Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Petici za bezplatnou dálnici z Ostravy do Frýdku-Místku podepsalo přes 8 tisíc lidí

Frýdek-Místek |

8 000 lidí přišlo podepsat petici za zrušení poplatku na dálnici z Ostravy do Frýdku-Místku. Iniciátoři už ji poslali předsedovi vlády i na ministerstvo dopravy. Poukazují především na to, že řada řidičů odmítá poplatek platit, a proto volí jízdu přes okolní obce, které jsou tak denně enormně zatížené dopravou.

V pondělí 17. srpna rozjeli starostové a zástupci třinácti okolních obcí petici za zrušení dálničního poplatku. Postupně se k nim přidalo dalších dvanáct a v celkem pětadvaceti obcích podepsalo petici za měsíc přes 8 tisíc lidí, kteří nechtějí za dvanáctikilometrový nejkratší úsek dálnice v Česku platit.

Anketa: 1.) "Nechtějí, protože se tam jezdí furt 80 skoro, takže to je asi ten důvod." 2.) "To bych s tím souhlasila, protože opravdu je to kousek a často tam člověk nejezdí do té Ostravy. Já nevím, jednou za měsíc, tak já si myslím, že to není fér." 3.) "Já mám názor takový, že až se to opraví, tak ať se vybírá dálniční známka."
Karel Deutscher, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Se sešlo přes 8 tisíc podpisů. My jsme tu petici doručili na ministerstvo dopravy, panu ministrovi dopravy a panu předsedovi vlády Andreji Babišovi a máme domluveno že zhruba 12. října dojde k videohovoru s ministerstvem dopravy a budeme řešit, jaké bude teda stanovisko ministerstva dopravy, protože součástí té petice byla výzva k jednání."

Obce podpořil i Moravskoslezský kraj, který poslal také svoji výzvu ke zrušení poplatku na dálnici, která v posledních letech dálnici ani zdaleka tak kvůli mnoha opravám a omezením nepřipomíná.

Karel Deutscher, náměstek primátora Frýdku-Místku: "To, co nás trápí, tak jsou souběžné silnice kolem dálnice D56. Velmi mnoho dopravy se přelévá, protože se lidé se vyhýbají dálničnímu poplatku a sjíždějí, jezdí nám přes Žabeň, Paskov, Sviadnov a ty obce v tom okolí velmi trpí."
David Hejneš, starosta obce Žabeň: "V Žabni i v dalších obcích došlo k absurdní situaci, kdy dálnice, dneska dálnice byla obchvatem, kde většina dopravy mohla projíždět, tak ta se přelévá na krajskou komunikaci, která protíná naši obec a opravdu až 7,5 tisíce aut denně je opravdu hodně, my jsme obec, kde je cirka 900 obyvatel, tak si to jenom spočítejte kolik lidí a aut tady zbytečně pendluje a mohla by jezdit po dálnici."

Obce doufají, že ministerstvo dopravy pochopí důvody, které k vytvoření petice vedly. Po zrušení poplatku volají už několik let.

David Hejneš, starosta obce Žabeň: "Vůbec nechápu tu situaci, která tady je, kdy nám několikrát napsali do dopisu, ať si ze státního fondu dopravní infrastruktury zažádáme a vytvoříme si obchvat vlastní, absurdní situace, my dá se říci jedním obchvatem je dálnice, druhým přivaděč k Biocelu, my tady ty obchvaty máme, ale přesto vidíte, že ten provoz je tady neúměrný."

Dálnice D56 nebude zatím zhruba dva roky napojena na další dálniční síť. Pokud by se poplatek přesto nezrušil, mohlo by být určitým řešením například zavedení regionální dálniční známky za rozumnou cenu. O těch se zatím jen několik let mluví a musel by se kvůli nim změnit i zákon.

Nahlásit chybu


K tématu

Vážný střet náklaďáku s autem v Karviné a nehoda devíti aut na D56 v Ostravě

7. března 2024 10:52 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dvě vážné nehody výrazně zkomplikovaly ve čtvrtek ráno provoz na silnicích v Karviné a Ostravě. Na dálnici D56 na příjezdu do Ostravy byla před 8. hodinou ohlášena hromadná nehoda s účastí devíti aut. Naštěstí bez vážných zranění. Ve stejnou dobu vzlétal vrtulník z Ostravy k těžké nehodě do Karviné. Srazilo se tam osobní auto s nákladním vozem. Jednoho řidiče museli vyprošťovat.

Obchvat Frýdku-Místku sbírá dopravu z průtahu městem. ŘSD řeší i měření hlučnosti

20. listopadu 2023 16:43 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Obchvat Frýdku-Místku jednoznačně ulevil dopravě v centru. Aktuálně mohou lidé vnímat komplikace spojené s uzavírkami a omezeními kvůli některým opravám. Ředitelství silnic a dálnic aktuálně řeší také stížnosti na hluk z obchvatu. Měření pomůže zpracovat dodatečná protihluková opatření.

Na D56 do Frýdku-Místku shořela dodávka s mléčnými výrobky, incident uzavřel dálnici

8. listopadu 2023 9:24 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Dálnici ve směru z Ostravy na Frýdek-Místek uzavřel ve středu 8. listopadu ráno silný požár dodávky, která vezla mléčné výrobky. Na místě zasahovali hasiči z Ostravy-Jihu a Frýdku-Místku, jednotky obdržely informaci o požáru devět minut po páté hodině.


Životy padlých legionářů při bojích za samostatné Československo lidé uctili i v centru Ostravy

U památníku bitvy u Zborova v Husově sadu v centru Ostravy si lidé v pondělí připomněli vznik samostatného Československa. Uctili ostravské legionáře a všechny další bojovníky, kteří obětovali své životy.

Nepozorná turistka se v Beskydech zřítila do koryta potoka, vytahovali ji vrtulníkem

Včera 19:46 | Celý MS kraj | Libor Běčák

S velmi vážnými zraněními byla v pondělí kolem poledne komplikovaným zásahem zachráněna žena, která se při turistickém výšlapu v Beskydech zřítila do vyschlého koryta horského potoka.

Odhalte se skauty Tajemství vzniku republiky, hra je aktivní do konce týdne

Výročí vzniku československého státu připomněla vzpomínková akce na Masarykově náměstí. Skauti pro tuto příležitost připravili tématickou hru “Tajemství vzniku republiky”. Aktivní bude do 3. listopadu.

V Tylově sadu ve Slezské Ostravě se konalo Sousedské vinobraní

V nedávno rekonstruovaném Tylově parku na Hladnově ve Slezské Ostravě se konalo první Sousedské vinobraní.

Obrazy vystavené v zahradě byly oslavou čtvrt století na volné noze

27. října 2024 10:04 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Výstava s názvem “Setkání nad obrazy” nezavedla návštěvníky do galerie, ale do zahrady. Obrazy, většinou s přírodními motivy, vystavoval pod širým nebem studénecký malíř Martin Fabián Rusek.

Při volbě školy pomáhá deváťákům třicet let kontaktní Gemma

27. října 2024 17:25 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Už třicet let pomáhá deváťáků s výběrem střední školy nebo učiliště přehlídka Gemma. Do letošního ročníku vstoupil i Moravskoslezský kraj s prezentací kampaně Řemeslo má respekt.

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň

26. října 2024 16:21 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň. Částka se vyšplhala na více než 330 milionů korun. Voda zničila kotelnu, kuchyň, prádelnu a také nádvoří u hlavní budovy.

Mladí tanečníci soutěžili ve Frýdlantě nad Ostravicí na Antonio cupu

Ve velkém sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal další ročník taneční soutěže Antonio cup pro mladé tanečníky z Česka, Polska a Slovenska.

Popravený polský student má v Opavě opravený hrob a novou pamětní desku

25. října 2024 20:56 | Opava | Jiří Cileček

V Opavě byl odhalený pomník na hrobu Frantiszka Kubici. Studenta teologie, občana Polské republiky, který byl v Opavě zatčený, mučený a následně popravený v Oticích fašisty za II. světové války.

Z hořícího auta po nárazu do domu lidé vytáhli posádku a dva mladé pasažéry oživovali

26. října 2024 22:16 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Do velmi náročné záchranné akce se v Chlebovicích na Frýdecko-Místecku okamžitě po nárazu osobního vozidla do rodinného domu zapojili svědci, včetně dvou policistů mimo službu. Auto okamžitě začalo hořet. Dva pasažéry museli oživovat.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Asistenti prevence kriminality se ve Frýdku-Místku osvědčili

Ve Frýdku-Místku působí už 4 asistenti prevence kriminality. Dohlížejí na veřejný pořádek, budují vztahy s lidmi ve vyloučených lokalitách a spolupracují s městskou policí. Projekt dotuje Ministerstvo vnitra a radnice v něm chce pokračovat i v dalších letech.

Beskydské ortopedické dny přivítaly přední české ortopedy a traumatology

Lékaři, fyzioterapeuti i sestry se sjeli na jubilejní 10. Beskydské ortopedické dny. Předávali si zde zkušenosti z léčby i řešení různých problémů. Součástí sympozia byla také prezentace nejmodernější zdravotnické techniky a farmacie.

Ve Skalici u Frýdku-Místku je nová veřejná venkovní posilovna

Frýdek-Místek zřídil ve Skalici veřejnou venkovní posilovnu. Pět cvičebních prvků a trampolínu mohou využívat především dospělí, ale i senioři. Cílem je umožnit veřejnosti jednoduché cvičení. Realizace vyšla na 270 tisíc korun.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Petici za bezplatnou dálnici z Ostravy do Frýdku-Místku podepsalo přes 8 tisíc lidí
Vydáno 8. října 2020 14:10, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
8 000 lidí přišlo podepsat petici za zrušení poplatku na dálnici z Ostravy do Frýdku-Místku. Iniciátoři už ji poslali předsedovi vlády i na ministerstvo dopravy. Poukazují především na to, že řada řidičů odmítá poplatek platit, a proto volí jízdu přes okolní obce, které jsou tak denně enormně zatížené dopravou.

V pondělí 17. srpna rozjeli starostové a zástupci třinácti okolních obcí petici za zrušení dálničního poplatku. Postupně se k nim přidalo dalších dvanáct a v celkem pětadvaceti obcích podepsalo petici za měsíc přes 8 tisíc lidí, kteří nechtějí za dvanáctikilometrový nejkratší úsek dálnice v Česku platit.

Anketa: 1.) "Nechtějí, protože se tam jezdí furt 80 skoro, takže to je asi ten důvod." 2.) "To bych s tím souhlasila, protože opravdu je to kousek a často tam člověk nejezdí do té Ostravy. Já nevím, jednou za měsíc, tak já si myslím, že to není fér." 3.) "Já mám názor takový, že až se to opraví, tak ať se vybírá dálniční známka."
Karel Deutscher, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Se sešlo přes 8 tisíc podpisů. My jsme tu petici doručili na ministerstvo dopravy, panu ministrovi dopravy a panu předsedovi vlády Andreji Babišovi a máme domluveno že zhruba 12. října dojde k videohovoru s ministerstvem dopravy a budeme řešit, jaké bude teda stanovisko ministerstva dopravy, protože součástí té petice byla výzva k jednání."

Obce podpořil i Moravskoslezský kraj, který poslal také svoji výzvu ke zrušení poplatku na dálnici, která v posledních letech dálnici ani zdaleka tak kvůli mnoha opravám a omezením nepřipomíná.

Karel Deutscher, náměstek primátora Frýdku-Místku: "To, co nás trápí, tak jsou souběžné silnice kolem dálnice D56. Velmi mnoho dopravy se přelévá, protože se lidé se vyhýbají dálničnímu poplatku a sjíždějí, jezdí nám přes Žabeň, Paskov, Sviadnov a ty obce v tom okolí velmi trpí."
David Hejneš, starosta obce Žabeň: "V Žabni i v dalších obcích došlo k absurdní situaci, kdy dálnice, dneska dálnice byla obchvatem, kde většina dopravy mohla projíždět, tak ta se přelévá na krajskou komunikaci, která protíná naši obec a opravdu až 7,5 tisíce aut denně je opravdu hodně, my jsme obec, kde je cirka 900 obyvatel, tak si to jenom spočítejte kolik lidí a aut tady zbytečně pendluje a mohla by jezdit po dálnici."

Obce doufají, že ministerstvo dopravy pochopí důvody, které k vytvoření petice vedly. Po zrušení poplatku volají už několik let.

David Hejneš, starosta obce Žabeň: "Vůbec nechápu tu situaci, která tady je, kdy nám několikrát napsali do dopisu, ať si ze státního fondu dopravní infrastruktury zažádáme a vytvoříme si obchvat vlastní, absurdní situace, my dá se říci jedním obchvatem je dálnice, druhým přivaděč k Biocelu, my tady ty obchvaty máme, ale přesto vidíte, že ten provoz je tady neúměrný."

Dálnice D56 nebude zatím zhruba dva roky napojena na další dálniční síť. Pokud by se poplatek přesto nezrušil, mohlo by být určitým řešením například zavedení regionální dálniční známky za rozumnou cenu. O těch se zatím jen několik let mluví a musel by se kvůli nim změnit i zákon.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000022260/petici-za-bezplatnou-dalnici-z-ostravy-do-frydkumistku-podepsalo-pres-8-tisic-lidi