Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Centrum Lumpíkov ve Frýdku-Místku pomůže ženám nad 50 let s udržením zaměstnání

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Rodinné a vzdělávací centrum Lumpíkov ve Frýdku-Místku bude pomáhat ženám nad 50 let s udržením se na trhu práce. Kromě řady vzdělávacích kurzů z oblasti IT, komunikace i pracovněprávních aktivit, se zaměří na fyzickou a psychickou pohodu žen. Aby se cítily dobře a nemusely odcházet do předčasné penze.

Pomáhají matkám samoživitelkám, maminkám na dlouhodobé rodičovské s návratem do práce nebo obětem domácího násilí. Teď se Rodinné a vzdělávání centrum Lumpíkov ve Frýdku-Místku rozhodlo zaměřit také na pomoc ženám nad 50 let.

Martina Picková, manažerka projektu: "Kurz máme rozdělen na individuální část a skupinové kurzy. V té individuální části ženy řeší na základě vstupní diagnostiky nějaké své problémy. A mají individuální setkání s psycholožkami, se kterými řeší, jak postupovat. Jak zlepšit kvalitu života. Nebo ten hlavní cíl je, aby se ženy udržely na trhu práce, aby nešly předčasně do důchodu. Aby byly zdravé, krásné sebevědomé a aby se o sebe staraly."
Pavla Prajerová, rodinná terapeutka: "O tomto problému se naprosto nediskutuje v naší společnosti. A kdyby existoval ten projekt, dejme tomu 7 až 10 let zpět, tak bych asi tu situaci, kterou jsem v rodině prožívala, prožívala snadněji. V té době mi bylo zhruba 56 let. Kdy jsem se cítila jakoby sendvičová žena. Z jedné strany péče o svoji maminku, která ochrnula. A z druhé strany jsem měla malá vnoučata, která byla daleko od Frýdku-Místku. A do toho ještě práce na plný úvazek. Takže práce, péče o jednu stranu, radost někde daleko. A velmi těžko se mi to kloubilo dohromady tak, abych se cítila v pohodě."

Kurzy jsou zaměřeny i na nové technologie a jejich postupné zavádění ve firmách. Jako například práce s umělou inteligencí.

Martina Picková, manažerka projektu: "Nedělitelnou součástí jsou také kurzy zaměřené na zdraví. No a v tam máme kurz jógy, fyzioterapie, funkčního dýchání. Takže ty kurzy jsou úplně úžasné. Myslím, že každá žena si z toho vezme hodně. Že ji to posilní a že najde nějaký nový popud v životě a v práci hlavně."
Lucie Doležalová, fyzioterapeutka: "Cíl toho cvičení u žen nad 50 let je zpomalit ztrátu svalové a kostní hmoty. Čímž působíme proti vzniku bolestem pohybového aparátu a vzniku metabolických syndromů, jako třeba vyšší krevní tlak, diabetes, vyšší cholesterol nebo obezita. Samozřejmě to působí i na celkovou kvalitu života, na psychickou kondici a takové lepší zvládání toho stresu, ať už pracovního nebo nějakého jiného životního."
Pavla Prajerová, rodinná terapeutka: "Je to období velmi těžké, těch 50+, možná 55+. Je to období, kdy žena prožívá už ten vývoj jinak. Může tam být nějaký smutek, protože začíná menopauza nebo tam má ty rodiče, vnoučata. Má tam šéfa, který jí nepřidá, neuznává její hodnoty, byť ona je má nabyté za ty roky. Takže je to velmi složitá situace."
Veronika Madejová, Rodinné a vzdělávací centrum Lumpíkov: "Žena po padesátce. Co ji čeká? Čeká ji ještě 15 let aktivního pracovního života. S tím, jak se posunuje hranice odchodu do důchodu. Čeká ji to, že s největší pravděpodobností se bude starat o nějakého příbuzného. O vnoučata. Potom je to období, kdy přichází i fyzické změny pro tu ženu. Přichází menopauza, je i úbytek sil u člověka, který je v tomto věku. A na tu ženu je kladen nárok, aby to všechno zvládla. Jsme rádi, že už jsou tady i některé osvícené firmy, které zavádějí flexibilní úvazky pro ženy starší, aby to dokázaly skloubit. Je to prima, ale jsou to vlaštovky. A proto my tím projektem, tím dalším vzděláváním a podporou žen, chceme přispět k tomu, aby ty ženy zůstaly co nejdéle v kondici fyzické i psychické. Aby mohly pracovat, přispívat na svůj důchod, aby neodcházely do předčasných důchodů a nesnižovalo se jim to z čeho by tom dalších 20 až 30 let měly žít. Protože ten věk dožití je opravdu vysoký a neustále se nám prodlužuje."

Kurzy jsou zcela zdarma. První běh s posledními volnými místy začíná na konci ledna a potrvá do června. Poté budou následovat ještě čtyři běhy.

Nahlásit chybu


K tématu

Centrum pro rodinu Lumpíkov působí ve Frýdku-Místku na nové adrese

16. října 2023 14:56 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Centrum pro rodinu Lumpíkov ve Frýdku-Místku se přestěhovalo. Nové prostředí nabízí ještě více možností pro maminky s dětmi, které centrum navštěvují. Je zde velká zahrada, prostor pro školičku i školící a konzultační místnosti.

Lumpíkov ve Frýdku-Místku pomáhá maminkám na mateřské s návratem do práce

2. listopadu 2023 15:14 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Práce, děti a já. To je název projektu, který pomáhá maminkám na dlouhodobé rodičovské dovolené s ulehčením návratu do zaměstnání. Pořádá ho rodinné a vzdělávací centrum Lumpíkov. Ženy načerpají nové znalosti z různých moderních oblastí a dostane se jim i kariérového poradenství.

O kurz pro ženy nad 50 let v Lumpíkově ve Frýdku-Místku je velký zájem

Rodinné a vzdělávací centrum Lumpíkov ve Frýdku-Místku už rozjelo nový kurz pro ženy nad 50 let. Ten jim má pomoci udržet se na trhu práce a zlepšit psychickou i fyzickou kondici. O kurz byl obrovský zájem, je totiž kompletně plný.


Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Ostravskou městskou policii posílili nováčci. Bezpečnost ve městě se stále zlepšuje

25. července 2024 10:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě bude zase o trochu bezpečněji. Do rukou primátora Jana Dohnala složilo slib 13 nových městských policistů, kteří okamžitě nastupují na služebny po celém městě. Své úkoly ale samozřejmě budou plnit především přímo v ulicích.

Lidé opět obdivují květinovou louku před havířovskou nemocnicí

25. července 2024 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Nošovičtí fotbalisté postupují poprvé v historii do krajské soutěže, prvním soupeřem bude Starý Jičín

Fotbalový tým Nošovic se chystá na premiérovou sezónu v krajské soutěži. V červnu to totiž fotbalisté dotáhli na druhé místo v okresním přeboru, a to znamená pro Nošovice historický postup do 1. B třídy.

Festival JAZZ VE MĚSTĚ se vrací na zámek ve Frýdku-Místku a je zdarma

25. července 2024 16:15 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Hudební slavnost zabalená do všech barev jazzu. Takový bude mezinárodní jazzový open-air festival, který se opět po letech vrací na frýdecký zámek. Letos se navíc organizátoři rozhodli, že akci otevřou široké veřejnosti zcela zdarma. Lidé tak mohou zažít jazz světového formátu.

Příměstský tábor MasterChef učí děti ve Frýdku-Místku vařit

25. července 2024 14:10 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Pizza, croassaint nebo třeba moravské koláče. Nejen to si samy připravily děti v cvičné kuchyni střediska Volného času Klíč Frýdek-Místek. Oblíbený příměstský tábor, který učí děti vařit, byl opět kompletně zaplněn. Některé děti ho absolvují i opakovaně.

Teplárna Frýdek-Místek vyrábí teplo už jen z biomasy a plynu

25. července 2024 11:46 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Frýdecko-Místecká teplárna definitivně odešla od spalování uhlí. Nově vyrábí teplo pro domácnosti a další odběratele už jen z biomasy a zemního plynu. Tímto krokem se završil proces ekologizace teplárny, zahájený v roce 2021.

Bezpečně přejít lze v Čeladné po několika nových přechodech

23. července 2024 7:30 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Na frekventovaném hlavním tahu, který vede Čeladnou, byly vybudovány a nasvíceny tři nové přechody pro chodce. Přejít z jedné strany na druhou je teď daleko bezpečnější, otestovaly to i děti místní základní školy.

Ve Frýdku-Místku se otevřel nový Veřejný malířský ateliér

22. července 2024 16:24 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Spolek Rosenfeld otevřel ve Frýdku-Místku nový Veřejný malířský ateliér. Jeho cílem je více přilákat k malbě širokou veřejnost. Sloužit bude výhradně k malování bez použití aromatických látek. Zároveň chystá i kurzy a malování za podpory asistence.

Centrum Lumpíkov ve Frýdku-Místku pomůže ženám nad 50 let s udržením zaměstnání
Vydáno 25. ledna 2024 16:10, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Rodinné a vzdělávací centrum Lumpíkov ve Frýdku-Místku bude pomáhat ženám nad 50 let s udržením se na trhu práce. Kromě řady vzdělávacích kurzů z oblasti IT, komunikace i pracovněprávních aktivit, se zaměří na fyzickou a psychickou pohodu žen. Aby se cítily dobře a nemusely odcházet do předčasné penze.

Pomáhají matkám samoživitelkám, maminkám na dlouhodobé rodičovské s návratem do práce nebo obětem domácího násilí. Teď se Rodinné a vzdělávání centrum Lumpíkov ve Frýdku-Místku rozhodlo zaměřit také na pomoc ženám nad 50 let.

Martina Picková, manažerka projektu: "Kurz máme rozdělen na individuální část a skupinové kurzy. V té individuální části ženy řeší na základě vstupní diagnostiky nějaké své problémy. A mají individuální setkání s psycholožkami, se kterými řeší, jak postupovat. Jak zlepšit kvalitu života. Nebo ten hlavní cíl je, aby se ženy udržely na trhu práce, aby nešly předčasně do důchodu. Aby byly zdravé, krásné sebevědomé a aby se o sebe staraly."
Pavla Prajerová, rodinná terapeutka: "O tomto problému se naprosto nediskutuje v naší společnosti. A kdyby existoval ten projekt, dejme tomu 7 až 10 let zpět, tak bych asi tu situaci, kterou jsem v rodině prožívala, prožívala snadněji. V té době mi bylo zhruba 56 let. Kdy jsem se cítila jakoby sendvičová žena. Z jedné strany péče o svoji maminku, která ochrnula. A z druhé strany jsem měla malá vnoučata, která byla daleko od Frýdku-Místku. A do toho ještě práce na plný úvazek. Takže práce, péče o jednu stranu, radost někde daleko. A velmi těžko se mi to kloubilo dohromady tak, abych se cítila v pohodě."

Kurzy jsou zaměřeny i na nové technologie a jejich postupné zavádění ve firmách. Jako například práce s umělou inteligencí.

Martina Picková, manažerka projektu: "Nedělitelnou součástí jsou také kurzy zaměřené na zdraví. No a v tam máme kurz jógy, fyzioterapie, funkčního dýchání. Takže ty kurzy jsou úplně úžasné. Myslím, že každá žena si z toho vezme hodně. Že ji to posilní a že najde nějaký nový popud v životě a v práci hlavně."
Lucie Doležalová, fyzioterapeutka: "Cíl toho cvičení u žen nad 50 let je zpomalit ztrátu svalové a kostní hmoty. Čímž působíme proti vzniku bolestem pohybového aparátu a vzniku metabolických syndromů, jako třeba vyšší krevní tlak, diabetes, vyšší cholesterol nebo obezita. Samozřejmě to působí i na celkovou kvalitu života, na psychickou kondici a takové lepší zvládání toho stresu, ať už pracovního nebo nějakého jiného životního."
Pavla Prajerová, rodinná terapeutka: "Je to období velmi těžké, těch 50+, možná 55+. Je to období, kdy žena prožívá už ten vývoj jinak. Může tam být nějaký smutek, protože začíná menopauza nebo tam má ty rodiče, vnoučata. Má tam šéfa, který jí nepřidá, neuznává její hodnoty, byť ona je má nabyté za ty roky. Takže je to velmi složitá situace."
Veronika Madejová, Rodinné a vzdělávací centrum Lumpíkov: "Žena po padesátce. Co ji čeká? Čeká ji ještě 15 let aktivního pracovního života. S tím, jak se posunuje hranice odchodu do důchodu. Čeká ji to, že s největší pravděpodobností se bude starat o nějakého příbuzného. O vnoučata. Potom je to období, kdy přichází i fyzické změny pro tu ženu. Přichází menopauza, je i úbytek sil u člověka, který je v tomto věku. A na tu ženu je kladen nárok, aby to všechno zvládla. Jsme rádi, že už jsou tady i některé osvícené firmy, které zavádějí flexibilní úvazky pro ženy starší, aby to dokázaly skloubit. Je to prima, ale jsou to vlaštovky. A proto my tím projektem, tím dalším vzděláváním a podporou žen, chceme přispět k tomu, aby ty ženy zůstaly co nejdéle v kondici fyzické i psychické. Aby mohly pracovat, přispívat na svůj důchod, aby neodcházely do předčasných důchodů a nesnižovalo se jim to z čeho by tom dalších 20 až 30 let měly žít. Protože ten věk dožití je opravdu vysoký a neustále se nám prodlužuje."

Kurzy jsou zcela zdarma. První běh s posledními volnými místy začíná na konci ledna a potrvá do června. Poté budou následovat ještě čtyři běhy.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000041202/centrum-lumpikov-ve-frydkumistku-pomuze-zenam-nad-50-let-s-udrzenim-zamestnani