Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ve Frýdku-Místku vyrostla unikátní parkovací věž, je první svého druhu v kraji

Frýdek-Místek |

Osm zaparkovaných aut na půdorysu dvou parkovacích míst. Takové řešení nabízí unikátní parkovací věž, která vyrostla ve Frýdku-Místku. Je úplně první v kraji a postavit ji zabralo zhruba měsíc. Konstruktéři dokáží postavit podobnou věž až pro šestnáct aut.

Dlouhodobý problém s nedostatkem parkovacích míst by mohlo jednoduše vyřešit zajímavé konstrukční řešení ve formě parkovací věže. Ta byla nově nainstalována v jednom z areálů ve Frýdku-Místku.

Petr Mohelník, zástupce výrobce parkovací věže: "Jedná se o semimobilní parkovací jednotku. Konkrétně tato verze je určená pro parkování osmi vozidel na půdorysu dvou až tří parkovacích míst."
Leoš Penčák, zástupce uživatele parkovací věže: "Tady v okolí je velký problém s parkováním, tak alespoň částečně nám to vyřeší. Alespoň těch 8 aut, že tam můžeme dát. Buď našich předváděcích. Náhradních vozidel nebo klientských vozidel, která jsou tady dlouhodobě uskladněna.
Petr Mohelník, zástupce výrobce parkovací věže: "Jedná se o takový jednoduchý rotační karusel, kdy najedu vozidlem na platformu a parkovací systém mi ho zaparkuje na předem dané místo a připraví dolů platformu prázdnou pro zaparkování dalšího vozidla."

Výstavba věže od prvního výkopu přes vylití základů a postavení samotné konstrukce trvala zhruba měsíc.

Petr Mohelník, zástupce výrobce parkovací věže: "Myšlenka vznikla před třemi až čtyřmi lety v návaznosti na neustále se zvyšující počet automobilů ve městech, problémů s parkováním a je to taková jakási alternativa k budovaným garážím a parkovacím domům."
Petr Horský, předseda České parkovací asociace: "Je to systém, který je použitelný i ve městech. Jenom se musí velice dobře zvážit, kam ho umístit. Můžu ho dát do nějaké obytné zástavby, kde je nedostatek parkovacích míst."

Ovládání systému zajišťuje mobilní aplikace, přístup je možný přes kartu nebo QR kód a dokonce se parkovací místo dá rezervovat i přes internet.

Petr Mohelník, zástupce výrobce parkovací věže: "Naše největší jednotka pojme 16 standardních vozidel, případně 12 vozidel SUV a pokud se mi situace v dané lokalitě změní. Mohu ji jednoduše demontovat a postavit na místě jiném.
Petr Horský, předseda České parkovací asociace: "Evropa má výhodu, že daleko dříve přenesla na lidi odpovědnost za to auto. My jsme si zvykli auta odkládat ve městech na ulicích, na veřejných parkovištích a moc ještě se o to nechceme starat sami. A když bych řekl perličku, není teda z Evropy, je z Japonska. Tam si nemůžeme koupit auto, když neprokážete, že máte vlastní parkovací stání.

Tato parkovací věž byla vyvinuta a vyrobena konstruktéry ve Starém Městě u Frýdku-Místku a postavena byla jako úplně první v Moravskoslezském kraji.

Petr Mohelník, zástupce výrobce parkovací věže: "Nejsme jenom výrobce. Nabízíme komplexní služby. Od studie, přes projekt, po stavební povolení, přípravu základů, přes veškerou inženýrskou činnost. Výrobu, dotace a samozřejmě dodávku a servis věží."

Ve světě už takové podobné systémy běžně používají.

Nahlásit chybu


K tématu

Frýdek-Místek dočasně omezil parkování na Zámeckém náměstí

21. září 2023 16:06 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek na zkoušku omezil parkování ve středu Zámeckého náměstí. Připojilo se tak k Evropskému týdnu mobility, jehož smyslem je upozornit na problémy v dopravě a hledat řešení šetrná k životnímu prostředí. O další podobě parkování na náměstí chce město ještě dál jednat.

Nápor návštěvníků v Zoo Ostrava způsobuje dopravní komplikace, čeká se na parkovací dům

9. května 2023 11:39 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Výstavba nového parkovacího domu výrazně omezila parkování kolem ostravské zoologické zahrady. S obdobím svátků a přicházejícího teplého počasí začíná zoo čelit velkému náporů návštěvníků. Slezská Ostrava i samotná zoo proto upozorňuje na z toho plynoucí dopravní komplikace i složité parkování.

Studie potvrdila možnost přeměny bývalého kina ve Frýdku-Místku na parkovací dům

11. prosince 2023 11:31 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek už má studii na nový parkovací dům. Ten by mohl vzniknout přestavbou bývalého Kina Petra Bezruče. Má nabídnout přes 300 parkovacích míst a také zachovat některé dodnes fungující prostory bývalého kulturního centra. Nyní se bude hledat zhotovitel projektové dokumentace.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

25. dubna 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Ve Frýdku-Místku vyrostla unikátní parkovací věž, je první svého druhu v kraji
Vydáno 26. dubna 2022 11:15, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Osm zaparkovaných aut na půdorysu dvou parkovacích míst. Takové řešení nabízí unikátní parkovací věž, která vyrostla ve Frýdku-Místku. Je úplně první v kraji a postavit ji zabralo zhruba měsíc. Konstruktéři dokáží postavit podobnou věž až pro šestnáct aut.

Dlouhodobý problém s nedostatkem parkovacích míst by mohlo jednoduše vyřešit zajímavé konstrukční řešení ve formě parkovací věže. Ta byla nově nainstalována v jednom z areálů ve Frýdku-Místku.

Petr Mohelník, zástupce výrobce parkovací věže: "Jedná se o semimobilní parkovací jednotku. Konkrétně tato verze je určená pro parkování osmi vozidel na půdorysu dvou až tří parkovacích míst."
Leoš Penčák, zástupce uživatele parkovací věže: "Tady v okolí je velký problém s parkováním, tak alespoň částečně nám to vyřeší. Alespoň těch 8 aut, že tam můžeme dát. Buď našich předváděcích. Náhradních vozidel nebo klientských vozidel, která jsou tady dlouhodobě uskladněna.
Petr Mohelník, zástupce výrobce parkovací věže: "Jedná se o takový jednoduchý rotační karusel, kdy najedu vozidlem na platformu a parkovací systém mi ho zaparkuje na předem dané místo a připraví dolů platformu prázdnou pro zaparkování dalšího vozidla."

Výstavba věže od prvního výkopu přes vylití základů a postavení samotné konstrukce trvala zhruba měsíc.

Petr Mohelník, zástupce výrobce parkovací věže: "Myšlenka vznikla před třemi až čtyřmi lety v návaznosti na neustále se zvyšující počet automobilů ve městech, problémů s parkováním a je to taková jakási alternativa k budovaným garážím a parkovacím domům."
Petr Horský, předseda České parkovací asociace: "Je to systém, který je použitelný i ve městech. Jenom se musí velice dobře zvážit, kam ho umístit. Můžu ho dát do nějaké obytné zástavby, kde je nedostatek parkovacích míst."

Ovládání systému zajišťuje mobilní aplikace, přístup je možný přes kartu nebo QR kód a dokonce se parkovací místo dá rezervovat i přes internet.

Petr Mohelník, zástupce výrobce parkovací věže: "Naše největší jednotka pojme 16 standardních vozidel, případně 12 vozidel SUV a pokud se mi situace v dané lokalitě změní. Mohu ji jednoduše demontovat a postavit na místě jiném.
Petr Horský, předseda České parkovací asociace: "Evropa má výhodu, že daleko dříve přenesla na lidi odpovědnost za to auto. My jsme si zvykli auta odkládat ve městech na ulicích, na veřejných parkovištích a moc ještě se o to nechceme starat sami. A když bych řekl perličku, není teda z Evropy, je z Japonska. Tam si nemůžeme koupit auto, když neprokážete, že máte vlastní parkovací stání.

Tato parkovací věž byla vyvinuta a vyrobena konstruktéry ve Starém Městě u Frýdku-Místku a postavena byla jako úplně první v Moravskoslezském kraji.

Petr Mohelník, zástupce výrobce parkovací věže: "Nejsme jenom výrobce. Nabízíme komplexní služby. Od studie, přes projekt, po stavební povolení, přípravu základů, přes veškerou inženýrskou činnost. Výrobu, dotace a samozřejmě dodávku a servis věží."

Ve světě už takové podobné systémy běžně používají.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000031049/ve-frydkumistku-vyrostla-unikatni-parkovaci-vez-je-prvni-sveho-druhu-v-kraji