Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dny rodin na hradě Sovinci podpořily začleňování dětí do rodin a pěstounskou péči o ně

Bruntál |  | Jesenický expres

Již potřetí se na hradě Sovinci u Rýmařova konala akce Dny rodin. Je zaměřená na podporu začleňování děti, které neměly to štěstí vyrůstat ve vlastní rodině. Cílem je zejména zabránit umísťování dětí do ústavní péče a podpořit všechny formy pěstounské péče o ně.

MS kraj je v této péči o děti první v zemi s trojnásobkem přechodných pěstounů oproti jiným krajům."

Jiří Navrátil (KDU – ČSL), náměstek hejtmana MS kraje: „My chceme ukázat, že každý může se stát pěstounem. Může si tady pohrát, může se dozvědět mnoho informací, ale důležité opravdu pro nás je, udržovat celkovou rodinu. A já jsem šťastný za svůj tým, který v MS kraji mám, který mi pomáhá v kampani Dejme dětem rodinu, že žádné dítě u nás nezůstane v ústavní péči. Máme 160 přechodných pěstounů a to je skvělé.“

Návštěvnost těchto akcí za tři roky násobně stoupla a hrad Sovinec byl plný dětí i rodičů

„Renáta Chytrová, ředitelka Centra psychologické pomoci: „Máme tady doprovázející organizace a další zařízení, která mají pro děti připraveny pestrý tvůrčí program, navlékání korálků, malování na kamínky, malování na obličej, výroba různých památek, fotorámečků. Dostanou u každého stánku nějakou dobrotku, nějaký malý dárek.“
Leopold Ullmann, průvodce: „Den rodin je taková akce, která se zaobírá péčí a o blízké, například o pěstounskou péči. Máme tady různá stanoviště, kde se dozvíte určitě spoustu zajímavých věcí a bude tady program pro malé i velké, bude tady kabaret, bude tady vystupovat kouzelník a také tady bude slosování o vstupenky na nějaké vybrané objekty MS kraje. Děti můžou soutěžit samozřejmě.“

Celá akce na Sovinci probíhala formou her, soutěží, zábavného i tvůrčího programu

„Jsme klauni z Balónkova a děláme tady radost dětem.“
Lenka: „My jsme z dětského centra Pluto v Havířově a máme tady drobnosti. Máme pro ně peněženky, brýle, náramky, průpisky, baterky, fixy, ale něco za něco, takže musí nejdříve obarvi sádrové odlitky a nebo navléct tady korálky.“
Lenka: „My jsme přijeli z Opavy, jsme z dětského centra Čtyřlístek, které patří pod zámek Dolní Životice. Máme tady skládání papírových zvířátek, domečků a můžou si je i vybarvit.“
Alena, Rodinné a senior pasy: „Jsme celorepublikové projekty, senior pasy a rodinné pasy, rodinné pasy pro rodiny s dětmi do 18 let, senior pas pro všechny ostatní nad 55 let. Je to systém slev a výhod na volnočasové aktivity, na spotřební zboží, lékárny, optiky, ubytování, muzea a mnoho dalších.“

Program zpestřili také sokolníci a ochránci přírody.

Alice Šimšová, sokolníci Pateřín: „My jsme tady přijeli s křížencem Orla skalního s Kánětem lesním, kolega tady má Výra velkého, pak tady máme další zástupce dravců z Ameriky, Káně Harrisovo a Káni rudoocasou a pak tady máme ještě Sovu pálenou.“
Josef Plaček, ČSOP Beskydy: „My jsme tady za ČSOP Strážci Beskyd, jinak jsme tady se stráže přírody CHKO Beskydy. Tady na stánku máme poznávací soutěž, týkající se našich velkých šelem. Děti se naučí poznat velké šelmy a i malé, naučí se odlévat jejich stopy, naučí se poznat jejich stopy a mají to samozřejmě za odměnu.“

Dny rodin jsou navíc součástí celé série akcí v našem kraji.

Aleš Neuwirth, vedoucí Odboru sociálních věcí MS kraje: „Toto dnešní setkání je první z trilogie letošního roku. Příští týden rád všechny přivítám, uvidíme se v Kopřivnici v areálu Muzea Tatry Kopřivnice a za 14 dní vyvrcholení bude v Ostravě v Trojhalí, velká akce s doprovodným bohatým programem pro děti, pro dospělé, pro rodiče, pro všechny. Rád vás všechny uvidím.“

Programy na Sovinci dále pokračují. Již za 14 dnů tady proběhne velká a oblíbená akce s názvem Hradní hodování.

Nahlásit chybu


K tématu

Děti se na Sovinci bavily malováním, dravci a šelmami, vyšlo jim i počasí

6. října 2023 14:30 | Bruntál | Petr Kůdela

Děti si vedle prohlídky interiérů užívaly hlavně malování na kamínky, sádrové odlitky či jejich obličeje. V rámci akce Sovinecké šelmování si vyzkoušely hebkost srstí některých šelem, odlévaly jejich stopy a dokonce si mohly pohladit klidnou sovu pálenou či poslušné káně.

Hrad Sovinec byl po Vánocích otevřen po celý týden. Připomínal středověkou atmosféru a svátky na hradě

7. ledna 2024 11:35 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Mnoho návštěvníků zavítalo hned po Vánocích na hrad Sovince na Rýmařovsku. Akce Vánoce na Sovinci taky trvala po celé vánoční svátky až do konce prosince. I když počasí letos nebylo mrazivé, na zimní středověké atmosféře to neubralo.

Hned po Vánocích mohli návštěvníci navštívit hrad Sovinec a připomenout si dávné zvyky a tradice

19. ledna 2024 10:15 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Mnoho návštěvníků zavítalo hned po Vánocích na hrad Sovinec na Rýmařovsku. Akce Vánoce na Sovinci taky trvala po celé vánoční svátky až do konce prosince. I když počasí letos nebylo mrazivé, na zimní středověké atmosféře to neubralo.


ON-LINE: Povodně v Moravskoslezském kraji ustoupily, obnova postižených oblastí ale bude trvat dlouho

Dnes 11:52, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj se potýká s následky ničivých povodní. Situace se sice uklidňuje, ale mnoho lidí stále řeší problémy s bydlením a zničeným majetkem, stejně jako firmy, samosprávy a instituce v regionu. V tomto infoservisu přinášíme na jednom místě aktuální informace, fotografie, reakce politiků i osobností Moravskoslezského kraje.

MSK poskytne finanční dar osmnácti postiženým obcím, peníze by měly mít na účtech do pátku

Moravskoslezský kraj daruje nejvíce povodněmi postiženým obcím jako bezprostřední pomoc devět milionů korun. Hejtman kraje Josef Bělica to oznámil na čtvrteční tiskové konferenci.

Evakuovaní psi z karvinského útulku jsou zpátky

Karvinský magistrát ještě v době před záplavami zajistil preventivní odvoz psů z útulku v Darkově. Nebylo jasné, zda se voda dostane až do areálu a ohrozí jejich životy. Nyni jsou už psi zpátky v kotcích.

Krnovská nemocnice byla povodní zcela ochromena, musela řešit dodávky vody i elektřiny

S velkými následky povodně se potýká také krnovská nemocnice. Velká voda zatopila sklepní prostory s technologiemi a ambulance ve sníženém přízemí. Nemocnice byla zcela ochromena bez elektřiny a vody. Materiální škody škody i nánosy bahna jsou obrovské.

MHD ve Frýdku-Místku má nově 12 nejmodernějších elektrobusů

Poskytovatel městské hromadné dopravy ve městě pořídil do výbavy 12 nejmodernějších elektrobusů. Zcela bezemisní vozy nahradí původní autobusy s pohonem na naftu a CNG. Pořízení vyšlo na 155 milionů korun. Velkou část ale zaplatila evropská dotace.

V Palkovicích po povodních řeší sesuvy svahů, které ohrožují domy

Hned několik sesuvů podmáčených svahů řeší v Palkovicích na Frýdecko-Místecku. Tuny ujíždějící zeminy tam ohrožují rodinné domy a hledá se řešení, jak sesuvy zastavit.

Začala oprava protržené hráze na soutoku Odry a Opavy. Zatím půjde jen o dočasné řešení

Hned po opadnutí vody u soutoku Opavy a Odry začaly práce na opravě hráze, kterou voda protrhla. Zatím jde pouze o provizorní a hlavně rychlé řešení, které by mělo ochránit obyvatele v případě dalšího výrazného stoupnutí hladiny řeky.

Lidé z Charity jezdí pomáhat na Krnovsko a Bohumínsko, potřeba jsou elektrocentrály

Velká voda přímo v Novém Jičíně výraznou škodu nenapáchala, pomoc zdejší Charity tak směřuje do oblasti Krnovska a Bohumína. Lidem vezou potraviny, čistící prostředky, ale i slova útěchy a podpory.

Nemocnice v Havířově otevřela Kavárnu života Jany Feberové, která byla dlouholetou dobrovolnicí

Nadační fond Pavla Novotného společně s havířovskou nemocnicí otevřel pro onkologické pacienty Kavárnu života Jany Feberové. Dcera zesnulé bývalé náměstkyně primátora věří, že její maminka, která nemocným pomáhala, by z toho měla radost.

V Porubě uklízí důsledky povodní. Radnice už je v provozu

Důsledky povodní jsou odklizeny a Úřad městského obvodu Poruba je tak opět přístupný lidem. Vrátila se sem i matrika, která se musela dočasně přestěhovat do informačního centra na Hlavní třídě.


V Jeseníkách pokračuje boj lidí s následky povodní , přehrada Slezská Harta zabránila následkům ještě horším

17. září 2024 9:58 | Bruntál | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Jeseníkách nastává boj s následky povodní. Sčítají se materiální škody, následky velké vody a ve spolupráci s obcemi a hasiči obyvatelé odčerpávají vodu ze zatopených ploch a domů. Voda však stále z kopců stéká a komplikuje situaci.

Ohrožení Černým potokem si i v Bruntále vynutilo evakuace obyvatel z okolí

15. září 2024 15:36 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Na Bruntálsku momentálně přestalo pršet, voda však stále stéká z kopců a situace je na některých místech kritická. Město vyhlásilo 3 stupeň povodňové aktivity a zakázalo vstup do některých oblastí v okolí a do prostor kolem vodních toků

Situace v podhůří Jeseníků

12. září 2024 16:54 | Bruntál | Karel Soukop

Ve čtvrtek večer je situace v podstatě klidná, pouze zvýšené průtoky v potocích a řekách. Přehrada Slezská Harta odpouští velké množství vody a vytváří rezervu pro případnou velkou vodu příštích dnů.

Bruntálská zámecká zahrada hostila již potřetí slavnosti vína

1. září 2024 17:19 | Bruntál | Karel Soukop | Kulturní okénko

Muzeum v Bruntále připravilo na zahradě bruntálského zámku již třetí ročník úspěšné akce Slavnosti vína. Bruntál není vinařskou oblastí, o to větší je však zájem místních o produkty z Jižní Moravy.

Na mezinárodním táboře s angličtinou na Slezské Hartě vysílají děti také online do rádia

25. srpna 2024 21:16 | Bruntál | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Na první pohled běžný stanový tábor s podsadami. Navštívíte-li ho však osobně, dostanete se ve správní budově do skutečného rozhlasového studia. Právě odtud děti denně vysílají online zprávy z tábora i ze světa společně s písničkami. To vše anglicky, jelikož se jedná o tábor s výukou a praxí v angličtině.

Na Festivalu dračích lodí na Slezské Hartě úspěšně reprezentovalo několik posádek i město Bruntál

25. srpna 2024 11:58 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Na břehu Slezské Harty vyrostlo o víkendu malé městečko. Na festivalu dračích lodí se sjelo 62 dvaadvacetičlenných posádek ze celé republiky i Slovenska. Utkaly se v závodech ve sprintu na 200 metrů i stíhacím závodě na jeden kilometr.

Dny rodin na hradě Sovinci podpořily začleňování dětí do rodin a pěstounskou péči o ně
Vydáno 9. září 2024 13:53, Bruntál, Karel Soukop
Již potřetí se na hradě Sovinci u Rýmařova konala akce Dny rodin. Je zaměřená na podporu začleňování děti, které neměly to štěstí vyrůstat ve vlastní rodině. Cílem je zejména zabránit umísťování dětí do ústavní péče a podpořit všechny formy pěstounské péče o ně.

MS kraj je v této péči o děti první v zemi s trojnásobkem přechodných pěstounů oproti jiným krajům."

Jiří Navrátil (KDU – ČSL), náměstek hejtmana MS kraje: „My chceme ukázat, že každý může se stát pěstounem. Může si tady pohrát, může se dozvědět mnoho informací, ale důležité opravdu pro nás je, udržovat celkovou rodinu. A já jsem šťastný za svůj tým, který v MS kraji mám, který mi pomáhá v kampani Dejme dětem rodinu, že žádné dítě u nás nezůstane v ústavní péči. Máme 160 přechodných pěstounů a to je skvělé.“

Návštěvnost těchto akcí za tři roky násobně stoupla a hrad Sovinec byl plný dětí i rodičů

„Renáta Chytrová, ředitelka Centra psychologické pomoci: „Máme tady doprovázející organizace a další zařízení, která mají pro děti připraveny pestrý tvůrčí program, navlékání korálků, malování na kamínky, malování na obličej, výroba různých památek, fotorámečků. Dostanou u každého stánku nějakou dobrotku, nějaký malý dárek.“
Leopold Ullmann, průvodce: „Den rodin je taková akce, která se zaobírá péčí a o blízké, například o pěstounskou péči. Máme tady různá stanoviště, kde se dozvíte určitě spoustu zajímavých věcí a bude tady program pro malé i velké, bude tady kabaret, bude tady vystupovat kouzelník a také tady bude slosování o vstupenky na nějaké vybrané objekty MS kraje. Děti můžou soutěžit samozřejmě.“

Celá akce na Sovinci probíhala formou her, soutěží, zábavného i tvůrčího programu

„Jsme klauni z Balónkova a děláme tady radost dětem.“
Lenka: „My jsme z dětského centra Pluto v Havířově a máme tady drobnosti. Máme pro ně peněženky, brýle, náramky, průpisky, baterky, fixy, ale něco za něco, takže musí nejdříve obarvi sádrové odlitky a nebo navléct tady korálky.“
Lenka: „My jsme přijeli z Opavy, jsme z dětského centra Čtyřlístek, které patří pod zámek Dolní Životice. Máme tady skládání papírových zvířátek, domečků a můžou si je i vybarvit.“
Alena, Rodinné a senior pasy: „Jsme celorepublikové projekty, senior pasy a rodinné pasy, rodinné pasy pro rodiny s dětmi do 18 let, senior pas pro všechny ostatní nad 55 let. Je to systém slev a výhod na volnočasové aktivity, na spotřební zboží, lékárny, optiky, ubytování, muzea a mnoho dalších.“

Program zpestřili také sokolníci a ochránci přírody.

Alice Šimšová, sokolníci Pateřín: „My jsme tady přijeli s křížencem Orla skalního s Kánětem lesním, kolega tady má Výra velkého, pak tady máme další zástupce dravců z Ameriky, Káně Harrisovo a Káni rudoocasou a pak tady máme ještě Sovu pálenou.“
Josef Plaček, ČSOP Beskydy: „My jsme tady za ČSOP Strážci Beskyd, jinak jsme tady se stráže přírody CHKO Beskydy. Tady na stánku máme poznávací soutěž, týkající se našich velkých šelem. Děti se naučí poznat velké šelmy a i malé, naučí se odlévat jejich stopy, naučí se poznat jejich stopy a mají to samozřejmě za odměnu.“

Dny rodin jsou navíc součástí celé série akcí v našem kraji.

Aleš Neuwirth, vedoucí Odboru sociálních věcí MS kraje: „Toto dnešní setkání je první z trilogie letošního roku. Příští týden rád všechny přivítám, uvidíme se v Kopřivnici v areálu Muzea Tatry Kopřivnice a za 14 dní vyvrcholení bude v Ostravě v Trojhalí, velká akce s doprovodným bohatým programem pro děti, pro dospělé, pro rodiče, pro všechny. Rád vás všechny uvidím.“

Programy na Sovinci dále pokračují. Již za 14 dnů tady proběhne velká a oblíbená akce s názvem Hradní hodování.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000044794/dny-rodin-na-hrade-sovinci-podporily-zaclenovani-deti-do-rodin-a-pestounskou-peci-o-ne