Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Jesenický horský sýr ze Staré Vody u Světlé Hory obhájil titul Regionální potravina MS kraje

Bruntál |  | Jesenický expres

Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Jesenický horský sýr je součásti kompletního sortimentu místních sýrů.

Stanislav Zámečník, farmář: „Je to typ švýcarských horských sýrů, je docela takový nasládlejší, odborněji s propionovými kulturami, které prostě tvoří taková ta ementálská očka, zraje při třech různých teplotách. Technologicky je to vysoko dohřívaný sýr, který potom zraje 4 měsíce, po 4 měsících se dá krájet.“

Návštěvníci si zdejší farmu velmi oblíbili a přijíždějí sem na posezení i ochutnávky.

Marie Metelková, Farma U Stromovouse: „Máme tady kozí čerstvý sýr, hned vedle je kravský čerstvý sýr a potom tady máme kravské tvrdé sýry,, tady máme Jesenický horský sýr, na tom jsme obhájili letos tu regionální potravinu, hned vedle je Bospor, což je typ do balkánských sýrů, chuťově i do Jadelu, pak je tady Morgenland a nakonec Jesenický bochník, který je rakový výraznější chuťově.“
Valerie Zámečníková, farmářka: „Je to různé, každý má jinou chuť, hodně jdou kozí sýry, z kravských ten Horský, co máme dneska ochutnávku, bochník, děláme nový, Bospor formou vlastně Balkánu.“
Stanislav Zámečník, farmář: „My se snažíme být taková široko spektrální mlékárna a prodejna, s tím, že prakticky držíme kompletně celý sortiment mléčných výrobků kromě sýrů s plísní a kromě acidofilních mlék. Takže děláme vlastně čerstvé sýry, což je vlastně název čerstvého sýra, tak vlastně tvaroh, tvaroh zpracováváme dále na pomazánky, různé tvarohové krémy, krémáčky, potom děláme jogurty, děláme středně dohřívané sýry, to je vlastně Jesenický bochník, který dostal Regionální potravinu 2018. Ten horský sýr jako vysokohorský, Rozálii jako extra tvrdý sýr, děláme Morgenland, což je taky typ vysoko dohřívaných sýrů, které zrají při třech různých teplotách, až potom vlastně po jogurty. A z těch jogurtů si mohou tady dát hosté třeba různé jogurtové šejky a podobně. Teď máme dvě novinky ještě, děláme vlastně sýr Bospor, což je vlastně sýr něco mezi Balkánem a Fetou, na strouhání, slaný sýr, který se strouhá na zeleninové saláty a děláme Halumi, podstatě je to receptury Halumi, Halumi to není, je to vlastně sýr na gril.“

Kromě sýrů jsou na farmě velmi oblíbené zejména jogurty, pomazánky a koktejly.

Anketa, návštěvníci ochutnávky: „Tvrdé, měkké, všechny sýry. I kozí i kravské. Nejlepší kozí sýr, co jsem jedla, tak to bylo od tety Hanky, tady od manžela.“
„Já mám ráda sýry.“
„Chutnají, jsou vynikající. Zkoušeli jsme zatím jenom jeden a čekáme na sýrové prkénko.“
„My jíme, všechny sýry máme rádi a od té doby, co tady na té farmě vyhráli ty velké ceny, kde se na to hrabe Grand Moravia ze Třech dvorů, jezdíme každých 14 dní. Máme to od Olomouce, ej to hodinka cesty, ale ta cesta za ty sýry stojí.“

Oceněnou regionální potravinu i další výrobky kozího a kravského mléka budou k ochutnání také na gastrofestivalu Pojez v Karlově Studánce 10. srpna.

Nahlásit chybu


K tématu

Farma ve Staré Vodě u Světlé Hory obhájila titul Regionální potravina MS kraje

12. července 2024 10:53 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

41 producentů z MS kraje bojovalo se 129 výrobky o značku Regionální potravina

Regionální potravina 2024. O prestižní, celostátní ocenění každoročně bojují desítky producentů z MS kraje. Letos se jich zúčastnilo 41 s téměř 130 výrobky.


Senior vyjel s autem mimo silnici a narazil do stromu, spolujezdkyně zemřela

Včera 18:30 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tragická nehoda zaměstnala v sobotu ráno na Opavsku všechny složky integrovaného záchranného systému. 76letý řidič tam z ničeho nic vyjel ze silnice a naboural do stromu. Auto poté sjelo ze ještě ze srázu. Nehodu bohužel nepřežila 75letá spolujezdkyně.

Třídílný gastrofestival Pojez vyvrcholil v beskydské Ostravici

Gastrofestival Pojez, který každým rokem pořádá Moravskoslezský kraj, vyvrcholil tradičně v beskydské Ostravici. Vedle kulinářských specialit se lidé bavili při kulturních vystoupeních a pro nejmenší byla připravena dětská zóna.

MS kraj opravuje v Karviné několik autobusových zálivů

V Karviné probíhají rozsáhlé opravy autobusových zálivů na dvou velmi frekventovaných krajských silnicích. Úseky, kde probíhá stavba, omezují dopravu a je tady nutná obezřetnost řidičů i chodců při přecházení.

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti

Včera 17:34 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti a jejich rodiče. Probíhalo v Městských sadech a smyslem této akce bylo zapojit co nejvíce dětí do sportovních aktivit.

Dobrovolníci uklidili okolí Karvinského moře, zapojili se i náhodní návštěvníci areálu

Uplynulou sobotu se konal velký úklid v okolí Karvinského moře. Kampaň “Za čisté moře” zorganizovali zaměstnanci karvinského magistrátu, kteří se kromě dobrovolníků aktivně do úklidu také zapojili.

Palkovice se představily komisařům národního finále soutěže Vesnice roku 2024

6. září 2024 18:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Ani 4 hodiny nemohly v Palkovicích stačit na prezentaci všech zájmových spolků a aktivit, kterými se v pátek obec představila v celostátním finále prestižní soutěže Vesnice roku.

MS kraj pomáhá řešit nedostatek zubařů. Lékařské fakultě přispěje na mzdy pedagogů

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva v končícím volebním období odhlasovali jeho členové významnou finanční podporu Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Peníze půjdou na platy pedagogů, kteří vzdělávají budoucí zubaře.

V Galerii Dukla se vzpomínalo na 50. až 70. léta. Proběhlo tady komunitní setkání s Pamětí národa

6. září 2024 18:31 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Galerie Dukla patřila dalšímu komunitnímu setkání. Tentokrát s Pamětí národa. Lidé se tak mimo jiné dozvěděli, jak to v obvodu vypadalo v 50. až 70. letech.

Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

6. září 2024 10:03 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

Válečný veterán Jan Ihnatík a havířovská nemocnice získali ceny hejtmana

6. září 2024 9:46 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Havířovská nemocnice získala Cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost za rok 2023. Osobností Moravskoslezského kraje se stal válečný veterán Jan Ihnatík.


Bruntálská zámecká zahrada hostila již potřetí slavnosti vína

1. září 2024 17:19 | Bruntál | Karel Soukop | Kulturní okénko

Muzeum v Bruntále připravilo na zahradě bruntálského zámku již třetí ročník úspěšné akce Slavnosti vína. Bruntál není vinařskou oblastí, o to větší je však zájem místních o produkty z Jižní Moravy.

Na mezinárodním táboře s angličtinou na Slezské Hartě vysílají děti také online do rádia

25. srpna 2024 21:16 | Bruntál | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Na první pohled běžný stanový tábor s podsadami. Navštívíte-li ho však osobně, dostanete se ve správní budově do skutečného rozhlasového studia. Právě odtud děti denně vysílají online zprávy z tábora i ze světa společně s písničkami. To vše anglicky, jelikož se jedná o tábor s výukou a praxí v angličtině.

Na Festivalu dračích lodí na Slezské Hartě úspěšně reprezentovalo několik posádek i město Bruntál

25. srpna 2024 11:58 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Na břehu Slezské Harty vyrostlo o víkendu malé městečko. Na festivalu dračích lodí se sjelo 62 dvaadvacetičlenných posádek ze celé republiky i Slovenska. Utkaly se v závodech ve sprintu na 200 metrů i stíhacím závodě na jeden kilometr.

Věž bruntálského farního kostela se již brzy dočká svého otevření

19. srpna 2024 12:02 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v centru Bruntálu, dříve kostel sv. Václava je trojlodní stavbou s gotickými základy z druhé poloviny 13. století. Ochoz jeho věže vždy poskytoval nádherné výhledy na celé centrum města i široké okolí Bruntálu. Vzhledem k jeho stáří a stavebnímu stavu se město rozhodlo ve spolupráci s římsko – katolickou církví stav věže zrekonstruovat a zpřístupnit veřejnosti.

Workout a Pumptrack – ve Světlé Hoře vybudovali dvě nová dětská hřiště

13. srpna 2024 9:31 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Jedním z projektů participativního rozpočtu v Bruntále, o kterém bude hlasovat veřejnost, je i pumptracková dráha pro cyklisty. Podobná vyrostla právě ve Světlé Hoře, společně s workoutovým hřištěm pro děti i dospělé.

Workout a Pumptrack – ve Světlé Hoře vybudovali dvě nová dětská hřiště

12. srpna 2024 8:20 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Jedním z projektů participativního rozpočtu v Bruntále, o kterém bude hlasovat veřejnost, je i pumptracková dráha pro cyklisty. Podobná vyrostla právě ve Světlé Hoře, společně s workoutovým hřištěm pro děti i dospělé.

Jesenický horský sýr ze Staré Vody u Světlé Hory obhájil titul Regionální potravina MS kraje
Vydáno 8. července 2024 19:44, Bruntál, Karel Soukop
Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Jesenický horský sýr je součásti kompletního sortimentu místních sýrů.

Stanislav Zámečník, farmář: „Je to typ švýcarských horských sýrů, je docela takový nasládlejší, odborněji s propionovými kulturami, které prostě tvoří taková ta ementálská očka, zraje při třech různých teplotách. Technologicky je to vysoko dohřívaný sýr, který potom zraje 4 měsíce, po 4 měsících se dá krájet.“

Návštěvníci si zdejší farmu velmi oblíbili a přijíždějí sem na posezení i ochutnávky.

Marie Metelková, Farma U Stromovouse: „Máme tady kozí čerstvý sýr, hned vedle je kravský čerstvý sýr a potom tady máme kravské tvrdé sýry,, tady máme Jesenický horský sýr, na tom jsme obhájili letos tu regionální potravinu, hned vedle je Bospor, což je typ do balkánských sýrů, chuťově i do Jadelu, pak je tady Morgenland a nakonec Jesenický bochník, který je rakový výraznější chuťově.“
Valerie Zámečníková, farmářka: „Je to různé, každý má jinou chuť, hodně jdou kozí sýry, z kravských ten Horský, co máme dneska ochutnávku, bochník, děláme nový, Bospor formou vlastně Balkánu.“
Stanislav Zámečník, farmář: „My se snažíme být taková široko spektrální mlékárna a prodejna, s tím, že prakticky držíme kompletně celý sortiment mléčných výrobků kromě sýrů s plísní a kromě acidofilních mlék. Takže děláme vlastně čerstvé sýry, což je vlastně název čerstvého sýra, tak vlastně tvaroh, tvaroh zpracováváme dále na pomazánky, různé tvarohové krémy, krémáčky, potom děláme jogurty, děláme středně dohřívané sýry, to je vlastně Jesenický bochník, který dostal Regionální potravinu 2018. Ten horský sýr jako vysokohorský, Rozálii jako extra tvrdý sýr, děláme Morgenland, což je taky typ vysoko dohřívaných sýrů, které zrají při třech různých teplotách, až potom vlastně po jogurty. A z těch jogurtů si mohou tady dát hosté třeba různé jogurtové šejky a podobně. Teď máme dvě novinky ještě, děláme vlastně sýr Bospor, což je vlastně sýr něco mezi Balkánem a Fetou, na strouhání, slaný sýr, který se strouhá na zeleninové saláty a děláme Halumi, podstatě je to receptury Halumi, Halumi to není, je to vlastně sýr na gril.“

Kromě sýrů jsou na farmě velmi oblíbené zejména jogurty, pomazánky a koktejly.

Anketa, návštěvníci ochutnávky: „Tvrdé, měkké, všechny sýry. I kozí i kravské. Nejlepší kozí sýr, co jsem jedla, tak to bylo od tety Hanky, tady od manžela.“
„Já mám ráda sýry.“
„Chutnají, jsou vynikající. Zkoušeli jsme zatím jenom jeden a čekáme na sýrové prkénko.“
„My jíme, všechny sýry máme rádi a od té doby, co tady na té farmě vyhráli ty velké ceny, kde se na to hrabe Grand Moravia ze Třech dvorů, jezdíme každých 14 dní. Máme to od Olomouce, ej to hodinka cesty, ale ta cesta za ty sýry stojí.“

Oceněnou regionální potravinu i další výrobky kozího a kravského mléka budou k ochutnání také na gastrofestivalu Pojez v Karlově Studánce 10. srpna.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000043921/jesenicky-horsky-syr-ze-stare-vody-u-svetle-hory-obhajil-titul-regionalni-potravina-ms-kraje