Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

140. výročí založení zahájili hasiči za Světlé Hory setkáním s hejtmanem a starosty okolních obcí

Bruntál |

Psal se rok 1883 když byl ve Světlé Hoře na Bruntálsku ustanoven Sbor dobrovolných hasičů. Dnes si tato jednotka, kterou tvoří společně i SDH Suchá Rudná, připomíná 140. výročí svého založení. Oslavit toto výročí přijel s hasiči i hejtman MS kraje a starostové okolních obcí.

Na pozvání hasičů se oslav účastnily i delegace družebních obcí ze zahraničí.

Zdeněk Hudec, referent mládeže SDH Světlá Hora: „Na dnešní oslavě jsme už včera přivítali hosty z partnerských obcí, Rieste v Německu a Polská Cerekev, samozřejmě podle názvu z Polska.“

Jan Krkoška (ANO), hejtman MS kraje: „Tak dneska je jednak velká sláva ve Světlé Hoře, a to je 140 let dobrovolných hasičů ve Světlé Hoře, to je jedna věc a druhá věc, je to možnost setkání se všemi starosty z okolních vesnic. Já jsem přijel na tohle setkání, abych se viděl se všemi starosty a podebatoval s nimi, co je trápí přímo na úřadech, případně osobně.“

SDH ve Světlé Hoře je velmi aktivní při zásazích v celém okrese i při výcviku a soutěžích hasičů.

Zbyněk Beza, starosta SDH Světlá Hora: „Je nás převážně parta mladých hasičů, průměr je nějakých 48 let, jsme tam 3 kolegové a pak máme mladé kluky kolem těch 25, 30 let.“

Josef Příhoda, starosta SDH Suchá Rudná: „My Suché Rudné máme techniku jenom na soutěže, takže máme mašinu, jenom soutěžní družstvo.“

Oslavy výročí byly příležitostí i k bilancování práce hasičů a ocenění nejlepších.

Přemysl Hájek (nez.), místostarosta Světlé Hory: „Teď momentálně jsme tedy na penzionu Holzberg v Suché Rudné, společně poobědváme a následně se přesuneme na hasičskou zbrojnici.“

S poděkováním a přáním hasičům se k oslavám přidal i starosta Bruntálu.

Martin Henč (ANO), starosta Bruntálu: „Já bych chtěl prvně poděkovat obci Světlá Hora za pozvání, poděkovat jménem města Bruntálu a samozřejmě za celý Bruntál popřát dalších 100 let, ať úspěšně zvládají práci, kterou mají a co pomáhají lidem.“
Nahlásit chybu


K tématu

Dobrovolní hasiči v Ostravě-Heřmanicích fungují už 130 let

4. července 2023 9:01 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Sbor dobrovolných hasičů Ostrava-Heřmanice oslavil 130 let své existence. Hasiči prošli v průvodu Heřmanicemi, který zakončil slavnostní ceremoniál u zbrojnice. V rámci oslav připravili výstavu o historii sboru a také celodenní program. Zároveň byl poklepán základní kámen nové zbrojnice.

140. výročí založení oslavili hasiči za Světlé Hory setkáním s hejtmanem a starosty okolních obcí

12. července 2023 9:04 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Psal se rok 1883 když byl ve Světlé Hoře na Bruntálsku ustanoven Sbor dobrovolných hasičů. Dnes si tato jednotka, kterou tvoří společně i SDH Suchá Rudná, připomíná 140. výročí svého založení. Oslavit toto výročí přijel s hasiči i hejtman MS kraje a starostové okolních obcí.

Poslední květnovou sobotu bude na Slezskoostravském hradě Den Slezské

16. května 2023 15:43 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Slezská Ostrava se připravuje na 16. ročník akce Den Slezské. Celodenní kulturně společenská akce se tradičně zaměří na rodiny s dětmi, ale zváni jsou všichni obyvatelé. Na akci nebude chybět ani mezinárodní kulinářská soutěž o Slezský bigos. Vstup na akci zůstává tradičně bezplatný.


Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Studenti vysokých a středních škol se utkali na mistrovství ČR v požárním sportu

V Ostravě ve středu odstartovalo Otevřené akademické mistrovství České republiky v požárním sportu. Sto sedmdesát mladých závodníků a závodnic se letos v Porubě utkalo ve čtyřech nelehkých disciplínách.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Důl Gabriela nabídne návštěvnické centrum i expozici

Další strategický projekt dostal přiklepnutou dotaci z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. POHO Park Gabriela se stane centrem pohornické krajiny, z bývalého dolu Gabriela vznikne návštěvnické centrum s bohatým programem a poutavou expozicí o těžkém životě horníků a jejich rodin.

V Karviné zahájili sezónu v oblíbeném areálu Loděnice ve velkém stylu

Karvinská Iniciativa Dokořán otevřela letošní sezónu na Lodičkách. Každý víkend se nyní v oblíbeném volnočasovém areálu uskuteční akce různého druhu pro veřejnost.

Klienti domova Kamenec ochutnali světovou kuchyni, tentokrát je čekala kuchyně mexická

Zdravý svět seniora na stole – tak se jmenuje akce, která čtyřikrát do roka obohatí program uživatelům domova pro seniory Kamenec ve Slezské Ostravě. Jejím cílem je seznámit seniory se zdravými a netradičními jídly české i zahraniční kuchyně.

Kariéroví poradci mají k ruce publikaci Vercajk

Včera 12:07 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

V rámci projektu OKAP II vznikla velmi užitečná publikace s výstižným názvem Vercajk kariérového poradce. Byli jsme na jejím křtu.

Akce Ukliďme Česko se v Bruntále setkala se zájmem účastníků i přes chladné a deštivé počasí

Včera 15:31 | Bruntál | Karel Soukop

I přes nepříznivé dubnové počasí proběhla v Bruntále každoroční akce Ukliďme Česko. Účastnili se jí jednotlivci, malé kolektivy i skupiny ze škol a jiných organizací. Na stanovištích po celém městě dostali vybavení a vybrali si lokalitu, kterou půjdou uklízet.

V Bruntále otevřeli nové prostory pro pečovatelskou službu v adaptované vile

21. dubna 2024 18:04 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Bruntál adaptoval nové prostory pro pečovatelskou službu ve vilovém objektu v Domově pro seniory. Bývalá lékařská vila na zahradě domu po odchodu odborného lékaře zůstala bez využití. Plánované propojení s domovem pro seniory by bylo velmi nákladné. Našlo se však nové řešení.

Unikátní výstava „Ve znamení černého kříže“ na bruntálském zámku

21. dubna 2024 17:53 | Bruntál | Karel Soukop | Kulturní okénko

Velmi zajímavou a originální výstavu připravilo Muzeum v Bruntále ve výstavní síni bruntálského zámku. Pod názvem „Ve znamení černého kříže“ se zabývá se působením Řádu německých rytířů v Jeseníkách. Řád, vznikl již ve 12. století za křižáckých výprav do Palestiny nejprve jako řád špitální. Rytířským se stal až na konci 12. století za papeže Inocence III.

Největší investicí v Bruntále za posledních několik desetiletí je příprava lokality pro výstavbu domů a bytů

14. dubna 2024 19:24 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Město Bruntál čekají roky největších investic v jeho novodobé historii. Byla zahájena příprava strategické rozvojové lokality s pracovním názvem Lokalita Za mlékárnou. Jde o desetihektarovou plochu, na které vyrostou desítky nových domů, jak bytových, tak pro individuální bydlení.

Poslední halový turnaj ve futsale před začátkem fotbalové sezóny v Bruntále

7. dubna 2024 11:32 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Každému začátku předchází i nějaký konec. Jarní začátek fotbalové sezóny znamenal i v Bruntále konec zimních halových zápasů. Poslední turnaj ve futsale, který byl i přípravou na letní velkou kopanou, se odehrál v místní sportovní hale.

Stanislav Novák, fotograf proměn a událostí by se dožil 100 let, nyní má venkovní výstavu v Bruntále

31. března 2024 17:06 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Narodil se v roce 1923 a po studiích, praxi v Praze i válečném totálním nasazení v Německu žil a pracoval celých 45 let v Bruntále. Fotograf Stanislav Novák byl nejen geniálním dokumentaristou. Spolupracoval s mnoha novinami a jeho práci dodnes využívají historikové, badatelé a kronikáři.

140. výročí založení zahájili hasiči za Světlé Hory setkáním s hejtmanem a starosty okolních obcí
Vydáno 10. července 2023 10:33, Bruntál, Karel Soukop
Psal se rok 1883 když byl ve Světlé Hoře na Bruntálsku ustanoven Sbor dobrovolných hasičů. Dnes si tato jednotka, kterou tvoří společně i SDH Suchá Rudná, připomíná 140. výročí svého založení. Oslavit toto výročí přijel s hasiči i hejtman MS kraje a starostové okolních obcí.

Na pozvání hasičů se oslav účastnily i delegace družebních obcí ze zahraničí.

Zdeněk Hudec, referent mládeže SDH Světlá Hora: „Na dnešní oslavě jsme už včera přivítali hosty z partnerských obcí, Rieste v Německu a Polská Cerekev, samozřejmě podle názvu z Polska.“

Jan Krkoška (ANO), hejtman MS kraje: „Tak dneska je jednak velká sláva ve Světlé Hoře, a to je 140 let dobrovolných hasičů ve Světlé Hoře, to je jedna věc a druhá věc, je to možnost setkání se všemi starosty z okolních vesnic. Já jsem přijel na tohle setkání, abych se viděl se všemi starosty a podebatoval s nimi, co je trápí přímo na úřadech, případně osobně.“

SDH ve Světlé Hoře je velmi aktivní při zásazích v celém okrese i při výcviku a soutěžích hasičů.

Zbyněk Beza, starosta SDH Světlá Hora: „Je nás převážně parta mladých hasičů, průměr je nějakých 48 let, jsme tam 3 kolegové a pak máme mladé kluky kolem těch 25, 30 let.“

Josef Příhoda, starosta SDH Suchá Rudná: „My Suché Rudné máme techniku jenom na soutěže, takže máme mašinu, jenom soutěžní družstvo.“

Oslavy výročí byly příležitostí i k bilancování práce hasičů a ocenění nejlepších.

Přemysl Hájek (nez.), místostarosta Světlé Hory: „Teď momentálně jsme tedy na penzionu Holzberg v Suché Rudné, společně poobědváme a následně se přesuneme na hasičskou zbrojnici.“

S poděkováním a přáním hasičům se k oslavám přidal i starosta Bruntálu.

Martin Henč (ANO), starosta Bruntálu: „Já bych chtěl prvně poděkovat obci Světlá Hora za pozvání, poděkovat jménem města Bruntálu a samozřejmě za celý Bruntál popřát dalších 100 let, ať úspěšně zvládají práci, kterou mají a co pomáhají lidem.“
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000038122/140-vyroci-zalozeni-zahajili-hasici-za-svetle-hory-setkanim-s-hejtmanem-a-starosty-okolnich-obci