Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

ADRA Frýdek-Místek hledá dobrovolníky hlavně k osamělým lidem

Frýdek-Místek |

Chcete dát svému volnému času smysl? Pomáhat druhým a obohatit svůj život o novou zkušenost? Staňte se dobrovolníkem. Ty nyní hledá Dobrovolnické centrum ADRA. I pouhá hodina vašeho času týdně může přinést radost do života těm, kdo ji potřebují.

Dobrovolnické centrum ADRA Frýdek-Místek hledá nové dobrovolníky hlavně k osamělým lidem. Pomáhat mohou zájemci nejen ve městě, ale v celém okrese, kraji, a dokonce i republice.

Petr Adamus, zástupce vedoucího Dobrovolnického centra ADRA F-M: "Asi rozlišuji dva pojmy. Samotu a osamělost. Sociologové sami pracují s těmito dvěma pojmy a říkají, že samota někdy může být i léčivá. A lidé utíkají do samoty, aby si odpočinuli, aby z toho hektického světa, který je obklopuje, načerpali trošku energie. Ale něco jiného je osamělost a osamění. A to je to, co nás trápí. A to je škodlivé. Určitě ideální stav je, když je funkční rodina. To je to první a poslední, co je třeba zmínit. Pokud samozřejmě rodina funkční není, tak jsou tady dobrovolníci. Dobrovolník je pro nás vzácná osoba. Protože je to člověk, který dává část svého volného času někomu, koho vlastně nezná."
Julie Růžičková, dobrovolnice: "Když jsem se přihlásila do Adry jako dobrovolník, tak nám poslali email, kde byly vypsané možnosti, kam můžeme jít jako dobrovolníci. A byl tam právě inzerát podaný tady o panu Šilhovi. A bylo tam napsáno, že rád tvoří, ať už na počítači v různých grafických programech nebo různé výtvarné činnosti. A to mi bylo blízké, proto jsme se rozhodla ho oslovit."

Dobrovolnická centra se snaží spojovat dvojice s podobnými zájmy, aby společně strávený čas těšil obě strany.

Petr Adamus, zástupce vedoucího Dobrovolnického centra ADRA F-M: "My při těch úvodních pohovorech se ptáme po zájmech těch lidí. Jestli umí třeba zpívat, jestli umí kreslit, malovat, jestli mají zájem o sport a podobně. Samozřejmě to samé zjišťujeme u seniorů samotných. O co mají vlastně zájem. A pokud se tohle podaří propojit, tak pak vzniká prostě dokonalý funkční vztah."
Julie Růžičková, dobrovolnice: "K panu Šilhovi chodím jednou, dvakrát týdně. Nebo minimálně jednou za 14 dnů. Právě podle mých pracovních možností. Vlastně mě to vždycky trochu dobije, po tom dnu v práci. Přijdu sem a vím, že si tady můžu zároveň s panem Šilhou odpočinout, protože si povídáme nebo něco tvoříme. Něco, co nás oba baví."
Milan Šilha, klient Dobrovolnického centra ADRA: "Julča, protože ona amatérsky hraje divadlo a my si o tom divadle hodně povídáme. No, tak přináší mi radost, protože ona vždycky přinese něco, co můžeme dělat. Kdo si chce vzít dobrovolníka k sobě, tak bych doporučil, aby se hlavně nebáli. Aby si vybírali, aby s tím dobrovolníkem sedli, aby měli třeba s tím dobrovolníkem nějaké společné zájmy. Protože já nejsem ten typ, který by akorát seděl."
Petr Adamus, zástupce vedoucího Dobrovolnického centra ADRA F-M: "Měnit životy osamělých lidí může každý, bez rozdílu věku. Chce to jenom odvahu, trošku času a chuť."

Dobrovolníci vrací blízkost a radost do života těm, kdo nikoho blízkého v životě nemají. Dělají společnost osamělým lidem doma i v domovech pro seniory a mohou být i parťáky na hraní a učení pro děti.

Nahlásit chybu


K tématu

ADRA Frýdek-Místek připravila další tábor pro děti s autismem

27. července 2023 12:46 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Děti s poruchou autistického spektra si opět užily týden plný her a zábavy. Dobrovolnické centrum ADRA Frýdek-Místek pro ně totiž připravilo tradiční letní příměstský tábor. Hlavní stanoviště měli táborníci tradičně ve Faunaparku, ale i letos nechyběly ani atraktivní výlety.

Lidé bez domova mohou ve Frýdku-Místku v zimě využít teplou židli v azylovém domě

4. prosince 2023 14:32 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Lidé bez domova ve Frýdku-Místku nemusí v zimě mrznout na ulici. V době, kdy teploty klesnou pod mínus 5 stupňů mohou využít služeb takzvaných teplých židlí. A to v Nízkoprahovém denním centru Bethel pro muže. A v Azylovém domě Sára pro ženy.

ADRA chystá další ročník běhu na podporu dobrovolnictví, v MSK bude ve třech městech

15. května 2023 16:36 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Přijďte si ve středu 24. května zaběhat k Faunaparku a podpořit dobrou věc. Dobrovolnické centrum ADRA pořádá další běh s mottem Běžím pro radost. Hlavní je se zaregistrovat a nemusíte ani běžet, ale přijít třeba na procházku nebo běžce jen podpořit. Výtěžek půjde na podporu dobrovolnictví.


Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně

Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

Studenti VŠB zkoumali možnosti rychvaldských veřejných prostranství a jejich využití

17. dubna 2024 20:00 | Rychvald | Michal Slonina | Rychvaldský miniexpres

Workshop studentů Vysoké školy báňské naplno odstartoval spolupráci s městem Rychvald. Cílem projektu bude zvelebit veřejná prostranství a navrhnout jejich možné další využití.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Dívka poděkovala členům IZS za záchranu. Vytáhli ji z řeky Ostravice ve Frýdku-Místku

Chtěla chytit padající mobilní telefon, jenže uklouzla a skončila pod splavem v řece Ostravici. Mladá dívka pak se štěstím ve vodě dlouhé minuty čekala na záchranu. Tu nakonec díky perfektní spolupráci bleskově zvládli strážníci, policisté a hasiči.

Frýdek-Místek udržuje tradici Podbeskydského ještěra

17. dubna 2024 21:46 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Podbeskydský ještěr je už zavedená značka soutěže mladých cukrářů. Pořádá ji SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku a rovněž na letošním ročníku jsme mohli obdivovat umění cukrářských talentů.

Dívka se topila v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Zachránili ji policisté a hasiči

Strážníci, policisté a hasiči zachraňovali 21letou dívku, která se topila v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Díky perfektní spolupráci a také velkému štěstí se dívka neutopila pod jezem. Dlouhé minuty totiž čekala na záchranu, než si jí někdo ve vodě všimne.

O vodě se školáci z Nové Vsi na Den Země učili v planetáriu

Děti ze základní školy v Nové Vsi se u příležitosti Dne Země učily v mobilním planetáriu, které bylo postavené v tělocvičně.

Dívka se topila v řece Ostravici, spadl jí tam telefon. Zachránili ji policisté a hasiči

17. dubna 2024 8:34 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

21leté dívce padl mezi kameny v řece Ostravici ve Frýdku-Místku telefon. Chtěla ho vytáhnout, spadla do vody a strhl ji proud. Náhodný svědek zburcoval záchranné složky. Jako první byl na místě strážník městské policie, který držel dívku na laně. Do vody se pak pro dívku vrhl státní policista.

ADRA Frýdek-Místek hledá dobrovolníky hlavně k osamělým lidem
Vydáno 24. října 2022 15:03, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Chcete dát svému volnému času smysl? Pomáhat druhým a obohatit svůj život o novou zkušenost? Staňte se dobrovolníkem. Ty nyní hledá Dobrovolnické centrum ADRA. I pouhá hodina vašeho času týdně může přinést radost do života těm, kdo ji potřebují.

Dobrovolnické centrum ADRA Frýdek-Místek hledá nové dobrovolníky hlavně k osamělým lidem. Pomáhat mohou zájemci nejen ve městě, ale v celém okrese, kraji, a dokonce i republice.

Petr Adamus, zástupce vedoucího Dobrovolnického centra ADRA F-M: "Asi rozlišuji dva pojmy. Samotu a osamělost. Sociologové sami pracují s těmito dvěma pojmy a říkají, že samota někdy může být i léčivá. A lidé utíkají do samoty, aby si odpočinuli, aby z toho hektického světa, který je obklopuje, načerpali trošku energie. Ale něco jiného je osamělost a osamění. A to je to, co nás trápí. A to je škodlivé. Určitě ideální stav je, když je funkční rodina. To je to první a poslední, co je třeba zmínit. Pokud samozřejmě rodina funkční není, tak jsou tady dobrovolníci. Dobrovolník je pro nás vzácná osoba. Protože je to člověk, který dává část svého volného času někomu, koho vlastně nezná."
Julie Růžičková, dobrovolnice: "Když jsem se přihlásila do Adry jako dobrovolník, tak nám poslali email, kde byly vypsané možnosti, kam můžeme jít jako dobrovolníci. A byl tam právě inzerát podaný tady o panu Šilhovi. A bylo tam napsáno, že rád tvoří, ať už na počítači v různých grafických programech nebo různé výtvarné činnosti. A to mi bylo blízké, proto jsme se rozhodla ho oslovit."

Dobrovolnická centra se snaží spojovat dvojice s podobnými zájmy, aby společně strávený čas těšil obě strany.

Petr Adamus, zástupce vedoucího Dobrovolnického centra ADRA F-M: "My při těch úvodních pohovorech se ptáme po zájmech těch lidí. Jestli umí třeba zpívat, jestli umí kreslit, malovat, jestli mají zájem o sport a podobně. Samozřejmě to samé zjišťujeme u seniorů samotných. O co mají vlastně zájem. A pokud se tohle podaří propojit, tak pak vzniká prostě dokonalý funkční vztah."
Julie Růžičková, dobrovolnice: "K panu Šilhovi chodím jednou, dvakrát týdně. Nebo minimálně jednou za 14 dnů. Právě podle mých pracovních možností. Vlastně mě to vždycky trochu dobije, po tom dnu v práci. Přijdu sem a vím, že si tady můžu zároveň s panem Šilhou odpočinout, protože si povídáme nebo něco tvoříme. Něco, co nás oba baví."
Milan Šilha, klient Dobrovolnického centra ADRA: "Julča, protože ona amatérsky hraje divadlo a my si o tom divadle hodně povídáme. No, tak přináší mi radost, protože ona vždycky přinese něco, co můžeme dělat. Kdo si chce vzít dobrovolníka k sobě, tak bych doporučil, aby se hlavně nebáli. Aby si vybírali, aby s tím dobrovolníkem sedli, aby měli třeba s tím dobrovolníkem nějaké společné zájmy. Protože já nejsem ten typ, který by akorát seděl."
Petr Adamus, zástupce vedoucího Dobrovolnického centra ADRA F-M: "Měnit životy osamělých lidí může každý, bez rozdílu věku. Chce to jenom odvahu, trošku času a chuť."

Dobrovolníci vrací blízkost a radost do života těm, kdo nikoho blízkého v životě nemají. Dělají společnost osamělým lidem doma i v domovech pro seniory a mohou být i parťáky na hraní a učení pro děti.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000033992/adra-frydekmistek-hleda-dobrovolniky-hlavne-k-osamelym-lidem