Hosty Dne archeologie čekalo poučení, zábava i ochutnávky středověké kuchyně v několika okruzích jejich návštěvy.
Nikola Večeřová, spoluautorka výstavy: „Pro návštěvníky jsme udělali dva takové okruhy – přednášky a workshopy. Myslím si, že z přednášek je velice zajímavá na téma Těžba na Bruntálsku, která se pevně pojí i s výstavou, kterou právě máme dneska otevřenou a z workshopů i třeba velice zajímavá konzervace železných předmětů, kde si to lidé můžou i sami vyzkoušet.“
Hlavním bodem programu dne byla nová výstava s názvem Blíže ku hradu blíže.
Igor Hornišer, pořadatel: „Den archeologie je jednak uvedený tou vernisáží výstavy, která by měla představit hrady v údolí Černé Opavy.“
Jan Zámečník, historik, kurátor výstavy: „Naší výstavou jsme chtěli říct dvě takové myšlenky. Jednou z nich je to, že když vstupujeme do krajiny, ve které jsou zříceniny, tak ji vnímáme jako její součásti. Takovou druhou myšlenkou, kterou jsme měli u té výstavy, tak je to, že ten středověký svět je sice jiný, ale do značné míry ti lidé jsou nám podobní částí dvé mentality. Vnímali svět trošinku jinak, trošku celistvějším způsobem než my, ale dost různých mentalit je podobných, jako dneska.“
Některé z představených hradů jsou v krajině známé, jiné ukryté uprostřed přírody.
Jan Zámečník, historik, kurátor výstavy: „Asi nejvýraznější v krajině, nejzajímavější, je určitě Kobrštejn tím, že je dochovaná poměrně vysoká věž nebo taková válcová část toho hradu. Z hlediska přístupnosti bych řekl, že nejmíň dostupný je Rabenštejn, protože je přístupný jen z takové poměrně komplikované turistické cesty a ještě je tak ve svahu nad potokem.“
Na výstavu navazovaly přednášky v zámecké kapli, přibližující dobývání kovů a rud na Bruntálsku.
Igor Hornišer, pořadatel: „Ať už jsou to zlaté rudy nebo železné kovy a jakým způsobem je to potom zakomponováno v krajině a jaký vztah mají potom tyhlety těžby k našim představeným hradům.“
Praktická část Dne archeologie uvedla návštěvníky do prostředí středověku.
Igor Hornišer, pořadatel: „V průjezdu jsou potom akce pro lidi, takže ochutnávka jídla, mohou se lidé převléknout do kostýmů, mohou se podívat, jak se pracuje se lnem, takže je tady potom ještě takový ukázka, jak se žilo ve středověku v praxi.“
Vedle ukázek práce se lnem si návštěvníci mohli středověké pochoutky na nádvoří také vyrobit a ochutnat.