Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Spolek Podané ruce Frýdek-Místek slaví letos 20 let canisterapie, připravil zdarma celodenní online konferenci

Frýdek-Místek |

Spolek Podané ruce Frýdek-Místek letos slaví krásných dvacet let od začátku pomáhání lidem formou canisterapie. Za normálních okolností by uspořádal velkou oslavu, ale ta vzhledem k nouzovému stavu a mimořádným opatřením není možná. Proto se rozhodl, že zkusí celodenní online konferenci.

Zooterapie v kostce. Proč se psi rádi učí? Proč skáčou na člověka? To je jen malý výčet témat, které si připravily významné osobnosti z oborů, které se věnují psům a canisterapii. Spolek podané ruce Frýdek-Místek slaví 20 let canisterapie a rok dopředu plánoval velkou konferenci. Zájemci o ni ale nepřijdou.

Monika Olbrechtová, koordinátorka canisterapie: "Bylo nám líto to vzdát, jen tak jednoduše říct dobře, rušíme to, nedá se, ale dneska ve světě techniky je ta možnost online. Nebude to asi stoprocentní, samozřejmě ten přenos něco přinese pozitivního a zároveň negativního, ale je to výzva a postavili jsme se jí čelem."

Akci naplánovali na pátek 13. listopadu od devíti do šestnácti hodin, a to zcela zdarma. Podrobnosti najdete na webu podaneruce.eu, kde by se měly o víkendu objevit záznamy některých přednášek pro ty, kteří by je nestihli živě.

Monika Olbrechtová, koordinátorka canisterapie: "Můžete se těšit na výcuc takové historie, kdy nám představí, jak canisterapie vůbec k nám do republiky se dostala, předsedkyně sdružení Hafík z Třeboně paní Jarka Bicková. Potom je přednáška pana docenta Řezáče, kdy se s námi podělí o léta výzkumu z výcviku psů."

Profesionální trenér František Šusta poradí, jak pozitivně trénovat nejen psy, ale i jiná zvířata.

Monika Olbrechtová, koordinátorka canisterapie: "Celou přednášku uzavře příspěvek naší členky paní doktory Jany Stodůlkové ze Zlína, která se svou fenečkou Fany dělá canisterapii přímo ve zlínské nemocnici Tomáše Bati a končí to právě tím novodobým výzkumem z pohledu lékařského, co dělá canisterapie s námi s lidmi uvnitř těla."

Za dvacet let prošlo organizací Podané ruce velké množství dobrovolníků a mnozí v ní zůstali dodnes a pomáhají v rámci canisterapie.

Helena Fejkusová, předsedkyně sdružení Podané ruce: "Je to dobrovolnická činnost, takže se svými pejsky pomáhají lidem s postižením ve všech věkových kategoriích, tím myslím samozřejmě ty klienty, v zařízeních typu nemocnic, hospiců, dětských domovů a samozřejmě se nám vyměnila i ta psí komunita, poněvadž pejsci mají daleko kratší život, ale pomáhají nám stále.

Podané ruce mají kromě canisterapie ještě službu osobní asistence, která v tomto období jako jediná funguje.

Helena Fejkusová, předsedkyně sdružení Podané ruce: "Podané ruce fungují, jsme tady pořád pro lidi, ale opravdu online a domlouváme se přes telefony, přes maily. Za klienty se službou osobní asistence chodíme, se službou canisterapeutickou bohužel ne, protože zařízení jsou zavřená."

Jen za rok 2019 pomohl spolek Podané ruce v Moravskoslezském kraji v rámci canisterapie více než 1500 klientů, letos to bude bohužel výrazně nižší číslo.

Nahlásit chybu


K tématu

Studenti finančně podpořili canisterapii pro pacienty v havířovské nemocnici

21. prosince 2023 10:35 | Havířov | Bára Kelnerová

Studenti ostravské mezinárodní školy udělali dobrý skutek. V rámci projektu vydělali peníze a část z nich darovali havířovské nemocnici na canisterapii. Pacienti mají z návštěv psů velkou radost.

Seniory v karvinském Denním centru služeb potěšili psi, morče i agama

8. září 2023 16:43 | Celý MS kraj | Monika Danková

Senioři trávící čas v karvinském denním centru služeb zažili krásné dopoledne ve společnosti nejrůznějších zvířat. Mnozí z nich svůj život prožili na venkově a v přítomnosti čtyřnohých mazlíčků se jim vrací vzpomínky na dobu, když sami zvířata chovali.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.


Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Studénka zkouší u Národní sportovní agentury uspět se dvěma projekty

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu - rozhodlo o tom dubnové zastupitelstvo. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, o tu se pokouší už počtvrté, druhá stavby nové multifunkční haly.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Spolek Podané ruce Frýdek-Místek slaví letos 20 let canisterapie, připravil zdarma celodenní online konferenci
Vydáno 12. listopadu 2020 11:56, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Spolek Podané ruce Frýdek-Místek letos slaví krásných dvacet let od začátku pomáhání lidem formou canisterapie. Za normálních okolností by uspořádal velkou oslavu, ale ta vzhledem k nouzovému stavu a mimořádným opatřením není možná. Proto se rozhodl, že zkusí celodenní online konferenci.

Zooterapie v kostce. Proč se psi rádi učí? Proč skáčou na člověka? To je jen malý výčet témat, které si připravily významné osobnosti z oborů, které se věnují psům a canisterapii. Spolek podané ruce Frýdek-Místek slaví 20 let canisterapie a rok dopředu plánoval velkou konferenci. Zájemci o ni ale nepřijdou.

Monika Olbrechtová, koordinátorka canisterapie: "Bylo nám líto to vzdát, jen tak jednoduše říct dobře, rušíme to, nedá se, ale dneska ve světě techniky je ta možnost online. Nebude to asi stoprocentní, samozřejmě ten přenos něco přinese pozitivního a zároveň negativního, ale je to výzva a postavili jsme se jí čelem."

Akci naplánovali na pátek 13. listopadu od devíti do šestnácti hodin, a to zcela zdarma. Podrobnosti najdete na webu podaneruce.eu, kde by se měly o víkendu objevit záznamy některých přednášek pro ty, kteří by je nestihli živě.

Monika Olbrechtová, koordinátorka canisterapie: "Můžete se těšit na výcuc takové historie, kdy nám představí, jak canisterapie vůbec k nám do republiky se dostala, předsedkyně sdružení Hafík z Třeboně paní Jarka Bicková. Potom je přednáška pana docenta Řezáče, kdy se s námi podělí o léta výzkumu z výcviku psů."

Profesionální trenér František Šusta poradí, jak pozitivně trénovat nejen psy, ale i jiná zvířata.

Monika Olbrechtová, koordinátorka canisterapie: "Celou přednášku uzavře příspěvek naší členky paní doktory Jany Stodůlkové ze Zlína, která se svou fenečkou Fany dělá canisterapii přímo ve zlínské nemocnici Tomáše Bati a končí to právě tím novodobým výzkumem z pohledu lékařského, co dělá canisterapie s námi s lidmi uvnitř těla."

Za dvacet let prošlo organizací Podané ruce velké množství dobrovolníků a mnozí v ní zůstali dodnes a pomáhají v rámci canisterapie.

Helena Fejkusová, předsedkyně sdružení Podané ruce: "Je to dobrovolnická činnost, takže se svými pejsky pomáhají lidem s postižením ve všech věkových kategoriích, tím myslím samozřejmě ty klienty, v zařízeních typu nemocnic, hospiců, dětských domovů a samozřejmě se nám vyměnila i ta psí komunita, poněvadž pejsci mají daleko kratší život, ale pomáhají nám stále.

Podané ruce mají kromě canisterapie ještě službu osobní asistence, která v tomto období jako jediná funguje.

Helena Fejkusová, předsedkyně sdružení Podané ruce: "Podané ruce fungují, jsme tady pořád pro lidi, ale opravdu online a domlouváme se přes telefony, přes maily. Za klienty se službou osobní asistence chodíme, se službou canisterapeutickou bohužel ne, protože zařízení jsou zavřená."

Jen za rok 2019 pomohl spolek Podané ruce v Moravskoslezském kraji v rámci canisterapie více než 1500 klientů, letos to bude bohužel výrazně nižší číslo.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000022778/spolek-podane-ruce-frydekmistek-slavi-letos-20-let-canisterapie-pripravil-zdarma-celodenni-online-konferenci