Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • TŘINEC CHYSTÁ ZA 50 MILIONŮ KORUN REKONSTRUKCI VEŘEJNÉHO PROSTRANSTVÍ
  • V OSTRAVĚ BYLO PODEPSÁNO MEMORANDUM PRO VÝSTAVBU STADIONU NOVÉ BAZALY
  • OD 1. DUBNA BUDE UZAVŘENA SILNICE MEZI K. STUDÁNKOU A PARKOVIŠTĚM HVĚZDA
  • LYŽAŘSKÁ SEZONA V BESKYDECH SKONČILA, V JESENÍKÁCH JEŠTĚ POKRAČUJE
  • U CITY CAMPUSU BUDE 1. 4. OD 8 DO 13 HODIN MOBILNÍ REGISTRACE DÁRCŮ KOSTNÍ DŘENĚ
  • OKD UKONČÍ TĚŽBU S REZERVOU OSM MILIARD, POKRYJE LIKVIDACI DOLU I ODSTUPNÉ
  • SOUTĚŽ V NOVÉM JIČÍNĚ PROVĚŘILA ZNALOSTI PÁŤÁKŮ NA TÉMA OKO A VIDĚNÍ
  • NOVOJIČÍŇÁCI SI PŘIPOMNĚLI STÉ VÝROČÍ MALÍŘE EDUARDA VEITHA
  • OPAVSKÝ STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE LONI ODHALIL 1 934 NELEGÁLNĚ PRACUJÍCÍCH
  • KRIMINALISTÉ VYŠETŘUJÍ SMRT MUŽE SRAŽENÉHO VLAKEM VE FRÝDKU-MÍSTKU
  • PODNIK VOP CZ VYKÁZAL ZA ROK 2024 ZISK 30,5 MILIONU, PŘEDLONI SKONČIL VE ZTRÁTĚ
  • TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA MÁ NOVÉ VÝUKOVÉ CENTRUM ZAMĚŘENÉ NA 3D TISK
  • V KARLOVICÍCH NA BRUNTÁLSKU UŽ FUNGUJE ČÁST POVODNÍ ZNIČENÉ KANALIZACE
  • LÍDRY PRO SNĚMOVNÍ VOLBY MÁ V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI VĚTŠINA USKUPENÍ
  • ANDREJ BABIŠ ZA ANO, ZBYNĚK STANJURA ZA ODS NEBO KATEŘINA KONEČNÁ ZA STAČILO!

Jesenický horský sýr ze Staré Vody u Světlé Hory obhájil titul Regionální potravina MS kraje

Bruntál |  | Jesenický expres

Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Video Přehravač se načítá.
Aktuální čas 0:00
Doba trvání -:-
Načteno: 0%
Typ streamu ŽIVĚ
Zbývající čas 0:00
 
1x
    • Kapitoly
    • Bez popisů, vybráno
    • Bez titulků, vybráno

      Jesenický horský sýr je součásti kompletního sortimentu místních sýrů.

      Stanislav Zámečník, farmář: „Je to typ švýcarských horských sýrů, je docela takový nasládlejší, odborněji s propionovými kulturami, které prostě tvoří taková ta ementálská očka, zraje při třech různých teplotách. Technologicky je to vysoko dohřívaný sýr, který potom zraje 4 měsíce, po 4 měsících se dá krájet.“

      Návštěvníci si zdejší farmu velmi oblíbili a přijíždějí sem na posezení i ochutnávky.

      Marie Metelková, Farma U Stromovouse: „Máme tady kozí čerstvý sýr, hned vedle je kravský čerstvý sýr a potom tady máme kravské tvrdé sýry,, tady máme Jesenický horský sýr, na tom jsme obhájili letos tu regionální potravinu, hned vedle je Bospor, což je typ do balkánských sýrů, chuťově i do Jadelu, pak je tady Morgenland a nakonec Jesenický bochník, který je rakový výraznější chuťově.“
      Valerie Zámečníková, farmářka: „Je to různé, každý má jinou chuť, hodně jdou kozí sýry, z kravských ten Horský, co máme dneska ochutnávku, bochník, děláme nový, Bospor formou vlastně Balkánu.“
      Stanislav Zámečník, farmář: „My se snažíme být taková široko spektrální mlékárna a prodejna, s tím, že prakticky držíme kompletně celý sortiment mléčných výrobků kromě sýrů s plísní a kromě acidofilních mlék. Takže děláme vlastně čerstvé sýry, což je vlastně název čerstvého sýra, tak vlastně tvaroh, tvaroh zpracováváme dále na pomazánky, různé tvarohové krémy, krémáčky, potom děláme jogurty, děláme středně dohřívané sýry, to je vlastně Jesenický bochník, který dostal Regionální potravinu 2018. Ten horský sýr jako vysokohorský, Rozálii jako extra tvrdý sýr, děláme Morgenland, což je taky typ vysoko dohřívaných sýrů, které zrají při třech různých teplotách, až potom vlastně po jogurty. A z těch jogurtů si mohou tady dát hosté třeba různé jogurtové šejky a podobně. Teď máme dvě novinky ještě, děláme vlastně sýr Bospor, což je vlastně sýr něco mezi Balkánem a Fetou, na strouhání, slaný sýr, který se strouhá na zeleninové saláty a děláme Halumi, podstatě je to receptury Halumi, Halumi to není, je to vlastně sýr na gril.“

      Kromě sýrů jsou na farmě velmi oblíbené zejména jogurty, pomazánky a koktejly.

      Anketa, návštěvníci ochutnávky: „Tvrdé, měkké, všechny sýry. I kozí i kravské. Nejlepší kozí sýr, co jsem jedla, tak to bylo od tety Hanky, tady od manžela.“
      „Já mám ráda sýry.“
      „Chutnají, jsou vynikající. Zkoušeli jsme zatím jenom jeden a čekáme na sýrové prkénko.“
      „My jíme, všechny sýry máme rádi a od té doby, co tady na té farmě vyhráli ty velké ceny, kde se na to hrabe Grand Moravia ze Třech dvorů, jezdíme každých 14 dní. Máme to od Olomouce, ej to hodinka cesty, ale ta cesta za ty sýry stojí.“

      Oceněnou regionální potravinu i další výrobky kozího a kravského mléka budou k ochutnání také na gastrofestivalu Pojez v Karlově Studánce 10. srpna.

      Nahlásit chybu


      K tématu

      Farma ve Staré Vodě u Světlé Hory obhájila titul Regionální potravina MS kraje

      12. července 2024 10:53 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

      Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

      Ohrožení Černým potokem si i v Bruntále vynutilo evakuace obyvatel z okolí

      15. září 2024 14:27 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

      Na Bruntálsku momentálně přestalo pršet, voda však stále stéká z kopců a situace je na některých místech kritická. Město vyhlásilo 3 stupeň povodňové aktivity a zakázalo vstup do některých oblastí v okolí a do prostor kolem vodních toků

      41 producentů z MS kraje bojovalo se 129 výrobky o značku Regionální potravina

      Regionální potravina 2024. O prestižní, celostátní ocenění každoročně bojují desítky producentů z MS kraje. Letos se jich zúčastnilo 41 s téměř 130 výrobky.


      Ke konci těžby černého uhlí na šachtě jednali i premiér Fiala a ministr financí Stanjura

      Společnost OKD, která provozuje poslední činný černouhelný důl v zemi, si těžbou vydělala nejen na odstupné pro končící horníky, ale také na celou likvidaci šachty. V pondělí o tom ve Stonavě informovali premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura.

      Z roztomilých štěňat budou ochránci zákona. Policie vítá nové psí posily

      Včera 19:32 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

      Zatím jsou hravá a roztomilá, ale i to je součást náročného výcviku. Moravskoslezští policejní kynologové přivítali dvě nové posily – štěňata německých ovčáků Logana a Morennu. Pokud všechno půjde podle plánu, do dvou let se z nich stanou plnohodnotní služební psi připravení pomáhat při pátrání, kontrolách i bezpečnostních opatřeních.

      Sbírka Srdce pro Porubu pomohla rekordní částkou. Na rehabilitace pro Maxima se vybralo 140 000

      Charitativní sbírka Srdce pro Porubu pomohla za svou existenci už patnácti obyvatelům Ostravy-Poruby. Tím posledním je třináctiletý Maxim. Na jeho rehabilitace se podařilo vybrat rekordních 140 000 korun.

      ADRA Frýdek-Místek hledá dobrovolníky. Přijďte si v dubnu dobrovolnictví vyzkoušet

      Dobrovolnické centrum ADRA Frýdek-Místek spustilo nábor nových dobrovolníků. Vyzývá veřejnost, aby pomohla osamělým seniorům – zejména těm, kteří žijí sami. Dobrovolnictví může každý zájemce nejprve vyzkoušet během dubnových Dnů dobrovolnictví.

      Ostrava má memorandum o výstavbě Nových Bazalů. Fotbalový svaz slíbil reprezentační zápasy

      Další důležitý krok v cestě k Novým Bazalům se odehrál v sobotu při ligovém utkání Baníku Ostrava s Pardubicemi. Primátor města Jan Dohnal s majitelem klubu Václavem Brabcem podepsali memorandum s předsedou fotbalové asociace Fouskem, které umožní konání mezinárodních zápasů.

      Instalace kolumbárií rozšíří kapacitu hřbitova v Butovicích

      Město připravuje rozšíření hřbitova v části Butovice. Vybuduje tu kolumbária, která ve Studénce dosud chybí. Ve druhé etapě plánuje toto místo posledního odpočinku zvětšit o další přilehlou plochu.

      Ostrava ocenila výjimečné pedagogy. Anketa je vyhlašována už 20 let

      Za dveřmi škol stojí často ti největší hrdinové – a právě jim patřilo odpoledne v centru Ostravy. Město ocenilo výjimečné pedagogy, kteří s odhodláním a láskou provázejí děti na cestě poznání. Slavnostní chvíle se odehrála v jedinečném prostředí Boutique Business Inkubátoru Ostravica.

      Přes 300 studentů prezentovalo fiktivní firmy na Veletrhu příležitostí v Ostravě

      Ostravský veletrh příležitostí navazuje na Veletrh fiktivních firem a dává možnost studentům z celé republiky prezentovat své fiktivní firmy. I letos jsme mohli vidět hodně zajímavých podnikatelských záměrů.

      U kostela v Ostravě-Hrabůvce pieta připomněla 81. výročí od zastřelení letců RAF

      U hrabůvkovského kostela v Ostravě se připomínalo zastřelení dvou letců britského Královského letectva. Jednalo se o 81. výročí tragické události, kterou u památníku obětí tradičně pořádá Československá obec legionářská už od roku 1993.

      Rekordman ve vyloupených autech je za mřížemi. Stihl více než 70 vozidel

      Ostravští kriminalisté ukončili další velkou sérii a tentokrát skončil za mřížemi skutečný rekordman. Během pár týdnů se vloupal do nejméně 70 vozidle po celém městě. K jeho dopadení přímo při činu pomohli strážníci a kamerový systém.

      Sérii jarních akcí na Bruntálsku zahájily oblíbené Vepřové hody

      30. března 2025 22:22 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

      Zima již definitivně odchází a na řadu se v mnoha obcích a městech dostávají jarní kulturní, sportovní a společenské akce. Jednou z takových jsou tradiční Vepřové hody v nedalekém Moravskoslezském Kočově.

      V Bruntále vyhlásili osobnosti města v oblasti kultury a sportu za uplynulý rok

      23. března 2025 14:34 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

      Osobnosti města za tok 2024 v oblasti kultury a sportu byly slavnostně oceněny v Městském divadle v Bruntále. V anketě, kterou vyhlásila Rada města, navrhovala veřejnost jednotlivce i kolektivy a lidé následně hlasovali na internetu či osobně. Své návrhy přinesly také odborné komise města.

      Socha kata nově zdobí vstup do věže farního kostela v Bruntále

      21. března 2025 19:28 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

      Významná událost opět poodhalila součást historie nejstaršího města. V Bruntále byla odhalena socha kata, který ve středověku ve městě působil jako vykonavatel městského práva. Právo hrdelní bylo ještě s dalšími městu uděleno Přemyslem Otakarem I. při jeho založení na počátku 13. století jako prvnímu městu Koruny české.

      Více než 200 závodníků se utkalo v Zimní olympiádě na Annabergu

      21. března 2025 19:20 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

      8. Zimní olympiáda žáků jedenácti škol bruntálského regionu proběhla v areálu na Annabergu v Andělské Hoře. V obřím slalomu a snowboardu změřilo své síly více něž 200 závodníků prvních až devátých ročníků.

      Řidič v Bruntále srazil dvě děti na přechodu a ujel

      18. března 2025 17:07 | Bruntál | Jiří Cileček

      Dopravní policisté v Bruntále prověřují okolnosti nehody, která se stala v pondělí ráno na ulici Dukelská. Na přechodu pro chodce srazilo neznámé vozidlo dvě nezletilé děti a řidič z místa ujel. Policie nyní žádá svědky o pomoc.

      V Bruntále odhalili sochu kata, jako symbolu středověké historie

      16. března 2025 19:21 | Bruntál | Karel Soukop

      Významná událost opět poodhalila součást historie města. V Bruntále byla odhalena socha kata, který ve středověku ve městě působil jako vykonavatel městského práva. Právo hrdelní bylo ještě s dalšími městu uděleno Přemyslem Otakarem I. při jeho založení na počátku 13. století jako prvnímu městu Koruny české.

      Jesenický horský sýr ze Staré Vody u Světlé Hory obhájil titul Regionální potravina MS kraje
      Vydáno 8. července 2024 19:44, Bruntál, Karel Soukop
      Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

      Jesenický horský sýr je součásti kompletního sortimentu místních sýrů.

      Stanislav Zámečník, farmář: „Je to typ švýcarských horských sýrů, je docela takový nasládlejší, odborněji s propionovými kulturami, které prostě tvoří taková ta ementálská očka, zraje při třech různých teplotách. Technologicky je to vysoko dohřívaný sýr, který potom zraje 4 měsíce, po 4 měsících se dá krájet.“

      Návštěvníci si zdejší farmu velmi oblíbili a přijíždějí sem na posezení i ochutnávky.

      Marie Metelková, Farma U Stromovouse: „Máme tady kozí čerstvý sýr, hned vedle je kravský čerstvý sýr a potom tady máme kravské tvrdé sýry,, tady máme Jesenický horský sýr, na tom jsme obhájili letos tu regionální potravinu, hned vedle je Bospor, což je typ do balkánských sýrů, chuťově i do Jadelu, pak je tady Morgenland a nakonec Jesenický bochník, který je rakový výraznější chuťově.“
      Valerie Zámečníková, farmářka: „Je to různé, každý má jinou chuť, hodně jdou kozí sýry, z kravských ten Horský, co máme dneska ochutnávku, bochník, děláme nový, Bospor formou vlastně Balkánu.“
      Stanislav Zámečník, farmář: „My se snažíme být taková široko spektrální mlékárna a prodejna, s tím, že prakticky držíme kompletně celý sortiment mléčných výrobků kromě sýrů s plísní a kromě acidofilních mlék. Takže děláme vlastně čerstvé sýry, což je vlastně název čerstvého sýra, tak vlastně tvaroh, tvaroh zpracováváme dále na pomazánky, různé tvarohové krémy, krémáčky, potom děláme jogurty, děláme středně dohřívané sýry, to je vlastně Jesenický bochník, který dostal Regionální potravinu 2018. Ten horský sýr jako vysokohorský, Rozálii jako extra tvrdý sýr, děláme Morgenland, což je taky typ vysoko dohřívaných sýrů, které zrají při třech různých teplotách, až potom vlastně po jogurty. A z těch jogurtů si mohou tady dát hosté třeba různé jogurtové šejky a podobně. Teď máme dvě novinky ještě, děláme vlastně sýr Bospor, což je vlastně sýr něco mezi Balkánem a Fetou, na strouhání, slaný sýr, který se strouhá na zeleninové saláty a děláme Halumi, podstatě je to receptury Halumi, Halumi to není, je to vlastně sýr na gril.“

      Kromě sýrů jsou na farmě velmi oblíbené zejména jogurty, pomazánky a koktejly.

      Anketa, návštěvníci ochutnávky: „Tvrdé, měkké, všechny sýry. I kozí i kravské. Nejlepší kozí sýr, co jsem jedla, tak to bylo od tety Hanky, tady od manžela.“
      „Já mám ráda sýry.“
      „Chutnají, jsou vynikající. Zkoušeli jsme zatím jenom jeden a čekáme na sýrové prkénko.“
      „My jíme, všechny sýry máme rádi a od té doby, co tady na té farmě vyhráli ty velké ceny, kde se na to hrabe Grand Moravia ze Třech dvorů, jezdíme každých 14 dní. Máme to od Olomouce, ej to hodinka cesty, ale ta cesta za ty sýry stojí.“

      Oceněnou regionální potravinu i další výrobky kozího a kravského mléka budou k ochutnání také na gastrofestivalu Pojez v Karlově Studánce 10. srpna.

      Zdroj: https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000043921/jesenicky-horsky-syr-ze-stare-vody-u-svetle-hory-obhajil-titul-regionalni-potravina-ms-kraje