Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Lukáš Zavadil

LÉTA BĚŽÍ: I hrdinové mohou být handicapovaní, potvrdil to další ročník akce "Rekordy handicapovaných hrdinů"

17. října 2019 11:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

I hrdinové mohou být handicapovaní. Důkazem je mimo jiné další ročník slavnostního vyhlášení jejich rekordů. Na krajském úřadě padlo také to, že Moravskoslezský kraj je jediný v republice, který tuto akci pořádá. Během tří let se z akce stala celorepubliková.

DOPRAVNÍ REVUE: KODIS posouvá možnosti využití karty ODISka

17. října 2019 11:10 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Více než 400 tisíc karet Odis je aktuálně vydáno v Moravskoslezském kraji. Bezkontaktní čipová karta je jediným vzájemně uznávaným elektronickým platebním prostředkem u dopravců, kteří v Moravskoslezském kraji zajišťují veřejnou osobní dopravu. Koordinátor ODIS stále řeší, jak posunout využitelnost těchto karet a nabídnout další funkce.

DOPRAVNÍ REVUE: O provozování linek do Vídně a Mnichova z ostravského letiště má zájem jedna společnost

7. října 2019 10:00 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Jedna letecká společnost se přihlásila do výběrového řízení na provoz pravidelných leteckých linek do Vídně a Mnichova, které vyhlásil Moravskoslezský kraj. Lhůta pro podání nabídek byla 30. září.

DOPRAVNÍ REVUE: Dostavba Prodloužené Rudné běží na plné obrátky

4. října 2019 9:00 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Stavba Prodloužené Rudné už jede na plné obrátky. Firma Strabag doslova za pár hodin po začátku platnosti stavebního povolení začala na dokončení 414 metrů dlouhého úseku. V pátek 27. září se na něj přijel podívat i ministr dopravy a šéf ŘSD.

LÉTA BĚŽÍ: V bohumínském Domově Jistoty pokřtili originální kalendář vytvořený z fotek klientů domova

2. října 2019 14:20 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V bohumínském Domově Jistoty pokřtili originální kalendář, který je vytvořený z fotografií klientů domova. Při této příležitosti proběhla i malá módní přehlídka.

DOPRAVNÍ REVUE: Další milník pro mošnovské letiště! Bude propojeno s belgickým přístavem v Antverpách

1. října 2019 10:22 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Z Mošnova až do belgického přístavu vlakem. Ostravské letiště hlásí další impuls pro svůj rozvoj. Manažer druhého největšího přístavu v Evropě v Antverpách podepsal před pár dny se zástupci našeho kraje memorandum o stavbě kontejnerového překladiště v průmyslové zóně Mošnov a jeho následném připojení na železniční síť.

LÉTA BĚŽÍ: Valná hromada klastru SINEC přijala 4 nové firmy

1. října 2019 10:16 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Na krajském úřadě se 24. září setkala valná hromada klastru sociálních inovací a podniků SINEC. Firmy v něm sdružené zaměstnávají zdravotně a tělesně postižené.

LÉTA BĚŽÍ: Zahradní slavnost v Hlučíně pobavila veřejnost, žáky školy i jejich rodiny

27. září 2019 13:10 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Na Základní škole Generála Svobody v Hlučíně proběhla zahradní slavnost pro veřejnost, žáky i jejich rodiny. Jde o první vlaštovku, která zřejmě bude mít pokračování.

LÉTA BĚŽÍ: Sportovní hry handicapovaných v Hrabyni ovládli domácí

6. září 2019 9:00 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V Hrabyni proběhl už 18. ročník tradičních sportovních her tělesně postižených. Soutěžit, ale také se potkat s ostatními letos přijely dvě stovky soutěžících.

LÉTA BĚŽÍ: Kraj může rozdělit peníze poskytovatelům sociálních služeb

4. září 2019 15:10 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Krajské zastupitelstvo v září rozdělí peníze, které přišly z ministerstva. V rámci celé republiky jde o miliardu. Mezi poskytovatele sociálních služeb v našem kraji jde o přibližně 170 milionů korun.

Komerční sdělení více

FNO: Plánované chirurgické operace dětí rodiče rušit nemusí

Vedení Chirurgické kliniky FN Ostrava ubezpečuje rodiče dětí, které čeká plánovaný operační výkon, a jejichž pediatr v souvislosti s povodní není schopen provést předoperační vyšetření, že termín rušit nemusí. Potřebná vyšetření provedou v této výjimečné situaci lékaři FN Ostrava.

Podcast FNO: Co očekávat, pokud se vaše dítě předčasně narodí?

Co očekávat, pokud se vaše dítě předčasně narodí, vysvětluje v podcastu MUDr. Pavla Zárubová, zástupkyně primářky Oddělení neonatologie FN Ostrava. Zároveň představuje sérii užitečných brožur, kde se rodiče předčasně narozených dětí dozví vše podstatné. Paní doktorka také v podcastu líčí, jak funguje péče o předčasně narozené děti na australské klinice Royal Brisbane and Women's Hospital, kde před časem absolvovala stáž.

Radegast Ryze Hořká 12 kraluje: Nejlepší ležák v Česku

Oblíbenost Radegast Ryze Hořké 12 u tuzemských pivařů dlouhodobě roste. Teď nezaměnitelně hořký chuťový zážitek z nošovického ležáku potvrdila i odborná veřejnost na nejvýznamnější degustační soutěži v Česku. Radegast Ryze Hořká 12 ovládla českou pivní scénu a získala titul nejlepšího ležáku roku 2024. Tento správně hořký ležák si v soutěži České pivo 2024, pořádané Českým svazem pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským, zasloužil nejvyšší ocenění – zlatou medaili.


Říční hráze, jejich funkce vs. katastrofální povodeň v září 2024

Za 4 dny od čtvrtku 12. září do neděle 15. září vypadly na povodí Odry extrémní srážky, které dosahovaly hodnot i přes 500 mm a způsobily katastrofální povodňové vlny, které se odhadem pohybovaly mezi stoletými až tisíciletými vodami. Tomuto přívalu velkých vod nemohly říční hráze odolat.

Vyvarujte se chyb při užívání více léků. Nejlépe poradí lékárník

Lidé, kteří užívají pravidelně více léčivých přípravků, by si měli dát pozor na takzvané lékové interakce. Jde o změnu účinku léku, který je podáván současně s jiným lékem nebo více léky. Na působení podávaného léčiva, na zesílení, či naopak oslabení jeho účinku ovšem může mít vliv rovněž potravina, nápoj nebo jiné chemické látky, které se do těla dostanou z okolního prostředí. V tiskové zprávě vydané u příležitosti Světového dne lékárníků na to upozorňuje Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP).

Lékaři FN Ostrava pacientovi nahradili endoprotézou oba kyčelní klouby najednou

Poprvé v historii Fakultní nemocnice Ostrava provedl tým Kliniky úrazové chirurgie a ortopedie výměnu obou kyčelních kloubů najednou. Přednosta doc. MUDr. Pavel Douša, CSc. se k takovému kroku rozhodl v případě operace 61letého muže. Pacient byl v dobré fyzické kondici, ale kvůli těžké artróze trpěl nesnesitelnými bolestmi v obou kyčlích a chodil jen s francouzskými holemi.

Více