Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Akce Romipen nabídla dětem z ulice Míru ve Frýdku-Místku smysluplné využití volného času

Frýdek-Místek |

Hudba, tanec, zdravá výživa i další aktivity. Taková byla letošní oslava Mezinárodního dne Romů ve Frýdku-Místku. Tradiční akce Romipen se letos zaměřila hlavně na děti. Cílem bylo je namotivovat k aktivnímu trávení volného času. Akce tentokrát proběhla přímo na ulici Míru.

Hřiště na ulici Míru zaplnily v pátek 29. dubna tamní děti. Zástupci města a dalších organizací pro ně připravili odpolední program v rámci akce Romipen.

Petra Nováková, odbor sociálních služeb F-M: " Je připravený bohatý program pro děti, kterého se ujaly organizace působící v sociálně vyloučené lokalitě. Konkrétně Charita Frýdek-Místek a jejich střediska Nezbeda, Rebel, Pramínek. A za služby Magistrát města Frýdku-Místku jsou to terénní sociální pracovníci a také nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Klub Semafor. Pro děti bude připravena ukázka zdravé svačinky. Tady máme připraveno kolo štěstí, dále velmi oblíbená aktivita malování na obličej. A další."
Igor Juriček, náměstek primátora Frýdku-Místku/Piráti/: "Dnes tady na ulici Míru náš odbor sociálních služeb ve spolupráci s charitou pořádá akci Romipen pro děti. Cílem je nabídnout těm dětem tady ze sociálně vyloučené lokality nějaké aktivity, které by mohly dělat ve volném čase, ať vidí něco jiného. Uvidí tady taneční skupinu, mohou se zapojit."
Martin Hořínek, ředitel Charity Frýdek-Místek: "Holky si připravily nějaké akce pro děti. Nějaké sportovní vyžití a tanečky, karaoke show a podobně. Všechno to navazuje na to, že tady dlouhodobě působíme. Už více než 10 let a mám za to, že tady patříme. A toto je den pro všechny, kteří si to připravili a zároveň vystoupí."

Oslava Mezinárodního dne Romů připadá tradičně na 8. dubna. Akce ve městě v minulosti probíhala ve větším rozsahu.

Petra Nováková, odbor sociálních služeb F-M: "Ano, akce je pořádaná každoročně. Nicméně z důvodů covidových opatření byla dvouletá pauza. A letos tedy doufáme, že opět zahájíme tady tuto naši tradici."

Jaká je vaše další práce tady v této lokalitě?

Petra Nováková, odbor sociálních služeb F-M: "V lokalitě dlouhodobě působí dva terénní sociální pracovníci. V roce 2018 bylo vybudováno i za vámi stojící Komunitní centrum, které stojí pro účely setkávání tady zdejších obyvatel. Působí zde i Spolek přátel Lipiny. Zázemí slouží i pro službu charity, konkrétně Centrum Pramínek a také jsou prostory využívány městskou policií, konkrétně strážníkem okrskářem."

Práce mnoha organizací v této lokalitě podle ředitele Charity Frýdek-Místek velmi důležitá.

Martin Hořínek, ředitel Charity Frýdek-Místek: "Já si myslím, že bez ohledu na lokalitu je vždycky důležité být s těmi lidmi. A v okamžiku, kdy jsme s nimi, žijete jejich příběhy, jejich životy, jste toho součástí, to je pro ně důležité. A je jedno, jestli se jedná o seniory, o děti, o dospělé. Každý, kdo vnímá, že s ním někdo je, žije s ním a je ochoten a schopný ho podpořit v tom jeho příběhu, tak to je důležité."

Před koronavirovou pandemií se Romipen konal každoročně v klubu Stoun. Letos se ho ale organizátoři rozhodli uspořádat v menším měřítku.

Nahlásit chybu


K tématu

Ostravští sociální pracovníci pomáhají svým klientům i v terénu

20. března 2024 14:15 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil | Léta běží

Sociální pracovníci ostravského magistrátu. Možná ani nevíte jakým způsobem pomáhají lidem, kteří se dostali do nejrůznějších životních situací. Tady je krátký příběh jednoho z nich.

Připomínáme si Světový den sociální práce. V Ostravě mají sociální služby přes 30 tisíc klientů

19. března 2024 11:50 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Světový den sociálních pracovníků si v letošním roce připomínáme 19. března. Jistě se shodneme, že jejich práce je velmi důležitá a nelehká. V Ostravě v současné době existuje široká síť téměř dvou set nejrůznějších sociálních služeb.


Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Studénka zkouší u Národní sportovní agentury uspět se dvěma projekty

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu - rozhodlo o tom dubnové zastupitelstvo. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, o tu se pokouší už počtvrté, druhá stavby nové multifunkční haly.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Akce Romipen nabídla dětem z ulice Míru ve Frýdku-Místku smysluplné využití volného času
Vydáno 2. května 2022 12:45, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Hudba, tanec, zdravá výživa i další aktivity. Taková byla letošní oslava Mezinárodního dne Romů ve Frýdku-Místku. Tradiční akce Romipen se letos zaměřila hlavně na děti. Cílem bylo je namotivovat k aktivnímu trávení volného času. Akce tentokrát proběhla přímo na ulici Míru.

Hřiště na ulici Míru zaplnily v pátek 29. dubna tamní děti. Zástupci města a dalších organizací pro ně připravili odpolední program v rámci akce Romipen.

Petra Nováková, odbor sociálních služeb F-M: " Je připravený bohatý program pro děti, kterého se ujaly organizace působící v sociálně vyloučené lokalitě. Konkrétně Charita Frýdek-Místek a jejich střediska Nezbeda, Rebel, Pramínek. A za služby Magistrát města Frýdku-Místku jsou to terénní sociální pracovníci a také nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Klub Semafor. Pro děti bude připravena ukázka zdravé svačinky. Tady máme připraveno kolo štěstí, dále velmi oblíbená aktivita malování na obličej. A další."
Igor Juriček, náměstek primátora Frýdku-Místku/Piráti/: "Dnes tady na ulici Míru náš odbor sociálních služeb ve spolupráci s charitou pořádá akci Romipen pro děti. Cílem je nabídnout těm dětem tady ze sociálně vyloučené lokality nějaké aktivity, které by mohly dělat ve volném čase, ať vidí něco jiného. Uvidí tady taneční skupinu, mohou se zapojit."
Martin Hořínek, ředitel Charity Frýdek-Místek: "Holky si připravily nějaké akce pro děti. Nějaké sportovní vyžití a tanečky, karaoke show a podobně. Všechno to navazuje na to, že tady dlouhodobě působíme. Už více než 10 let a mám za to, že tady patříme. A toto je den pro všechny, kteří si to připravili a zároveň vystoupí."

Oslava Mezinárodního dne Romů připadá tradičně na 8. dubna. Akce ve městě v minulosti probíhala ve větším rozsahu.

Petra Nováková, odbor sociálních služeb F-M: "Ano, akce je pořádaná každoročně. Nicméně z důvodů covidových opatření byla dvouletá pauza. A letos tedy doufáme, že opět zahájíme tady tuto naši tradici."

Jaká je vaše další práce tady v této lokalitě?

Petra Nováková, odbor sociálních služeb F-M: "V lokalitě dlouhodobě působí dva terénní sociální pracovníci. V roce 2018 bylo vybudováno i za vámi stojící Komunitní centrum, které stojí pro účely setkávání tady zdejších obyvatel. Působí zde i Spolek přátel Lipiny. Zázemí slouží i pro službu charity, konkrétně Centrum Pramínek a také jsou prostory využívány městskou policií, konkrétně strážníkem okrskářem."

Práce mnoha organizací v této lokalitě podle ředitele Charity Frýdek-Místek velmi důležitá.

Martin Hořínek, ředitel Charity Frýdek-Místek: "Já si myslím, že bez ohledu na lokalitu je vždycky důležité být s těmi lidmi. A v okamžiku, kdy jsme s nimi, žijete jejich příběhy, jejich životy, jste toho součástí, to je pro ně důležité. A je jedno, jestli se jedná o seniory, o děti, o dospělé. Každý, kdo vnímá, že s ním někdo je, žije s ním a je ochoten a schopný ho podpořit v tom jeho příběhu, tak to je důležité."

Před koronavirovou pandemií se Romipen konal každoročně v klubu Stoun. Letos se ho ale organizátoři rozhodli uspořádat v menším měřítku.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000031180/akce-romipen-nabidla-detem-z-ulice-miru-ve-frydkumistku-smysluplne-vyuziti-volneho-casu