují i další zařízení v kraji.

Komerční sdělení více

Protipovodňový efekt připravované vodní nádrže Nové Heřminovy je nezpochybnitelný

V současné době jsou již vybudována technická a přírodě blízká opatření v povodí horní Opavy. Zásadní prvek efektivního dosažení potřebné povodňové ochrany tohoto území, což je vodní nádrž k akumulaci povodňových průtoků Nové Heřminovy, však stále chybí. Jasně se ukazuje, že přírodě blízká opatření a drobná doprovodná opatření v povodí přispívají ke zmírnění malých povodní, ale na zvládání extrémních povodňových situací nemají prakticky vliv.

FN Ostrava funguje ve standardním režimu

Rádi bychom ubezpečili naše pacienty, že Fakultní nemocnice Ostrava funguje ve standardním režimu. Plánované operační výkony se neruší, ambulantní provoz pokračuje bez omezení. Samozřejmě, že povodně zasáhly i řadu našich zaměstnanců, kteří se zatím nemohli dostat do práce. Na jejich pozice nastoupili kolegové.


Svatováclavský hudební festival uskuteční ještě 8 koncertů

Festivalové dění přerušila krutá povodeň, která vedla také ke zrušení čtyř koncertů. Již od 20. září se však budou koncerty konat ve standardním režimu. U zrušených koncertů se jedná o nových termínech – dnešní koncert VUS Ondráš je již přeložen na 29. října.

Kohoutková v Ostravě je bez závad!

V současné době registrujeme zvýšený počet dotazů na kvalitu kohoutkové vody, kdy se objevují obavy, zda povodně nezpůsobily nějaké zhoršení kvality této pitné vody.

ADRA pomáhá v MSK při povodních a dále hledá dobrovolníky. Přidejte se

Humanitární organizace ADRA Česká republika má dlouholeté zkušenosti s humanitární pomocí během přírodních katastrof u nás i v zahraničí. V současné chvíli, mimo jiné, monitoruje i situaci v Moravskoslezském kraji, na který ničivé povodně dopadly s nebývalou silou. Dobrovolnická centra ADRA v Ostravě, Frýdku-Místku a Havířově momentálně hledají ochotné dobrovolníky, kteří se chtějí zapojit do odstraňování následků povodní v Moravskoslezském kraji.

Nemáte místo na solární elektrárnu? Nevadí, může být i venku

Řeč samozřejmě není o střešních panelech, ale o vlastní technologii elektrárny. V některých domech může být problém najít nějaký vhodný prostor, kam sestavu elektrárny umístit. S novinkou od innogy už to nemusíte řešit. Jejich řešení jednak efektivně integruje všechny nezbytné technologie pro fungování solární elektrárny do jediné skříně. Navíc díky zvýšené odolnosti (IP66) je systém vhodný i pro venkovní instalace. Mezi další přednosti patří také integrovaná DC nabíječka elektromobilů a řídicí aplikace s umělou inteligencí.

Čekárna na Klinice onkologické dostala novou podobu

Čekárna chemoterapie a rentgenu Kliniky onkologické FNO a LF OU dostala zcela novou tvář. Díky penězům od drobných dárců i velkých přispěvatelů se proměnila ve skutečnou kavárnu. Jen s tím rozdílem, že dobrovolníci, kteří zajišťují její chod, peníze za připravené nápoje ani další pochutiny neinkasují.

Více