Soutěž Podbeskydský ještěr vznikla ve Frýdku-Místku s cílem především podpořit cukrářské obory na středních školách.
Marie Lachetová, hlavní organizátorka soutěže: „Chceme, aby se mladí cukráři prezentovali veřejně. Zadání soutěže je volné, záleží na kreativitě každého soutěžícího.“
Organizátorem Podbeskydského ještěra je SŠ GOS ve Frýdku-Místku.
Petr Korč (Naše město F-M), primátor Frýdku-Místku: „Tato škola připravuje mladé lidi do života i touto soutěží. Mít dobré řemeslníky dnes potřebuje každé město, Frýdek-Místek nevyjímaje.“
Odborná porota měla velmi těžkou práci, když měla vyhodnotit nejlepší cukrářský výrobek.
Eliška Dernerová, porotkyně: „Zásadní je zpracování a chuť výrobku. Úroveň soutěžících jde i po covidu nahoru, jsem spokojena.“
Pro mladé cukráře je Podbeskydský ještěr skvělou možností prezentovat své umění na veřejnosti.
anketa: soutěžící
„Přijeli jsme z Ostravy – Poruby, chtěli jsme zkusit něco nového. Dělám dort s citrusovými plody.“
„Přijela jsem ze Slavkova u Brna a přihlásila jsem se, protože mám ráda výzvy.“
„Přijela jsem z Ostravy – Hrabůvky, přináší mi to mnoho nových zkušeností. Fakt mě to baví.“