Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Začal školní rok, pro novou Komenskou čtyřicátý

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Děti se vrátily do lavic, začal jim nový školní rok. O něco slavnostnější byl tento den pro Základní školu Komenského 66, která si připomněla, že učit se tu začalo přesně před čtyřiceti lety.

Nových 43 prvňáčků přivítali 2. září v Základní škole Komenského 66 venku v atriu. Ředitelka školy dětem a rodičům představila pedagogický sbor, který se jim bude věnovat, a slavnostně je přivítal i starosta města.

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Ten první den je pro ně velmi významným protože je to nějaký předěl v tom životě lidském a je to velmi důležité také pro jejich rodiče, protože tu se dostávají do nového statusu, do nové role.”
Jitka Hanzelková, ředitelka ZŠ Komenského 66, Nový Jičín: “Já bych jim hlavně přála, ať se jim ve škole líbí. Ať neztrácejí tu motivaci, protože ty malé děti v prvních třídách vždycky motivované jsou a strašně se těší je škoda, že to tak pomalu vyprchává. Takže my se budeme snažit, aby jim ta motivace nechyběla a neztrácela se. Budeme se snažit dodávat jim pořád nějakého elánu a přicházet s novými věcmi. Jsme rádi, že máme dvě první třídy, které jsou tak optimálně obsazené, a budeme to vést v duchu naší vize, že každý žák může u nás dosáhnout svého maxima.”

Úplně první zvonění těmto dětem symbolicky zajistili současní deváťáci. 

Tento den byl ovšem slavnostní nejen pro tyto kluky a holky, kteří poprvé usedli do školních lavic, ale také pro samotnou školu, která zahajovala jubilejní vzdělávací sezonu.

Jitka Hanzelková, ředitelka ZŠ Komenského 66, Nový Jičín: “Nová Komenská je nová už 40 let. Takže před čtyřiceti lety se otevřely dveře, bylo tady asi 710 žáků ve 23 třídách. Takže našlapaná škola od samého začátku.”
Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Konkrétně v této základní škole otevíráme dvě první třídy, dohromady je to 43 prvňáčků. Právě před čtyřiceti lety v této škole byly otevřeny čtyři třídy a průměrný počet žáků byl 31, 32. Dokonce já osobně jsem byl ve třídě, kde bylo 33 žáků.”

Výročí už škola připomněla výstavou na Staré poště, workshopem na Masarykově náměstí a hlavní narozeninový den otevřených dveří plánuje na 13. září. Na dárek od zřizovatele, tedy města, si ale počká pravděpodobně na říjen, kdy má skončit rekonstrukce hřiště.

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “V letošním roce by mělo být hřiště zkolaudováno a je určeno nejen pro širokou veřejnost, ale i pro základní školy Komenského 66 a 68.”
Jitka Hanzelková, ředitelka ZŠ Komenského 66, Nový Jičín: “To hřiště bude otevřeno v říjnu, přáli bychom si, kdyby to bylo v září, ale nedá se nic dělat, technologické postupy a časy jsou dané. Takže budeme rádi, že budeme mít krásné nové hřiště, které využívají obě školy, a hlavně ho bude moci využívat i veřejnost.”

A na závěr ještě celková čísla týkající se prvňáčků - v novojičínských školách zřízených městem bylo v tomto školním roce otevřeno 11 prvních tříd, do kterých nastoupilo 220 dětí.

Nahlásit chybu


K tématu

Ryby jsou pryč, jezírko v Novém Jičíně bude opět okrasné

25. října 2023 9:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Umělé jezírko v novojičínských Smetanových sadech muselo být vypuštěno, a to kvůli dlouhodobě špatné kvalitě vody. Do okrasného prvku totiž někdo nelegálně vypustil ryby, jejich krmení znečišťuje vodní filtry.

Na dotační programy půjde v příštím roce 36 milionů korun

25. září 2023 8:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zastupitelé města odsouhlasili částku, kterou v rozpočtu na příští rok podpoří činnost sportovních klubů, kulturních organizací, a také například sociální oblast. Vyčlení na ně téměř 36 milionů korun.

Ze zakaleného rybníka bude opět okrasné jezírko, město apeluje na lidi, aby tu nekrmili ani ptáky

26. října 2023 13:34 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Umělé jezírko ve Smetanových sadech muselo být vypuštěno, a to kvůli dlouhodobě špatné kvalitě vody. Do okrasného prvku totiž někdo nelegálně vypustil ryby, jejich krmení znečišťuje vodní filtry.


ON-LINE: Zatopené domy, evakuace, uzavřené silnice. Záplavy zasáhly i Moravskoslezský kraj

Dnes 12:58, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Většina toků v Moravskoslezském kraji překročila v noci ze soboty na neděli 3. povodňový stupeň - stav ohrožení. Na několika místech napříč krajem byl překročen bod extrémní povodně. Nařízeny byly další evakuace v řadě měst a obcí.

V Opavě evakuují tisíce lidí. Řeka Opava je na 3. stupni a hrozí více než stoletá voda

Včera 22:32 | Opava | Yvona Fajtová

V Opavě hrozí více než stoletá voda. Řeka Opava už se místy vylila z břehů a je na 3. stupni povodňové aktivity. Kulminovat by měla kolem 4. hodiny ráno. Město proto vyzvalo obyvatele Kateřinek k evakuaci, zejména těch, kteří bydlí v nižších patrech.

Lidé v obavách sledují hladiny toků, některé už jim zaplavily domy

Lidé v záplavových územích v Moravskoslezském kraji mají velké obavy z toho, co přinese noc na neděli. Po celou sobotu přicházeli k tokům a sledovali, jak hladiny stoupají. V Petrovicích u Karviné je zaplaveno několik desítek domů. Lidé se museli evakuovat do bezpečí. Podle místních je situace horší, než v roce 1997.

Sousedé vytáhli starší ženu z hořícího bytu ve Frýdku-Místku

Včera 20:05 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Tři jednotky hasičů zasahovaly v pátek v noci ve Frýdku-Místku u požáru bytu ve 4. nadzemním podlaží. V péči záchranářů skončili čtyři lidé. Jednu ženu vytáhli z hořícího bytu sousedé. Následně jí pomohli policisté a strážníci. Škoda je půl milionu korun.

Některé ulice v Havířově jsou zcela neprůjezdné, na magistrátu zasedl krizový štáb

Včera 19:05 | Havířov | Bára Kelnerová

V sobotu 14. září odpoledne opět zasedl krizový štáb ORP města Havířova a byla zhodnocena aktuální povodňová situace. Řeka Lučina se na několika místech vylila z koryta. Některé ulice jsou zcela neprůjezdné. Radnice vybízí k opatrnosti.

Obce Bruntálska už se potýkají s vodou a začínajícími záplavami

Na Bruntálsku sledují vodohospodáři i vedení obcí zejména situaci kolem řeky Opavy. V nejvíce postižených obcích v roce 97, Zátoru a Nové Heřminovech už nyní hrozí přetékají koryta řeky a voda se začíná vylévat po okolí.

Voda se v sobotu vylila z koryt menších toků, některé silnice jsou uzavřené

Zaplavené silnice, podjezdy zahrady a také sklepy domů, garáže a další objekty. V sobotu ráno a dopoledne začala velká voda škodit i v Moravskoslezském kraji. V plném nasazení jsou hasiči i správci komunikací. Některé silnice musely být uzavřeny.

V Novém Jičíně byl jako první na trojce potok Rakovec

Dnes 13:16, vydáno včera 12:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

Hladina toků stoupá i v Novém Jičíně. Třetí stupeň povodňové aktivity byl vyhlášen jako první na Rakovci, po poledni i na Jičínce, Zrzávca a Grasmance. Zasedá povodňová komise.

V Karviné jsou některé komunikace dočasně neprůjezdné

Včera 12:49 | Karviná | Monika Danková

Dočasné uzavírky jsou momentálně platné na ulici Studentská, Těreškovova u kruhového objezdu poblíž Dubiny a také u zimního stadionu ve Fryštátě.

Nemocnice v Havířově začala operovat pacienty speciálním robotem

13. září 2024 18:23 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Nemocnice v Havířově je prvním krajským zařízením, které může operovat pacienty pomocí robotického systému Da Vinci. Díky této technologii mohou chirurgové provádět operace s větší přesností a menším rizikem komplikací.

Fotoobrazy ukazují na autorův hudební vkus

V knihovně pokračuje výstava fotoobrazů Rudolfa Stančíka. Během prázdnin byla přerušena, protože zde probíhaly menší úpravy. Jejich výsledkem je přesunutí výstavních prostor do přízemí budovy.

BEZ KOMENTÁŘE: Zebra se za tebe nerozhlédne

Včera 7:12 | Studénka | Jan Plášil | Expres Studénky

Začala podzimní kampaň preventivní akce Zebra se za tebe nerozhlédne. Na Novojičínsku policisté hlídkovali například u Základní školy Sjednocení ve Studénce.

Charita Studénka se rozloučila s létem s očekáváním dobré zprávy

13. září 2024 15:59 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Charita se zahradní oslavou rozloučila s létem. Pozvala své klienty, jejich rodinné příslušníky a přátele, ale přijít mohl vlastně kdokoli - připraven tu byl i program pro děti.

Alegorické vozy v průvodu slavnosti byly zahraniční inspirací

13. září 2024 9:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Součástí letošní slavnosti města byl průvod s alegorickými vozy. Jejich tvůrci navíc soutěžili o to, který bude nejkrásnější. Pořadatelé z městského kulturního střediska se pro tuto novinku inspirovali v partnerském městě ve Francii.

Studénka hostila vrchol sezony národní házené

13. září 2024 8:50 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Studénka hostila prestižní akci národní házené - mezizemské utkání Východ - Západ. Síly tu změřili nejlepší hráči dospělé a juniorské kategorie z České republiky.

Podobu historické části města může ovlivnit veřejnost, dotazník je aktivní do neděle

12. září 2024 12:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Radnice nechává zpracovat studii, která navrhne podobu historické části města v oblasti ulic Tyršova a Generála Hlaďo. Vyjádřit se k ní může i veřejnost, a to prostřednictvím dotazníku.

Začal školní rok, pro novou Komenskou čtyřicátý
Vydáno 2. září 2024 12:40, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Děti se vrátily do lavic, začal jim nový školní rok. O něco slavnostnější byl tento den pro Základní školu Komenského 66, která si připomněla, že učit se tu začalo přesně před čtyřiceti lety.

Nových 43 prvňáčků přivítali 2. září v Základní škole Komenského 66 venku v atriu. Ředitelka školy dětem a rodičům představila pedagogický sbor, který se jim bude věnovat, a slavnostně je přivítal i starosta města.

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Ten první den je pro ně velmi významným protože je to nějaký předěl v tom životě lidském a je to velmi důležité také pro jejich rodiče, protože tu se dostávají do nového statusu, do nové role.”
Jitka Hanzelková, ředitelka ZŠ Komenského 66, Nový Jičín: “Já bych jim hlavně přála, ať se jim ve škole líbí. Ať neztrácejí tu motivaci, protože ty malé děti v prvních třídách vždycky motivované jsou a strašně se těší je škoda, že to tak pomalu vyprchává. Takže my se budeme snažit, aby jim ta motivace nechyběla a neztrácela se. Budeme se snažit dodávat jim pořád nějakého elánu a přicházet s novými věcmi. Jsme rádi, že máme dvě první třídy, které jsou tak optimálně obsazené, a budeme to vést v duchu naší vize, že každý žák může u nás dosáhnout svého maxima.”

Úplně první zvonění těmto dětem symbolicky zajistili současní deváťáci. 

Tento den byl ovšem slavnostní nejen pro tyto kluky a holky, kteří poprvé usedli do školních lavic, ale také pro samotnou školu, která zahajovala jubilejní vzdělávací sezonu.

Jitka Hanzelková, ředitelka ZŠ Komenského 66, Nový Jičín: “Nová Komenská je nová už 40 let. Takže před čtyřiceti lety se otevřely dveře, bylo tady asi 710 žáků ve 23 třídách. Takže našlapaná škola od samého začátku.”
Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Konkrétně v této základní škole otevíráme dvě první třídy, dohromady je to 43 prvňáčků. Právě před čtyřiceti lety v této škole byly otevřeny čtyři třídy a průměrný počet žáků byl 31, 32. Dokonce já osobně jsem byl ve třídě, kde bylo 33 žáků.”

Výročí už škola připomněla výstavou na Staré poště, workshopem na Masarykově náměstí a hlavní narozeninový den otevřených dveří plánuje na 13. září. Na dárek od zřizovatele, tedy města, si ale počká pravděpodobně na říjen, kdy má skončit rekonstrukce hřiště.

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “V letošním roce by mělo být hřiště zkolaudováno a je určeno nejen pro širokou veřejnost, ale i pro základní školy Komenského 66 a 68.”
Jitka Hanzelková, ředitelka ZŠ Komenského 66, Nový Jičín: “To hřiště bude otevřeno v říjnu, přáli bychom si, kdyby to bylo v září, ale nedá se nic dělat, technologické postupy a časy jsou dané. Takže budeme rádi, že budeme mít krásné nové hřiště, které využívají obě školy, a hlavně ho bude moci využívat i veřejnost.”

A na závěr ještě celková čísla týkající se prvňáčků - v novojičínských školách zřízených městem bylo v tomto školním roce otevřeno 11 prvních tříd, do kterých nastoupilo 220 dětí.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000044651/zacal-skolni-rok-pro-novou-komenskou-ctyricaty