Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Lidé ve Frýdku-Místku budou v participaci vybírat další místo k proměně za milion

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Oblíbený participativní rozpočet Zapoj F-M postoupil do další fáze. Z návrhů občanů byly pro letošní ročník vybrány čtyři lokality. O tom, která projde úpravou za milion korun se rozhodne v hlasování. To bude možné online i psaným hlasovacím lístkem. Ale také přes QR kódy, které jsou přímo na konkrétních místech.

Třetí místo ve Frýdku-Místku se dočká zvelebení v rámci participativního rozpočtu. Radnice na podzim loňského roku znovu odstartovala úspěšný projekt Zapoj F-M, kdy požádala občany o tipy na vhodná místa k proměně. Hlavní architektka musela ale řadu námětů protřídit.

Lucie Šidlová, hlavní architekta Frýdku-Místku: "A to z důvodů toho, že často šlo o pozemky, které nebyly ve vlastnictví města nebo šlo o investice, které by několikanásobně přesahovaly náš jeden milion. A potom tam ještě bylo pár akcí, které jsou v místě, kde se má v brzké době dít něco jiného, jiná investiční akce."

Nakonec byla po konzultaci s dotčenými odbory a komisí pro územní plánování vybrána čtyři místa, ze kterých budou lidé vybírat v hlasování jedno, které projde proměnou.

Lucie Šidlová, hlavní architekta Frýdku-Místku: "Jsou to místa, která už byla v lasování i v předešlých ročnících. To znamená, lidé o nich většinou ví a jsou to místa, která měla v minulosti nejvíce hlasů po tom prvním. Takže teď v novém zpravodaji budou zveřejněny. Bude tam postup hlasování, je to možné přes Munupolis anebo osobně na lísteček na vrátnici magistrátu tady na Radniční. A potom ještě máme zpátky cedulky, které budou umístěny na jednotlivých místech a lidé si budou moci načíst QR kód a rovnou pro tu lokalitu hlasovat."

Mezi vybranými lokalitami je prostor u autobusových zastávek Anenská.

Lucie Šidlová, hlavní architekta Frýdku-Místku: "Tam si lidé často i mimo participaci stěžují na to, že je to náš takový druhý menší autobusák, protože je velmi ta zastávka vytížená. Všechny spoje do Ostravy tam zastavují. A jde o to to místo nějak zpříjemnit, zkultivovat. To znamená, žádné radikální zásahy do komunikace, do cesty. Ale ta široká asfaltová plocha, která tam je mezi cestou a mezi zelení, tak nějak nově pojednat. Ale to by všechno vzešlo z toho dalšího projednání a z návrhu. Další lokalitou je právě za panelovým domem na druhé straně na Ostravské směrem k Tiskárně Kleinwächter, tam je takový vnitroblok, kde je nějaké dětské hřiště, parkování, popelnice a taky tam byla snaha to nějak pojednat, ať je to hezčí."

Další lokality jsou vnitroblok u výtvarného oboru ZUŠ a vnitroblok ulic Anenská a Opletala.

Lucie Šidlová, hlavní architekta Frýdku-Místku: "Tam by se také mohlo vymyslet něco pěkného, ať už to je místo na nějakou relaxaci, odpočinek pro děti, včetně cestiček, posezení a takových věcí."

Hlasování začne v pondělí 5. února a potrvá do 26. února. Podrobnosti najdete také na webu města. Loňský 2. ročník projektu Zapoj F-M aktuálně postupně realizuje nároží na třídě TGM v městský parčík s pergolou, posezením, pítkem a zelení.

Nahlásit chybu


K tématu

Začaly práce na proměně Nároží na třídě TGM ve Frýdku-Místku

9. listopadu 2023 15:49 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Začala proměna Nároží na třídě TGM ve Frýdku. Během několika měsíců z něj bude nádherný malý městský parčík. Místo vybrali občané v rámci druhého ročníku participativního rozpočtu Zapoj F-M. Lidé také přišli s návrhy, co by mělo na Nároží vzniknout.

Frýdek-Místek přijímá návrhy veřejnosti do dalšího projektu Zapoj F-M

30. listopadu 2023 14:31 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek opět rozjíždí další ročník úspěšného participativního projektu Zapoj F-M. Lidé mohou navrhovat další zajímavé lokality k možné úpravě. Následně se návrhy vyhodnotí a v příštím roce se bude tradičně hlasovat a vybírat ten, který následně projde úpravou za jeden milion korun.

Hlasování v projektu Zapoj F-M probíhá do 26. února

Do 26. února běží veřejná anketa ve 3. ročníku ZAPOJ F-M. Lidé v ní mohou vybírat místo, které projde úpravou. Na jeho proměnu pak dá město opět milion korun. Na výběr je ze čtyř lokalit.


Tragický konec noční jízdy: osmpadesátiletý muž zemřel po havárii v Palkovicích

Dnes 14:18 | Palkovice | Lukáš Zavadil

V noci ze čtvrtku na pátek zasahovaly pozemní týmy z Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí společně s leteckými záchranáři u muže se selháním životních funkcí v Palkovicích. Osmapadesátiletý muž cestoval v osobním vozidle a havaroval do příkopy. Při příjezdu záchranných složek nejevil žádné známky života.

Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

Dnes 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Město elektrorozvody v budovách sportoviště opraví, fotbalisté mohou hrát

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí město provést rekonstrukci rozvodů. Studénka tento majetek převzala do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Záchranáři bojovali o život muže, který spadl v bývalé kotelně v Bohumíně

Dnes 8:52 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve čtvrtek 2. května odpoledne zasahovaly týmy zdravotnické záchranné služby u vážně zraněného muže na Karvinsku. Krajští operátoři obdrželi informaci o vážném zranění v objektu bývalé kotelny v Bohumíně.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Žáci ekoškoly v Janovicích se zapojili do úklidu obce

Do jarní úklidové akce ke Dni Země se v Janovicích zapojili také místní školáci. V areálu školy měli tematickou výuku, postarali se o zahradu a uklidili i část obce od nepořádku.

Děti společně s Divočáky otevřely cestou pohádkovým lesem ondřejnické studánky

Několik stovek dětí se společně s rodiči vypravilo z Frýdlantu nad Ostravicí k horské chatě Ondřejník. Za pomoci pohádkových postav po trase otvíraly ondřejnické studánky.

Registrací do ADRA běhu podpoříte dobrovolnictví. První běh bude ve Frýdku-Místku

Kolektivní běh nebo chůze po vytyčené trati u Faunparku, případně jen registrace s finančním příspěvkem. I tak můžete podpořit dobrovolnictví, které v Česku letos oslaví 20 let od založení prvního dobrovolnického centra. To bylo vzniklo právě ve Frýdku-Místku.

Studenti z šesti zemí soutěžili ve Frýdku-Místku o zlatý pohár ve svařování

Střední odborná škola Frýdek-Místek pořádala už 25. ročník mezinárodní soutěže ve svařování. Letos přijelo více než sto soutěžících z šesti zemí světa. Soutěž měla teoretickou i praktickou část a vše vyhodnocovala odborná porota v mezinárodním složení.

Evu s 360 kily usadili do lázeňského parku v Čeladné na třítunový podstavec

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku v Rehabilitačním centru Čeladná.

Kapličku svaté Otýlie ve Frýdku-Místku opravili potomci jejího zřizovatele

Na zdi Neumannovy přádelny ve Staroměstské ulici ve Frýdku-Místku doslova září kaplička svaté Otýlie. Opravil ji na vlastní náklady potomek jejího zřizovatele. Město ještě připravuje opravu okolní zdi.

Lidé ve Frýdku-Místku budou v participaci vybírat další místo k proměně za milion
Vydáno 1. února 2024 16:16, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Oblíbený participativní rozpočet Zapoj F-M postoupil do další fáze. Z návrhů občanů byly pro letošní ročník vybrány čtyři lokality. O tom, která projde úpravou za milion korun se rozhodne v hlasování. To bude možné online i psaným hlasovacím lístkem. Ale také přes QR kódy, které jsou přímo na konkrétních místech.

Třetí místo ve Frýdku-Místku se dočká zvelebení v rámci participativního rozpočtu. Radnice na podzim loňského roku znovu odstartovala úspěšný projekt Zapoj F-M, kdy požádala občany o tipy na vhodná místa k proměně. Hlavní architektka musela ale řadu námětů protřídit.

Lucie Šidlová, hlavní architekta Frýdku-Místku: "A to z důvodů toho, že často šlo o pozemky, které nebyly ve vlastnictví města nebo šlo o investice, které by několikanásobně přesahovaly náš jeden milion. A potom tam ještě bylo pár akcí, které jsou v místě, kde se má v brzké době dít něco jiného, jiná investiční akce."

Nakonec byla po konzultaci s dotčenými odbory a komisí pro územní plánování vybrána čtyři místa, ze kterých budou lidé vybírat v hlasování jedno, které projde proměnou.

Lucie Šidlová, hlavní architekta Frýdku-Místku: "Jsou to místa, která už byla v lasování i v předešlých ročnících. To znamená, lidé o nich většinou ví a jsou to místa, která měla v minulosti nejvíce hlasů po tom prvním. Takže teď v novém zpravodaji budou zveřejněny. Bude tam postup hlasování, je to možné přes Munupolis anebo osobně na lísteček na vrátnici magistrátu tady na Radniční. A potom ještě máme zpátky cedulky, které budou umístěny na jednotlivých místech a lidé si budou moci načíst QR kód a rovnou pro tu lokalitu hlasovat."

Mezi vybranými lokalitami je prostor u autobusových zastávek Anenská.

Lucie Šidlová, hlavní architekta Frýdku-Místku: "Tam si lidé často i mimo participaci stěžují na to, že je to náš takový druhý menší autobusák, protože je velmi ta zastávka vytížená. Všechny spoje do Ostravy tam zastavují. A jde o to to místo nějak zpříjemnit, zkultivovat. To znamená, žádné radikální zásahy do komunikace, do cesty. Ale ta široká asfaltová plocha, která tam je mezi cestou a mezi zelení, tak nějak nově pojednat. Ale to by všechno vzešlo z toho dalšího projednání a z návrhu. Další lokalitou je právě za panelovým domem na druhé straně na Ostravské směrem k Tiskárně Kleinwächter, tam je takový vnitroblok, kde je nějaké dětské hřiště, parkování, popelnice a taky tam byla snaha to nějak pojednat, ať je to hezčí."

Další lokality jsou vnitroblok u výtvarného oboru ZUŠ a vnitroblok ulic Anenská a Opletala.

Lucie Šidlová, hlavní architekta Frýdku-Místku: "Tam by se také mohlo vymyslet něco pěkného, ať už to je místo na nějakou relaxaci, odpočinek pro děti, včetně cestiček, posezení a takových věcí."

Hlasování začne v pondělí 5. února a potrvá do 26. února. Podrobnosti najdete také na webu města. Loňský 2. ročník projektu Zapoj F-M aktuálně postupně realizuje nároží na třídě TGM v městský parčík s pergolou, posezením, pítkem a zelení.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000041331/lide-ve-frydkumistku-budou-v-participaci-vybirat-dalsi-misto-k-promene-za-milion