Loňské nejvyšší ocenění by mohli škarohlídové pokládat za náhodu. Jeho letošní obhajoba už náhoda není a potvrzuje názory stálých hostů kavárny.
Anketa, návštěvníci kavárny: 1. "Chodím tady asi dvakrát za týden s kamarádkou." 2. "Chodím zde proto, že je tady čisto, útulno a mají velmi dobré kafe." 3. "Chodíme sem každý týden." 4. "Je nám tu dobře. Obsluha pěkná, popovídáme si. Jsme v důchodě, proč bychom si neužili."
Kavárnu, která by dvakrát po sobě získala nejvyšší ocenění, nemají ani taková města jako je třeba Ostrava nebo Olomouc.
Michal Holeček, kavárník: "Pro nás je ocenění velký úspěch, jsme rádi za obhájení ceny. Samozřejmě to pro nás moc znamená a vážíme si toho."
Zuzana Kameníková, kavárnice: "Hlavně bychom chtěli, aby každý host, který k nám přijde a dostane kávu, poznal, že ji pro něj děláme s láskou."
Kávu uvaří každý, není to žádný kumšt, řekne škarohlíd. Ale připravit opravdu dobrou kávu je ve skutečnosti velké umění.
Zuzana Kameníková, kavárnice: "Základ pro každou kávu je sedm gramů. U malého pikola záleží strašně moc na stlačení kávy. Musí se víc stlačit než klasické espresso."
Michal Holeček, kavárník: "Záleží i na tom, jak se staráme o náš pressovar. Musí se totiž pravidelně čistit."
Důležitá je také kvalita a teplota vody, namletí kávy a kromě dalšího trochu překvapivě i počasí. Když je vlhko, není pěna nikdy tak bohatá jako při slunečném počasí.