Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Komorní divadlo Arté uvede ve Frýdku-Místku představení Bohemia od Jana Svěráka

Frýdek-Místek |

Komorní divadlo Arté připravilo světovou premiéru inscenace Bohemia. Představení podle knižní předlohy od Jana Svěráka uvedou na prknech Nové scény Vlast ve Frýdku-Místku. Oscarového režiséra divadelníci zároveň pozvali na premiéru, která bude spojena i s besedou a autogramiádou.

Komorní divadlo Arté z Frýdku-Místku opět nastudovalo mimořádnou divadelní hru. Umělecký šéf Jakub Vašek se rozhodl přepracovat dílo Jana Svěráka – Bohemia.

Jakub Vašek, Komorní divadlo Arté Frýdek-Místek: "Já jsem se dostal do nepříjemné situace a to té, že jsem v pozici režiséra, dramatizátora i hlavního představitele Ivana Šustila. Ivan Šustil je mladý ambiciózní režisér, který trošku není úplně věrný. A který si neuvědomuje chyby, které napáchal své manželce."

K domácím hercům divadlo opět přizvalo profesionály z velkých jevišť.

Lucie Šustek Rybnikářová, představitelka Lucie: "Já hraju postavu Lucie, je to Ivanova manželka. Mají spolu jedno dítě, v knize mají dvě děti. Tady tedy hrajeme jenom na to, že mají jenom jednoho syna Matěje, kterého spolu vychovávají. A ta Lucie si musí zvykat na to, že je manželka relativně úspěšného režiséra. To znamená, že často není doma, jezdí po festivalech nebo natáčí někde v cizině. A tak dále. A vlastně se s tím docela těžko vyrovnává, protože by toho manžela měla ráda doma a žila ten rodinný život. Aby spolu vychovávali toho syna a trávili ten čas spolu. A to jí není moc dopřáno. Takže má toho Ivana ráda, nechce ho opustit, ale vede se sebou takový vnitřní boj. Co ještě je ochotna mu tolerovat a co je za hranou."
Viktória Pejková, představitelka Sylvie: "Já hraji Sylvii. Je to velká produkční, producentka a podobně, která připravuje nový film společně s Ivanem, který ji okouzlil svojí prací. A tím, jak dělá ty filmy, ta postava. A chtěla by ho protlačit do Ameriky a udělat s ním velký film. V něčem ji fascinuje jako chlap. Nějakou živočišnost, protože to doma nemá u toho svého Richarda. Protože žije se starším partnerem, v trošku konzervativním vztahu. Má sama syna a takhle. Takže se se nějakým způsobem otevírá."

Kniha původně vznikla přepisem filmového scénáře a dramatizace měla 114 stran. To by bylo na zhruba čtyřhodinové představení. Soubor proto vybral ty nejlepší scény, které zahraje devět herců.

Viktória Pejková, představitelka Sylvie: "Já jsem dostala nabídku. Mě se líbila knížka a líbila se mi celkově ta postava Silvie, Líbil se mi ten nadšený přístup k tomu udělat něco takového. Udělat tu adaptaci filmu, který nikdy nevznikl."

Premiéra byla naplánována na sobotu 9. prosince v Nové scéně Vlast. A osobně na ni zavítá i oscarový režisér Jan Svěrák.

Jakub Vašek, Komorní divadlo Arté Frýdek-Místek: "My už potřetí jsme se rozhodli pozvat autora knižní předlohy. Poprvé to byl Michal Viewegh, podruhé Michal Zelenka a potřetí tedy oscarový režisér Jan Svěrák. A jako vždycky se mohou diváci těšit na besedu po představení. Ale tentokrát to bude ještě výjimečné v tom, že proběhne i autogramiáda. Takže diváci budou mít možnost si zakoupit a nechat podepsat knihu Bohemia."
Lucie Šustek Rybnikářová, představitelka Lucie: "Jsem z toho mírně nervózní a jsem zvědavá, co tomu řekne. Doufáme, že se mu to bude líbit."
Viktória Pejková, představitelka Sylvie: "Ano, bude se dívat. Tak to jsem také zvědavá. Protože představa autora je diametrálně odlišná. Takže jsem zvědavá, co sám řekne na tu Kubovu představu, protože je to jeho adaptace. Jeho hra, režie, všechno."

Reprízy představení Bohemia jsou naplánovány na příští rok. 13. února a 2. a 8. března, opět v Nové scéně Vlast.

Nahlásit chybu


K tématu

Frýdek-Místek ovládne divadelní festival Odpoutaná scéna

21. srpna 2023 16:27 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Divadlo bratří Formanů, slovenské divadlo Kontra nebo Bezruči i ostravské Studio G. To je jen malý výčet významných hostů na dalším ročníku divadelního festivalu Odpoutaná scéna, který se chystá už tento týden.

Historické slavnosti ve Frýdku-Místku lákají na setkání českého krále s polským knížetem

10. srpna 2023 14:37 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

I letos zažije Frýdek-Místek Historické slavnosti, které představí důležitou událost našich dějin. Návštěvníci si opět vychutnají prázdninovou romantiku rytířů, králů i kejklířů. Tématem letošních slavností je Setkání českého krále Přemysla Otakara II. A opolského knížete Vladislava.

Adventní městečko ve Frýdku-Místku letos nabídne i Zimní kino

27. listopadu 2023 17:33 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Adventní městečko ve Frýdku-Místku letos nabídne program až do pátku 29. prosince. Návštěvníci se mohou těšit na hudební vystoupení i pohádková představení. Chybět nebudou stánky, zvířátka, adventní dílny a další. Letošní novinkou bude navíc filmové promítání přímo na náměstí.


Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

Dnes 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Město elektrorozvody v budovách sportoviště opraví, fotbalisté mohou hrát

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí město provést rekonstrukci rozvodů. Studénka tento majetek převzala do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Záchranáři bojovali o život muže, který spadl v bývalé kotelně v Bohumíně

Dnes 8:52 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve čtvrtek 2. května odpoledne zasahovaly týmy zdravotnické záchranné služby u vážně zraněného muže na Karvinsku. Krajští operátoři obdrželi informaci o vážném zranění v objektu bývalé kotelny v Bohumíně.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Studenti vysokých a středních škol se utkali na mistrovství ČR v požárním sportu

V Ostravě ve středu odstartovalo Otevřené akademické mistrovství České republiky v požárním sportu. Sto sedmdesát mladých závodníků a závodnic se letos v Porubě utkalo ve čtyřech nelehkých disciplínách.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Žáci ekoškoly v Janovicích se zapojili do úklidu obce

Do jarní úklidové akce ke Dni Země se v Janovicích zapojili také místní školáci. V areálu školy měli tematickou výuku, postarali se o zahradu a uklidili i část obce od nepořádku.

Děti společně s Divočáky otevřely cestou pohádkovým lesem ondřejnické studánky

Několik stovek dětí se společně s rodiči vypravilo z Frýdlantu nad Ostravicí k horské chatě Ondřejník. Za pomoci pohádkových postav po trase otvíraly ondřejnické studánky.

Registrací do ADRA běhu podpoříte dobrovolnictví. První běh bude ve Frýdku-Místku

Kolektivní běh nebo chůze po vytyčené trati u Faunparku, případně jen registrace s finančním příspěvkem. I tak můžete podpořit dobrovolnictví, které v Česku letos oslaví 20 let od založení prvního dobrovolnického centra. To bylo vzniklo právě ve Frýdku-Místku.

Studenti z šesti zemí soutěžili ve Frýdku-Místku o zlatý pohár ve svařování

Střední odborná škola Frýdek-Místek pořádala už 25. ročník mezinárodní soutěže ve svařování. Letos přijelo více než sto soutěžících z šesti zemí světa. Soutěž měla teoretickou i praktickou část a vše vyhodnocovala odborná porota v mezinárodním složení.

Evu s 360 kily usadili do lázeňského parku v Čeladné na třítunový podstavec

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku v Rehabilitačním centru Čeladná.

Kapličku svaté Otýlie ve Frýdku-Místku opravili potomci jejího zřizovatele

Na zdi Neumannovy přádelny ve Staroměstské ulici ve Frýdku-Místku doslova září kaplička svaté Otýlie. Opravil ji na vlastní náklady potomek jejího zřizovatele. Město ještě připravuje opravu okolní zdi.

Komorní divadlo Arté uvede ve Frýdku-Místku představení Bohemia od Jana Svěráka
Vydáno 7. prosince 2023 16:25, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Komorní divadlo Arté připravilo světovou premiéru inscenace Bohemia. Představení podle knižní předlohy od Jana Svěráka uvedou na prknech Nové scény Vlast ve Frýdku-Místku. Oscarového režiséra divadelníci zároveň pozvali na premiéru, která bude spojena i s besedou a autogramiádou.

Komorní divadlo Arté z Frýdku-Místku opět nastudovalo mimořádnou divadelní hru. Umělecký šéf Jakub Vašek se rozhodl přepracovat dílo Jana Svěráka – Bohemia.

Jakub Vašek, Komorní divadlo Arté Frýdek-Místek: "Já jsem se dostal do nepříjemné situace a to té, že jsem v pozici režiséra, dramatizátora i hlavního představitele Ivana Šustila. Ivan Šustil je mladý ambiciózní režisér, který trošku není úplně věrný. A který si neuvědomuje chyby, které napáchal své manželce."

K domácím hercům divadlo opět přizvalo profesionály z velkých jevišť.

Lucie Šustek Rybnikářová, představitelka Lucie: "Já hraju postavu Lucie, je to Ivanova manželka. Mají spolu jedno dítě, v knize mají dvě děti. Tady tedy hrajeme jenom na to, že mají jenom jednoho syna Matěje, kterého spolu vychovávají. A ta Lucie si musí zvykat na to, že je manželka relativně úspěšného režiséra. To znamená, že často není doma, jezdí po festivalech nebo natáčí někde v cizině. A tak dále. A vlastně se s tím docela těžko vyrovnává, protože by toho manžela měla ráda doma a žila ten rodinný život. Aby spolu vychovávali toho syna a trávili ten čas spolu. A to jí není moc dopřáno. Takže má toho Ivana ráda, nechce ho opustit, ale vede se sebou takový vnitřní boj. Co ještě je ochotna mu tolerovat a co je za hranou."
Viktória Pejková, představitelka Sylvie: "Já hraji Sylvii. Je to velká produkční, producentka a podobně, která připravuje nový film společně s Ivanem, který ji okouzlil svojí prací. A tím, jak dělá ty filmy, ta postava. A chtěla by ho protlačit do Ameriky a udělat s ním velký film. V něčem ji fascinuje jako chlap. Nějakou živočišnost, protože to doma nemá u toho svého Richarda. Protože žije se starším partnerem, v trošku konzervativním vztahu. Má sama syna a takhle. Takže se se nějakým způsobem otevírá."

Kniha původně vznikla přepisem filmového scénáře a dramatizace měla 114 stran. To by bylo na zhruba čtyřhodinové představení. Soubor proto vybral ty nejlepší scény, které zahraje devět herců.

Viktória Pejková, představitelka Sylvie: "Já jsem dostala nabídku. Mě se líbila knížka a líbila se mi celkově ta postava Silvie, Líbil se mi ten nadšený přístup k tomu udělat něco takového. Udělat tu adaptaci filmu, který nikdy nevznikl."

Premiéra byla naplánována na sobotu 9. prosince v Nové scéně Vlast. A osobně na ni zavítá i oscarový režisér Jan Svěrák.

Jakub Vašek, Komorní divadlo Arté Frýdek-Místek: "My už potřetí jsme se rozhodli pozvat autora knižní předlohy. Poprvé to byl Michal Viewegh, podruhé Michal Zelenka a potřetí tedy oscarový režisér Jan Svěrák. A jako vždycky se mohou diváci těšit na besedu po představení. Ale tentokrát to bude ještě výjimečné v tom, že proběhne i autogramiáda. Takže diváci budou mít možnost si zakoupit a nechat podepsat knihu Bohemia."
Lucie Šustek Rybnikářová, představitelka Lucie: "Jsem z toho mírně nervózní a jsem zvědavá, co tomu řekne. Doufáme, že se mu to bude líbit."
Viktória Pejková, představitelka Sylvie: "Ano, bude se dívat. Tak to jsem také zvědavá. Protože představa autora je diametrálně odlišná. Takže jsem zvědavá, co sám řekne na tu Kubovu představu, protože je to jeho adaptace. Jeho hra, režie, všechno."

Reprízy představení Bohemia jsou naplánovány na příští rok. 13. února a 2. a 8. března, opět v Nové scéně Vlast.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000040497/komorni-divadlo-arte-uvede-ve-frydkumistku-predstaveni-bohemia-od-jana-sveraka