Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kresby Jitky Pospíšilové vznikly v rámci sociální rehabilitace, vidět jsou v knihovně

Městská knihovna vystavuje v září obrazy a keramiku Jitky Pospíšilové. Její tvorba vznikla za podpory a spolupráce sociální rehabilitace Domova NaNovo.

Výstava ke slavnosti mapuje novojičínské stopy ve světě

6. září 2024 16:57 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Hlavní téma městské slavnosti vždy v Novém Jičíně reflektuje i výstava na Staré poště. Letos tedy po celé září patří tyto prostory úspěšným rodákům, kteří se proslavili ve světě.

Město opravilo další hroby významných rodáků, třeba malíře, továrníka nebo lékárníka z Bílého anděla

Skončila sanace dalších čestných hrobů na městském hřbitově, ve kterých odpočívají významní rodáci. Mnohé z těchto pomníků jsou i uměleckými díly, jeden z nich dokonce kulturní památkou.

Obrazy, které vystavuje novojičínská knihovna, vznikly jako prospěšný efekt sociální rehabilitace

Městská knihovna v Novém Jičíně vystavuje v září obrazy a keramiku Jitky Pospíšilové. Její tvorba na první pohled nepůsobí výjimečně, ovšem mimořádná je tím, že vznikla v rámci sociální rehabilitace Domova NaNovo.

“Poslední plavky” ukončily sezonu, teplé počasí otevření bazénu prodloužilo

Sezonu na venkovním bazénu symbolicky ukončila akce s názvem “Poslední plavky”. Areál se znovu otevře až po rekonstrukci. Předpokladem je, že to bude na léto roku 2026.

Nový Jičín nechal opravit další čestné hroby, je mezi nimi i kulturní památka

Na novojičínském hřbitově skončila sanace dalších čestných hrobů, ve kterých odpočívají významní rodáci. Mnohé z těchto pomníků jsou i uměleckými díly, jeden z nich dokonce kulturní památkou.

Novojičínský venkovní bazén zavírá, příští léto se tu plavat nebude

Sezonu na venkovním bazénu v Novém Jičíně symbolicky ukončila akce s názvem "Poslední plavky". Příští rok se tu totiž plavat nebude. Areál se znovu otevře až po rekonstrukci. Předpokladem je, že to bude na léto roku 2026.

Na mezinárodní netopýří noc upozornilo i Muzeum Novojičínska

2. září 2024 16:21 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Netopýři oslavili svou noc a připojilo se k ní i Muzeum Novojičínska. Tato mezinárodní akce je osvětovou kampaní a je zaměřená na ochranu těchto létavých savců.

Začal školní rok, pro novou Komenskou čtyřicátý

2. září 2024 12:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Děti se vrátily do lavic, začal jim nový školní rok. O něco slavnostnější byl tento den pro Základní školu Komenského 66, která si připomněla, že učit se tu začalo přesně před čtyřiceti lety.

Netopýří noc učí lidi sžít se s těmito stále tajemnými létajícími savci

Netopýři oslavili svou noc a připojilo se k ní i Muzeum Novojičínska. Tato mezinárodní akce je osvětovou kampaní a je zaměřená na ochranu těchto létavých savců.

Slavnost vyzdvihne Novojičíňáky, kteří uspěli ve světě

Nový Jičín se chystá na 29. ročník slavnosti města. Uskuteční se 6. a 7. září. Věnována bude rodákům, kteří se proslavili ve světě. Poprvé v rámci této akce se bude program odehrávat i v okolí Divadelní ulice a v samotném divadle.

Výtvarnice spojila své nákresy s umělou inteligencí

Galerie Stará pošta se rozloučila s výstavou novojičínské výtvarnice Dany Dokládalové. Autorka si pohrála s umělou inteligencí a na dernisáži představila dvojice, které ji pro realizaci projektu inspirovaly.

Rekonstrukce školní kuchyně na Dlouhé je hotova, 2. září tu mohou žáci a učitelé poobědvat

Včas, v daném termínu na konci prázdnin, skončila rekonstrukce kuchyně a jídelny v základní škole Dlouhá. V pondělí 2. září tu mohou žáci a zaměstnanci školy poprvé poobědvat.

Novojičínská výtvarnice pustila AI do své tvorby, pohrála si s rodinnými páry

Galerie Stará pošta v Novém Jičíně se rozloučila s výstavou výtvarnice Dany Dokládalové. Autorka si pohrála s umělou inteligencí a na dernisáži představila dvojice, které ji pro realizaci projektu inspirovaly.

Kuchyně v novojičínské základní škole Dlouhá je hotova, v září se tu bude vařit

Včas, v daném termínu, na konci prázdnin, skončila rekonstrukce kuchyně a jídelny v základní škole Dlouhá v Novém Jičíně. V pondělí 2. září tu mohou žáci a zaměstnanci poprvé poobědvat.

Žilinský den si návštěvníci užili i se sněhovou koulovačkou

Místní část Nového Jičína, Žilina, oslavila svůj den. Program nabídl kapely různých hudebních žánrů a atrakce pro děti, třeba pravou sněhovou koulovačku.

Memoriál Jiřího Rašky byl po roce opět s mezinárodní konkurencí

Velký sportovní zážitek se konal ve Frenštátě pod Radhoštěm. Proběhl další ročník Memoriálu Jiřího Rašky ve skocích na lyžích. Po roční odmlce opět jako součást mezinárodního FIS cupu mužů.

Populární komiksové bubliny pronikly i do Muzea Novojičínska

Popularita komiksů v posledních letech stoupá. Dostaly se i do Muzea Novojičínska. Děti se tu na workshopu mohly seznámit s tím, jak komiks vzniká a třeba jaké jsou druhy komiksových bublin.

Novojičínská synagoga se po letech otevřela veřejnosti

V rámci Dne židovských památek se v Novém Jičíně otevřela veřejnosti budova bývalé synagogy. Objekt, který slouží jako archivní depozitář, není běžně přístupný. Budoucnost by ovšem mohla jeho osud změnit.

Prázdninový čtvrtek v knihovně: dívky se věnovaly kráse, kluci fotbalu

Knihovna byla v létě otevřená nejen pro čtenáře, ale bavila děti i během svých “prázdninových čtvrtků”. V jednom dopoledni připravila pro dívky setkání s vizážistkou, zatímco kluci si mohli zahrát fotbalový turnaj.

Město si na burze zajistilo levnější energie pro příští rok

Radnici se podařilo dosáhnout levnějších dodávek energií pro město a jeho příspěvkové organizace na rok 2025. Příznivější ceny elektřiny a plynu si zajistila nákupem na komoditní burze.

Novojičínskou synagogu, která přestála "Křišťálovou noc", snad čeká nový osud

Bývalá synagoga v Novém Jičíně slouží desítky let jako archivní depozitář. Není běžně přístupná. Veřejnosti se otevřela před pár dny v rámci Dne židovských památek. Budoucnost by ovšem mohla její osud změnit.

Muzejní škola připomene v dalším ročníku třeba rok 1939 a Krylovy

V Žerotínském zámku začne další ročník Muzejní školy nejen pro seniory. Úspěšný projekt zaměřený na místní historii letos nabídne přednášky třeba na téma 17. listopad 1939 nebo Karel Kryl.

Nový Jičín příští rok zaplatí za energie zhruba o čtvrtinu méně

Novému Jičínu se podařilo dosáhnout levnějších dodávek energií pro město a jeho příspěvkové organizace na rok 2025. Příznivější ceny elektřiny a plynu si zajistil nákupem na komoditní burze.

Novojičínská kapela Pinkiwi chce, aby jí lidé rozuměli

Novojičínské kulturní léto netvoří jen profesionální muzikanti, ale prostor na pódiu na náměstí dostávají i místní hudebníci. Jeden z pátečních večerů tu zahrála kapela Pinkiwi.