Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Turistické akce, veřejné sbírky, trhy nebo projekt Podnikej F-M ve Frýdku-Místku v roce 2023

Frýdek-Místek |

Úspěšné farmářské trhy i turistické prohlídky po areálech bývalé textilky Slezan. Nebo také akademie podnikej F-M nebo oblíbená sbírka Daruj F-M. Rok 2023 zhodnotil ze své pozice ve městě náměstek Jakub Míček.

Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Já bych si dovolil vypíchnout z tohoto roku jeden z největších projektů, který se nám podařilo. Jsou to obědy do škol. S tím, že od listopadu letošního roku začala být dotována strava pro žáky základních škol, které zřizuje statutární město Frýdek-Místek. Takže rodiče si mohou zažádat o to, aby byli osvobozeni za platby za obědy."
Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Dále se podařilo rozjet několik projektů Daruj F-M. Jeden z nich je Pakovický flowtrail, který je na hranici katastru Palkovic a Chlebovic, takže je určen i pro občany Frýdku-Místku. A Lidový dům, který žádá peníze na rekonstrukci sklepních prostor. Na jejich sanaci. Ať se tam mohou zdržovat i nadále."
Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Ve spolupráci s Baškou se nám podařilo dohodnout na spolupráci při výstavbě cyklostezky mezi Baškou a Místkem. S tím, že v příštím roce by měla začít výstavba. Je to dotovaná akce a měla by se protáhnout cyklostezka kolem řeky."

Díky výborné spolupráci s Turistickým informačním centrem se letos podařilo vytvořit také sérii unikátních prohlídek po bývalých textilkách Slezanu.

Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Zapojili jsme také historický autobus, který ty účastníky veze po městě a zároveň zastavuje na těch místech. A k nim je příslušný výklad. Takže se mohou lidé podívat do těch budov a okusit tu historii jako takovou. Ta prohlídka byla velice žádaná. Museli jsme přidávat několik dalších termínů, abychom uspokojili co nejvíce občanů. V příštím roce budeme pokračovat. S tím, že se bude ta prohlídka zase trošičku měnit, vylepšovat. Máme zkušenosti takové, že hlavní účastníci jsou bývalí zaměstnanci s rodinnými příslušníky. Kdy se podívají na to, kde pracovali. Kde vytvářeli průmyslově-textilní historii Frýdku-Místku."

Velmi úspěšný je také projekt Podnikej F-M, který vzdělává drobné podnikatele. Série osobních workshopů i online seminářů běží ve městě už třetím rokem.

Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Tu znalost, kterou tam získají, potom mohou proměnit ve svém podnikání. Jedná se hlavně o malé a střední Podnikatele. Zpětná vazba je taková, že jim to pomáhá. A za mě je největším benefitem to udržování podnikatelů v jedné platformě. A doufám, že tím jednoho dne vznikne nějaký cowork pod záštitou města nebo v soukromí. S tím, že bude možné pravidelné setkávání malých a středních podnikatelů právě tam."
Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Myslím si, že se velice daří pořádání trhů. Jsou to farmářské. Stále se potýkáme samozřejmě s nedostatkem prodávajících. Nicméně je to s tím, že na trhy pustíme opravdu jenom ty, kteří prodávají místní výrobky. Jsou to výrobky z místního zemědělství. Nejsou to přeprodeje z velkých obchodních řetězců nebo ze zahraničí."

V plánech do roku 2024 je pak například vybudování nové přepážky 60+, která by měla radit hlavně starším lidem s vyřizováním záležitostí na úřadu.

Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Občané, kteří budou chtít, nejen 60+, ale ti, kteří si nebudou vědět rady na úřadě, tak budou mít na každé budově kontaktní místo, kde se budou moci obrátit na zaměstnance úřadu. A díky tomu poté dostát jakoby tu adekvátní pomoc. K tomu, aby vyřídili co nejrychleji a nejlépe svůj požadavek na úřadu. Dále se budu zabývat problematikou pošt v Lískovci a ve Skalici, kdy při transformaci pošty dochází k úpravám těch provozů i v těchto městských částech. Cílem je zachovat co nejvíce stávající provoz, případně jej ještě dokonce rozšířit, co se týče Skalice."
Nahlásit chybu


K tématu

Masopustní jarmark ve Frýdku-Místku letos zve na bohatý program

Náměstí Svobody ve Frýdku-Místku ožije v sobotu 3. února Masopustním jarmarkem. Program pro malé i velké bude opět ve znamení několika masopustních průvodů s maskami. Řezník Krkovička ukáže a povypráví, jak se bourá prasátko. A nebudou chybět ani stánky s tradičními farmářskými a zabijačkovými produkty.

Pobočky Turistického informačního centra Frýdek-Místek projdou kompletní rekonstrukcí

Frýdek-Místek začal s velkou rekonstrukcí poboček turistického informačního centra. Aktuálně se pracuje na Zámeckém náměstí. Pobočka na náměstí Svobody je v provozu. Modernizace obou poboček vyjde na 7,5 milionu korun. Zhruba 70 procent nákladů ale pokryje dotace.

Gastrofestival Frýdek-Místek plný chutí bude letos hledat nejlepší zelňačku

14. srpna 2023 15:49 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek se opět připravuje na jeden z největších gastrofestivalů. Ožije jím historické centrum kolem zámku a náměstí. Pořadatelé slibují na 60 stánků s dobrým jídlem a pitím a další program. Vystoupí známé osobnosti a také se bude vařit a následně hodnocením hledat nejlepší zelňačka.


DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

Roztržka v tramvaji skončila napadením, poškozenému pak žena ukradla batoh, policie pátrá po dvou osobách

Policisté z Ostravy-Vítkovic prověřují případ výtržnictví a ublížení na zdraví, kdy po slovní rozepři v tramvaji mezi zastávkami Karpatská a Horymírova došlo k fyzickému napadení 44letého muže. Útok si vyžádal lékařské ošetření a poškozený přišel i o batoh s osobními věcmi a mikinu. Policie žádá veřejnost o pomoc s vypátráním obou osob.

Karvinská hornická nemocnice staví modulárním systémem další pavilon

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice. Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly.

Zlatorudná chalupa v Suché Rudné se dočkala záchrany díky nadšení nových majitelů, dobrovolníků a přátel

Včera 19:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Pro opařené dítě přiletěl na šumbarské sídliště vrtulník

Včera 21:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přistání záchranářského vrtulníku na sídlišti mohli sledovat v pondělí dopoledne lidé v Havířově-Šumbarku. Zdravotníci tam spěchali k opařenému dítěti.

Vyhlášení úspěšných sportovců města za rok 2023

Nový Jičín vyhlásil úspěšné sportovce města za rok 2023. Absolutní vítězkou se stala atletka Barbora Vahalíková, medailistka z mistrovství republiky v půlmaratonu.

V mošnovské zóně vyrůstá továrna na vinuté vodiče. Práci v ní najde 60 - 90 pracovníků

Jak už jsme vás informovali, Ostravě se podařilo přilákat do mošnovské průmyslové zóny důležitého investora. Jde o italskou společnost IRČE, která patří mezi přední světové výrobce vinutých vodičů pro nejrůznější stroje. Závod rychle roste a na podzim by už v něm mělo pracovat téměř 100 lidí.

Ostravská jatka jsou mezi nejlepšími stavbami Evropy. Vedení města úspěch potěšil

Ostrava má oficiálně jednu z nejzajímavějších staveb v celé Evropě. V prestižní ceně Evropské unie za současnou architekturu se zrekonstruovaná městská jatka umístila mezi pěticí finalistů. Autorem nové podoby stavby je polský architekt Robert Konieczny.

Kapličku svaté Otýlie ve Frýdku-Místku opravili potomci jejího zřizovatele

Na zdi Neumannovy přádelny ve Staroměstské ulici ve Frýdku-Místku doslova září kaplička svaté Otýlie. Opravil ji na vlastní náklady potomek jejího zřizovatele. Město ještě připravuje opravu okolní zdi.

Majáles v Havířově úplně nevyšel, i přes bohatý program studenti brzy odešli

V Havířově se konal na náměstí Republiky Majáles. Přesto, že si studenti naplánovali zábavu až do večera, už v odpoledních hodinách bylo náměstí téměř prázdné. Radnice na akci studentům poskytla 150 tisíc korun.

V lázeňském parku v Čeladné sedí Eva s předtuchou osudu

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl předního českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku před Léčebným domem Dr. Storch v Rehabilitačním centru Čeladná.

Den Země ve Frýdku-Místku učil o světě zvířat a jak chránit přírodu

Den plný her, soutěží, a hlavně zvířat a informací o ochraně přírody. Takové byly další velkolepé oslavy Dne Země ve Frýdku-Místku. Letošní ročník odpovídal hlavně na otázky, jak nám pomáhají zvířata a co pro ně můžeme udělat?

Frýdek-Místek je druhým nejlepším městem pro život v Moravskoslezském kraji

Frýdek-Místek je druhým nejlepším místem k životu v Moravskoslezském kraji. Za rok 2023 ho ocenila společnost Obce v datech, která pravidelně sleduje kvalitu života v obcích napříč celou zemí.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

27. dubna 2024 9:41 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Turistické akce, veřejné sbírky, trhy nebo projekt Podnikej F-M ve Frýdku-Místku v roce 2023
Vydáno 25. prosince 2023 13:16, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Úspěšné farmářské trhy i turistické prohlídky po areálech bývalé textilky Slezan. Nebo také akademie podnikej F-M nebo oblíbená sbírka Daruj F-M. Rok 2023 zhodnotil ze své pozice ve městě náměstek Jakub Míček.

Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Já bych si dovolil vypíchnout z tohoto roku jeden z největších projektů, který se nám podařilo. Jsou to obědy do škol. S tím, že od listopadu letošního roku začala být dotována strava pro žáky základních škol, které zřizuje statutární město Frýdek-Místek. Takže rodiče si mohou zažádat o to, aby byli osvobozeni za platby za obědy."
Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Dále se podařilo rozjet několik projektů Daruj F-M. Jeden z nich je Pakovický flowtrail, který je na hranici katastru Palkovic a Chlebovic, takže je určen i pro občany Frýdku-Místku. A Lidový dům, který žádá peníze na rekonstrukci sklepních prostor. Na jejich sanaci. Ať se tam mohou zdržovat i nadále."
Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Ve spolupráci s Baškou se nám podařilo dohodnout na spolupráci při výstavbě cyklostezky mezi Baškou a Místkem. S tím, že v příštím roce by měla začít výstavba. Je to dotovaná akce a měla by se protáhnout cyklostezka kolem řeky."

Díky výborné spolupráci s Turistickým informačním centrem se letos podařilo vytvořit také sérii unikátních prohlídek po bývalých textilkách Slezanu.

Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Zapojili jsme také historický autobus, který ty účastníky veze po městě a zároveň zastavuje na těch místech. A k nim je příslušný výklad. Takže se mohou lidé podívat do těch budov a okusit tu historii jako takovou. Ta prohlídka byla velice žádaná. Museli jsme přidávat několik dalších termínů, abychom uspokojili co nejvíce občanů. V příštím roce budeme pokračovat. S tím, že se bude ta prohlídka zase trošičku měnit, vylepšovat. Máme zkušenosti takové, že hlavní účastníci jsou bývalí zaměstnanci s rodinnými příslušníky. Kdy se podívají na to, kde pracovali. Kde vytvářeli průmyslově-textilní historii Frýdku-Místku."

Velmi úspěšný je také projekt Podnikej F-M, který vzdělává drobné podnikatele. Série osobních workshopů i online seminářů běží ve městě už třetím rokem.

Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Tu znalost, kterou tam získají, potom mohou proměnit ve svém podnikání. Jedná se hlavně o malé a střední Podnikatele. Zpětná vazba je taková, že jim to pomáhá. A za mě je největším benefitem to udržování podnikatelů v jedné platformě. A doufám, že tím jednoho dne vznikne nějaký cowork pod záštitou města nebo v soukromí. S tím, že bude možné pravidelné setkávání malých a středních podnikatelů právě tam."
Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Myslím si, že se velice daří pořádání trhů. Jsou to farmářské. Stále se potýkáme samozřejmě s nedostatkem prodávajících. Nicméně je to s tím, že na trhy pustíme opravdu jenom ty, kteří prodávají místní výrobky. Jsou to výrobky z místního zemědělství. Nejsou to přeprodeje z velkých obchodních řetězců nebo ze zahraničí."

V plánech do roku 2024 je pak například vybudování nové přepážky 60+, která by měla radit hlavně starším lidem s vyřizováním záležitostí na úřadu.

Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Občané, kteří budou chtít, nejen 60+, ale ti, kteří si nebudou vědět rady na úřadě, tak budou mít na každé budově kontaktní místo, kde se budou moci obrátit na zaměstnance úřadu. A díky tomu poté dostát jakoby tu adekvátní pomoc. K tomu, aby vyřídili co nejrychleji a nejlépe svůj požadavek na úřadu. Dále se budu zabývat problematikou pošt v Lískovci a ve Skalici, kdy při transformaci pošty dochází k úpravám těch provozů i v těchto městských částech. Cílem je zachovat co nejvíce stávající provoz, případně jej ještě dokonce rozšířit, co se týče Skalice."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000040742/turisticke-akce-verejne-sbirky-trhy-nebo-projekt-podnikej-fm-ve-frydkumistku-v-roce-2023