Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nemocnice ve Frýdku-Místku získala akreditaci na léčbu endometriózy a otevřela Centrum porodní asistence

Frýdek-Místek |

Nemocnice ve Frýdku-Místku má první Centrum porodní asistence. To zajistí opět kvalitnější péči a přístup k rodičkám. Gynekologicko-porodní oddělení se navíc může pochlubit ještě další novinkou. Jako první v Moravskoslezském kraji získalo evropskou akreditaci pro léčbu endometriózy.

Gynekologicko-porodní oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku se v poslední době snaží držet krok s moderními trendy. Aktuálně se jim po dlouhé době podařilo získat evropskou akreditaci společnosti EuroEndoCer pro léčbu endometriózy.

Martin Němec, primář gynekologicko-porodnického oddělení NemFM: "S hrdostí můžeme říct, že jsme třetí centrum v republice, které tuto akreditaci obdrželo. A zároveň jsme první centrum v Moravskoslezském kraji, které tuto akreditaci dostalo. Je to obrovský benefit pro pacienty, protože pacientky mají garantován vysoký standard péče, protože součástí té akreditace je určitá spolupráce s ostatními kolegy. Jednak klasickými lékaři, jednak s kolegy, kteří se zabývají trošku alternativnější medicínou. I spolupráce s psychology a psychiatry, takže dalo by se říct, že pacienty u nás mají zajištěnou komplexní léčbu endometriózy, ať operačně nebo neoperačně."

Endometrióza je v populaci velice časté onemocnění. Trpí jím zhruba 10 procent žen ve fertilním věku. 

Martin Němec, primář gynekologicko-porodnického oddělení NemFM: "Je to onemocnění, které omezuje ženu svými bolestmi, jednak v pracovním, osobním i partnerském životě. Spousta žen s endometriózou má problém s otěhotněním. Takže o tuto akreditaci jsme zažádali s cílem, abychom těmto ženám pomohli. Abychom jim zabezpečili rychlejší přístup k léčbě a lepší léčebné výsledky. Jednak ulevit od bolesti a jednak s otěhotněním."

Gynekologicko-porodnické oddělení navíc tento rok zavedlo řadu novinek. Spustilo například první Centrum porodní asistence.

Lucie Černá, porodní asistentka: "Cílem Centra porodní asistence je zkvalitnit přístup k rodičkám, protože my už delší dobu se snažíme respektovat jejich přání. Díky tomu jsme zjistili, že ty naše klienty touží po tom prožít porod v co nejmenším počtu lidí. A touží porod prožít jenom s tou porodní asistentkou. Takže cílem je zajistit té ženě a umožnit prožít fyziologický porod, ale zároveň i v bezpečí té naší porodnice."
Martin Němec, primář gynekologicko-porodnického oddělení NemFM: "Jednak jsme zahájili zevní obraty konců pánevních. Takže klientky, které jsou těhotné a čekají miminko, které naléhá zadečkem, u nás mohou absolvovat zevní obrat. Tím pádem je tam větší pravděpodobnost, že se nám podaří miminko dostat na polohu hlavičkou a může rodit bezpečně i spontánně."
Lucie Černá, porodní asistentka: "Částečně se nám zvýšila kompetence, protože už v době studia jsme získaly kompetence, které jsme v praxi zatím nemohly rozvíjet. Ale díky Centru porodní asistence můžeme navíc například hodnotit kardiotokograf nebo případně ošetřovat porodní poranění."
Martin Němec, primář gynekologicko-porodnického oddělení NemFM: "A současně jsme velice výrazně zkvalitnili stravu na oddělení, takže maminky po porodech mají více bílkovin, aby mohly mít lepší zahájení kojení a tím pádem, aby ta laktace probíhala tak, jak má."

Veškeré novinky najdete také na facebookovém a instragramovém profilu Porodnice Frýdek-Místek.

Lucie Černá, porodní asistentka: "A co se týče další péče, tak od letošního roku, od prázdnin, máme porodnickou vanu, do které můžeme odvádět porody. Vana je komfortní i v tom, že má světelné osvětlení, udržuje stálou teplotu vody a taky máme i soukromou porodní asistentku, která pracuje v naší porodnici a díky tomu ji ženy mohou oslovit už v době těhotenství a ona je provází i v době porodu. Případně, pokud mají zájem, i v období šestinedělí s ní mohou být ještě v kontaktu a konzultovat případně nějaké nejasnosti kolem ošetřování novorozence a dále. Pořádáme předporodní kurzy, které jsme ani nepřerušili v době lockdownu. Prováděli jsme je v online verzi a nadále v tom pokračujeme. Máme i interaktivní prohlídku na našich stránkách. Ženy, které se nechtějí zúčastnit kurzů, tak mohou navštívit naše stránky nemocnice, kde si to pustí v online verzi. Naše porodnice provádí ještě individuální konzultace. Žena se objedná, může s partnerem přijít, soukromá hodina s porodní asistentkou je o tom, že probírají porodní plán a průběh porodu, jaký si přejí zažít, prožít."

Porodnice také nabízí individuální konzultace, kdy porodní asistentka probere s rodičkou a jejím partnerem porodní plán, průběh porodu a další záležitosti.

Nahlásit chybu


K tématu

Lékaři si předávali zkušenosti na Mezioborové konferenci o endometrióze

25. března 2024 22:42 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Nemocnice ve Frýdku-Místku uspořádala druhou Mezioborovou konferenci o endometrióze. Oproti prvnímu ročníku se konference zaměřila nejen na odborníky a specialisty, ale také na laickou veřejnost, kterou tvořily v převážné většině pacientky, které se s tímto onemocněním setkaly.

Opavská porodnice má nově k dispozici porodní gauč

15. prosince 2023 15:01 | Opava | Jiří Cileček

Opavská porodnice je teprve druhou porodnicí v České republice, která má k dispozici porodnický gauč. Na gynekologicko-porodnické oddělení Slezské nemocnice doputoval z Velké Británie. Hned první noc po instalaci v něm proběhl první přirozený porod.

Viktorka z Orlové narozená v Havířově je prvním dítětem roku 2024 v Moravskoslezském kraji

1. ledna 2024 11:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Prvním dítětem letošního roku v Moravskoslezském kraji je Viktorie. Narodila se 26 minut po půlnoci v havířovské porodnici. Maminka do porodnice přijela z Orlové. V porodnicích napříč krajem se do rána narodilo 6 děvčat a jeden chlapec.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

25. dubna 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Nemocnice ve Frýdku-Místku získala akreditaci na léčbu endometriózy a otevřela Centrum porodní asistence
Vydáno 8. listopadu 2021 14:12, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Nemocnice ve Frýdku-Místku má první Centrum porodní asistence. To zajistí opět kvalitnější péči a přístup k rodičkám. Gynekologicko-porodní oddělení se navíc může pochlubit ještě další novinkou. Jako první v Moravskoslezském kraji získalo evropskou akreditaci pro léčbu endometriózy.

Gynekologicko-porodní oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku se v poslední době snaží držet krok s moderními trendy. Aktuálně se jim po dlouhé době podařilo získat evropskou akreditaci společnosti EuroEndoCer pro léčbu endometriózy.

Martin Němec, primář gynekologicko-porodnického oddělení NemFM: "S hrdostí můžeme říct, že jsme třetí centrum v republice, které tuto akreditaci obdrželo. A zároveň jsme první centrum v Moravskoslezském kraji, které tuto akreditaci dostalo. Je to obrovský benefit pro pacienty, protože pacientky mají garantován vysoký standard péče, protože součástí té akreditace je určitá spolupráce s ostatními kolegy. Jednak klasickými lékaři, jednak s kolegy, kteří se zabývají trošku alternativnější medicínou. I spolupráce s psychology a psychiatry, takže dalo by se říct, že pacienty u nás mají zajištěnou komplexní léčbu endometriózy, ať operačně nebo neoperačně."

Endometrióza je v populaci velice časté onemocnění. Trpí jím zhruba 10 procent žen ve fertilním věku. 

Martin Němec, primář gynekologicko-porodnického oddělení NemFM: "Je to onemocnění, které omezuje ženu svými bolestmi, jednak v pracovním, osobním i partnerském životě. Spousta žen s endometriózou má problém s otěhotněním. Takže o tuto akreditaci jsme zažádali s cílem, abychom těmto ženám pomohli. Abychom jim zabezpečili rychlejší přístup k léčbě a lepší léčebné výsledky. Jednak ulevit od bolesti a jednak s otěhotněním."

Gynekologicko-porodnické oddělení navíc tento rok zavedlo řadu novinek. Spustilo například první Centrum porodní asistence.

Lucie Černá, porodní asistentka: "Cílem Centra porodní asistence je zkvalitnit přístup k rodičkám, protože my už delší dobu se snažíme respektovat jejich přání. Díky tomu jsme zjistili, že ty naše klienty touží po tom prožít porod v co nejmenším počtu lidí. A touží porod prožít jenom s tou porodní asistentkou. Takže cílem je zajistit té ženě a umožnit prožít fyziologický porod, ale zároveň i v bezpečí té naší porodnice."
Martin Němec, primář gynekologicko-porodnického oddělení NemFM: "Jednak jsme zahájili zevní obraty konců pánevních. Takže klientky, které jsou těhotné a čekají miminko, které naléhá zadečkem, u nás mohou absolvovat zevní obrat. Tím pádem je tam větší pravděpodobnost, že se nám podaří miminko dostat na polohu hlavičkou a může rodit bezpečně i spontánně."
Lucie Černá, porodní asistentka: "Částečně se nám zvýšila kompetence, protože už v době studia jsme získaly kompetence, které jsme v praxi zatím nemohly rozvíjet. Ale díky Centru porodní asistence můžeme navíc například hodnotit kardiotokograf nebo případně ošetřovat porodní poranění."
Martin Němec, primář gynekologicko-porodnického oddělení NemFM: "A současně jsme velice výrazně zkvalitnili stravu na oddělení, takže maminky po porodech mají více bílkovin, aby mohly mít lepší zahájení kojení a tím pádem, aby ta laktace probíhala tak, jak má."

Veškeré novinky najdete také na facebookovém a instragramovém profilu Porodnice Frýdek-Místek.

Lucie Černá, porodní asistentka: "A co se týče další péče, tak od letošního roku, od prázdnin, máme porodnickou vanu, do které můžeme odvádět porody. Vana je komfortní i v tom, že má světelné osvětlení, udržuje stálou teplotu vody a taky máme i soukromou porodní asistentku, která pracuje v naší porodnici a díky tomu ji ženy mohou oslovit už v době těhotenství a ona je provází i v době porodu. Případně, pokud mají zájem, i v období šestinedělí s ní mohou být ještě v kontaktu a konzultovat případně nějaké nejasnosti kolem ošetřování novorozence a dále. Pořádáme předporodní kurzy, které jsme ani nepřerušili v době lockdownu. Prováděli jsme je v online verzi a nadále v tom pokračujeme. Máme i interaktivní prohlídku na našich stránkách. Ženy, které se nechtějí zúčastnit kurzů, tak mohou navštívit naše stránky nemocnice, kde si to pustí v online verzi. Naše porodnice provádí ještě individuální konzultace. Žena se objedná, může s partnerem přijít, soukromá hodina s porodní asistentkou je o tom, že probírají porodní plán a průběh porodu, jaký si přejí zažít, prožít."

Porodnice také nabízí individuální konzultace, kdy porodní asistentka probere s rodičkou a jejím partnerem porodní plán, průběh porodu a další záležitosti.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000028345/nemocnice-ve-frydkumistku-ziskala-akreditaci-na-lecbu-endometriozy-a-otevrela-centrum-porodni-asistence