Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Maškarní karneval v Lidovém domě ve Frýdku-Místku bavil handicapované

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Lidé s handicapem se bavili v Lidovém domě ve Frýdku-Místku. Tradičně se tady pro ně konal únorový karneval. Účast byla opět rekordní, protože přišlo na 150 klientů různých organizací z města i okolí.

Hudba, tanec a dobrá nálada zaplnila Lidový dům ve Frýdku-Místku. Lidé s handicapem přišli ukázat, že i oni se umějí skvěle bavit.

Jana Kohutová, organizátorka akce: "Je to karneval pro zdravotně postižené. Dneska máme druhý rekord. Máme tady 150 lidí. Baví se všichni úžasně. Tato akce je požádaná hlavně proto, aby se lidé s jakýmkoliv handicapem nebo s jakýmkoliv zdravotním omezením setkali, bavili se spolu a daří se nám to už 5 let. Takže jsme za to moc rádi."

Jaký je program, co je připraveno pro ně?

Jana Kohutová, organizátorka akce: "Tancování, tancování, tancování. Nějaké hry, hlavně tombola, protože oni milují tombolu. Ale kdo nemiluje tombolu a všichni si dáme dobrý oběd."

Vy tyto akce pořádáte pravidelně. Co kromě toho ještě děláte?

Jana Kohutová, organizátorka akce: "Tyto akce pořádáme pravidelně na jaro a na podzim, kdy máme havajský ples, právě pro tady tyto osoby s jakýmkoliv zdravotním handicapem. A pořádáme tady i náš karneval pro děti, masopust, přednášky, koncerty, různé kulturní akce pro širokou veřejnost."

Masky dneska byly asi libovolné.

Jana Kohutová, organizátorka akce: "Je to karneval, takže nebylo určeno téma. Takže každý přišel, za co chtěl. Ale masky jsou nádherné, vyřádili se na nich, takže jsme za to moc rádi."
anketa: 1.) "Bavím se dobře a užívám si to, paráda. Mám tady své blízké a je to skvělá párty." - Jaký kostým jste zvolila? - "Jsem uklízečka nebo číšnice."
anketa: 2.) "Moc se mi tady líbí, je to úžasné, že něco takového existuje. Mám tady své kamarády a moc dobře se bavím. Bude fajn, když to bude i příští rok. Budu moc ráda."
anketa: 3.) "Já se jmenuju Marie Štenclová, jsem zdravá babička a docházím do klubu Otevřené srdce, které je u nás v Centru aktivních seniorů. Protože je mi to blízké, tak za nimi chodím. Jsou to lidé, kteří jsou mladí a vzali mě k sobě, protože je bolí duše a já je podporuji, aby byli aktivní. Humor mám ráda, tady je nádherně. Dneska jsem tady poprvé a jsem nadšená, mapuju si všechny tady. S Žirafou už jsem tančila. Otevřené srdce, to je jasné, to je moje skupinka, ale Škola života, Maják, prostě jsou to organizace a já jsem v produktivním věku dělala sociální věci, proto u toho zůstávám. Takže jsem i dobrovolní Adry, takže vím, co to je, když člověk je postižený nějak a potřebuje pomoci. Všichni jsme důležití pro život jsme všichni důležití. A mám radost tady z tohoto setkání."
Jiří Navrátil (KDU-ČSL), náměstek hejtmana MSK: "Já jsem velmi rád, že v Moravskoslezském kraji je dostatek poskytovatelů sociálních služeb, kteří nemyslí jenom na poskytování sociálních služeb. Ale i na to, co ti lidé potřebují. A to je běžný život. A důkazem toho je i dnešní karneval. Tady je třeba poděkovat pořadatelům. Ať už Katolickému lidovému domu ve Frýdku-Místku, ale i všem lidem, kteří se na této akci podílí. Protože vidíte, že tady je více jak 150 lidí, kteří, i když mají své zdravotní, či mentální postižení, se dokáží bavit tak, jako všichni ostatní. Takže je důležité dělat i tyto akce. Nejenom poskytovat sociální služby, ale pořádat pro ně i akce běžného života."

Moravskoslezský kraj tyto organizace podporuje.

Jiří Navrátil (KDU-ČSL), náměstek hejtmana MSK: "Ano, my samozřejmě i na této akci se podílíme. Ať už je to prostřednictvím nějakých dárků a přebíráme také i záštitu. Protože říkáme, že je to velmi důležité pro všechny lidi."

Organizátoři věří, že se jim tradici těchto akcí, které nedělají rozdíly mezi handicapovanými a zdravými, podaří udržet dlouhodobě.

Nahlásit chybu


K tématu

Škola života uspořádala pro klienty stacionářů ve Frýdku-Místku Smažení vaječiny, padlo na 300 vajec

1. června 2023 14:54 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Hudba, tanec, zábava a dobrá vaječina. Jedinečnou akci připravilo Handicap centrum Škola života ve Frýdku-Místku nejen pro své klienty. Společenské dopoledne u řeky Ostravice zpestřila akce nazvaná Smažení vyječiny. Na tu letos poprvé padlo 300 vajec.

Handicapovaní soutěžili na olympiádě v lehké atletice ve Frýdku-Místku

2. října 2023 13:56 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Handicapovaní ze tří zemí se opět sjeli do Frýdku-Místku. Společně tady poměřili síly na 26. ročníku sportovní olympiády v lehké atletice pro osoby s mentálním postižením. Cílem bylo, aby si hlavně společně užili den plný sportu.

Handicapovaní se na Havajském plese ve Frýdku-Místku loučili s létem

28. září 2023 10:02 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

I lidé s handicapem mají možnost se setkávat a dobře se společně bavit. Pravidelně dvakrát do roka pro ně ve Frýdku-Místku pořádají velkolepé karnevaly. Akce vznikla s cílem umožnit socializaci právě lidem se zdravotním postižením.


Záchranáři bojovali o život muže, který spadl v bývalé kotelně v Bohumíně

Dnes 8:52 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve čtvrtek 2. května odpoledne zasahovaly týmy zdravotnické záchranné služby u vážně zraněného muže na Karvinsku. Krajští operátoři obdrželi informaci o vážném zranění v objektu bývalé kotelny v Bohumíně.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Studenti vysokých a středních škol se utkali na mistrovství ČR v požárním sportu

V Ostravě ve středu odstartovalo Otevřené akademické mistrovství České republiky v požárním sportu. Sto sedmdesát mladých závodníků a závodnic se letos v Porubě utkalo ve čtyřech nelehkých disciplínách.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Důl Gabriela nabídne návštěvnické centrum i expozici

Další strategický projekt dostal přiklepnutou dotaci z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. POHO Park Gabriela se stane centrem pohornické krajiny, z bývalého dolu Gabriela vznikne návštěvnické centrum s bohatým programem a poutavou expozicí o těžkém životě horníků a jejich rodin.

V Karviné zahájili sezónu v oblíbeném areálu Loděnice ve velkém stylu

Karvinská Iniciativa Dokořán otevřela letošní sezónu na Lodičkách. Každý víkend se nyní v oblíbeném volnočasovém areálu uskuteční akce různého druhu pro veřejnost.

Klienti domova Kamenec ochutnali světovou kuchyni, tentokrát je čekala kuchyně mexická

Zdravý svět seniora na stole – tak se jmenuje akce, která čtyřikrát do roka obohatí program uživatelům domova pro seniory Kamenec ve Slezské Ostravě. Jejím cílem je seznámit seniory se zdravými a netradičními jídly české i zahraniční kuchyně.

Žáci ekoškoly v Janovicích se zapojili do úklidu obce

Do jarní úklidové akce ke Dni Země se v Janovicích zapojili také místní školáci. V areálu školy měli tematickou výuku, postarali se o zahradu a uklidili i část obce od nepořádku.

Děti společně s Divočáky otevřely cestou pohádkovým lesem ondřejnické studánky

Několik stovek dětí se společně s rodiči vypravilo z Frýdlantu nad Ostravicí k horské chatě Ondřejník. Za pomoci pohádkových postav po trase otvíraly ondřejnické studánky.

Registrací do ADRA běhu podpoříte dobrovolnictví. První běh bude ve Frýdku-Místku

Kolektivní běh nebo chůze po vytyčené trati u Faunparku, případně jen registrace s finančním příspěvkem. I tak můžete podpořit dobrovolnictví, které v Česku letos oslaví 20 let od založení prvního dobrovolnického centra. To bylo vzniklo právě ve Frýdku-Místku.

Studenti z šesti zemí soutěžili ve Frýdku-Místku o zlatý pohár ve svařování

Střední odborná škola Frýdek-Místek pořádala už 25. ročník mezinárodní soutěže ve svařování. Letos přijelo více než sto soutěžících z šesti zemí světa. Soutěž měla teoretickou i praktickou část a vše vyhodnocovala odborná porota v mezinárodním složení.

Evu s 360 kily usadili do lázeňského parku v Čeladné na třítunový podstavec

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku v Rehabilitačním centru Čeladná.

Kapličku svaté Otýlie ve Frýdku-Místku opravili potomci jejího zřizovatele

Na zdi Neumannovy přádelny ve Staroměstské ulici ve Frýdku-Místku doslova září kaplička svaté Otýlie. Opravil ji na vlastní náklady potomek jejího zřizovatele. Město ještě připravuje opravu okolní zdi.

Maškarní karneval v Lidovém domě ve Frýdku-Místku bavil handicapované
Vydáno 22. února 2024 16:05, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Lidé s handicapem se bavili v Lidovém domě ve Frýdku-Místku. Tradičně se tady pro ně konal únorový karneval. Účast byla opět rekordní, protože přišlo na 150 klientů různých organizací z města i okolí.

Hudba, tanec a dobrá nálada zaplnila Lidový dům ve Frýdku-Místku. Lidé s handicapem přišli ukázat, že i oni se umějí skvěle bavit.

Jana Kohutová, organizátorka akce: "Je to karneval pro zdravotně postižené. Dneska máme druhý rekord. Máme tady 150 lidí. Baví se všichni úžasně. Tato akce je požádaná hlavně proto, aby se lidé s jakýmkoliv handicapem nebo s jakýmkoliv zdravotním omezením setkali, bavili se spolu a daří se nám to už 5 let. Takže jsme za to moc rádi."

Jaký je program, co je připraveno pro ně?

Jana Kohutová, organizátorka akce: "Tancování, tancování, tancování. Nějaké hry, hlavně tombola, protože oni milují tombolu. Ale kdo nemiluje tombolu a všichni si dáme dobrý oběd."

Vy tyto akce pořádáte pravidelně. Co kromě toho ještě děláte?

Jana Kohutová, organizátorka akce: "Tyto akce pořádáme pravidelně na jaro a na podzim, kdy máme havajský ples, právě pro tady tyto osoby s jakýmkoliv zdravotním handicapem. A pořádáme tady i náš karneval pro děti, masopust, přednášky, koncerty, různé kulturní akce pro širokou veřejnost."

Masky dneska byly asi libovolné.

Jana Kohutová, organizátorka akce: "Je to karneval, takže nebylo určeno téma. Takže každý přišel, za co chtěl. Ale masky jsou nádherné, vyřádili se na nich, takže jsme za to moc rádi."
anketa: 1.) "Bavím se dobře a užívám si to, paráda. Mám tady své blízké a je to skvělá párty." - Jaký kostým jste zvolila? - "Jsem uklízečka nebo číšnice."
anketa: 2.) "Moc se mi tady líbí, je to úžasné, že něco takového existuje. Mám tady své kamarády a moc dobře se bavím. Bude fajn, když to bude i příští rok. Budu moc ráda."
anketa: 3.) "Já se jmenuju Marie Štenclová, jsem zdravá babička a docházím do klubu Otevřené srdce, které je u nás v Centru aktivních seniorů. Protože je mi to blízké, tak za nimi chodím. Jsou to lidé, kteří jsou mladí a vzali mě k sobě, protože je bolí duše a já je podporuji, aby byli aktivní. Humor mám ráda, tady je nádherně. Dneska jsem tady poprvé a jsem nadšená, mapuju si všechny tady. S Žirafou už jsem tančila. Otevřené srdce, to je jasné, to je moje skupinka, ale Škola života, Maják, prostě jsou to organizace a já jsem v produktivním věku dělala sociální věci, proto u toho zůstávám. Takže jsem i dobrovolní Adry, takže vím, co to je, když člověk je postižený nějak a potřebuje pomoci. Všichni jsme důležití pro život jsme všichni důležití. A mám radost tady z tohoto setkání."
Jiří Navrátil (KDU-ČSL), náměstek hejtmana MSK: "Já jsem velmi rád, že v Moravskoslezském kraji je dostatek poskytovatelů sociálních služeb, kteří nemyslí jenom na poskytování sociálních služeb. Ale i na to, co ti lidé potřebují. A to je běžný život. A důkazem toho je i dnešní karneval. Tady je třeba poděkovat pořadatelům. Ať už Katolickému lidovému domu ve Frýdku-Místku, ale i všem lidem, kteří se na této akci podílí. Protože vidíte, že tady je více jak 150 lidí, kteří, i když mají své zdravotní, či mentální postižení, se dokáží bavit tak, jako všichni ostatní. Takže je důležité dělat i tyto akce. Nejenom poskytovat sociální služby, ale pořádat pro ně i akce běžného života."

Moravskoslezský kraj tyto organizace podporuje.

Jiří Navrátil (KDU-ČSL), náměstek hejtmana MSK: "Ano, my samozřejmě i na této akci se podílíme. Ať už je to prostřednictvím nějakých dárků a přebíráme také i záštitu. Protože říkáme, že je to velmi důležité pro všechny lidi."

Organizátoři věří, že se jim tradici těchto akcí, které nedělají rozdíly mezi handicapovanými a zdravými, podaří udržet dlouhodobě.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000041679/maskarni-karneval-v-lidovem-dome-ve-frydkumistku-bavil-handicapovane