Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dlouholetá kronikářka i ředitelka oblastního Českého červeného kříže získaly Cenu města Frýdek-Místek

Frýdek-Místek |

Ředitelka oblastního spolku Českého červeného kříže a dlouholetá kronikářka a zároveň významná osobnost frýdecko-místecké části Skalice. Dvě dámy, které získaly Cenu města za mimořádné počiny v oblasti záchrany lidských životů a v oblasti literární činnost, výchova a vzdělávání.

Rytířský sál frýdeckého zámku se stal dějištěm tradičního předávání Cen statutárního města Frýdku-Místku za rok 2021. Jako první převzala ocenění dlouholetá kronikářka místní části Skalice Věra Pánková.

Věra Pánková, kronikářka Skalice: "Já jsem vlastně tu kroniku převzala po svém pradědečkovi, který začal v roce 1922 a do roku 1956 ji psal, krásným rukopisem. A protože zemřel a nedočkal se nového dílu, tak jsem to převzala jako dvacetiletá jeho pravnučka. No a cestou nejmenšího odporu, jako učitelka na dědině mi ta funkce zůstala až dodnes. Takže tu kroniku píšu 66 let."

Paní Pánková byla v minulosti také hlasatelkou skalického rozhlasu, knihovnice, zastupitelka, aktivní členka TJ Sokol i řady dalších organizací. Dodnes předsedá i Klubu seniorů.

Věra Pánková, kronikářka Skalice: "Těch funkcí bylo hodně a na dědině kantor dělal skoro všechno. Takže všechny spolky, kromě hasičů, tam jsem teda nebyla. Ale cvičilo se v Sokole, hrálo se ochotnické divadlo, pěvecký sbor, cvičilo se, hrála jsem závodně volejbal."
Igor Juriček (Piráti), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Je to taková radost v životě zastupitele, když Cenu města Frýdku-Místku získá tak výjimečná žena, jako je paní Věra Pánková ze Skalice. Já vždycky, když navštěvuji její klub seniorů, který ona ve Skalici vede, tak je to opravdu velmi pozitivní zážitek. Ona je velmi energická, má šarm a já bych si přál, jestli se někdy dožiju takového věku, jako paní Pánková, tak bych chtěl mít tu energii, tu vitalitu a ten důvtip, jaký má ona."

Druhou oceněnou byla ředitelka Oblastního spolku Českého červeného kříže Jana Stanovská, která bere cenu jako odměnu za humanitární a dobrovolnou týmovou práci.

Jana Stanovská, ředitelka ČČK Frýdek-Místek: "Určitě jsem potěšena, že Červený kříž vůbec takové ocenění získává. Ta práce, kterou pro město tady děláme, že je za námi vidět. Je to práce týmová a můžu být ráda, že tomu velím." - Co nejtěžšího máte teďka za sebou? Případně co vás ještě čeká? - "Co nejtěžšího? Nejtěžšího máme asi covidovou dobu za sebou, doufám. Teďka nelehká situace s našimi Ukrajinci. Co nás čeká? Čeká nás oceňování dárců krve."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Obě dámy znám i z dřívější doby. Pracovně jsme se potkali několikrát a myslím si, že letošní volba byla velmi správná. A obě dvě tyto dámy si tu cenu opravdu zaslouží."

Na Cenu města byly nominovány tři osobnosti. Třetí ocenění získá in memoriam hudebník David Stypka, a to přímo na jemu zasvěceném festivalu Sweetsen fest.

Nahlásit chybu


K tématu

Šest osobností získalo Cenu města Ostravy, in memoriam i herec Norbert Lichý

27. března 2024 15:03 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Cenu města Ostravy a odměnu 150 tisíc korun dnes získalo šest osobností. Město letos ocenilo herečku Štěpánku Ranošovou, violoncellistu Jiřího Hanouska a mezinárodně uznávaného dokumentárního fotografa Viktora Koláře. In memoriam byli oceněni spisovatel Ota Filip, operní pěvkyně Patricia Burda Janečková a herec Norbert Lichý.

Vodní záchranáři učili na Olešné, jak poskytovat první pomoc

17. srpna 2023 13:24 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Zachraň si své dítě. To bylo hlavní téma preventivní akce Vodní záchranné služby na Olešné. Návštěvníky aquaparku učili, jak správně poskytnout pomoc tonoucímu a zaměřili se hlavně na prevenci u malých dětí. Zároveň předváděli i reálné situace přímo ve vodě.

Zastupitelstvo vyzamenalo čtyři osobnosti. Ceny města bývají udělovány za rozvoj Ostravy

18. října 2023 18:04 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Letos získaly Cenu města Ostravy čtyři osobnosti. Z rukou primátora Jana Dohnala si ji převzala někdejší ředitelka Divadla loutek Jarmila Hájková nebo také zakladatelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová.


Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Dnes 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Dívka poděkovala členům IZS za záchranu. Vytáhli ji z řeky Ostravice ve Frýdku-Místku

Chtěla chytit padající mobilní telefon, jenže uklouzla a skončila pod splavem v řece Ostravici. Mladá dívka pak se štěstím ve vodě dlouhé minuty čekala na záchranu. Tu nakonec díky perfektní spolupráci bleskově zvládli strážníci, policisté a hasiči.

Frýdek-Místek udržuje tradici Podbeskydského ještěra

17. dubna 2024 21:46 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Podbeskydský ještěr je už zavedená značka soutěže mladých cukrářů. Pořádá ji SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku a rovněž na letošním ročníku jsme mohli obdivovat umění cukrářských talentů.

Dívka se topila v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Zachránili ji policisté a hasiči

Strážníci, policisté a hasiči zachraňovali 21letou dívku, která se topila v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Díky perfektní spolupráci a také velkému štěstí se dívka neutopila pod jezem. Dlouhé minuty totiž čekala na záchranu, než si jí někdo ve vodě všimne.

O vodě se školáci z Nové Vsi na Den Země učili v planetáriu

Děti ze základní školy v Nové Vsi se u příležitosti Dne Země učily v mobilním planetáriu, které bylo postavené v tělocvičně.

Dívka se topila v řece Ostravici, spadl jí tam telefon. Zachránili ji policisté a hasiči

17. dubna 2024 8:34 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

21leté dívce padl mezi kameny v řece Ostravici ve Frýdku-Místku telefon. Chtěla ho vytáhnout, spadla do vody a strhl ji proud. Náhodný svědek zburcoval záchranné složky. Jako první byl na místě strážník městské policie, který držel dívku na laně. Do vody se pak pro dívku vrhl státní policista.

Dlouholetá kronikářka i ředitelka oblastního Českého červeného kříže získaly Cenu města Frýdek-Místek
Vydáno 16. června 2022 11:33, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Ředitelka oblastního spolku Českého červeného kříže a dlouholetá kronikářka a zároveň významná osobnost frýdecko-místecké části Skalice. Dvě dámy, které získaly Cenu města za mimořádné počiny v oblasti záchrany lidských životů a v oblasti literární činnost, výchova a vzdělávání.

Rytířský sál frýdeckého zámku se stal dějištěm tradičního předávání Cen statutárního města Frýdku-Místku za rok 2021. Jako první převzala ocenění dlouholetá kronikářka místní části Skalice Věra Pánková.

Věra Pánková, kronikářka Skalice: "Já jsem vlastně tu kroniku převzala po svém pradědečkovi, který začal v roce 1922 a do roku 1956 ji psal, krásným rukopisem. A protože zemřel a nedočkal se nového dílu, tak jsem to převzala jako dvacetiletá jeho pravnučka. No a cestou nejmenšího odporu, jako učitelka na dědině mi ta funkce zůstala až dodnes. Takže tu kroniku píšu 66 let."

Paní Pánková byla v minulosti také hlasatelkou skalického rozhlasu, knihovnice, zastupitelka, aktivní členka TJ Sokol i řady dalších organizací. Dodnes předsedá i Klubu seniorů.

Věra Pánková, kronikářka Skalice: "Těch funkcí bylo hodně a na dědině kantor dělal skoro všechno. Takže všechny spolky, kromě hasičů, tam jsem teda nebyla. Ale cvičilo se v Sokole, hrálo se ochotnické divadlo, pěvecký sbor, cvičilo se, hrála jsem závodně volejbal."
Igor Juriček (Piráti), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Je to taková radost v životě zastupitele, když Cenu města Frýdku-Místku získá tak výjimečná žena, jako je paní Věra Pánková ze Skalice. Já vždycky, když navštěvuji její klub seniorů, který ona ve Skalici vede, tak je to opravdu velmi pozitivní zážitek. Ona je velmi energická, má šarm a já bych si přál, jestli se někdy dožiju takového věku, jako paní Pánková, tak bych chtěl mít tu energii, tu vitalitu a ten důvtip, jaký má ona."

Druhou oceněnou byla ředitelka Oblastního spolku Českého červeného kříže Jana Stanovská, která bere cenu jako odměnu za humanitární a dobrovolnou týmovou práci.

Jana Stanovská, ředitelka ČČK Frýdek-Místek: "Určitě jsem potěšena, že Červený kříž vůbec takové ocenění získává. Ta práce, kterou pro město tady děláme, že je za námi vidět. Je to práce týmová a můžu být ráda, že tomu velím." - Co nejtěžšího máte teďka za sebou? Případně co vás ještě čeká? - "Co nejtěžšího? Nejtěžšího máme asi covidovou dobu za sebou, doufám. Teďka nelehká situace s našimi Ukrajinci. Co nás čeká? Čeká nás oceňování dárců krve."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Obě dámy znám i z dřívější doby. Pracovně jsme se potkali několikrát a myslím si, že letošní volba byla velmi správná. A obě dvě tyto dámy si tu cenu opravdu zaslouží."

Na Cenu města byly nominovány tři osobnosti. Třetí ocenění získá in memoriam hudebník David Stypka, a to přímo na jemu zasvěceném festivalu Sweetsen fest.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000031958/dlouholeta-kronikarka-i-reditelka-oblastniho-ceskeho-cerveneho-krize-ziskaly-cenu-mesta-frydekmistek