Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Lukáš Zavadil

LÉTA BĚŽÍ: V Moravskoslezském kraji začne fungovat nová služba: Homesharing

19. února 2020 15:37 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Do Moravskoslezského kraje míří nová a zatím unikátní služba - homesharing, tedy sdílená péče o děti s postižením. Ulehčit má především jejich rodičům.

LÉTA BĚŽÍ: Senior linka v Ostravě oslavila 10 let fungování

11. února 2020 10:31 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostravská seniorlinka oslavila 10 let. Městská policie Ostrava jich ve městě v bytech starších lidí nainstalovala skoro pět set. Seniorlinka jim už několikrát zachránila život.

DOPRAVNÍ REVUE: Zimní údržba cest v centru Ostravy je letos nenáročná

7. února 2020 11:58 | Ostrava-Centrum | Lukáš Zavadil

Naprosto výjimečná zima. Takto ji popisují nejen meteorologové, ale i technické služby, které se v Moravské Ostravě a Přívozu starají o údržbu chodníků a cest. Pracovníci se tak místo odhrnování sněhu nebo solení silnic mohou věnovat jiným činnostem.

DOPRAVNÍ REVUE: Městská policie se v centru Ostravy věnovala chodcům

5. února 2020 14:53 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Bezpečnost chodců - toto téma se týká také centra Ostravy. Prevencí v tomto ohledu se zabývají i ostravští strážníci, kteří v posledních týdnech po celém městě rozdávali reflexní prvky.

DOPRAVNÍ REVUE: 500.000 vydaných ODISek, teď přichází jejich nová generace

30. prosince 2019 13:42 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Bezkontaktní čipová dopravní karta ODIS. V Moravskoslezském kraji byla zavedena před bezmála devíti lety. Aktuálně jich je zaregistrováno půl milionu, tento počet dál poroste.

DOPRAVNÍ REVUE: Hříšníci, třeste se. Na osmi místech v MSK budou u žel. přejezdů chytré kamery

30. prosince 2019 13:33 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V celém Česku budou instalovány nové bezpečnostní kamery, budou inteligentní a správa železnic je chce ve spolupráci s policií nainstalovat na 14 železničních přejezdech v celém Česku. Některé z nich budou v Moravskoslezském kraji

LÉTA BĚŽÍ: Moravskoslezský kraj shromažďuje podněty lidí v sociální oblasti

10. prosince 2019 15:09 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Moravskoslezský kraj připravuje střednědobý plán rozvoje sociálních služeb, a to na léta 2021 až 2023. Zapracovány do něj budou i vaše názory a přání. Podněty můžete poslat přímo na krajský úřad.

LÉTA BĚŽÍ: Umělci s handicapem obdrželi cenu hejtmana MSK

26. listopadu 2019 13:30 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Svět podle nás - tak se jmenuje úspěšný projekt, ve kterém i letos umělci s handicapem získali Cenu hejtmana Moravskoslezského kraje. Slavnostní předání proběhlo v Galerii výtvarného umění v Ostravě, která projekt spoluorganizuje.

LÉTA BĚŽÍ: Moravskoslezský kraj získal inovační cenu za proměnu sociálních služeb

18. listopadu 2019 13:35 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Moravskoslezský kraj získal první místo v kategorii Inovace v sociálním a zdravotním sektoru. Prestižní cenu získal za proměnu sociálních služeb v našem regionu.

DOPRAVNÍ REVUE: Letiště Leoše Janáčka oslavilo 60 let provozu

17. listopadu 2019 13:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Letiště Leoše Janáčka oslavilo 60 let provozu. V roce 1959 tam poprvé přistálo letadlo TU 104 A. Letiště je i po desítkách let provozu strategickým bodem a vstupní bránou do našeho regionu.

Komerční sdělení více

FNO: Plánované chirurgické operace dětí rodiče rušit nemusí

Vedení Chirurgické kliniky FN Ostrava ubezpečuje rodiče dětí, které čeká plánovaný operační výkon, a jejichž pediatr v souvislosti s povodní není schopen provést předoperační vyšetření, že termín rušit nemusí. Potřebná vyšetření provedou v této výjimečné situaci lékaři FN Ostrava.

Podcast FNO: Co očekávat, pokud se vaše dítě předčasně narodí?

Co očekávat, pokud se vaše dítě předčasně narodí, vysvětluje v podcastu MUDr. Pavla Zárubová, zástupkyně primářky Oddělení neonatologie FN Ostrava. Zároveň představuje sérii užitečných brožur, kde se rodiče předčasně narozených dětí dozví vše podstatné. Paní doktorka také v podcastu líčí, jak funguje péče o předčasně narozené děti na australské klinice Royal Brisbane and Women's Hospital, kde před časem absolvovala stáž.

Radegast Ryze Hořká 12 kraluje: Nejlepší ležák v Česku

Oblíbenost Radegast Ryze Hořké 12 u tuzemských pivařů dlouhodobě roste. Teď nezaměnitelně hořký chuťový zážitek z nošovického ležáku potvrdila i odborná veřejnost na nejvýznamnější degustační soutěži v Česku. Radegast Ryze Hořká 12 ovládla českou pivní scénu a získala titul nejlepšího ležáku roku 2024. Tento správně hořký ležák si v soutěži České pivo 2024, pořádané Českým svazem pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským, zasloužil nejvyšší ocenění – zlatou medaili.


Říční hráze, jejich funkce vs. katastrofální povodeň v září 2024

Za 4 dny od čtvrtku 12. září do neděle 15. září vypadly na povodí Odry extrémní srážky, které dosahovaly hodnot i přes 500 mm a způsobily katastrofální povodňové vlny, které se odhadem pohybovaly mezi stoletými až tisíciletými vodami. Tomuto přívalu velkých vod nemohly říční hráze odolat.

Vyvarujte se chyb při užívání více léků. Nejlépe poradí lékárník

Lidé, kteří užívají pravidelně více léčivých přípravků, by si měli dát pozor na takzvané lékové interakce. Jde o změnu účinku léku, který je podáván současně s jiným lékem nebo více léky. Na působení podávaného léčiva, na zesílení, či naopak oslabení jeho účinku ovšem může mít vliv rovněž potravina, nápoj nebo jiné chemické látky, které se do těla dostanou z okolního prostředí. V tiskové zprávě vydané u příležitosti Světového dne lékárníků na to upozorňuje Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP).

Lékaři FN Ostrava pacientovi nahradili endoprotézou oba kyčelní klouby najednou

Poprvé v historii Fakultní nemocnice Ostrava provedl tým Kliniky úrazové chirurgie a ortopedie výměnu obou kyčelních kloubů najednou. Přednosta doc. MUDr. Pavel Douša, CSc. se k takovému kroku rozhodl v případě operace 61letého muže. Pacient byl v dobré fyzické kondici, ale kvůli těžké artróze trpěl nesnesitelnými bolestmi v obou kyčlích a chodil jen s francouzskými holemi.

Více