Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Osobnosti Frýdku-Místku už dostaly ceny města, jeden z oceněných se bohužel předávání nedožil

Frýdek-Místek |

Významné osobnosti si už převzaly cenu statuárního města Frýdku-Místku za rok 2019. Udílení se letos kvůli koronaviru odehrálo v komorní atmosféře v kanceláři primátora. Cenu přišli převzít dva ze tří oceněných. Jeden ji totiž dostane bohužel in memoriam.

Dlouholetá předsedkyně včelařského svazu paní Marie Knödlová, která už skoro 40 let vychovává budoucí včelaře a téměř tři desítky let úřadující ředitel Gymnázia a Střední odborné školy na Cihelní Jaroslav Konečný, který vychoval tisíce studentů. Oba už několik měsíců ví, že získali cenu města. Nyní ji osobně převzali z rukou primátora.

Marie Knödlová, předsedkyně ZO Českého svazu včelařů Frýdek-Místek: "Jsem moc ráda, že se ocenila práce jak pro včelařský areál, tak to, co dělám. Ale jak jsem říkala už před nedávnem, že je to cena pro všechny, kteří pomáhali a pomáhají při vymýšlení a při organizaci různých akcí."
Jaroslav Konečný, ředitel Gymnázia a SOŠ Frýdek: "Já velice děkuji všem, především těm, kteří mě navrhli a těm, kteří mě odsouhlasili. Je to takové příjemné rozloučení s mou profesí, protože můj aktivní život ve školství pomalu spěje ke konci a po těch 38 letech z nichž 28 jsem dělal ředitele Frýdeckého gymnázia a později teda Frýdeckého gymnázia a střední odborné školy, tak je to takové pohlazení po duši."
Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Dnešní předávání ceny města je atypické kvůli koronaviru. Bývá to vždycky na náměstí, bývá k tomu další doprovodný program. Bohužel musíme v těchto podmínkách udělat předání na magistrátu v užším kruhu, takže jsem dnes předal cenu města, kterou schválili všichni zastupitelé."

Třetím oceněným je výtvarník Josef Lang, který se narodil v roce 1924 a celý život se ve svých dílech věnoval různým místům a stavbám ve městě i okolní krajině. Bohužel na konci července ale zemřel, cenu tedy dostal in memoriam.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Každý oceněný dostal kromě plakety samotné, ceny města, ještě dárkový poukaz v hodnotě dvaceti tisíc korun a další dárkové předměty města."

Primátor si s oběma oceněnými popovídal o aktuálních tématech i o životních zkušenostech. Paní Knödlová ho seznámila s dalšími vzdělávacími plány včelařského muzea v Chlebovicích, které nyní prochází navíc díky investici města rekonstrukcí a pan Konečný zase poděkoval za výraznou podporu školám.

Marie Knödlová, předsedkyně ZO Českého svazu včelařů Frýdek-Místek: "Bylo to moc příjemné a i když to nebylo na tom pódiu, tak to bylo právě to příjemnější, že jsme si popovídali neformálně a bylo to strašně fajn, příjemné."
Jaroslav Konečný, ředitel Gymnázia a SOŠ Frýdek: "Já pana primátora znám, protože on držel ochrannou ruku nad naší školou řadu let. Vím, že je to příjemný, šarmantní člověk na svém místě, takže já se s ním vždycky rád sejdu a tak jak dneska, tak kdykoliv jindy to bylo pro mě velice příjemné dopoledne."

Ceny města se udělují každoročně už od roku 2008. A to za mimořádné počiny ve všech oblastech společenského života města, které významně přispěly k jeho rozvoji a šíření jeho dobrého jména, a také například za mimořádné projevy odvahy při záchraně lidských životů.

Nahlásit chybu


K tématu

Ostrava udělila Ceny města. Ocenění převzala i 97letá herečka Štěpánka Ranošová

28. března 2024 9:32 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Březnové zastupitelstvo město bylo obzvlášť slavnostní. Primátor města totiž uděloval významným osobnostem Ceny města Ostravy. Mezi oceněnými byla například 97letá ostravská herečka Štěpánka Ranošová a in memoriam byl oceněn také herec Norbert Lichý.

Zastupitelstvo vyzamenalo čtyři osobnosti. Ceny města bývají udělovány za rozvoj Ostravy

18. října 2023 18:04 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Letos získaly Cenu města Ostravy čtyři osobnosti. Z rukou primátora Jana Dohnala si ji převzala někdejší ředitelka Divadla loutek Jarmila Hájková nebo také zakladatelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová.

Šest osobností získalo Cenu města Ostravy, in memoriam i herec Norbert Lichý

27. března 2024 15:03 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Cenu města Ostravy a odměnu 150 tisíc korun dnes získalo šest osobností. Město letos ocenilo herečku Štěpánku Ranošovou, violoncellistu Jiřího Hanouska a mezinárodně uznávaného dokumentárního fotografa Viktora Koláře. In memoriam byli oceněni spisovatel Ota Filip, operní pěvkyně Patricia Burda Janečková a herec Norbert Lichý.


Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Studénka zkouší u Národní sportovní agentury uspět se dvěma projekty

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu - rozhodlo o tom dubnové zastupitelstvo. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, o tu se pokouší už počtvrté, druhá stavby nové multifunkční haly.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Osobnosti Frýdku-Místku už dostaly ceny města, jeden z oceněných se bohužel předávání nedožil
Vydáno 24. září 2020 16:44, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Významné osobnosti si už převzaly cenu statuárního města Frýdku-Místku za rok 2019. Udílení se letos kvůli koronaviru odehrálo v komorní atmosféře v kanceláři primátora. Cenu přišli převzít dva ze tří oceněných. Jeden ji totiž dostane bohužel in memoriam.

Dlouholetá předsedkyně včelařského svazu paní Marie Knödlová, která už skoro 40 let vychovává budoucí včelaře a téměř tři desítky let úřadující ředitel Gymnázia a Střední odborné školy na Cihelní Jaroslav Konečný, který vychoval tisíce studentů. Oba už několik měsíců ví, že získali cenu města. Nyní ji osobně převzali z rukou primátora.

Marie Knödlová, předsedkyně ZO Českého svazu včelařů Frýdek-Místek: "Jsem moc ráda, že se ocenila práce jak pro včelařský areál, tak to, co dělám. Ale jak jsem říkala už před nedávnem, že je to cena pro všechny, kteří pomáhali a pomáhají při vymýšlení a při organizaci různých akcí."
Jaroslav Konečný, ředitel Gymnázia a SOŠ Frýdek: "Já velice děkuji všem, především těm, kteří mě navrhli a těm, kteří mě odsouhlasili. Je to takové příjemné rozloučení s mou profesí, protože můj aktivní život ve školství pomalu spěje ke konci a po těch 38 letech z nichž 28 jsem dělal ředitele Frýdeckého gymnázia a později teda Frýdeckého gymnázia a střední odborné školy, tak je to takové pohlazení po duši."
Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Dnešní předávání ceny města je atypické kvůli koronaviru. Bývá to vždycky na náměstí, bývá k tomu další doprovodný program. Bohužel musíme v těchto podmínkách udělat předání na magistrátu v užším kruhu, takže jsem dnes předal cenu města, kterou schválili všichni zastupitelé."

Třetím oceněným je výtvarník Josef Lang, který se narodil v roce 1924 a celý život se ve svých dílech věnoval různým místům a stavbám ve městě i okolní krajině. Bohužel na konci července ale zemřel, cenu tedy dostal in memoriam.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Každý oceněný dostal kromě plakety samotné, ceny města, ještě dárkový poukaz v hodnotě dvaceti tisíc korun a další dárkové předměty města."

Primátor si s oběma oceněnými popovídal o aktuálních tématech i o životních zkušenostech. Paní Knödlová ho seznámila s dalšími vzdělávacími plány včelařského muzea v Chlebovicích, které nyní prochází navíc díky investici města rekonstrukcí a pan Konečný zase poděkoval za výraznou podporu školám.

Marie Knödlová, předsedkyně ZO Českého svazu včelařů Frýdek-Místek: "Bylo to moc příjemné a i když to nebylo na tom pódiu, tak to bylo právě to příjemnější, že jsme si popovídali neformálně a bylo to strašně fajn, příjemné."
Jaroslav Konečný, ředitel Gymnázia a SOŠ Frýdek: "Já pana primátora znám, protože on držel ochrannou ruku nad naší školou řadu let. Vím, že je to příjemný, šarmantní člověk na svém místě, takže já se s ním vždycky rád sejdu a tak jak dneska, tak kdykoliv jindy to bylo pro mě velice příjemné dopoledne."

Ceny města se udělují každoročně už od roku 2008. A to za mimořádné počiny ve všech oblastech společenského života města, které významně přispěly k jeho rozvoji a šíření jeho dobrého jména, a také například za mimořádné projevy odvahy při záchraně lidských životů.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000022050/osobnosti-frydku-mistku-uz-dostaly-ceny-mesta-jeden-z-ocenenych-se-bohuzel-predavani-nedozil