Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Participace pomůže ve Frýdku-Místku volnočasovému areálu i Rivieře

Frýdek-Místek |

Frýdek-Místek připravuje vznik nového volnočasového areálu v ulici 28. října. Jeho podobu řeší hlavně s veřejností. Dále chce také jednat s místními o proměně nevzhledných lokalit na sídlišti Riviera. Participace tak dál zůstává jako důležitá metoda komunikace s veřejností.

V rámci projektu participace se už ve Frýdku-Místku podařilo vyjednat přeměnu oblíbené lokality Zátiší. Tam už i začaly první práce. Paralelně se mezitím podařilo během letošního roku rozběhnout jednání o podobě budoucího volnočasového areálu v ulici 28. října.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Tam už proběhlo několik setkání. Poslední setkání bylo takové bych řekl hodně vytížené, protože se tam dostavila početná skupina lezců. Ti přišli zase s návrhem obnovit lezeckou stěnu, ale ne tu původní, která tam byla taková gigantická, megalomanská, ale spíš v nějakém uměřeném měřítku, která by vyhovovala jejich zájmu. A my jsme řekli dobře, budeme o tom jednat. Takže oni by měli přijít s nějakým návrhem a my bychom ho tam potom zapracovali. Byl to jeden z takových největších požadavků nejpočetnější skupiny. Pak tam byly další návrhy. Od nějakých vodních prvků, byl tam stadion pro in-liny, ovál a další věci."

Všechny návrhy se aktuálně zpracovávají a výsledek návrhu by mohl být znám během prosince. Pak chce město udělat ještě další setkání a o definitivní podobě areálu by se mělo rozhodnout příští rok.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Dále chceme pokračovat v té komunikaci s občany na téma Riviera. Jsou tam plochy, občané nás už upozorňovali, my o tom víme. Jsou tam takové ty staré asfalty, které prorůstají trávou. Chceme to také zkulturnit a chceme tam dát nějaké mini hřiště. Do té doby, než budou ty konečné projektové dokumentace hotovy, což bude trvat nějakou dobu. A dneska už je zřejmé, že občané tam přivítají cokoliv, co odstraní ten stávající stav. Takže tam budou ty věci, které jsou běžně na těch sídlištích. To znamená bude tam úprava plochy, bude tam hřiště, lavičky, pískoviště, a tak dále. Aby ty matky pro ty nejmenší děti měly nějaké vyžití."

Město už před časem oznámilo, že pokračuje s projektem všeobecné participace, který měl velký úspěch a k úpravě se vybralo právě Zátiší.

Jana Musálková Jeckelová, mluvčí Frýdku-Místku: "Pokračujeme s projektem Zapoj FM. Opět vyzýváme občany Frýdku-Místku, aby s námi spolupracovali. Tentokrát nemusejí vybírat lokalitu z předem vybraného seznamu míst, vybraného komisí odbornou. Ale mohou zasílat své tipy libovolně dle svého uvážení. A to do 15. prosince na email zapojfm@frydekmistek.cz."

Tuto agendu má na starosti hlavní architekta města, která bude působit v rámci investičního odboru a koordinovat tyto záměry, které se poté přetvoří do projektové dokumentace.

Nahlásit chybu


K tématu

Začaly práce na proměně Nároží na třídě TGM ve Frýdku-Místku

9. listopadu 2023 15:49 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Začala proměna Nároží na třídě TGM ve Frýdku. Během několika měsíců z něj bude nádherný malý městský parčík. Místo vybrali občané v rámci druhého ročníku participativního rozpočtu Zapoj F-M. Lidé také přišli s návrhy, co by mělo na Nároží vzniknout.

Frýdek-Místek chystá rekonstrukci vnitrobloků na sídlišti Riviéra

Frýdek-Místek chystá rekonstrukci vnitrobloků na sídlišti Riviéra. Proměnou projdou hlavně stará a zničená asfaltová hřiště. Opraví se chodníky i mobiliář. Na jednom místě má také vzniknout nové parkoviště. Rekonstrukce se zatím naplánovaly na první čtyři vnitrobloky. Práce by měly začít příští rok.

Frýdek-Místek přijímá návrhy veřejnosti do dalšího projektu Zapoj F-M

30. listopadu 2023 14:31 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek opět rozjíždí další ročník úspěšného participativního projektu Zapoj F-M. Lidé mohou navrhovat další zajímavé lokality k možné úpravě. Následně se návrhy vyhodnotí a v příštím roce se bude tradičně hlasovat a vybírat ten, který následně projde úpravou za jeden milion korun.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

25. dubna 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Participace pomůže ve Frýdku-Místku volnočasovému areálu i Rivieře
Vydáno 17. listopadu 2022 9:58, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Frýdek-Místek připravuje vznik nového volnočasového areálu v ulici 28. října. Jeho podobu řeší hlavně s veřejností. Dále chce také jednat s místními o proměně nevzhledných lokalit na sídlišti Riviera. Participace tak dál zůstává jako důležitá metoda komunikace s veřejností.

V rámci projektu participace se už ve Frýdku-Místku podařilo vyjednat přeměnu oblíbené lokality Zátiší. Tam už i začaly první práce. Paralelně se mezitím podařilo během letošního roku rozběhnout jednání o podobě budoucího volnočasového areálu v ulici 28. října.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Tam už proběhlo několik setkání. Poslední setkání bylo takové bych řekl hodně vytížené, protože se tam dostavila početná skupina lezců. Ti přišli zase s návrhem obnovit lezeckou stěnu, ale ne tu původní, která tam byla taková gigantická, megalomanská, ale spíš v nějakém uměřeném měřítku, která by vyhovovala jejich zájmu. A my jsme řekli dobře, budeme o tom jednat. Takže oni by měli přijít s nějakým návrhem a my bychom ho tam potom zapracovali. Byl to jeden z takových největších požadavků nejpočetnější skupiny. Pak tam byly další návrhy. Od nějakých vodních prvků, byl tam stadion pro in-liny, ovál a další věci."

Všechny návrhy se aktuálně zpracovávají a výsledek návrhu by mohl být znám během prosince. Pak chce město udělat ještě další setkání a o definitivní podobě areálu by se mělo rozhodnout příští rok.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Dále chceme pokračovat v té komunikaci s občany na téma Riviera. Jsou tam plochy, občané nás už upozorňovali, my o tom víme. Jsou tam takové ty staré asfalty, které prorůstají trávou. Chceme to také zkulturnit a chceme tam dát nějaké mini hřiště. Do té doby, než budou ty konečné projektové dokumentace hotovy, což bude trvat nějakou dobu. A dneska už je zřejmé, že občané tam přivítají cokoliv, co odstraní ten stávající stav. Takže tam budou ty věci, které jsou běžně na těch sídlištích. To znamená bude tam úprava plochy, bude tam hřiště, lavičky, pískoviště, a tak dále. Aby ty matky pro ty nejmenší děti měly nějaké vyžití."

Město už před časem oznámilo, že pokračuje s projektem všeobecné participace, který měl velký úspěch a k úpravě se vybralo právě Zátiší.

Jana Musálková Jeckelová, mluvčí Frýdku-Místku: "Pokračujeme s projektem Zapoj FM. Opět vyzýváme občany Frýdku-Místku, aby s námi spolupracovali. Tentokrát nemusejí vybírat lokalitu z předem vybraného seznamu míst, vybraného komisí odbornou. Ale mohou zasílat své tipy libovolně dle svého uvážení. A to do 15. prosince na email zapojfm@frydekmistek.cz."

Tuto agendu má na starosti hlavní architekta města, která bude působit v rámci investičního odboru a koordinovat tyto záměry, které se poté přetvoří do projektové dokumentace.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000034338/participace-pomuze-ve-frydkumistku-volnocasovemu-arealu-i-riviere