Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nová obrazová kniha o Frýdku-Místku nabízí jedinečný pohled na město

Frýdek-Místek |

Dva roky běhal fotograf Jan Smekal po Frýdku-Místku a snažil se zachytit ty nejlepší fotografie různých míst, lidí i akcí. Nafotil téměř 3 tisíce fotografií, ze kterých poté spolu s knihkupcem Janem Becherem vybrali zhruba 200 a společně vydali novou obrazovou publikaci, která ukazuje město takové, jaké doopravdy je.

Frýdek-Místek Tady jsem doma. To je název nové knihy, která je plná fotografií právě o Frýdku-Místku.

Jan Smekal, fotograf: "Já se přiznám že to nenapadlo mě, ale napadlo to místního knihkupce Jana Bechera. Který mě oslovil s tím, že hodlá vydat obrazovou publikaci, která by byla věnovaná výhradně Frýdku-Místku. A mě se na tom líbila ohromně ta myšlenka, že Honza řekl: „Já nechci, aby to byla kniha, která bude ukazovat jenom to pěkné. Ale aby ta publikace ukazovala to město takové, jaké doopravdy je."
Jan Becher, knihkupec, nakladatel: "Především žádná obrazová publikace, fotografická, o tomto městě nevyšla už téměř 30 let. A za celou historii tohoto města vyšly pouze dvě obrazové publikace. Jedna v 70. letech a jedna na začátku 90. let. Takže byl nejvyšší čas něco konečně takového vydat. A zároveň přišel impuls i z města Frýdek-Místek, které mě oslovilo, zda bych něco takového pro město nevydal."

Kniha vznikala téměř dva roky. Obsahuje fotografie s krátkými popisky v češtině i angličtině, aby mohla fungovat jako dárek nebo památka i pro zahraniční návštěvy.

Jan Smekal, fotograf: "Fotografie jsou rozděleny do devíti kapitol a každá ta kapitola je věnovaná nějakému tématu. Jedno z nich je třeba Tváře, kdy lidé v té kapitole najdou busty, sochy, různé výjevy na fasádách, ale také malůvky po schodech. Jsou to detaily, kolem kterých chodíme dnes a denně, ale v tom každodenním shonu si jich vůbec nevšimneme."
Jan Becher, knihkupec, nakladatel: "Rozhodli jsme se od začátku, že to nebude žádný sociální dokument, žádná černobílá fotografie. Přestože jsme se rozhodli, že město ukážeme pravdivě, tak jsme se nezaměřovali na nějaké negativní jevy v tom městě."
Jan Smekal, fotograf: "Původně těch fotek bylo dva až tři tisíce. Z nich se potom začaly dělat výběry. Nakonec jsme skončili myslím u nějakých 400 až 500 fotografií. A z nich se vybralo do knihy zhruba 200 obrázků."

Při hledání netradičních pohledů musel fotograf vylézt na střechy domů i kostelní věže a oslovoval i obyvatele různých bytů v nejvyšších panelových domech.

Jan Smekal, fotograf: "Rozhodně stojí za to poděkovat všem, kteří mě pustili na střechy, na balkóny, k nim do bytu. Kteří bydlí v místech odkud jsou krásné a zajímavé výhledy na město. Lidé byli neskučně vstřícní, ochotní, sami se nabízeli s tím, že můžu přijít kdykoliv, kdy se mi to bude hodit. Když budou ideální světelné podmínky."
Petr Korč (NMFM) primátor Frýdku-Místku: "Já osobně jako patriot města oceňují jakýkoliv krok, který to město zviditelní. A myslím si, že publikace, kterou připravil pan nakladatel Becher, spolu s Janem Smékalem, jako fotografem, velmi trefně a velmi lidsky přibližuje to město se všemi klady i zápory. Ale je v té knize cítit, že oba mají své město rádi, tak jako já. A tím, že ho poznáme, hledáme cestu, jak ho udělat lepším pro naše potomky. A já jsem samozřejmě rád, že na vydání knihy se podílí i město Frýdek-Místek. Myslím si, že takové počiny si podporu města zaslouží."

Kniha už je v prodeji, ale ještě ji čeká oficiální křest, který proběhne 7. září v 17:00 hodin v místeckém Knihkupectví Kapitola.

Nahlásit chybu


K tématu

Nová kniha Těžba zlata na Bruntálsku podtrhuje pozornost, kterou odborníci věnují archeologii, historii a geologii území

30. října 2023 10:58 | Bruntál | Karel Soukop

Nová kniha Těžba zlata na Bruntálsku, která právě vyšla, byla předmětem přednášek a besedy odborníků i veřejnosti. Zdůrazňuje především význam této lokality Jeseníků z pohledu Bruntálu jako nejstaršího institucionálního města v Českých zemích i z pohledu archeologie a geologie. Šlo o jedinečné setkání odborníků z různých odvětví.

Odborníci a autoři představili novou knihu Těžba zlata na Bruntálsku, ukazující geologický, historický a archeologický význam celé lokality

24. října 2023 9:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Nová kniha Těžba zlata na Bruntálsku, která právě vyšla, byla předmětem přednášek a besedy odborníků i veřejnosti. Zdůrazňuje především význam této lokality Jeseníků z pohledu Bruntálu jako nejstaršího institucionálního města v Českých zemích a z pohledu archeologie a geologie. Šlo o jedinečné setkání odborníků z různých odvětví.

Děti z Moravskoslezského kraje napsaly ekopohádky, je z nich nová kniha

20. září 2023 13:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Kniha zelených pohádek je sbírka výtvorů dětí z Moravskoslezského kraje. Pohádky s přírodní tematikou jsou také dětmi ilustrované. Knížka udělá radost dětem ve školách, nemocnicích a sociálních zařízeních, kam ji zdarma rozdistribuuje Moravskoslezský kraj, který celý projekt financoval.


Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Ostravskou městskou policii posílili nováčci. Bezpečnost ve městě se stále zlepšuje

25. července 2024 10:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě bude zase o trochu bezpečněji. Do rukou primátora Jana Dohnala složilo slib 13 nových městských policistů, kteří okamžitě nastupují na služebny po celém městě. Své úkoly ale samozřejmě budou plnit především přímo v ulicích.

Lidé opět obdivují květinovou louku před havířovskou nemocnicí

25. července 2024 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Nošovičtí fotbalisté postupují poprvé v historii do krajské soutěže, prvním soupeřem bude Starý Jičín

Fotbalový tým Nošovic se chystá na premiérovou sezónu v krajské soutěži. V červnu to totiž fotbalisté dotáhli na druhé místo v okresním přeboru, a to znamená pro Nošovice historický postup do 1. B třídy.

Festival JAZZ VE MĚSTĚ se vrací na zámek ve Frýdku-Místku a je zdarma

25. července 2024 16:15 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Hudební slavnost zabalená do všech barev jazzu. Takový bude mezinárodní jazzový open-air festival, který se opět po letech vrací na frýdecký zámek. Letos se navíc organizátoři rozhodli, že akci otevřou široké veřejnosti zcela zdarma. Lidé tak mohou zažít jazz světového formátu.

Příměstský tábor MasterChef učí děti ve Frýdku-Místku vařit

25. července 2024 14:10 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Pizza, croassaint nebo třeba moravské koláče. Nejen to si samy připravily děti v cvičné kuchyni střediska Volného času Klíč Frýdek-Místek. Oblíbený příměstský tábor, který učí děti vařit, byl opět kompletně zaplněn. Některé děti ho absolvují i opakovaně.

Teplárna Frýdek-Místek vyrábí teplo už jen z biomasy a plynu

25. července 2024 11:46 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Frýdecko-Místecká teplárna definitivně odešla od spalování uhlí. Nově vyrábí teplo pro domácnosti a další odběratele už jen z biomasy a zemního plynu. Tímto krokem se završil proces ekologizace teplárny, zahájený v roce 2021.

Bezpečně přejít lze v Čeladné po několika nových přechodech

23. července 2024 7:30 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Na frekventovaném hlavním tahu, který vede Čeladnou, byly vybudovány a nasvíceny tři nové přechody pro chodce. Přejít z jedné strany na druhou je teď daleko bezpečnější, otestovaly to i děti místní základní školy.

Ve Frýdku-Místku se otevřel nový Veřejný malířský ateliér

22. července 2024 16:24 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Spolek Rosenfeld otevřel ve Frýdku-Místku nový Veřejný malířský ateliér. Jeho cílem je více přilákat k malbě širokou veřejnost. Sloužit bude výhradně k malování bez použití aromatických látek. Zároveň chystá i kurzy a malování za podpory asistence.

Nová obrazová kniha o Frýdku-Místku nabízí jedinečný pohled na město
Vydáno 25. srpna 2022 14:05, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Dva roky běhal fotograf Jan Smekal po Frýdku-Místku a snažil se zachytit ty nejlepší fotografie různých míst, lidí i akcí. Nafotil téměř 3 tisíce fotografií, ze kterých poté spolu s knihkupcem Janem Becherem vybrali zhruba 200 a společně vydali novou obrazovou publikaci, která ukazuje město takové, jaké doopravdy je.

Frýdek-Místek Tady jsem doma. To je název nové knihy, která je plná fotografií právě o Frýdku-Místku.

Jan Smekal, fotograf: "Já se přiznám že to nenapadlo mě, ale napadlo to místního knihkupce Jana Bechera. Který mě oslovil s tím, že hodlá vydat obrazovou publikaci, která by byla věnovaná výhradně Frýdku-Místku. A mě se na tom líbila ohromně ta myšlenka, že Honza řekl: „Já nechci, aby to byla kniha, která bude ukazovat jenom to pěkné. Ale aby ta publikace ukazovala to město takové, jaké doopravdy je."
Jan Becher, knihkupec, nakladatel: "Především žádná obrazová publikace, fotografická, o tomto městě nevyšla už téměř 30 let. A za celou historii tohoto města vyšly pouze dvě obrazové publikace. Jedna v 70. letech a jedna na začátku 90. let. Takže byl nejvyšší čas něco konečně takového vydat. A zároveň přišel impuls i z města Frýdek-Místek, které mě oslovilo, zda bych něco takového pro město nevydal."

Kniha vznikala téměř dva roky. Obsahuje fotografie s krátkými popisky v češtině i angličtině, aby mohla fungovat jako dárek nebo památka i pro zahraniční návštěvy.

Jan Smekal, fotograf: "Fotografie jsou rozděleny do devíti kapitol a každá ta kapitola je věnovaná nějakému tématu. Jedno z nich je třeba Tváře, kdy lidé v té kapitole najdou busty, sochy, různé výjevy na fasádách, ale také malůvky po schodech. Jsou to detaily, kolem kterých chodíme dnes a denně, ale v tom každodenním shonu si jich vůbec nevšimneme."
Jan Becher, knihkupec, nakladatel: "Rozhodli jsme se od začátku, že to nebude žádný sociální dokument, žádná černobílá fotografie. Přestože jsme se rozhodli, že město ukážeme pravdivě, tak jsme se nezaměřovali na nějaké negativní jevy v tom městě."
Jan Smekal, fotograf: "Původně těch fotek bylo dva až tři tisíce. Z nich se potom začaly dělat výběry. Nakonec jsme skončili myslím u nějakých 400 až 500 fotografií. A z nich se vybralo do knihy zhruba 200 obrázků."

Při hledání netradičních pohledů musel fotograf vylézt na střechy domů i kostelní věže a oslovoval i obyvatele různých bytů v nejvyšších panelových domech.

Jan Smekal, fotograf: "Rozhodně stojí za to poděkovat všem, kteří mě pustili na střechy, na balkóny, k nim do bytu. Kteří bydlí v místech odkud jsou krásné a zajímavé výhledy na město. Lidé byli neskučně vstřícní, ochotní, sami se nabízeli s tím, že můžu přijít kdykoliv, kdy se mi to bude hodit. Když budou ideální světelné podmínky."
Petr Korč (NMFM) primátor Frýdku-Místku: "Já osobně jako patriot města oceňují jakýkoliv krok, který to město zviditelní. A myslím si, že publikace, kterou připravil pan nakladatel Becher, spolu s Janem Smékalem, jako fotografem, velmi trefně a velmi lidsky přibližuje to město se všemi klady i zápory. Ale je v té knize cítit, že oba mají své město rádi, tak jako já. A tím, že ho poznáme, hledáme cestu, jak ho udělat lepším pro naše potomky. A já jsem samozřejmě rád, že na vydání knihy se podílí i město Frýdek-Místek. Myslím si, že takové počiny si podporu města zaslouží."

Kniha už je v prodeji, ale ještě ji čeká oficiální křest, který proběhne 7. září v 17:00 hodin v místeckém Knihkupectví Kapitola.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000032924/nova-obrazova-kniha-o-frydkumistku-nabizi-jedinecny-pohled-na-mesto