Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Galerie výtvarného umění v Ostravě zahajuje podzimní výstavní sezónu

Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO), příspěvková organizace Moravskoslezského kraje, otevírá novou podzimní sezónu výstavami slovenského umělce Marka Kvetana a ostravské umělkyně Dáši Lasotové. Vernisáž obou výstav se uskuteční v úterý 10. září v 17 hodin za účasti obou autorů i kurátorů Vladimíra Beskida a Jiřího Jůzy.

Prezentace Marka Kvetana je jednou z prvních výstav v Galerii výtvarného umění v Ostravě po konci prázdnin. Letní období je v galerii spíše klidnější, lidé jezdí s rodinami spíše k vodě a na dovolené. Přesto galerie nebyla prázdná, konaly se zde dva příměstské tábory pro děti a dvě dílny pro dospělé. Velký úspěch mělo Léto plné hudby, tedy soubor čtyř koncertů, během kterých jejich návštěvníci zaplnili terasu ostravského Domu umění. Také se galerie představila během festivalu Colours of Ostrava, na krajském stánku si festivaloví hosté mohli vyrobit 3D perem originální šperky. Věřím, že se začátkem září výstavní prostory opět zaplní, milovníkům výtvarného umění díla slovenského umělce Marka Kvetana a Dáši Lasotové doporučuji, uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo, který nad výstavou převzal záštitu.

3D BAROKIZUJÍCÍ VÁZY A ODLITKY JÍDELNÍCH BOXŮ

Výstavní projekt Marka Kvetana (1976) Nádoby dočasnosti představuje nejnovější sérii objektů, ve které se umělec zaměřuje na modelování 3D realizací, při kterých z digitální předlohy vytváří fyzické objekty. Autor vychází z postkonceptuálních přístupů a analýzy. Do sochařského procesu zapojuje současné technologie, například digitalizaci nebo CT skeny. Jejich prostřednictvím vznikl například objekt Dotyk stvoření (2024), který znázorňuje zvětšenou kostru umělcovy paže s nataženým prstem. Objekt, doplněný převodovkou a antikizujícím podstavcem, záměrně cituje známé gesto z Michelangelovy malby Stvoření Adama.


Nádoby dočasnosti jsou klíčovou sérií na ostravské výstavě, kde jsou prezentovány zcela poprvé. Jedná se o kolekci nadrozměrných barokizujících váz, které jsou vytvářeny pomocí generativních programů. Odkazují k postkoloniálním slohům a metalickým autolakem například i k povrchnosti naší konzumní kultury, sdělil kurátor Vladimír Beskid a doplnil, že výstavu doplňuje komorní instalace sádrových nádob Data Storage 20.21 různých tvarů a rozměrů. Sádrové objekty vznikly jako odlitky skutečných nádob, PET lahví, kartonů od mléka, sklenic od zavařenin a jídelních boxů, jejichž obsah Kvetan zkonzumoval během jednoho roku covidového lockdownu.

S kurátorem Vladimírem Beskidem si můžete projít výstavu v úterý 31. října v 17 hodin. Nutná je ovšem rezervace předem na webových stránkách GVUO. V ostravském Domě umění je výstava k vidění do 10. listopadu.

KONCEPTUÁLNÍ KOLÁŽE INSPIROVANÉ PŘÍRODOU
Výstava Věci, které vidím představuje cykly koláží a kreseb Dáši Lasotové (1951) z let 1979 až 2018, které autorka zkoumá v duchu konceptuálního myšlení. V grafikách a kolážích z 80. let 20. století Dáša Lasotová využívá linii, text a vylisované rostliny. Vystaveny jsou také Osmisměrky z let 2014 až 2019. Jedná se o kresby, které fungují na mřížce vertikál, horizontál a diagonál, jež vznikly při luštění. Výsledný efekt připomíná vyšívání a tradici této činnosti z pohledu historie i genderu. Od roku 2017 se věnuje cyklu Nálepky po tchánovi. Nejnovější koláže pro tuto výstavu autorka doplnila letos. Využila v nich původní i vlastní výlepní listy s nálepkami ze starých krabiček od sirek.

Nikdy jsem se se svým tchánem nesetkala, zemřel dříve, než jsem se provdala za jeho syna. O jeho životě se ke mně dostaly jen kusé zprávy, jisté však je, že jeho koníčkem byla filumenie. Zanechal po sobě sbírku odznaků, kterou zdědil syn Jaroslav, a sbírku nálepek, které zdědil můj manžel Milan. Jednalo se možná o deset kilogramů nálepek, katalogových a výlepních listů a časopisů, vysvětlila Dáša Lasotová a dodala, že některé z nálepek nalezla v hotových arších, které sestavil její tchán a pouze je pojmenovala na základě metafor a aluzí, a jiné sestavila sama. Přidáním vlastních názvů však pokaždé změnila jejich význam.

Většina vystavených koláží a kreseb pochází ze sbírky Galerie výtvarného umění v Ostravě, část zapůjčila autorka ze svého ateliéru. Výstavu v listopadu doprovodí tvůrčí dílny pro veřejnost, které Dáša Lasotová připravila a sama je také povede. V ostravském Domě umění je výstava k vidění do 5. ledna příštího roku.

PRAKTICKÉ INFORMACE

Od úterý 10. září bude v Domě umění zpřístupněna také nová Výstava jednoho díla ze sbírek GVUO. Dvacáté sedmé dílo, malbu Maxmiliána Pirnera Na Dantovo téma, vybrala farářka Martina Viktorie Kopecká. Dům umění, GVUO je otevřen úterý až neděle 10 až 18 hodin. Vstupné na výstavu činí 60 korun plné a 30 korun zlevněné. V pátek a pro seniory je vstup volný.

MAREK KVETAN / Nádoby dočasnosti

11. 9. – 10. 11. 2024 (vernisáž 10. 9. v 17 hodin)

Kurátor: Vladimír Beskid

Grafický design: Katarína Jamrišková

MAREK KVETAN (1976), intermediální umělec a pedagog, vystudoval Vysokou školu výtvarných umění v Bratislavě, kde nyní vyučuje. Je laureátem cen NG 333 pro umělce do 33 let (2008) a Nadácie Novum (2016). Vystavuje od roku 1996. Ve své tvorbě často využívá audiovizuální prvky. V současnosti se součástí jeho sochařského procesu stávají také moderní technologie.

DÁŠA LASOTOVÁ / Věci, které vidím

11. 9. 2024 – 5. 1. 2025 (vernisáž 10. 9. v 17 hodin)

Kurátor: Jiří Jůza

Grafický design: Katarína Jamrišková

DÁŠA LASOTOVÁ (1951), pedagožka, výtvarnice a kurátorka, vystudovala Ostravskou univerzitu a studium zakončila doktorátem na Masarykově univerzitě v Brně. Od konce 70. let má její tvorba konceptuální charakter. V letech 1991–2012 působila na katedře výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Ostravské univerzity v Ostravě. Od roku 1992 se věnuje zprostředkování výtvarného umění se zaměřením na konceptuální tvorbu. V současnosti se věnuje umělecké tvorbě, edukativní a kurátorské činnosti.

Výstava jednoho díla ze sbírek GVUO

MAXMILIÁN PIRNER / NA Dantovo téma
10. 9. 2024 – 5. 1. 2025

Kurátorka: Martina Viktorie Kopecká

Grafický design: Robert V. Novák

Záštitu nad výstavami převzal Lukáš Curylo, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

Projekty se uskutečňují za finanční podpory Ministerstva kultury.

Partneři: Moravskoslezský kraj; Ministerstvo kultury České republiky; Rada galerií České republiky; Galéria Jána Koniarka v Trnave; Fond na podporu umenia; Fakultní nemocnice Ostrava; Newton media, a.s.; Rengl, s.r.o.; Epona Ostrava s.r.o.; Tiskárna Helbich, a.s.

Mediální partneři: Art Antiques; Artalk; Artikl; Artrevue; Český rozhlas Ostrava; Deník; Flash Art; magazín Patriot; ostravan.cz; Polar; Patriot Program; Rádio Čas

Galerie výtvarného umění v Ostravě je příspěvkovou organizací Moravskoslezského kraje a ve svých sbírkách pečuje o dvacet tři tisíc uměleckých předmětů. GVUO spravuje Dům umění, kde pořádá výstavy staršího i současného umění, designu a architektury, včetně edukačních a doprovodných programů, a administrativní budovu na Poděbradově ulici 12, kde se nachází veřejná knihovna s badatelnou zaměřená na výtvarné umění a dokumentaci výstav GVUO. Více informací na www.gvuo.cz.



Dobrovolným hasičům se při záchraně lidí převrátila cisterna

Včera 17:47 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Jednotka dobrovolných hasičů z Krnova zachraňovala obyvatele z postižených oblastí. Na jednom z míst se pod jejich cisternou utrhla krajnice a stroj se převrátil. Evakuovat je musel vrtulník.

ON-LINE: Zatopené domy, uzavřené silnice. Záplavy zasáhly i Moravskoslezský kraj

Včera 6:30, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Většina toků v Moravskoslezském kraji překročila v noci ze soboty na neděli 3. povodňový stupeň - stav ohrožení. Na několika místech napříč krajem byl překročen bod extrémní povodně. Nařízeny byly další evakuace v řadě měst a obcí. Situace je kritická, déšť neustává a hladiny stále stoupají.

Z novojičínských Bludovic bylo evakuováno 25 lidí, Žilině pomohla protipovodňová zídka

Extrémní deště zvedly včera na třetí stupeň povodňové aktivity toky také v Novém Jičíně. I když tady nebyl situace tak kritická jako na severu regionu, muselo tu být ze zaplavených domů evakuováno více než dvacet osob.

Vyhráno zdaleka není, povodňová vlna se valí na Ostravu a Bohumín

Velká voda letošních povodní je stále aktuálním tématem v celém Moravskoslezském kraji. S vybřeženými menšími toky bojovali už v sobotu i v Ostravě.

Rozbouřená Ostravice v centru Ostravy

Včera 16:20 | Ostrava-město | Bohdan Koch

Pohled na řeku Ostravici ze Sýkorova mostu v neděli dopoledne.

Řeka Opava v Opavě dál stoupá. Probíhá evakuace obyvatel a zavírají se cesty

Včera 17:17 | Opava | Yvona Fajtová

Řeka Opava v Opavě už se na několika místech vylila z břehů. Proud je tak velký, že hrozí, že se protrhne hráz u městských částí Palhanec a Karlovec. Lidé proto museli být evakuováni. Voda také zatopila řadu silnic a třeba z Ostravy se do města dostanete už pouze přes Raduň a Kylešovice.

Ohrožení Černým potokem si i v Bruntále vynutilo evakuace obyvatel z okolí

Na Bruntálsku momentálně přestalo pršet, voda však stále stéká z kopců a situace je na některých místech kritická. Město vyhlásilo 3 stupeň povodňové aktivity a zakázalo vstup do některých oblastí v okolí a do prostor kolem vodních toků

Povodňová situace v MOb Ostrava-Jih se uklidnila, vítr ale strhl střechu MŠ Předškolní

Včera 21:14 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová

O víkendu zažila Ostrava-Jih, stejně jako zbytek republiky, extrémní srážky, které trvaly od čtvrtku až do nedělního rána, a přinesly vážné škody.

Situace s povodněmi se v Havířově uklidňuje, práci ztížili městu vandalové

Včera 14:34 | Havířov | Bára Kelnerová

Neděle konečně přinesla do Havířova pozitivní zprávy. Zatopené ulice se daří zprůjezdnit. Nebyla nutná žádná evakuace lidí. Město však zaznamenalo nepochopitelný případ vandalismu.

Sousedé vytáhli starší ženu z hořícího bytu ve Frýdku-Místku

14. září 2024 20:05 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Tři jednotky hasičů zasahovaly v pátek v noci ve Frýdku-Místku u požáru bytu ve 4. nadzemním podlaží. V péči záchranářů skončili čtyři lidé. Jednu ženu vytáhli z hořícího bytu sousedé. Následně jí pomohli policisté a strážníci. Škoda je půl milionu korun.

Dvě nové výstavy v GVU vybízejí k přemýšlení a představivosti

Dvě nové výstavy v Galerii výtvarných umění jsou unikátní v tom, že vybízejí návštěvníky k přemýšlení a provokují jich představivost. U souborů výstav Marka Kvetana i Dáši Lasotové může každý návštěvník strávit dlouhé hodiny obdivem i přemýšlením.

Lidé v obavách sledují hladiny toků, některé už jim zaplavily domy

14. září 2024 17:48 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Lidé v záplavových územích v Moravskoslezském kraji mají velké obavy z toho, co přinese noc na neděli. Po celou sobotu přicházeli k tokům a sledovali, jak hladiny stoupají. V Petrovicích u Karviné je zaplaveno několik desítek domů. Lidé se museli evakuovat do bezpečí. Podle místních je situace horší, než v roce 1997.

Obce Bruntálska už se potýkají s vodou a začínajícími záplavami

14. září 2024 14:01 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Na Bruntálsku sledují vodohospodáři i vedení obcí zejména situaci kolem řeky Opavy. V nejvíce postižených obcích v roce 97, Zátoru a Nové Heřminovech už nyní hrozí přetékají koryta řeky a voda se začíná vylévat po okolí.

Voda se v sobotu vylila z koryt menších toků, některé silnice jsou uzavřené

14. září 2024 11:05 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Zaplavené silnice, podjezdy zahrady a také sklepy domů, garáže a další objekty. V sobotu ráno a dopoledne začala velká voda škodit i v Moravskoslezském kraji. V plném nasazení jsou hasiči i správci komunikací. Některé silnice musely být uzavřeny.

Hosté ve studiu: Zbyněk Pavlačík, předseda spolku Jagello 2000

13. září 2024 15:52 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková | Host dne

Dny NATO proběhnou 21. – 22. září na Letišti Leoše Janáčka

Obce Bruntálska se připravují na případnou velkou vodu

13. září 2024 13:02 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Obce na Bruntálsku se připravují na možnost záplav. Ve všech již zasedly povodňové komise a koordinovaly svou činnost se složkami IZS, správci toků, hygienou a dalšími. Vzhledem k tomu, že před polednem začalo na celém území i pršet, starostové sledují i zvyšování hladin potoků a řek.