Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Stavba Alzheimer centra ve Frýdku-Místku by mohla začít v roce 2025

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Frýdek-Místek dlouhodobě usiluje o vznik Alzheimer centra. To vybuduje soukromý investor, který už pracuje na projektu. Město současně vedle postaví Domovinku, zařízení pro osoby se sníženou soběstačností. Aktuálně už se připravuje vybudování potřebné infrastruktury.

Území za městským fotbalovým stadionem ve Frýdku-Místku, pracovně nazvané Berlín 2. To by už brzy měla čekat postupná zástavba. Vznikne tady totiž Alzheimer centrum, které vybuduje soukromý investor.

Petr Valový, ředitel Clementas Medela: "Aktuálně jsme s přípravou domova se zvláštním režimem ve Frýdku-Místku ve fázi finalizace vnitřních dispozic. Ta by měla být hotová do konce února a schválena. Poté začneme s přípravou na stavební povolení, které budeme žádat ještě v letošním roce. Představa je taková, že stavba by měla začít v roce 2025 a trvat bude přibližně 13 až 14 měsíců."

Rozsáhlý pozemek patří městu a zastupitelé na svém posledním prosincovém zasedání rozhodovali o smlouvě o smlouvě budoucí, která předchází kupní smlouvě na pozemek, který město prodá staviteli Alzheimer centra.

Radovan Hořínek (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Fakticky to znamená, že jsme si smluvně stanovili podmínky, za kterých za jejichž splnění, přistoupíme k uzavření té samotné kupní smlouvy a prodeji toho pozemku. Podmínky, na kterých jsme se nakonec shodli se společností, která bude realizovat Alzheimer centrum jsou tři základní. A to je složení zálohy na kupní cenu, vyhotovení geometrického plánu na přesné umístění budovy a celého areálu Alzheimer centra a dále pak uzavření smlouvy s dodavatelem na dopravní infrastrukturu. Což prakticky znamená příjezdovou a přístupovou komunikaci k té budoucí budově Alzheimer centra. Po splnění těchto podmínek dojde k uzavření té samotné budoucí kupní smlouvy. A od uzavření kupní smlouvy se odvíjí další lhůta pro stavbu samotné budovy Alzheimer centra. Já bych chtěl říct, možná někdo z vás sledoval zasedání zastupitelstva. Bylo to poměrně bouřlivé zasedání, ale ta myšlenka Alzheimer centra se skutečně táhne už několik let a já si opravu myslím, že už bylo záhodno učinit nějaký první reálný hmatatelný krok a pohnout se z místa. Skutečně, my si nemůžeme dovolit každou stavbu realizovat tak dlouho, jako doposud. A také proto bylo to jednání tak bouřlivé. A také proto hnutí ANO trvalo na tom, že se ta smlouva o smlouvě budoucí uzavře, k čemuž skutečně došlo. A pokud tam kolegové měli nějaké připomínky, já chci věřit, že to bylo pouze určité nedorozumění. Protože jejich připomínky byly spíše formálního charakteru. A je zřejmé, že u tak rozsáhlé stavby a poměrně velkého projektu nemůžeme naprosto přesně vědět, kde bude stát přípojka elektřiny, jestli bude budova vytápěna plynem nebo si vlastník a stavebník určí svůj způsob vytápění. Čili ty technické detaily vůbec nebyly předmětem jednání a nemělo smysl je po budoucím realizátorovi Alzheimer centra požadovat."

Město vedle Alzheimer centra postaví zařízení Domovinka, které bude pro osoby se sníženou soběstačností.

Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "V současné době bylo nejdůležitější to územní dopravně napojit. Na tom se už pracuje. Připravuje se projekt na dopravní napojení celé této lokality. S tím, že ten hlavní důvod byl výstavba Domovinky, na kterou je už přidělena dotace."
Radovan Hořínek (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Geometrický plán máme vyhotoven. V podstatě už probíhá i zadávací řízení na projektovou dokumentaci k té přístupové komunikaci. Čili budeme se blížit samotnému zadávacímu řízení na tu komunikaci samotnou. Takže v podstatě ty podmínky, tak jak byly sjednány, a smlouva už byla podepsána oběma stranami, plněny jsou. Za velice důležité považuji, že jak město, tak realizátor Alzheimer centra deklarovali vzájemnou součinnost. To znamená, vzájemně si můžeme ty naše projekty korigovat. Bylo také přistoupeno na požadavky města ve smyslu sadových úprav, infrastruktury, jako jsou lavičky, veřejné osvětlení. Toto vše bude realizováno ve vzájemné součinnosti. Možná i z toho důvodu tam byl odpor některých kolegů, protože to nebývá zvykem. Ale já si myslím, že když město bude se společností, která bude stavět toto centrum, spolupracovat, tak to úzce povede k tomu, že se skutečně bude jednat o dobrý projekt. A že hlavně ti klienti a jejich rodinní příslušníci budou spokojeni, protože bude plně vyhovovat jejich potřebám. Shrnul bych to ještě. Jde podle nás o velice zdařilý projekt, kdy nám soukromá společnost platí tržní cenu za pozemek. Staví budovu Alzheimer centra, kterou ve městě nutně potřebujeme, a dokonce bude hradit i provoz. Město poskytuje pozemek, staví část okolní infrastruktury a postupujeme ve vzájemné součinnosti. Takže doufám, že ta spolupráce bude ještě urychlená. A budu se těšit, že to centrum bude postaveno co nejrychleji."

Poskytovatel služby Alzheimer centra má v Moravskoslezském kraji dvě zařízení. Další pak ve Středočeském, Plzeňském a Zlínském kraji.

Petr Valový, ředitel Clementas Medela: "Ve výstavbě před dokončením je další zařízení ve Středočeském kraji a v měsíci březnu letošního roku začínáme s výstavbou domova se zvláštním režimem a odlehčovací služby v městě Příbor, která bude hotová v dubnu 2025. Domov ve Frýdku-Místku bude mít kapacitu přibližně 100 až 110 uživatelů, bude zde vlastní kuchyň, vlastní prádelna, bezbariérová zahrada. Terasy pro posezení, terapeutické místnosti, společenské místnosti, dílny a mnoho dalšího."
Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Se společností, která bude nabývat pozemek pro výstavbu Alzheimer centra již spolupracujeme. V minulost jsme si od nich pronajali 30 lůžek ve Frýdlantu nad Ostravicí. S tím, že jsme si chtěli vyzkoušet, jestli ta služba, kterou poskytují je dostatečná, je adekvátní. A doteď neevidujeme jedinou stížnost. Tak vnímáme, že ta služba je na úrovni, kterou očekáváme."

Frýdek-Místek dál uvažuje, že zbytek území, kde vznikne Alzheimer centrum a Domovinka, nabídne investorům, právě na výstavbu nových bytových domů.

Nahlásit chybu


K tématu

Pobočka Domova pro seniory ve Frýdku-Místku prochází rekonstrukcí

27. listopadu 2023 16:52 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Pobočka domova pro seniory ve Školské ulici ve Frýdku-Místku prochází kompletní rekonstrukcí. Budova už má přistavěno další patro a také probíhají práce na rozvodech. Hotovo má být do léta příštího roku. V domově vznikne 27 lůžek s vysokým komfortem pro klienty.

Pokračují přípravy na výstavbu tělocvičny u 2. základní školy ve Frýdku-Místku

12. října 2023 15:58 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

2. základní škola ve Frýdku-Místku má mít novou tělocvičnu, která bude sloužit i míčovým sportům. Aktuálně město nechává upravit původní projekt, aby bylo možné v hale pořádat i vyšší žákovské soutěže. Samotná výstavba by mohla začít v příštím roce.

Projekt tělocvičny u základní školy v Chlebovicích už hledá zhotovitele

Realizace projektu tělocvičny u chlebovické základní školy se opět posunula kupředu. Město už zadalo veřejnou zakázku na výběr zhotovitele stavby. Předpokládá se, že tentokrát by už nemělo dojít ke komplikacím a stavba by se mohla rozjet ještě letos před letními prázdninami.


U hraničního přechodu Bumbálka havarovala motorkářka, lékaře museli vysadit z vrtulníku

Dnes 20:30 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve středu 1. května odpoledne zasahoval vrtulník LZS Ostrava a posádka rychlé zdravotnické pomoci z Rožnova pod Radhoštěm u nehody motocyklu. Nehoda se stala mezi obcí Bílá a hraničním přechodem Bumbálka, na rozhraní Moravskoslezského a Zlínského kraje. Informaci o události získali operátoři tři minuty před půl třetí odpoledne.

Žáci těrlických základních škol hráli tradiční prvomájový turnaj ve fotbale o Sladký míč

Na fotbalovém stadionu se 1. května odehrál tradiční turnaj žáků základních škol o Sladký míč.

První část opravené ulice Borovského je průjezdná, uzavírka začala v dalším úseku

Rekonstrukce ulice Borovského se posunula do 2. etapy. V tuto chvíli je již opravená část silnice průjezdná a práce se posunuly výše k ulici Na Kopci.

DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

Protest proti továrně v Dolní Lutyni neslábne, atmosféra setkání s občany byla opět napjatá

Kulturní dům v Dolní Lutyni znovu naplnili občané nespokojení s plánovanou stavbou továrny v obci. Vadí jim zabírání úrodné půdy a rozdělení vesnice, ale taky to, že stále nevědí, kdo je investorem. Spíš než pro odpovědi na otázky přišli na pondělní setkání protestovat.

AZ Havířov do 1. ligy nepostoupil, zklamání bylo velké

Rozhodující hokejový zápas mezi AZ Havířov a Chomutovem byl nesmírný boj. Přesto, že hráči do posledního domácího utkání dali všechno, stejně jako fanoušci, postup do první ligy si zajistil Chomutov.

První moduly nového pavilonu Karvinské hornické nemocnice už dorazily

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice (KHN). Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly. Vznikne tak zázemí pro operace nádorových onemocnění prsu, jednodenní chirurgii a laparoskopické výkony.

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí. Klíčová stavba by měla být dokončena v roce 2029

Jižní obchvat Komárova už má pravomocné územní rozhodnutí. Tato dopravní stavba je klíčová nejen pro Opavu, ale zejména pro západní část Moravskoslezského kraje.

Karvinští strážníci monitorují prostor v Karviné-Loukách kvůli prostitutkám

V Karviné-Loukách začali strážníci kvůli přítomnosti prostitutek lokalitu monitorovat. Jde o opatření pro řidiče, kteří jejich služby využívají, aby si uvědomili, že nahrávka může být použita jako důkazní prostředek pro pozdější správní řízení před přestupkovou komisí.

Uplynulo 79 let od osvobození Ostravy. Vzpomínka na padlé se uskutečnila v Komenského sadech

Ostrava si 30. dubna tradičně připomněla osvobození města od fašistických okupantů. Vyvrcholila tak Ostavsko-opavská operace, která byla největší bitvou 2. světové války na našem území. Průmyslové město osvobodili kromě Rudé armády také příslušníci 1. čs. armádního sboru.

Evu s 360 kily usadili do lázeňského parku v Čeladné na třítunový podstavec

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku v Rehabilitačním centru Čeladná.

Kapličku svaté Otýlie ve Frýdku-Místku opravili potomci jejího zřizovatele

Na zdi Neumannovy přádelny ve Staroměstské ulici ve Frýdku-Místku doslova září kaplička svaté Otýlie. Opravil ji na vlastní náklady potomek jejího zřizovatele. Město ještě připravuje opravu okolní zdi.

Den Země ve Frýdku-Místku učil o světě zvířat a jak chránit přírodu

Den plný her, soutěží, a hlavně zvířat a informací o ochraně přírody. Takové byly další velkolepé oslavy Dne Země ve Frýdku-Místku. Letošní ročník odpovídal hlavně na otázky, jak nám pomáhají zvířata a co pro ně můžeme udělat?

Frýdek-Místek je druhým nejlepším městem pro život v Moravskoslezském kraji

Frýdek-Místek je druhým nejlepším místem k životu v Moravskoslezském kraji. Za rok 2023 ho ocenila společnost Obce v datech, která pravidelně sleduje kvalitu života v obcích napříč celou zemí.

V lázeňském parku v Čeladné sedí Eva s předtuchou osudu

28. dubna 2024 15:30 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl předního českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku před Léčebným domem Dr. Storch v Rehabilitačním centru Čeladná.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

27. dubna 2024 9:41 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Stavba Alzheimer centra ve Frýdku-Místku by mohla začít v roce 2025
Vydáno 12. února 2024 14:16, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Frýdek-Místek dlouhodobě usiluje o vznik Alzheimer centra. To vybuduje soukromý investor, který už pracuje na projektu. Město současně vedle postaví Domovinku, zařízení pro osoby se sníženou soběstačností. Aktuálně už se připravuje vybudování potřebné infrastruktury.

Území za městským fotbalovým stadionem ve Frýdku-Místku, pracovně nazvané Berlín 2. To by už brzy měla čekat postupná zástavba. Vznikne tady totiž Alzheimer centrum, které vybuduje soukromý investor.

Petr Valový, ředitel Clementas Medela: "Aktuálně jsme s přípravou domova se zvláštním režimem ve Frýdku-Místku ve fázi finalizace vnitřních dispozic. Ta by měla být hotová do konce února a schválena. Poté začneme s přípravou na stavební povolení, které budeme žádat ještě v letošním roce. Představa je taková, že stavba by měla začít v roce 2025 a trvat bude přibližně 13 až 14 měsíců."

Rozsáhlý pozemek patří městu a zastupitelé na svém posledním prosincovém zasedání rozhodovali o smlouvě o smlouvě budoucí, která předchází kupní smlouvě na pozemek, který město prodá staviteli Alzheimer centra.

Radovan Hořínek (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Fakticky to znamená, že jsme si smluvně stanovili podmínky, za kterých za jejichž splnění, přistoupíme k uzavření té samotné kupní smlouvy a prodeji toho pozemku. Podmínky, na kterých jsme se nakonec shodli se společností, která bude realizovat Alzheimer centrum jsou tři základní. A to je složení zálohy na kupní cenu, vyhotovení geometrického plánu na přesné umístění budovy a celého areálu Alzheimer centra a dále pak uzavření smlouvy s dodavatelem na dopravní infrastrukturu. Což prakticky znamená příjezdovou a přístupovou komunikaci k té budoucí budově Alzheimer centra. Po splnění těchto podmínek dojde k uzavření té samotné budoucí kupní smlouvy. A od uzavření kupní smlouvy se odvíjí další lhůta pro stavbu samotné budovy Alzheimer centra. Já bych chtěl říct, možná někdo z vás sledoval zasedání zastupitelstva. Bylo to poměrně bouřlivé zasedání, ale ta myšlenka Alzheimer centra se skutečně táhne už několik let a já si opravu myslím, že už bylo záhodno učinit nějaký první reálný hmatatelný krok a pohnout se z místa. Skutečně, my si nemůžeme dovolit každou stavbu realizovat tak dlouho, jako doposud. A také proto bylo to jednání tak bouřlivé. A také proto hnutí ANO trvalo na tom, že se ta smlouva o smlouvě budoucí uzavře, k čemuž skutečně došlo. A pokud tam kolegové měli nějaké připomínky, já chci věřit, že to bylo pouze určité nedorozumění. Protože jejich připomínky byly spíše formálního charakteru. A je zřejmé, že u tak rozsáhlé stavby a poměrně velkého projektu nemůžeme naprosto přesně vědět, kde bude stát přípojka elektřiny, jestli bude budova vytápěna plynem nebo si vlastník a stavebník určí svůj způsob vytápění. Čili ty technické detaily vůbec nebyly předmětem jednání a nemělo smysl je po budoucím realizátorovi Alzheimer centra požadovat."

Město vedle Alzheimer centra postaví zařízení Domovinka, které bude pro osoby se sníženou soběstačností.

Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "V současné době bylo nejdůležitější to územní dopravně napojit. Na tom se už pracuje. Připravuje se projekt na dopravní napojení celé této lokality. S tím, že ten hlavní důvod byl výstavba Domovinky, na kterou je už přidělena dotace."
Radovan Hořínek (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Geometrický plán máme vyhotoven. V podstatě už probíhá i zadávací řízení na projektovou dokumentaci k té přístupové komunikaci. Čili budeme se blížit samotnému zadávacímu řízení na tu komunikaci samotnou. Takže v podstatě ty podmínky, tak jak byly sjednány, a smlouva už byla podepsána oběma stranami, plněny jsou. Za velice důležité považuji, že jak město, tak realizátor Alzheimer centra deklarovali vzájemnou součinnost. To znamená, vzájemně si můžeme ty naše projekty korigovat. Bylo také přistoupeno na požadavky města ve smyslu sadových úprav, infrastruktury, jako jsou lavičky, veřejné osvětlení. Toto vše bude realizováno ve vzájemné součinnosti. Možná i z toho důvodu tam byl odpor některých kolegů, protože to nebývá zvykem. Ale já si myslím, že když město bude se společností, která bude stavět toto centrum, spolupracovat, tak to úzce povede k tomu, že se skutečně bude jednat o dobrý projekt. A že hlavně ti klienti a jejich rodinní příslušníci budou spokojeni, protože bude plně vyhovovat jejich potřebám. Shrnul bych to ještě. Jde podle nás o velice zdařilý projekt, kdy nám soukromá společnost platí tržní cenu za pozemek. Staví budovu Alzheimer centra, kterou ve městě nutně potřebujeme, a dokonce bude hradit i provoz. Město poskytuje pozemek, staví část okolní infrastruktury a postupujeme ve vzájemné součinnosti. Takže doufám, že ta spolupráce bude ještě urychlená. A budu se těšit, že to centrum bude postaveno co nejrychleji."

Poskytovatel služby Alzheimer centra má v Moravskoslezském kraji dvě zařízení. Další pak ve Středočeském, Plzeňském a Zlínském kraji.

Petr Valový, ředitel Clementas Medela: "Ve výstavbě před dokončením je další zařízení ve Středočeském kraji a v měsíci březnu letošního roku začínáme s výstavbou domova se zvláštním režimem a odlehčovací služby v městě Příbor, která bude hotová v dubnu 2025. Domov ve Frýdku-Místku bude mít kapacitu přibližně 100 až 110 uživatelů, bude zde vlastní kuchyň, vlastní prádelna, bezbariérová zahrada. Terasy pro posezení, terapeutické místnosti, společenské místnosti, dílny a mnoho dalšího."
Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Se společností, která bude nabývat pozemek pro výstavbu Alzheimer centra již spolupracujeme. V minulost jsme si od nich pronajali 30 lůžek ve Frýdlantu nad Ostravicí. S tím, že jsme si chtěli vyzkoušet, jestli ta služba, kterou poskytují je dostatečná, je adekvátní. A doteď neevidujeme jedinou stížnost. Tak vnímáme, že ta služba je na úrovni, kterou očekáváme."

Frýdek-Místek dál uvažuje, že zbytek území, kde vznikne Alzheimer centrum a Domovinka, nabídne investorům, právě na výstavbu nových bytových domů.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000041488/stavba-alzheimer-centra-ve-frydkumistku-by-mohla-zacit-v-roce-2025