Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nemocnice ve Frýdku-Místku opět omezí operace a chystá rozšíření covidových stanic

Frýdek-Místek |

Na zhoršující se situaci reaguje i Nemocnice ve Frýdku-Místku. Příští týden postupně omezí plánované operace a začne připravovat další covidovou jednotku. Aktuálně zatím přestěhovala testovací místo do vnitřních prostor a také potvrzuje zvýšení zájmu o očkování.

Ani se zrušením proplácení testů pojišťovnami nedošlo k zastavení testování. Nemocnice ve Frýdku-Místku pouze přesunula testovací místo.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Předpokládám, že přes zimu budeme testovat klienty, pacienty nadále. Tak jsme hledali vhodný prostor pro to, aby naši zdravotníci mohli v zimě pracovat. Protože, když to bylo minulou zimu, tak jim mrzly i dezinfekce na rukou. Takže jsme našli prostor. Původně se testovalo v budově ředitelství. Tam vznikla nová lůžková stanice, takže tak už není možné, abychom přesunuli testovací místo, tak jsme našli místo bývalého bufetu, kde jsme upravili prostory pro testovací místo, kde se bude testovat, jak antigenní, tak PCR testování."

Testování probíhá od pondělí do pátku vždy od 7. do 13. hodin.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Klienti mohou přijít pouze po objednání. To znamená, že si musí rezervovat termín v Reservaticu. Je to z toho důvodu, že část klientů je posílána hygienou nebo praktickým lékařem, to znamená, že to jsou potenciálně nemocní lidé nebo ti, kteří se setkali s nějakým pozitivním pacientem. A část klientů chce preventivní nebo chce mít test, který potřebuje, protože nejsou očkovaní. Ti, kteří chtějí test a nejsou očkovaní, samozřejmě samoplátci, tak ti mají na to vyčleněnou dobu, kdy mají do nemocnice do testovacího místa přijít."

Bohužel se zhoršující se situací v oblasti nákazy covid-19 se v nemocnici zároveň rozhodli opět omezovat péči.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Ta situace je špatná, my jsme se dneska dohodli na poradě vedení, že budeme rušit elektivní operace. Od příštího týdne snižujeme počet operačních sálů, na kterých se bude operovat a další týden už jedeme pouze akutní provoz. Je to z toho důvodu, že máme v současné době 65 pozitivních pacientů a chystáme se na rozšíření dalších covidových stanic. Ale hlavně pět covidových pacientů je na ventilátoru na ARO, a to je náš limit, který jsme schopni standardně řešit. Takže se připravujeme na větší vlnu."

70 procent lidí, kteří leží v nemocnici není naočkováno. Ti očkovaní mají převážně lehký průběh nemoci.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: Mají covid, ale jsou tady většinou s jinou nemocí. To znamená, oni tady nepřicházejí primárně kvůli covidu a ti neočkovaní bohužel tady leží kvůli covidu a jsou na kyslíku nebo na ventilátoru."

Odborníci proto dál vyzývají veřejnost, aby se nechala naočkovat. Zároveň doporučují seniorům nad 60 let, aby podstoupili ještě posilující třetí dávku.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: Očkovací centrum funguje, teď je to přibližně 300 až 400 klientů za den, což je opravdu ten desetinásobek, oproti čtrnácti dnům zpět, takže to je dobře. A samozřejmě máme ještě pořád volná místa, takže se dá očkovat dále."
Anketa: "Já jsem tady už potřetí na tu posilňující dávku. Tedy poprvé první, druhou a teď tu posilňující dávky. A je to OK. Nedělá mi to žádné problémy."

Zrušení testování zdarma už přivedlo do očkovacích center větší množství lidí. Vláda navíc zkrátila platnost PCR testů na 3 dny a antigenních na 24 hodin a nařídila kontroly v restauracích. Nově se navíc bude vyžadovat u neočkovaných pouze PCR test při vstupu na akce, kde bude nad 1 000 lidí. Prokázat bezinfekčnost bude třeba také v lyžařských areálech.

Nahlásit chybu


K tématu

Ve Fakultní nemocnici Ostrava poprvé operovali roboticky plíce. Už po 4 dnech se pacientka cítí lépe

12. června 2023 13:36 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

V pátek zažila Fakultní nemocnice Ostrava významný milník. Tamní lékaři poprvé roboticky operovali plíce a jsou tak druhým zdravotnickým zařízením v zemi, kde se podobné zákroky dělají. Pacientka se už po čtyřech dnech cítí lépe.

Díky robotické operaci v novojičínské nemocnici už nechrápe a zdají se mu sny

26. ledna 2024 8:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V novojičínské nemocnici uskutečnili operaci spánkové apnoe a chrápání pomocí robotického systému DaVinci. Byl to první zákrok tohoto charakteru na Moravě. Pacient se po mnoha letech těší z kvalitního spánku.

Novojičínští chirurgové pomocí robota umožnili klidný spánek

25. ledna 2024 9:53 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V novojičínské nemocnici uskutečnili operaci spánkové apnoe a chrápání pomocí robotického systému DaVinci. Byl to první zákrok tohoto charakteru na Moravě. Pacient se po mnoha letech těší z kvalitního spánku.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

25. dubna 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Nemocnice ve Frýdku-Místku opět omezí operace a chystá rozšíření covidových stanic
Vydáno 4. listopadu 2021 13:14, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Na zhoršující se situaci reaguje i Nemocnice ve Frýdku-Místku. Příští týden postupně omezí plánované operace a začne připravovat další covidovou jednotku. Aktuálně zatím přestěhovala testovací místo do vnitřních prostor a také potvrzuje zvýšení zájmu o očkování.

Ani se zrušením proplácení testů pojišťovnami nedošlo k zastavení testování. Nemocnice ve Frýdku-Místku pouze přesunula testovací místo.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Předpokládám, že přes zimu budeme testovat klienty, pacienty nadále. Tak jsme hledali vhodný prostor pro to, aby naši zdravotníci mohli v zimě pracovat. Protože, když to bylo minulou zimu, tak jim mrzly i dezinfekce na rukou. Takže jsme našli prostor. Původně se testovalo v budově ředitelství. Tam vznikla nová lůžková stanice, takže tak už není možné, abychom přesunuli testovací místo, tak jsme našli místo bývalého bufetu, kde jsme upravili prostory pro testovací místo, kde se bude testovat, jak antigenní, tak PCR testování."

Testování probíhá od pondělí do pátku vždy od 7. do 13. hodin.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Klienti mohou přijít pouze po objednání. To znamená, že si musí rezervovat termín v Reservaticu. Je to z toho důvodu, že část klientů je posílána hygienou nebo praktickým lékařem, to znamená, že to jsou potenciálně nemocní lidé nebo ti, kteří se setkali s nějakým pozitivním pacientem. A část klientů chce preventivní nebo chce mít test, který potřebuje, protože nejsou očkovaní. Ti, kteří chtějí test a nejsou očkovaní, samozřejmě samoplátci, tak ti mají na to vyčleněnou dobu, kdy mají do nemocnice do testovacího místa přijít."

Bohužel se zhoršující se situací v oblasti nákazy covid-19 se v nemocnici zároveň rozhodli opět omezovat péči.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Ta situace je špatná, my jsme se dneska dohodli na poradě vedení, že budeme rušit elektivní operace. Od příštího týdne snižujeme počet operačních sálů, na kterých se bude operovat a další týden už jedeme pouze akutní provoz. Je to z toho důvodu, že máme v současné době 65 pozitivních pacientů a chystáme se na rozšíření dalších covidových stanic. Ale hlavně pět covidových pacientů je na ventilátoru na ARO, a to je náš limit, který jsme schopni standardně řešit. Takže se připravujeme na větší vlnu."

70 procent lidí, kteří leží v nemocnici není naočkováno. Ti očkovaní mají převážně lehký průběh nemoci.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: Mají covid, ale jsou tady většinou s jinou nemocí. To znamená, oni tady nepřicházejí primárně kvůli covidu a ti neočkovaní bohužel tady leží kvůli covidu a jsou na kyslíku nebo na ventilátoru."

Odborníci proto dál vyzývají veřejnost, aby se nechala naočkovat. Zároveň doporučují seniorům nad 60 let, aby podstoupili ještě posilující třetí dávku.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: Očkovací centrum funguje, teď je to přibližně 300 až 400 klientů za den, což je opravdu ten desetinásobek, oproti čtrnácti dnům zpět, takže to je dobře. A samozřejmě máme ještě pořád volná místa, takže se dá očkovat dále."
Anketa: "Já jsem tady už potřetí na tu posilňující dávku. Tedy poprvé první, druhou a teď tu posilňující dávky. A je to OK. Nedělá mi to žádné problémy."

Zrušení testování zdarma už přivedlo do očkovacích center větší množství lidí. Vláda navíc zkrátila platnost PCR testů na 3 dny a antigenních na 24 hodin a nařídila kontroly v restauracích. Nově se navíc bude vyžadovat u neočkovaných pouze PCR test při vstupu na akce, kde bude nad 1 000 lidí. Prokázat bezinfekčnost bude třeba také v lyžařských areálech.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000028286/nemocnice-ve-frydkumistku-opet-omezi-operace-a-chysta-rozsireni-covidovych-stanic