Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Lidé polevili v dodržování hygienických nařízení. Frýdek-Místek provedl revizi zásob ochranných pomůcek

Frýdek-Místek |

Roušky, dezinfekce rukou a rozestupy. To jsou tři základní body prevence ochrany před možným rizikem nákazy koronavirem. V poslední době se ale bohužel ukazuje, že lidé v dodržování hygienických nařízení výrazně polevili a z toho mají obavy také epidemiologové.

Tento týden zasedla ve Frýdku-Místku bezpečnostní rada. Data z testování, které provádí zdejší nemocnice totiž říkají, že počet nakažených nemocí Covid-19 ve městě stále roste. V měsíčním srovnání jsou čísla dokonce vyšší, než byla během nouzového stavu.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Zároveň je vyšší počet pacientů, kteří mají těžší průběh, leží tam dokonce i pacient, který je na ARU a opravdu vyplývá z toho jeden poznatek, že lidé v dnešní době bohužel některá nařízení nedodržují. Nedodržují nošení roušek, nosí je například jenom pod nosem nebo někteří dokonce jenom na bradě a hlavně omezili dezinfekci rukou."

Podobně vidí situaci také odborníci.

Rastislav Maďar, epidemiolog: "Paradoxně za největší riziko považuji to, že lidé intuitivně přestali dodržovat tu známou prevenci, přestali si dávat pozor na ty odstupy od cizích lidí, jaksi už podceňují to, že kdokoliv, koho vidíme, může být potenciálně nakažený, i když nemá žádné příznaky i v tom známém vlastně tanečním klubu tu nákazu rozšířila na desítky dalších lidí slečna, která byla pozitivně testována a měla příznaky až další den, takže ona v době pobytu v tom klubu nejevila vlastně žádné známky onemocnění."

Na bezpečnostní radě města zazněly obavy z dalšího vývoje. 1. září se totiž opět otevřou školy a do lavic by měly usednout bez výjimek všechny děti.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Nejprve se spekulovalo o tom, že část dětí by chodila liché týdny, další část dětí by chodila v sudé týdny. Nicméně takto to asi nejde, nejde to ani vůči ekonomice, protože ti rodiče by byli s těmi dětmi doma, takže by se společnost zase zastavila. A to nikdo nechce. Na druhou stranu ten nekontrolovatelný stav šíření, když se spustí školy plně bez nějakých podmínek, tak by mohl vést k nějakým scénářům, které jsou v zahraničí a nikdo je tady nechce."

Ochranných pomůcek je zatím dostatek

Na podzim se navíc očekává klasická chřipková epidemie. Magistrát proto nechce nic podceňovat, nechal tak raději preventivně prověřit zásoby ochranných pomůcek.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "V tuto chvíli všechny sociální i zdravotní zařízení ve městě Frýdku-Místku by měly mít vybavení ochranných prostředků a pomůcek minimálně na dva měsíce, kromě toho máme velkou zásobu na magistrátu na další minimálně dva až tři měsíce, takže jsme v tuto chvíli vybaveni na nějaké čtyři až pět měsíců, s tím, že v případě, že se například respirátory FFP2 budou postupně používat, tak je budeme postupně doplňovat, abychom tu zásobu měli neustále."

Bezpečnostní rada spolu s hygieniky také dohodla pravidla pro pořádání Beskydských farmářských trhů, které se opět povolily ve čtvrtek 30. července a měly by být ve městě, tak jak je zvykem pravidelně každých 14 dní.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Těch stánků by mělo být méně, než normálně bývá zvykem, dále bylo by vhodné, kdyby všichni, kteří přijdou na farmářské trhy, měli roušku, přesto, že to je venku, protože ten pohyb těch osob tam bude asi velký, chodí tam několik stovek lidí, nehledě na to, že ty rozestupy dvoumetrové asi nebudou všichni dodržovat."
Rastislav Maďar, epidemiolog: "Pokud ne povinně, ale dobrovolně zůstaneme u těch tří základních pilířů, to znamená vyhýbám se davům, to znamená dodržuji si odstup od cizích lidí. Tam kde to nejde, tak si vezmu roušku, i když to není povinné a budu si dezinfikovat ruce a budu si dávat pozor, abych si nesahal do oblasti horních dýchacích cest, do oblasti obličeje, tak si myslím, že je velká šance, že člověk se nenakazí, ať už se pohybuje ve společnosti více, či méně."

Problémem jsou stále pendleři

V kraji se aktuálně problém překlopuje do nových ohnisek nákazy, u kterých nejde dohledat jejich původce. Velkou skupinu nakažených navíc tvoří pendleři ve firmách.

Rastislav Maďar, epidemiolog: "Kdybych to měl úplně zjednodušit, tak firma, která měla 1300 zaměstnanců, měla 400 přeshraničních pendlerů z Polska, z toho část byla pozitivních a těch zbylých 900 lidí se vlastně pohybovalo v naší společnosti, v Ostravě nebo v jiných částech kraje a chodili na nákup, chodili do kina, možná se chystali na ten nějaký letní víkendový festival a z toho by potenciálně mohl být, z každého toho jednoho člověka, toho pozitivního kontaktu by mohlo být jedno velké ohnisko nákazy."

Podle odborníků je třeba mít na paměti, že i když má nemoc u většiny lidí lehký nebo téměř bezpříznakový průběh, stále o ní moc nevíme. Velmi nebezpečná může být především pro starší generaci.

Nahlásit chybu


K tématu

Krnovská nemocnice zahájila očkování nejnovější vakcínou proti covidu-19

14. října 2023 11:02 | Krnov | Jiří Cileček

Krnovská nemocnice nabízí opět možnost očkování proti onemocnění covid-19. Zájemci o očkování se nemusí předem objednávat, v infekční ambulanci SZZ Krnov bude pro ně vyhrazen pravidelný termín – vždy ve středu v čase 7:30–9:00.

Covidový dotační podvod na Karvinsku, muž neoprávněně dostal 19 milionů

12. května 2023 9:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Zhruba 19 milionů korun - to je suma, kvůli které krajští kriminalisté trestně stíhají 49letého muže z Karvinska. Podle informací policie jde o dotační podvod související s dotacemi a kompenzacemi v období covidových opatření.


Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Studénka zkouší u Národní sportovní agentury uspět se dvěma projekty

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu - rozhodlo o tom dubnové zastupitelstvo. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, o tu se pokouší už počtvrté, druhá stavby nové multifunkční haly.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Lidé polevili v dodržování hygienických nařízení. Frýdek-Místek provedl revizi zásob ochranných pomůcek
Vydáno 30. července 2020 13:29, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Roušky, dezinfekce rukou a rozestupy. To jsou tři základní body prevence ochrany před možným rizikem nákazy koronavirem. V poslední době se ale bohužel ukazuje, že lidé v dodržování hygienických nařízení výrazně polevili a z toho mají obavy také epidemiologové.

Tento týden zasedla ve Frýdku-Místku bezpečnostní rada. Data z testování, které provádí zdejší nemocnice totiž říkají, že počet nakažených nemocí Covid-19 ve městě stále roste. V měsíčním srovnání jsou čísla dokonce vyšší, než byla během nouzového stavu.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Zároveň je vyšší počet pacientů, kteří mají těžší průběh, leží tam dokonce i pacient, který je na ARU a opravdu vyplývá z toho jeden poznatek, že lidé v dnešní době bohužel některá nařízení nedodržují. Nedodržují nošení roušek, nosí je například jenom pod nosem nebo někteří dokonce jenom na bradě a hlavně omezili dezinfekci rukou."

Podobně vidí situaci také odborníci.

Rastislav Maďar, epidemiolog: "Paradoxně za největší riziko považuji to, že lidé intuitivně přestali dodržovat tu známou prevenci, přestali si dávat pozor na ty odstupy od cizích lidí, jaksi už podceňují to, že kdokoliv, koho vidíme, může být potenciálně nakažený, i když nemá žádné příznaky i v tom známém vlastně tanečním klubu tu nákazu rozšířila na desítky dalších lidí slečna, která byla pozitivně testována a měla příznaky až další den, takže ona v době pobytu v tom klubu nejevila vlastně žádné známky onemocnění."

Na bezpečnostní radě města zazněly obavy z dalšího vývoje. 1. září se totiž opět otevřou školy a do lavic by měly usednout bez výjimek všechny děti.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Nejprve se spekulovalo o tom, že část dětí by chodila liché týdny, další část dětí by chodila v sudé týdny. Nicméně takto to asi nejde, nejde to ani vůči ekonomice, protože ti rodiče by byli s těmi dětmi doma, takže by se společnost zase zastavila. A to nikdo nechce. Na druhou stranu ten nekontrolovatelný stav šíření, když se spustí školy plně bez nějakých podmínek, tak by mohl vést k nějakým scénářům, které jsou v zahraničí a nikdo je tady nechce."

Ochranných pomůcek je zatím dostatek

Na podzim se navíc očekává klasická chřipková epidemie. Magistrát proto nechce nic podceňovat, nechal tak raději preventivně prověřit zásoby ochranných pomůcek.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "V tuto chvíli všechny sociální i zdravotní zařízení ve městě Frýdku-Místku by měly mít vybavení ochranných prostředků a pomůcek minimálně na dva měsíce, kromě toho máme velkou zásobu na magistrátu na další minimálně dva až tři měsíce, takže jsme v tuto chvíli vybaveni na nějaké čtyři až pět měsíců, s tím, že v případě, že se například respirátory FFP2 budou postupně používat, tak je budeme postupně doplňovat, abychom tu zásobu měli neustále."

Bezpečnostní rada spolu s hygieniky také dohodla pravidla pro pořádání Beskydských farmářských trhů, které se opět povolily ve čtvrtek 30. července a měly by být ve městě, tak jak je zvykem pravidelně každých 14 dní.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Těch stánků by mělo být méně, než normálně bývá zvykem, dále bylo by vhodné, kdyby všichni, kteří přijdou na farmářské trhy, měli roušku, přesto, že to je venku, protože ten pohyb těch osob tam bude asi velký, chodí tam několik stovek lidí, nehledě na to, že ty rozestupy dvoumetrové asi nebudou všichni dodržovat."
Rastislav Maďar, epidemiolog: "Pokud ne povinně, ale dobrovolně zůstaneme u těch tří základních pilířů, to znamená vyhýbám se davům, to znamená dodržuji si odstup od cizích lidí. Tam kde to nejde, tak si vezmu roušku, i když to není povinné a budu si dezinfikovat ruce a budu si dávat pozor, abych si nesahal do oblasti horních dýchacích cest, do oblasti obličeje, tak si myslím, že je velká šance, že člověk se nenakazí, ať už se pohybuje ve společnosti více, či méně."

Problémem jsou stále pendleři

V kraji se aktuálně problém překlopuje do nových ohnisek nákazy, u kterých nejde dohledat jejich původce. Velkou skupinu nakažených navíc tvoří pendleři ve firmách.

Rastislav Maďar, epidemiolog: "Kdybych to měl úplně zjednodušit, tak firma, která měla 1300 zaměstnanců, měla 400 přeshraničních pendlerů z Polska, z toho část byla pozitivních a těch zbylých 900 lidí se vlastně pohybovalo v naší společnosti, v Ostravě nebo v jiných částech kraje a chodili na nákup, chodili do kina, možná se chystali na ten nějaký letní víkendový festival a z toho by potenciálně mohl být, z každého toho jednoho člověka, toho pozitivního kontaktu by mohlo být jedno velké ohnisko nákazy."

Podle odborníků je třeba mít na paměti, že i když má nemoc u většiny lidí lehký nebo téměř bezpříznakový průběh, stále o ní moc nevíme. Velmi nebezpečná může být především pro starší generaci.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000021319/lide-polevili-v-dodrzovani-hygienickych-narizeni-frydekmistek-provedl-revizi-zasob-ochrannych-pomucek