Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Frýdek-Místek uctí režiséra Františka Vláčila pamětní deskou i filmovou projekcí

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Frýdecko-místecký dům, ve kterém v dětství bydlel režisér František Vláčil, ponese na jeho počest pamětní desku. Radnice tak uctí stoleté výročí narození velikána českého filmu. Připomínkou Vláčilova umění bude také série projekcí jeho filmů v kině Nová scéna Vlast.

Frýdek-Místek si připomene stoleté výročí narození slavného režiséra Františka Vláčila. 19. února, v den jeho narození, zahájí kino Nová Scéna Vlast sérii promítání nejslavnější režisérovy tvorby.

Michaela Kokešová Kocourková, Kultura F-M: "Oslavy výročí zahájíme projekcí poválečného snímku Adelheid, který prošel digitální restaurací. Následně potom v květnu nás čeká film Ďáblova past, který promítneme divákům z pětatřicítky, tak jako byl promítán v šedesátých letech. A v listopadu se pak mohou diváci těšit na digitálně restaurovaný snímek Markéta Lazarová. Další akce a promítání u příležitosti výročí Františka Vláčila budou postupně uveřejňovány na webu a sociálních sítích Kultury F-M a také města Frýdek-Místek."

V den Vláčilových narozenin bude také vyhlášena výtvarná soutěž na pamětní desku.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "František Vláčil, jeden z největších československých režisérů prožil velkou část dětství ve Frýdku-Místku a nám přijde velmi vhodné si připomínat všechny velké rodáky nebo osobnosti, které zanechaly stopu ve Frýdku-Místku. Tak samozřejmě připomínáme Vláčila tvorbou v kině Vlast a ve filmovém klubu. Ale zároveň jsme se rozhodli, že umístíme i pamětní desku na dům, ve kterém prožil se svým otcem, který se přestěhoval z Českého Těšína, velkou část dětství."

František Vláčil se narodil v Českém Těšíně, kde byl jeho otec jedním z velitelů 8. pěšího pluku. Po přestěhování pluku do Místku žila rodina od roku 1930 v domě v Komenského ulici, postaveného vojenskými gážisty.

Lucie Šidlová, hlavní architekta Frýdku-Místku: "Poprvé tady vyzkoušíme soutěž o výtvarné dílo a jeho realizaci. To znamená, nepůjdeme klasickou formou veřejné zakázky, ale bude soutěž s odbornou porotou. Budou tam členové nezávislí, to budou umělci, sochaři, kurátoři. A potom samozřejmě budou zastoupeni závislí v porotě, to znamená zástupci magistrátu a potom také zástupce toho domu soukromého."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "František Vláčil je svébytný úkaz v české kultuře. Mnozí ho nazývají největším básníkem československého filmu a určitě tomu nasvědčuje i to, že prvním československým digitalizovaným filmem byla jeho Markéta Lazarová, filmová báseň, která je naprosto mimořádná. A my můžeme vnímat, že on měl velký talent i předtím, než začal točit své velké známé filmy. Například, když působil v armádním filmu. A tady je pozoruhodné i to, že jeho první ochotnické, amatérské režisérské krůčky začal tady ve městě. Nebylo to u filmu, ale bylo to s místeckým Sokolem, ve kterém režíroval ochotnická představení cvičenců. Takže to je takový hezký moment a myslím si, že by neměl zapadnout."

Národní umělec, držitel Zlatého lva z festivalu v Benátkách, Českého lva i několika Křišťálových glóbů z Karlových Varů a dalších ocenění, zemřel 27. ledna 1999 ve věku 74 let.

Nahlásit chybu


K tématu

Historické slavnosti ve Frýdku-Místku lákají na setkání českého krále s polským knížetem

10. srpna 2023 14:37 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

I letos zažije Frýdek-Místek Historické slavnosti, které představí důležitou událost našich dějin. Návštěvníci si opět vychutnají prázdninovou romantiku rytířů, králů i kejklířů. Tématem letošních slavností je Setkání českého krále Přemysla Otakara II. A opolského knížete Vladislava.

Adventní městečko ve Frýdku-Místku letos nabídne i Zimní kino

27. listopadu 2023 17:33 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Adventní městečko ve Frýdku-Místku letos nabídne program až do pátku 29. prosince. Návštěvníci se mohou těšit na hudební vystoupení i pohádková představení. Chybět nebudou stánky, zvířátka, adventní dílny a další. Letošní novinkou bude navíc filmové promítání přímo na náměstí.

Bývalá záložna ve F-M ožila akcí Art of život, město z ní chce časem udělat galerii

4. května 2023 14:09 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Bývalou záložnu ve Frýdku-Míli zaplnili prodejci a umělci. Město propůjčilo historickou budovu prezentaci moderního umění a specifickému marketu. Třídenní akce Art of Život byla pro budoucí městskou galerii jednou z největších dosavadních akcí. Mezi návštěvníky sklidila velký úspěch.


Horní Suchá zvažuje koupi části finských domků, odprodat by je chtěla stávajícím nájemníkům

Zastupitelé v Horní Suché přijali usnesení projevit vůli na odkup jedné z lokalit finských domků od soukromého vlastníka. Pokud se tak skutečně stane, chtěla by obec nabídnout odprodej stávajícím nájemníkům.

Tragický konec noční jízdy: osmpadesátiletý muž zemřel po havárii v Palkovicích

Včera 14:18 | Palkovice | Lukáš Zavadil

V noci ze čtvrtku na pátek zasahovaly pozemní týmy z Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí společně s leteckými záchranáři u muže se selháním životních funkcí v Palkovicích. Osmapadesátiletý muž cestoval v osobním vozidle a havaroval do příkopy. Při příjezdu záchranných složek nejevil žádné známky života.

V Havířově odstartoval další ročník soutěže Wolfram, na nejlepší týmy čeká atraktivní cena

Sedmý roční branné soutěže Wolfram byl zahájen v Havířově. Armáda si pro žáky v letošním roce připravila i jednu novinku a hlavně atraktivní ceny.

Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

Včera 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Město elektrorozvody v budovách sportoviště opraví, fotbalisté mohou hrát

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí město provést rekonstrukci rozvodů. Studénka tento majetek převzala do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

2. května 2024 11:35 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

2. května 2024 19:04 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

2. května 2024 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Žáci ekoškoly v Janovicích se zapojili do úklidu obce

Do jarní úklidové akce ke Dni Země se v Janovicích zapojili také místní školáci. V areálu školy měli tematickou výuku, postarali se o zahradu a uklidili i část obce od nepořádku.

Děti společně s Divočáky otevřely cestou pohádkovým lesem ondřejnické studánky

Několik stovek dětí se společně s rodiči vypravilo z Frýdlantu nad Ostravicí k horské chatě Ondřejník. Za pomoci pohádkových postav po trase otvíraly ondřejnické studánky.

Registrací do ADRA běhu podpoříte dobrovolnictví. První běh bude ve Frýdku-Místku

Kolektivní běh nebo chůze po vytyčené trati u Faunparku, případně jen registrace s finančním příspěvkem. I tak můžete podpořit dobrovolnictví, které v Česku letos oslaví 20 let od založení prvního dobrovolnického centra. To bylo vzniklo právě ve Frýdku-Místku.

Studenti z šesti zemí soutěžili ve Frýdku-Místku o zlatý pohár ve svařování

Střední odborná škola Frýdek-Místek pořádala už 25. ročník mezinárodní soutěže ve svařování. Letos přijelo více než sto soutěžících z šesti zemí světa. Soutěž měla teoretickou i praktickou část a vše vyhodnocovala odborná porota v mezinárodním složení.

Evu s 360 kily usadili do lázeňského parku v Čeladné na třítunový podstavec

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku v Rehabilitačním centru Čeladná.

Kapličku svaté Otýlie ve Frýdku-Místku opravili potomci jejího zřizovatele

Na zdi Neumannovy přádelny ve Staroměstské ulici ve Frýdku-Místku doslova září kaplička svaté Otýlie. Opravil ji na vlastní náklady potomek jejího zřizovatele. Město ještě připravuje opravu okolní zdi.

Frýdek-Místek uctí režiséra Františka Vláčila pamětní deskou i filmovou projekcí
Vydáno 15. února 2024 10:49, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Frýdecko-místecký dům, ve kterém v dětství bydlel režisér František Vláčil, ponese na jeho počest pamětní desku. Radnice tak uctí stoleté výročí narození velikána českého filmu. Připomínkou Vláčilova umění bude také série projekcí jeho filmů v kině Nová scéna Vlast.

Frýdek-Místek si připomene stoleté výročí narození slavného režiséra Františka Vláčila. 19. února, v den jeho narození, zahájí kino Nová Scéna Vlast sérii promítání nejslavnější režisérovy tvorby.

Michaela Kokešová Kocourková, Kultura F-M: "Oslavy výročí zahájíme projekcí poválečného snímku Adelheid, který prošel digitální restaurací. Následně potom v květnu nás čeká film Ďáblova past, který promítneme divákům z pětatřicítky, tak jako byl promítán v šedesátých letech. A v listopadu se pak mohou diváci těšit na digitálně restaurovaný snímek Markéta Lazarová. Další akce a promítání u příležitosti výročí Františka Vláčila budou postupně uveřejňovány na webu a sociálních sítích Kultury F-M a také města Frýdek-Místek."

V den Vláčilových narozenin bude také vyhlášena výtvarná soutěž na pamětní desku.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "František Vláčil, jeden z největších československých režisérů prožil velkou část dětství ve Frýdku-Místku a nám přijde velmi vhodné si připomínat všechny velké rodáky nebo osobnosti, které zanechaly stopu ve Frýdku-Místku. Tak samozřejmě připomínáme Vláčila tvorbou v kině Vlast a ve filmovém klubu. Ale zároveň jsme se rozhodli, že umístíme i pamětní desku na dům, ve kterém prožil se svým otcem, který se přestěhoval z Českého Těšína, velkou část dětství."

František Vláčil se narodil v Českém Těšíně, kde byl jeho otec jedním z velitelů 8. pěšího pluku. Po přestěhování pluku do Místku žila rodina od roku 1930 v domě v Komenského ulici, postaveného vojenskými gážisty.

Lucie Šidlová, hlavní architekta Frýdku-Místku: "Poprvé tady vyzkoušíme soutěž o výtvarné dílo a jeho realizaci. To znamená, nepůjdeme klasickou formou veřejné zakázky, ale bude soutěž s odbornou porotou. Budou tam členové nezávislí, to budou umělci, sochaři, kurátoři. A potom samozřejmě budou zastoupeni závislí v porotě, to znamená zástupci magistrátu a potom také zástupce toho domu soukromého."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "František Vláčil je svébytný úkaz v české kultuře. Mnozí ho nazývají největším básníkem československého filmu a určitě tomu nasvědčuje i to, že prvním československým digitalizovaným filmem byla jeho Markéta Lazarová, filmová báseň, která je naprosto mimořádná. A my můžeme vnímat, že on měl velký talent i předtím, než začal točit své velké známé filmy. Například, když působil v armádním filmu. A tady je pozoruhodné i to, že jeho první ochotnické, amatérské režisérské krůčky začal tady ve městě. Nebylo to u filmu, ale bylo to s místeckým Sokolem, ve kterém režíroval ochotnická představení cvičenců. Takže to je takový hezký moment a myslím si, že by neměl zapadnout."

Národní umělec, držitel Zlatého lva z festivalu v Benátkách, Českého lva i několika Křišťálových glóbů z Karlových Varů a dalších ocenění, zemřel 27. ledna 1999 ve věku 74 let.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000041546/frydek-mistek-ucti-rezisera-frantiska-vlacila-pametni-deskou-i-filmovou-projekci