Ve Frýdku-Místku se rozběhla už třináctá sezóna Beskydských farmářských trhů. Tradičně se akce účastní silná základna regionálních pěstitelů, farmářů a drobných řemeslníků. Některým z nich už v minulosti právě farářské trhy pomohly rozběhnout jejich podnikání. Loňská sezóna byla ve znamení prodloužení trhů do odpoledních hodin. To zůstane také dál zachováno. Ale logicky pouze do vyprodání zásob u jednotlivých prodejců.
Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "11. května opět začala sezóna Beskydských farmářských trhů. A to od 8:00 do 16:00 hodin mohli stánkaři opět nabízet zákazníkům různý sortiment. Včetně zeleniny, farmářské a rukodělné výrobky. Pro tuto sezónu, třináctou v řadě jsme připravili 11 čtvrtečních termínů a v sobotu 11. listopadu pak zakončíme trhy oblíbenou zabijačkou."
Lenka Hluchá, Zabijačka z Větřkovic: "Jezdíme tady pravidelně na všechny farmářské trhy. Máme s manželem malou výrobničku, kde si všechno vyrábíme sami, čistě z masa. Párečky dáváme do přírodních střívek. Na co se tady díváte, všechno prošlo mýma rukama, takže si stojím za každým výrobkem a jsem strašně ráda, že všem zákazníkům tady chutná."
Město má nasmlouvány prodejce, kteří mají lokální výrobky a usiluje o to, aby tomu tak dál zůstalo. Na trhy nechce pustit překupníky, kteří by pouze přeprodávali zboží, které například nakoupí v zahraničí.
Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Farmáři rozloží na pulty tradiční jarní sortiment, sazenice bylinek, zeleninu a květiny. Návštěvníci si mohou nakoupit třeba také cibuloviny nebo také žádaný český česnek. Beskydské farmářské trhy jsou tady tradiční. Jsme rádi, že se těší takové velké návštěvnosti. Otvíráme na Den matek, tradičně, aby sazeničky, které si lidé chtějí vypěstovat na svých zahrádkách nebo v balkonech, či bytech."
Podrobný přehled všech termínů Beskydských farmářských trhů najdete na webu města nebo přímo na webu akce beskydskefarmarsketrhy.cz.